Domasna Pica
potrebno za 4 pici od 30-35cm :
za testo :
- okolu 1kgr brasno ( da ne bide ostro tuku meko - tip500 odgovara )
- 200ml mleko - stopleno ( edno malo tetrapak pakuvanje )
- topla voda proizvolno ( ke vidime kolku ke bide potrebno spored tvrdinata na testoto )
- okolu 150 ml maslo za jadenje ( ili ¾ od normalna casa )
- okolu 50gr kvasec
- 1 kafeno lazice sol
- 1 kafeno lazice seker
- 2 belki od jajce
za premackuvanje :
- 200ml kecap ( blag )
- 1 kafeno lazice sol
- 2-3 kafeni lazicinja med \
( zavisno od vkusot )
- 2-3 kafeni lazicinja senf /
- origano ( spored vkus )
- 1 fildzan voda ( kolku malce da se razredi )
ostanato :
- kaskaval ( jas koristam isklucivo ajdamer )
- meso po zelba ( sunka,pecenica,prsuta,vrat,cajna,kulen itn... )
- pecurki i maslinki po zelba
pripremanje na testoto :
- mlekoto go zagrevame do telesna temperatura. Vo sad ( djezve, chasha i sl. ) nastrana go stavame kvasecot, 1 lazicka seker, e lazica brasno i prelivame so malku od mlekoto, promesuvame dobro da dobieme smesa gusta kako za palacinki i sadot go pokrivame i ostavame nastrana da fermentira. Za toa vreme go presejuvame brasnoto. Vo sad za mesenje go stavame brasnoto, belkite, solta, ostanation seker, ostanatoto mleko, masloto i nadojdeniot kvasec. Zamesuvame i postepeno dodavame po malku topla voda, se dodeka ne dobieme dovolno meko tesko. Mesime se dodeka sadot ne stane cist i testoto povekje ne ni se lepi za racete. Zamesenoto testo go pokrivame i ostavame na toplo da stasuva okolo 45min. Po 45 min otkako testoto ke nadojde go razmesuvame blago vo sadot i pak go pokrivame i ostavame da stasuva uste 20tina min. Otkako ke pomine vremeto za stasuvanje testoto go vadime od sadot, go preturame na nabrasneta masa ( ne premnogu nabrasneta ), go razmesuvame i go delime na 4 ednakvi dela od koi formirame topcinja. Sekoe od topcinjata go premackuvame so maslo i gi redime vo sad. Gi pokrivame so plasticna folija i sadot go stavame vo frizider da odstoi okolu 2-3 casa ( jas obicno go ostavam do vecerta, onosno nekoi 5-6 casa ).
pripremanje na kecapot :
- vo sad go stavame kecapot, senfot, solta, medot, origanoto i vodata i matime dodeka ne dobieme homogena smesa
Otkako testoto ke se izladi go vadime od friziderot i na nabrasneta masa od sekoe topce razvlekuvame kora so dijametar od okolu 30cm. Ne treba da preteruvame so brasnoto dodeka razvlekuvame, za da testoto ne ni stane pretvrdo i da pocne da se kine. Isto taka razvlekuvame so race, od koi so dlankata od ednata pritiskame i vleceme na edna a so drugata na druga strana postojano vrtejki go testoto vo krug. Ne koristime sukalo bidejki togas testoto nema da ni narasne vo pecenjeto. Otkako ke razvleceme kora, ja stavame vo tavce za pecenje koe prethodno sme go premackale so maslo za jadenje. Otkako ke go stavime testoto vo tavceto, pritiskajki so vrvovite od prstite na odprilika 1cm od rabot od korata formirame “venche” i do tuka ke premackuvame so kecap i ke gi redime ostanatite namirnici. Premackuvame so kecap do vencheto ostavajki go rabot cist. Rendame od kaskavalot vrz premackaniot del od korata proizvolno odnosto spored vkus. Vrz izrendaniot kaskaval go redime mesoto, pecurkite i maslinkite. Rernata ja zagrevame na maksimum i vo zagreanata rerna peceme okolu 12-14 min, odnosno dodeka dolniot del od picata ne dobie ubava rumena boja. Ispecenata pica ja seceme na osminki i ja posluzuvame so dodatoci po vkus.