Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
А што сторил блажениот Серафим, за да се искупи за своите гревови, знаат: тој самиот, неговиот духовник, неговиот покровител (Св. Серафим Саровски) и секако, Севишниот. Покајнието за своите недела и нивно „покривање„ со добродетели, е една од спасоносните активности.

Она кое е битно за нас, кои сме во Црквата, тоа е дека истата таа Црква го смета Серафима за „блажен„, заради неговите апологетски актовности во и за Црквата.
Miki, обрати внимание на првите стихови од песната...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Спрема Црквата, многу нешта се квалификувани како гревовни, почнувајќи од најлесните: осудувачката помисла, непристојниот збор, па се‘ до најтешките гревовни дела, како: ереста, убиствата, прељубодејствата и сл.

А што сторил блажениот Серафим, за да се искупи за своите гревови, знаат: тој самиот, неговиот духовник, неговиот покровител (Св. Серафим Саровски) и секако, Севишниот. Покајнието за своите недела и нивно „покривање„ со добродетели, е една од спасоносните активности.

Она кое е битно за нас, кои сме во Црквата, тоа е дека истата таа Црква го смета Серафима за „блажен„, заради неговите апологетски актовности во и за Црквата.
Дали ересот, убиството и прељубата се од ист ранг гревови?

Мене ми е незамисливо у ист кош да се оние што испеглале повеќе од една жена, со оние што убивале луѓе:tapp:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Кажи ми 3 теории, кои, откако се појавиле, и ѓоамити биле „одбранети„; останале во иста/почетна форма, со тек од времето, т.е. откако се појавиле, не претрпеле ниту една суштинска промена. За надминатите теории, да не прајме муабет...
Можеш да кажеш било што за Серафим: Црквата го исповеда отец Серафим за блажен, исто како што Црквата ги „исповеда„ сите неверници за антихристи...
Јас за Серафим не кажувам ништо. Он самиот кажува дека е хомосексуалец. Мене лично педерите не ми сметаат, но на Црквата и се крева мантијата кога ќе слушне за педери. Ного чудно и неортодоксно што еден самодеклариран хомосексуалец се смета за блажен. Според мене, тоа е голем и правилен исчекор напред. Верувам дека во иднина ќе има уште такви исчекори.

Еве ти 5 потврдени научни теории кои не претрпеле НИКАКВА суштинска промена:
1. Теорија на гравитација
2. Теорија на тектонски плочи
3. Кинетичка теорија на гасови
4. Теорија на валентни врски
5. Теорија на музика

...и не се љути сеа за Серафим... самиот си се фали за педерлукот. Зар Црквата подобро знае од него самиот дал се дава или не се дава?

nohab87

Калфа
Член од
14 јануари 2012
Мислења
70
Поени од реакции
18
Јас би додал уште Кеплеровиот модел според кој планетите се вртат околу ѕвездите. Како се куртулил Кеплер да не го запалат ?

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192

Мене ми е незамисливо у ист кош да се оние што испеглале повеќе од една жена, со оние што убивале луѓе:tapp:
Sekako deka ne e. Isto kako sto ne e ednakvo nekoj da ukrade leb zatoa sto nemal deneska da jade leb ili nekoj sto ograbil banka.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Е па глеаш, според срковното гледање на нештата, постојат два типа гревови: покајани и непокајани. Не постојат „мали„, „големи„, „средни„, вакви или такви, освен двата претходно наведени.

Кратко кажано: и ересот и убиството се исто толку гревови, колку што е грев прејадувањето или пијанчењето. Гревот нема и не може да има оправданост во гревовниот чин.
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 16:38 ---
Он самиот кажува дека е хомосексуалец.

Напротив: тоа Ти го велиш, повикувајќи се на „рекла-кажала„ (читај: Википедија) а не на личната изјава од блажениот Серафим.
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 16:48 ---
Ј
Еве ти 5 потврдени научни теории кои не претрпеле НИКАКВА суштинска промена:
1. Теорија на гравитација
2. Теорија на тектонски плочи
3. Кинетичка теорија на гасови
4. Теорија на валентни врски
5. Теорија на музика
Ептен си убеден во нивната „потврденост„ и „неменливост„.

1. Теоријата на гравитацијата е „чиста„ вистина-ја знаеја и моите баби неуки и покојни
2. Теоријата за тектонските плочи има и свои неистомисленици, како и во повеќото науки.
3. Теоријата на гасови е релативно тазе-наука, и едноставно, нема доволно протечено време за нејзино побивање. Згора на све, таа теорија ни‘ покажа ептен јаааки вистини, кое се изузиетно важни во секојдневното живеење.
4. Теорјата на валентни врски е, веројатно, исто така во рангот на „многу битните„ вистини во секојдневното живеење, осоебно ако земееме во предвид од кога потекува.
5. Теоријата на музиката...Хм, ја имаа и елините и латините....Што е тука ново и „теоретско„? И конечно, тоа е уметничка (душевна)а не рационална категорија.

А тоа дека не претрпеле никаква промена, тоа е уште една Твоја предрасуда кон сциентизмот. Напросо, нема наука која не се видоизменила па дури и суштински променила од нејзиното создавање. Дарвинизмот е еден таков (лош) пример...
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 16:49 ---
Ј

...и не се љути сеа за Серафим... самиот си се фали за педерлукот.
Погледни го мојот почетен пост...

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549

Свесен дека му се обраќаш на личност која верува дека неверување во Бог е поголем грев од убиство, геноцид или силување.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Црквата има свое видување на човековото битие.

Еден од Светите Оци ( ми се чини дека беше Залоустиот...), вели вака: „...Криј ги туѓите маани и Господ ќе ги скрие твоите...„

Така, јавното изложување на нечија огревовеност, која кај Серафим веќе е покриена со неговиот личен подвиг, награден од Црквата со титуларот „блажен„ (Серафим), нема да му наштети ништо ниту на блажениот, ниту на мојата доверба кон него.
Значи, ако е педер - нема проблем, нека е блажен... важно преминал у православие.

Мошне неортодоксно за една ортодоксна црква...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Е па глеаш, според срковното гледање на нештата, постојат два типа гревови: покајани и непокајани. Не постојат „мали„, „големи„, „средни„, вакви или такви, освен двата претходно наведени.

Кратко кажано: и ересот и убиството се исто толку гревови, колку што е грев прејадувањето или пијанчењето. Гревот нема и не може да има оправданост во гревовниот чин.
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 16:38 ---
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 16:48 ---

Ептен си убеден во нивната „потврденост„ и „неменливост„.

1. Теоријата на гравитацијата е „чиста„ вистина-ја знаеја и моите баби неуки и покојни
2. Теоријата за тектонските плочи има и свои неистомисленици, како и во повеќото науки.
3. Теоријата на гасови е релативно тазе-наука, и едноставно, нема доволно протечено време за нејзино побивање. Згора на све, таа теорија ни‘ покажа ептен јаааки вистини, кое се изузиетно важни во секојдневното живеење.
4. Теорјата на валентни врски е, веројатно, исто така во рангот на „многу битните„ вистини во секојдневното живеење, осоебно ако земееме во предвид од кога потекува.
5. Теоријата на музиката...Хм, ја имаа и елините и латините....Што е тука ново и „теоретско„? И конечно, тоа е уметничка (душевна)а не рационална категорија.

А тоа дека не претрпеле никаква промена, тоа е уште една Твоја предрасуда кон сциентизмот. Напросо, нема наука која не се видоизменила па дури и суштински променила од нејзиното создавање. Дарвинизмот е еден таков (лош) пример...
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 16:49 ---

Погледни го мојот почетен пост...
- срковното..... Мики бе... од толку глупости што лупна на крај се засркна...:D
- за ересот и јадењето и пиењето... погледни малку наоколу во твојата црква... тоа поповите се еретик до еретик...:D

1. за покојните не коментирам...
2. земјотресите... тоа господ се тресе од смеење кога ги чита твоите постови..

3.....многу битните... ич бе не е битна... ни за парните котли, ни за моторите со внатрешно согорување, ни за оружјето.......ниту пак за онаа направа кај го ладиш пивото...

4. .. и таа не битна.. браво Мики штотуку ја поеба целата хемиска индустрија...
Микикец... тастатурата дрвена ти е.. :D:P
5. сигурен си... има една наука..се вика математика... само не си стигнал до неа...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи, ако е педер - нема проблем, нека е блажен... важно преминал у православие.

Мошне неортодоксно за една ортодоксна црква...
DBack,

а не ли Ти е полесно да кажеш дека безмалку ништо не „копчаш„ од православниот катихизис, наместо своеволно да ги поедноставуваш работите и на крајот, сам на себе да си потврдиш дека си во право? „Звучиш„ ептен протестантски: сам си поставуваш прашање, сам си одговараш и конечно, сам си потврдуваш дека одговорот Ти е точен...:icon_lol:

Веќе наведов кој е начинот на кој начин се врши лекувањето на огревовената човекова природа.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
DBack,

а не ли Ти е полесно да кажеш дека безмалку ништо не „копчаш„ од православниот катихизис, наместо своеволно да ги поедноставуваш работите и на крајот, сам на себе да си потврдиш дека си во право? „Звучиш„ ептен протестантски: сам си поставуваш прашање, сам си одговараш и конечно, сам си потврдуваш дека одговорот Ти е точен...:icon_lol:

Веќе наведов кој е начинот на кој начин се врши лекувањето на огревовената човекова природа.
Епа ќе испадне дека протестантите се поблиски до реалноста, или до грешните како би кажал некој.
Не може блажениот по дух да има таков голем грев.

Ако не с елажам во библијата се повикуваше на истребување на мажите што ќе легнат со маж. Во некое минато време, не ќе да го направеа блажен, ќе го запалеа за пример на плоштад, нели?

Него го спасило општеството на "грешните" и еволуираниот човеков менталитет по многу прашања, кои не дозволиле егзекуција заради неговата лоша полова ориентација. Црквата само на свој начин, од свои причини се приспособила кон таквите услови и закони во општеството, во случајот на блажениот Серафим.

Тоа е мое видување на работите.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Епа ќе испадне дека протестантите се поблиски до реалноста, или до грешните како би кажал некој.
Протестаните „...се имаат само самите себе...„, како што би рекол блажениот Серафим, а спред начинот на резонирање, протестантите, како изразити рационалисти, се поблиску до атеистите, исто колку што се далеку од православните.
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 09:10 ---
Не може блажениот по дух да има таков голем грев.
.
Секој покајан и покриен грев, Бог го прифаќа. Нема „мал„, голем„ или „среден„ грев, има само „исповедан„ и „неисповедан„ грев.
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 09:12 ---
Ако не с елажам во библијата се повикуваше на истребување на мажите што ќе легнат со маж. Во некое минато време, не ќе да го направеа блажен, ќе го запалеа за пример на плоштад, нели?
.
Да, така би било.
За среќа, денес не сме под власта од Стариот, туку од Новиот Завет.
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 09:16 ---
Него го спасило општеството на "грешните" и еволуираниот човеков менталитет по многу прашања, кои не дозволиле егзекуција заради неговата лоша полова ориентација. Црквата само на свој начин, од свои причини се приспособила кон таквите услови и закони во општеството, во случајот на блажениот Серафим.
.
Тоа е само Твое мислење, но не и црковно мислење.

Црквата тргнува од основата премиса за огревовената човекова природа, на која и‘ треба лечење, а не од неоснованата премиса за еволуираниот човек, кој „онака„, станал „добар„ и почнал да живее во „добро„ општество, кое, од што е ептен „добро„, станало и толерантно кон гревовните однесувања.

Црквата не толерира гревовност, туку од своите членови бара доживотно покајание, придружено со добродетели, кои ќе ги покријат личните гревови од верните.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Мене не ми е јасна една работа. Господ забранил луѓето да се поклонуваат пред тотеми (ги казнува Еврееите по нивното ослободување од Египет поради таа причина) а истовремено црквата го пропагира крстот како свој симбол. Па нели крстот ако се генерализира малце е исто некоја врста на тотем.
Ако може некој да појасни (Рационално)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во/за Црквата, крстот се нарекува и „...знак Господов...„, кој (знак), ќе се појави на небото, непосредно пред второто Христово доаѓање.

Ајде сега, Ти дај рационално толкување: зашто му се поклонуваме на крстот, ако тој (крстот) е тотем/идол?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom