Jас не се ровам во историата. Мога да кажа - измислена или не, создадена од коминтерна или не, во моментов има македонска нациа. Има език. Ако езикот не е сличен со тоо на кои говорат нашите стари луге, бегалци од беломорието, а повеке е сличен на српски, ама е факт дека веке го има.
Историата не може да се измисли. Општите, спорните херои ги сметате за ваши, ние за наши. Вие се сметате за макеонци, ние македонски бугари. Факт е.
Ама не сметам дека во Егеиска(вистинската Македониjа) е имало имена како Зоран, Драган, Ивица. И фамилиите са били на ОВ. Погледни хероите од преди 1945. Мене ми е интересно зошто е таа промена во имената, фамилиите и езикот.
Пак ти кажувам, факт е дека го има езикот и нациата. И тие дека се прават дека не постоиат - грешат.
ех ванчо ванчо. тебе мозокот не да ти го испрале туку уште на центруфуга ти го држат.
жално ама вистинито.
јас живема на 15 км од грција, и јазикот на кој зборуваат македонците од другата страна на границата е ист како мојот. далеку далеку е од бугарскиот.
ако е македонскиот јазик сличен на српскиот, тогаш што да речат хрватите и црногорците.
за тоа што мене ти ми сметаш , не го менува фактот што сум јас и како се чуствувам. мислам дека сепак си го ценам моето мислење повеќе од твоето.
искрено јас се навредувам кога некој ке ме става во ист кош со бугарите.
за имињата ти е најголем бисер досега што го закачи.
јас имам руско име и сега што значи дека сум русин.
промената на имињата и презимињата можеш да го бараш во окупацијата како од вас така и од србите и грците.
едно време завршуваја на ич, па вие ги сменаја на ов , а во егејска македонија се сеуште на ос. за среќа моето завршува на ски.
треба да се запознаеш со фактот дека кога не "ослободувавте" за време на втората светска војна на новороденчињата не можеше да им дадеш име кое си го одбрал ако не било бугарско.
така да незнам во кој филм си влезен, ама исклучија центрифугата пошто ептен ти се има сомелено мозокот. ке ти се слоши.