Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Токму тоа што тој експеримет, како и повеќето научни експерименти, е направен во изолирани и контролирани услови, покажува дека експериментот НЕ ОДГОВАРА на реалните некогашни/природни услови, туку експериментот е оттргнат од можниот природен контекст. Природата, сама по себе, НЕ ПОЗНАВА изолирани настани, туку само контекстуални. Тоа што експериментот е изолиран и конторлиран, да не речам „наместен„, ја покажува не неговата моќ да продуцира аминокислени, туку човековата желба да биде бог, симулирајќи претпоставени/невидени (не)природни услови.
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 14:32 ---

Од кај сеа испадна дека „...не е битно...„ тоа што сите 20 киселини не биле продуцирани во опитот? И што тогаш, било продуцирано? Некоја ДНК? :rolleyes:

Па ако не можеш да генерираш токму 20 беловински киселини, ни повеќе ни помалку, како ќе дојдеш до појавата на животот?
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 14:34 ---

Воопшто не спориме дали може(ме) да генерираме органски молекули со одредена сложеност: да, можеме, но дали можеме да генерираме живо битие, па нека е тоа и едноклеточно?

Браво.
Значи изолиран во научна смисла е дека на него немало надворешни влијанија кои што можеле да го променат текот на експериментот. А самиот експеримент ги симулирал условите на првобитната Земја тука не се земени во предвид ударите на метеори и комети и влијанието на магнетните бури од сонцето кои е невозможно да се реплицираат. Понатаму ако се додадат и овие услови е повеке од возможно првите аминокиселини да битат создадени на начинот кој е опишан бидејки удар на некоја комета или метор дополнително би направил спојување на јаглеродот и водородот или би донел соединенија кои би дејствувале како катализатори. Поради која причина е и потврден.

ДНК??
Хемија и Биологија не си сакал многу. Штета.
Аминокиселините се најмалите градбени единки на протеините кои пак се градбени единки на ДНК.

Значи експериментот покажува само дека во условите кои владееле на Земјатае возможно да настанат аминокиселини и во него не се користени сите елементи кои се потребни за изградба на сите аминокиселини и временскиот период на траење на експериментот бил премногу краток.

И затоа како што пишав овој експеримент се користи само како појдовна точка за натамошни испитувања.

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Пак ќе ти кажам, твое е во што ќе веруваш.... Не секогаш се сведува на 2 опции. Вистината е една а лаги може да има без број.
Дали доказот дека 2+2=/=5 е доказ дека 2+2=4? На потешкиот начин е многу потешко нешто да докажеш.

Не ти чини аналогијата во болдот! Преведено од математиката што си ја напишал, ти сакаш да ми припишеш дека сум кажал: „доказот дека првата теорија е погрешна не е доказ дека втората теорија е точна“. Такво нешто не сум кажал - провери ги претходните постови!
Јас преходно напишав: и те како се докажува неточноста (на теоријата), ако докажеш за точна некоја друга, спротивна теорија. Математички: ако докажеш дека 2+2=4, тогаш си докажал дека 2+2=/=5. А тоа е токму спротивното од она што си напишал во болдот!

Значи имаш една теорија која вели 2+2=5 и втора теорија која вели 2+2=4. За да не застанеме на само 2 опции, еве и трета теорија: 2+2=3. Допиши уште теории колку сакаш, не се менува со тоа поентата. Од сите овие три (или повеќе) теории, само една е точна! Ако докажеш дека една од овие теории е точна, со тоа автоматски сите други теории стануваат погрешни. Ако докажеш дека 2+2=4, тогаш си докажал дека 2+2=/=3 (и дека сите други се погрешни).

Општо: дали е полесно да се докаже дека првата (втората, третата...) теорија е точна, или е полесно да се докаже дека првата (втората, третата...) теорија е погрешна? Тоа зависи од самите теории кои се конкуренција на абиогенезата - изнеси ги другите теории на маса, да видиме што е полесно да докажеме. Ако докажеме дека некоја од нив е погрешна, не сме докажале дека другите се точни, ама затоа ќе ни остане помалку работа за понатаму и ќе знаеме на што да се концентрираме. Ако заедно докажеме дека некоја од нив е точна, пиеме пиво, ти частиш! :)
Јас и понатаму мислам дека главното недоразбирање лежи во нашите различни сфаќања за дефиницијата: Што е тоа докажана теорија? (истото прашање и за Miki1976). Ако напишеш што ти подразбираш под докажана теорија, тогаш многу работи ќе се разјаснат. Ова не е трик прашање!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не ти чини аналогијата во болдот! Преведено од математиката што си ја напишал, ти сакаш да ми припишеш дека сум кажал: „доказот дека првата теорија е погрешна не е доказ дека втората теорија е точна“. Такво нешто не сум кажал - провери ги претходните постови!
Јас преходно напишав: и те како се докажува неточноста (на теоријата), ако докажеш за точна некоја друга, спротивна теорија. Математички: ако докажеш дека 2+2=4, тогаш си докажал дека 2+2=/=5. А тоа е токму спротивното од она што си напишал во болдот!
Зошто не сфаќаш основни работи. Абиогенезата кај тебе е верување или желба како сакаш речи го. Докажана не е.
Кога ќе биде докажано нема да биде теорија туку факт. Што до тука не ти е јасно. Нема што да докажува некоја друга теорија дали абиогенезата е во право или не. Абиогенезата како недокажана треба да се докаже исто како и секоја друга ма колку сулуда или нелогична изгледала. Која е вистината времето ќе покаже, а можда и нема.

Ај да навиваме малку, повеќе покасно..... Ма-ке-до-ни-ја :вонзем:

G

galaxy

Гостин
...
ДНК??
Хемија и Биологија не си сакал многу. Штета.
Аминокиселините се најмалите градбени единки на протеините кои пак се градбени единки на ДНК.
...
ДНК не е изградена од протеини. Ама научниците имаат "clue" за тоа од каде дошле јаглехидратите за ДНК.
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 15:55 ---
BTW Радикална теорија го објаснува потеклото, еволуцијата и животот, и го предизвикува конвенционалното знаење
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120126115127.htm

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Да, ама кога се во прашање уметничките дела, а не и сциентистичките истражувања, оти кај вториве важи токму спротивното-новите сознанија ги „покриваат„ претходните.
Тамам работа ако некоја наука се‘уште се повикува на „праисториски„ експерименти: тоа би значело дека во меѓувреме, таа наука не „мрднала„ од место...
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 09:05 ---
Навредите и омаловажувањата кон неистомислниците, сами по себе не можат да докажат дека Милеровиот славен експеримент ѓоамити навистина ги произвел сите 20 аминокиселни, и тоа „онака„, од „прва„, со почетни и сосема произволни амбиентални услови, кои се комбинирани така, небаре имаме и жив очевидец кој може да ни‘ потврди дека првите аминокиселини се створени токму под условите во кои се одвивал Милеровиот експеримент.
Имаш погрешна претстава за научниот развој. Новите сознанија во науката не ги „покриваат“ старите („погрешни“), туку ги надградуваат старите (кои добро послужиле до тогаш). Ако ти си застанал на нивото од школските учебници и не ги пратиш најновите научни откритија - твој проблем. Ама немој јавно (на форум) да се фалиш со тоа - тогаш стануваш легитимна мета за исмевање.
Немам намера да навредувам и омаловажувам, ама навистина е срамота во денешно време некој да не разбира како (општо) се изведува научен експеримент, како изгледа еден научен труд и што е се потребно таков да биде отпечатен во научно списание. И уште поголема срамота е да не се знае основното правило на научниот експеримент: дека секој може да го повтори и самиот да се увери дали е точен или не. И ти можеш да бидеш жив очевидец, ако го повториш истиот експеримент.
Прочитај го „античкиот“ научен труд од Милер
http://www.abenteuer-universum.de/pdf/miller_1953.pdf
па ќе видиш дека почетните услови не се „произволни“ и дека навистина (а не ѓоамити) произвел аминокиселини и тоа не од „прва“ и „онака“, туку со длабоко осмислено потпирање на претходните теории од Опарин и Бернал.
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 16:37 ---
Токму тоа што тој експеримет, како и повеќето научни експерименти, е направен во изолирани и контролирани услови, покажува дека експериментот НЕ ОДГОВАРА на реалните некогашни/природни услови, туку експериментот е оттргнат од можниот природен контекст. Природата, сама по себе, НЕ ПОЗНАВА изолирани настани, туку само контекстуални. Тоа што експериментот е изолиран и конторлиран, да не речам „наместен„, ја покажува не неговата моќ да продуцира аминокислени, туку човековата желба да биде бог, симулирајќи претпоставени/невидени (не)природни услови.
За болдот: кога ќе го прочиташ научниот труд од Милер, ќе видиш дека клучниот дел од експериментот е претпоставката дека употребената смеса на гасови одговарала на тогашната атмосфера во природата. А како Милер нашол дека таа претпоставена атмосфера навистина одговарала на тогашните природни услови? Е, тогаш треба да ги прочиташ претходните научни трудови од Опарин и Бернал. А како Опарин и Бернал дошле до тоа? Е, тогаш треба да ги прочиташ претходните научни трудови од... и така натаму, и така натаму. Како што гледаш, треба да причиташ една планина од книги, за да дознаеш научни детали. А за да помислиш да оспориш една научна теорија (или експеримент), треба да причиташ две планини книги. Одговори на сите овие прашања што не ти се јасни сигурно нема да најдеш во една единствена книга (дебела, додуше) со краток наслов во златни букви, темни корици и тврд повез.

--- надополнето: 27 јануари 2012 во 17:08 ---
Prijatele so dolzna pochit, mislam deka ne sfakash kade vodi diskusijava;)
Neli gledash deka nemash nishto opiplivo vo tvoive postovi:P
Vo red e shto pokazhuvash osoben interes kon nekoi nauchni disciplini, a gledam i pokazhuvash veshti sposobnosti vo prebaruvanje po internetov.
No ne e toa poentata na diskusijava.
Gledam pogore si mi pishal deka mojata teorija deka homosapiensot ne e plod na evolucijata megju vidovite, e kreacionistichka?
Ova e samo dokaz deka ne ja sogleduvash poentata sto s eobiduvam da ti ja dolovam. Onaa ista poenta sto i Ateist se obiduva da ti ja ukazhe.
Ako Homosapiensot ne e plod na evolucijata TOGASH TOA NE ZNACHI DEKA E KREACIONIZAM U PRASHANJE!!! Kapirash neli?
Ostavi mesto vo tvojot um i za neshto novo, nemoj da mislish deka se si nauchil i deka se znaesh. Toa e najgolemata greshka.
Во моите постови дадов опипливи исправки на твоите фактографски грешки/заблуди и тие во секое време може да се проверат.
За интернетот веќе кажав претходно - тој треба да служи само за почетно информирање. За малку понапредно запознавање со науката служат научнопопуларните списанија (Scientific American, Discover,...), а за сериозно запознавање служат научни списанија и книги.

Јас сум чул само за две теории за настанокот на хомосапиенсот: еволуција и креационизам. Дај кажи која е таа нова теорија, имам отворен ум за се' што е ново и интересно.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Што се карате бе, атеизмот е заснован на хипноза од страна на образованието и медиумите....каква црна наука, кој од овде се бави со наука.
Туку се мислам да не има некој институт во Македонија? цццццццццц куртонска работа.
Ај само за биг бенг-ов нешто да ви појаснам.
Имате теорија плазма универзум и нобеловци-физичари кои работат на таа тема. И овде некој на форумов со три дена школо(толку во Македонија може да добиеш) кој што тврди дека имало биг бенг, црни дупки и сингуларитет.
Демек повеќе знае од некој нобеловец, цццццццц.

G

galaxy

Гостин
Што се карате бе, атеизмот е заснован на хипноза од страна на образованието и медиумите....каква црна наука, кој од овде се бави со наука.
Туку се мислам да не има некој институт во Македонија? цццццццццц куртонска работа.
Имате теорија плазма универзум и нобеловци-физичари кои работат на таа тема. И овде некој на форумов со три дена школо(толку во Македонија може да добиеш) кој што тврди дека имало биг бенг, црни дупки и сингуларитет.
Види дали ти прави ќеиф теоријава :) http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120126115127.htm

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Види дали ти прави ќеиф теоријава :) http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120126115127.htm
:)
Ведската традиција и некои други антички го кажуваат ова.
Има и некои докази во прилог на оваа теорија, некои руси се ебаваа на оваа тематика....баш да видам овој Dr. Andrulis што има да каже. :)

G

galaxy

Гостин
:)
Ведската традиција и некои други антички го кажуваат ова.
Има и некои докази во прилог на оваа теорија, некои руси се ебаваа на оваа тематика....баш да видам овој Dr. Andrulis што има да каже. :)
Еве читај, стотина страници http://www.mdpi.com/2075-1729/2/1/1/

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Во моите постови дадов опипливи исправки на твоите фактографски грешки/заблуди и тие во секое време може да се проверат.
За интернетот веќе кажав претходно - тој треба да служи само за почетно информирање. За малку понапредно запознавање со науката служат научнопопуларните списанија (Scientific American, Discover,...), а за сериозно запознавање служат научни списанија и книги.

Јас сум чул само за две теории за настанокот на хомосапиенсот: еволуција и креационизам. Дај кажи која е таа нова теорија, имам отворен ум за се' што е ново и интересно.
Ok zaklucivme deka pocetno si informiran, deka Scientific American, Discovery i ostanati naucni sajtovi se tvojot izvor na informacii. Kako ti si gi razbral toa e veke drugo prasanje.

TI ZNAESH DVE TEORII. ODLICNO. TOA E EDNA POVEKE OD ONA STO JAS GO ZNAM.

Jas znam samo za Darvinovata teorija na evolucijata. Kreacinizmot ne e voopsto teorija. Ne znam ni koj prv go upotrebil toj zbor, no ajde neka bide po tvoe.

Mojata teorija za Homosapiensot kje ja preformulirame vo NEGACIJA NA DELOT OD TEORIJATA NA EVOLUCIJATA POMEGJU VIDOVITE. Biva li taka?

Ne mora da e teorija, kje bide negacija na toa deka vo dalecnoto minato sme nastanale od mnozestvo identicni prakletki - site zivi vidovi i izumreni do sega.

Nema kreacionizam, nema nisto drugo. Imas samo edna teorija koja ne drzi voda i treba da ja odbranis. Kako kje go storis toa?

Golem del od egzaktnite nauki pred se matematikata ne odi vo nejzina korist, nitu pak delovi od fizikata.

Kako kje me nateras ili kako kje mi objasnish na primer za preodot od ednokletocni vo povekekletocni organizmi, a uste poveke kako kje mi ja dolovish abiogenezata.

Nemoj so osnovite od istata, veruvaj site gi znaeme.Site go znaeme Miler i negoviot eksperiment. IMash li mokj da ukazes na nejzinata tocnost vo koja se krstish, koga toa ne go mozat mnogu porenomirani lugje niz svetot?

Ili kje smetash deka za tebe toa e najverojatna opcija, pa zatoa ja prifakash?

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Седи, кец!
Repetitio est mater studiorum. Ајде уште еднаш, ваљда ќе научиш овој пат: атеизмот постоел и пред да бидат измислени медиумите (весници, телевизија, интернет...).
А школо не се добива само во Македонија, има и во странство...

Е баш ти се најде повикан да појасниш за Биг Бенгот. Таа теорија за плазма универзум е докажана како погрешна, па ниту еден нобеловец-физичар не работи веќе на таа тема. Ханес Олаф Алфен добил Нобелова награда за истражувања на физиката на плазмата, ама неговата теорија за плазма универзумот е во контрадикција со сеприсутното позадинско микробраново зрачење во вселената (експериментално откриено од двајцата нобеловци Пензиас и Вилсон).
Двајца нобеловци (со експеримент кој ја соборува плазма универзум теоријата) се појака карта од еден нобеловец со погрешна теорија. Пар кралеви се појаки од еден џокер (дворски шут).

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Седи, кец!
Repetitio est mater studiorum. Ајде уште еднаш, ваљда ќе научиш овој пат: атеизмот постоел и пред да бидат измислени медиумите (весници, телевизија, интернет...).
А школо не се добива само во Македонија, има и во странство...

Е баш ти се најде повикан да појасниш за Биг Бенгот. Таа теорија за плазма универзум е докажана како погрешна, па ниту еден нобеловец-физичар не работи веќе на таа тема. Ханес Олаф Алфен добил Нобелова награда за истражувања на физиката на плазмата, ама неговата теорија за плазма универзумот е во контрадикција со сеприсутното позадинско микробраново зрачење во вселената (експериментално откриено од двајцата нобеловци Пензиас и Вилсон).
Двајца нобеловци (со експеримент кој ја соборува плазма универзум теоријата) се појака карта од еден нобеловец со погрешна теорија. Пар кралеви се појаки од еден џокер (дворски шут).
Ти попаметен си од нобеловецот?
Жити бога што школо имаш?
Инаку единствениот доказ за биг бенгот(микробрановото зрачење...) и не е некој крунски доказ. ;)
Ти пратив линк од Роџер, имаше таму од една теорија околу фамозното микробраново зрачење. Како и да е верувај ми, ама стварно сум во право.
НЕ СИ ПОПАМЕТЕН ОД НОБЕЛОВЕЦОТ, барем не на тема физика.
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 18:58 ---
Foreshadowing gyromodel application, scientists have proposed that the universe, matter, molecules, cells, and ecosystems, among other aspects of nature, are self-organizing...јако нема што.
Уште златно правило, 1,618 да го инкорпорирал у теоријава. Кај брановите овој однос ствара максимум конструктивна интерференција.....можеби таму лежи феноменот на самоорганизирање.
Како и да е, убаво почнува, ќе видиме до крај како ќе иде. :)
Oд кај го ископа само не ми е јасно.

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Ти попаметен си од нобеловецот?
Жити бога што школо имаш?
Инаку единствениот доказ за биг бенгот(микробрановото зрачење...) и не е некој крунски доказ. ;)
Ти пратив линк од Роџер, имаше таму од една теорија околу фамозното микробраново зрачење. Како и да е верувај ми, ама стварно сум во право.
НЕ СИ ПОПАМЕТЕН ОД НОБЕЛОВЕЦОТ, барем не на тема физика.
Ти намерно се правиш блесав, или што? Не е битно дали имало Биг Бенг или не, микробрановото зрачење е факт и тој факт е во контрадикција со теоријата на плазма универзумот! Двајца нобеловци се попаметни од еден нобеловец.

Кој е тој линк за микробрановото зрачење? Прати го уште еднаш, не знам на кој мислиш.
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 19:46 ---
...Jas znam samo za Darvinovata teorija na evolucijata. Kreacinizmot ne e voopsto teorija. Ne znam ni koj prv go upotrebil toj zbor, no ajde neka bide po tvoe.
Mojata teorija za Homosapiensot kje ja preformulirame vo NEGACIJA NA DELOT OD TEORIJATA NA EVOLUCIJATA POMEGJU VIDOVITE. Biva li taka?
Ne mora da e teorija, kje bide negacija na toa deka vo dalecnoto minato sme nastanale od mnozestvo identicni prakletki - site zivi vidovi i izumreni do sega.
Nema kreacionizam, nema nisto drugo. Imas samo edna teorija koja ne drzi voda i treba da ja odbranis. Kako kje go storis toa?
Golem del od egzaktnite nauki pred se matematikata ne odi vo nejzina korist, nitu pak delovi od fizikata.
Kako kje me nateras ili kako kje mi objasnish na primer za preodot od ednokletocni vo povekekletocni organizmi, a uste poveke kako kje mi ja dolovish abiogenezata...
Добро, полека се разјаснуваат работиве. Ти не знаеш за друга теорија освен онаа за еволуцијата, само што некои нејзини делови ги негираш.
Е види сеа, малку е нескромно да помислиш дека имаш доволно знаење да негираш делови од една научна теорија. Подобро кажи дека не ти се јасни (не ги сфаќаш).
Не ти е јасно како настанува разгранување на видови, не ти е јасно како настанува абиогенезата и како едноклеточните организми преоѓаат во повеќеклеточни. Или, со твои зборови, ти ги негираш овие појави.
Да почнеме од последното: преод од едноклеточни во повеќеклеточни организми. Ти ја негираш оваа појава. Ама за твоја беља, има експериментален доказ за еволутивен преод од едноклеточни во повеќеклеточни, и тоа во процес пократок од 60 дена:
http://www.nature.com/news/yeast-suggests-speedy-start-for-multicellular-life-1.9810
Овој експериментален доказ го руши твоето негирање на можноста на овој процес! Нема потреба да ти објаснувам - погледни ги сликите, седни и плачи.
За останатите твои негирања - утре, морам да одам сега...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Двајца нобеловци се попаметни од еден нобеловец.
Ajnstajn koga objavil E=m*c*c ni 10 luge ne se soglasuvale so nego. Taa statistika ne e vo nikakva korelacija so vistinata, bas naprotiv site jaki otkritija bile odbieni od naucnata javnost vo momentot na objavata.
Ubavo ti vika Ateist, pomiri se so faktot. Veruvas, a ne znaes.

Kajgana Shop

На врв Bottom