Македонска берза

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Од Алкалоид имам земено дивиденда. Им испратив во плико по пошта, копија од лична карта и копија од трансакциска сметка со број на жиро сметка за да те заведат во нивната книга и после секоја година во Мај ти легнуваат пари на сметка.
Јас формален документ на сметката во тутунска имам само договор за трансакциска и евентуално копија од виза картичка, имам трансакциска сметка и од еуростандард банка во вид на членска карта =) (официјално се вика идентификациона картичка) само број на сметка и мое име и презиме. За каква жиро сметка зборуваш треба од што да им пратам копија (на тоа мислев да те прашам) и дали треба да им испечатам со потпис и официјално барање за исплата на дивидендата и дали е иста процедурата со сите компании што не се банки?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Јас формален документ на сметката во тутунска имам само договор за трансакциска и евентуално копија од виза картичка, имам трансакциска сметка и од еуростандард банка во вид на членска карта =) (официјално се вика идентификациона картичка) само број на сметка и мое име и презиме. За каква жиро сметка зборуваш треба од што да им пратам копија (на тоа мислев да те прашам) и дали треба да им испечатам со потпис и официјално барање за исплата на дивидендата и дали е иста процедурата со сите компании што не се банки?
Таа како членска карта им ја испратив. За други компании незнам. Најдобро јави се и прашај.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Брокерот тешко дека може да ја брка таа работа место мене

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Ти Kreativec од алкалоид имаш само акции (за дивиденда) или и од други компании па да ни ја пишеш процедурата доколку е поразлична?

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
Ти Kreativec од алкалоид имаш само акции (за дивиденда) или и од други компании па да ни ја пишеш процедурата доколку е поразлична?
Мислам дека процедурата ти ја напиша стефус нема друга процедура тоа е тоа,али ќе ја кажам и јас.
Во април-мај ќе ти стигне писмо од фирмата каде што имаш акции,во писмото ќе ја пишува адресата каде што треба да испратиш трансакциона сметка и фотокопија од лична карта но доколку ти е блиску местото каде што ќе треба да ја испратиш тренсакционата и фотокопијата од лична карта можеш да им ја однесеш лично ти,после тоа ќе ти ги префлат парите(дивидендата) на трансакциона и ти ќе си ги подигнеш од банка.
Од каде тоа дека иам само од алкалид акции?Секаде е истата процедура,минатата год отидов во ТПЛФ,ГРНТ,СПЗ за да однесам трансакциона и фотокопија од лична карта и секаде е истиот принцип, (освен кај банките) каде што си одиш на шалтер даваш лична карта и ти ги исплаќаат парите (дивиденда)што ти ги должи банката.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Мислам дека процедурата ти ја напиша стефус нема друга процедура тоа е тоа,али ќе ја кажам и јас.
Во април-мај ќе ти стигне писмо од фирмата каде што имаш акции,во писмото ќе ја пишува адресата каде што треба да испратиш трансакциона сметка и фотокопија од лична карта но доколку ти е блиску местото каде што ќе треба да ја испратиш тренсакционата и фотокопијата од лична карта можеш да им ја однесеш лично ти,после тоа ќе ти ги префлат парите(дивидендата) на трансакциона и ти ќе си ги подигнеш од банка.
Од каде тоа дека иам само од алкалид акции?Секаде е истата процедура,минатата год отидов во ТПЛФ,ГРНТ,СПЗ за да однесам трансакциона и фотокопија од лична карта и секаде е истиот принцип, (освен кај банките) каде што си одиш на шалтер даваш лична карта и ти ги исплаќаат парите (дивиденда)што ти ги должи банката.
Те прашував за алкалоид затоа што само неа ја спомнавте со стефус во предходните постови и затоа прашував со цел да знам дали ќе биде иста процедурата секаде, иначе се сеќаваш ли колку дивидендаа даваа лани поатрактивните акции на мк берза? Јас оваа година прв пат купив акции затоа прашувам =)

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
Те прашував за алкалоид затоа што само неа ја спомнавте со стефус во предходните постови и затоа прашував со цел да знам дали ќе биде иста процедурата секаде, иначе се сеќаваш ли колку дивидендаа даваа лани поатрактивните акции на мк берза? Јас оваа година прв пат купив акции затоа прашувам =)
Извини моја грешка,не ги причитав постовите горе.
Иначе лани јас многу се надевав на Тутунска ја земав по 3500 и на крај сите добро знаеме што направи..не ја подели дивидендата.Поголема дивиденда дела Реплек,Телеком,Комерцијална мислам дека добра дивиденда подела 6-7% и другите по нешто минимално поделиа Гранит,Топлификација,Алкалоид...
Во добро време влегуваш на мк берза,што зема?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Новости луѓееееее пардон инвеститори. ФЕД ќе ги држи каматните стапки на 0% до крајот на 2014!!! И се спремаат за QE или во превод Печатење Пари. Шиткајте долари одете во Злато, Сребро, стоки и МК Акции. Имам среќа вчера ги шитнав сите долари а, купив сребро. Среброто е +5% злато +3% денес. :vozbud: ФЕД и ЕЦБ се на готовс ако малку загусти ќе одат со агресивно печатење. Ќе ја пукаат економијата со стероиди бетер од Шварц.

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Новости луѓееееее пардон инвеститори. ФЕД ќе ги држи каматните стапки на 0% до крајот на 2014!!! И се спремаат за QE или во превод Печатење Пари. Шиткајте долари одете во Злато, Сребро, стоки и МК Акции. Имам среќа вчера ги шитнав сите долари а, купив сребро. Среброто е +5% злато +3% денес. :vozbud: ФЕД и ЕЦБ се на готовс ако малку загусти ќе одат со агресивно печатење. Ќе ја пукаат економијата со стероиди бетер од Шварц.
posto ne igram na stranski berzi ko tebe, nego parite mi se pod pernica... sto mislish da prodavam us dolar a da ziam kanadski i avstraliski???

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Стефус имајќи у предвид дека денарот е врзан со еврото, ако се оствари тоа сценарио сто го збориш со пад на доларот всишност можеш и да добиеш доколку чуваш пари во долари (секако не како од злато и сребро) затоа што еврото ќе падне повеќе од доларот, Држете ме на збор за ова ќе видите дека е така

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Стефус имајќи у предвид дека денарот е врзан со еврото, ако се оствари тоа сценарио сто го збориш со пад на доларот всишност можеш и да добиеш доколку чуваш пари во долари (секако не како од злато и сребро) затоа што еврото ќе падне повеќе од доларот, Држете ме на збор за ова ќе видите дека е така
Малку си се замешал треба да гледаш од аспект евра или денари исто е. Доларот од 47-8 денари ќе падне на 40 за неколку месеци ако сакаш остани во долари американски.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Ако падне доларот на 40 тоа значи дека курсот со еврото треба да биде 1,538 што е многу тешко веројатно

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Да, EUR/USD од 1.26 ќе расте на 1.40-1.50 до крајот на годината. 40 денари продажен курс за американски долар во Менувачница во МК за 6-24 месеци 90% веројатност.
Други прогнози за до крајот на годинава.
Злато 2000долари/унца
Сребро 45 долари/унца
МБИ10 2500

Kajgana Shop

На врв Bottom