Ma nemoj. Ako eden sud kaze kriva sum, i drug i tret, i deset, a ja znam deka ne sum kriva, nisto ne sum storila. nikakvo krivicno delo.? Kriva li sum togas? Me okrivuvaat, no toa ne znaci deka STVARNO sum kriva.
Na planeta, na krugot Zemski, isto kako sto pred iljadnici godini napisal prorokot Isaija ( Isaija 39, 22), iako mislenjeto na lugeto bilo poinakvo, toj sepak ja kazal vistinata.
Ај не ти замерам за геометријава, пошто викаш психологија си учела. Круг е едно, топка е друго. Ама ај, не знаеш... Значи, Исаја
НЕ ЈА КАЖАЛ вистината. Круг е геометриска слика. Топка е геометриско тело.
Плочата може да биде правоаголна, тркалезна (ко што Исаја се глупира дека Земјата била таква) или со некоја друга, правилна или неправилна форма. Топката, од друга страна, е
ТОПКА и
не е плоча, круг или
додекаедар. Треснал глупост Исаја колку што му фаќала црпката, глупост којашто воопшто не е ретка низ Библијата. Глупости има катаљон.
Ти, „психолошке“ слабо малку и со логика, се чини. Паралелата која се обидуваш да ја повлечеш (1) не е соодветна и (2) и да е соодветна - фалично ја поставуваш.
Зошто не е соодветна: Јас ти викам дека
без оглед во што верува некој, без оглед
колку се таквите верници на број, верувањето не станува вистина, а уште помалку извесност.
Зошто ти е фалична: Судот е
институција која користи ФАКТИ и ДОКАЗИ. Ти користиш желби и надежи. Овие две работи немаат
НИКАКВА ВРСКА една со друга.
Мислиш ме разбираш?