Еве моЈ случај(вистинска случка, коjа ме понесе на ваков мој став):
Со фирма од овде во Струмица пред 3 години се муабетеме за буковка, Ми бара 100кг на недела, свежи. Ок му велам јас. Му нудам:
1. 100кг
а) ако му дадам под 100кг ќе му дадам пари за неиспорачаното до 100кг(сум му дал 85кг и + пари за останатите 15кг, за извини).
б)ако му понудам 105 кг ќе ги земе 100-те а без обврска за тие 5кг.
Се согласува.
Ми нуди цена: 90ден.
НЕ!!! му велам јас.
по 75ден.
Се чуди(он очекуваше да му речам над 90, што е логично)
додека се свестува му велам: НЕ!
по 70.
Се стаписа!. И сега му велам: ајде да соработуваме. Он: ок.
АМА му велам втор дел од договарањето:
за таа цена од 70ден ќе изградиш простор за 20-25.000 евра и преку договор:
ке договориме дека е неков просторот а ќе го препише на мене кога ќе му испорачам буковка за таа вредност.
Ааааа не вели, ти почни да работиш Јас сигурно ќе ти ги откупам.
Ееее, му велам јас такви како тебе со лопата ќе ги ринам(имаш кристал чисти случаеви во МК, да не спомнувам имиња). И ништо од договорот.
Почна да работи со мој соработник од Кочани КОЈ УБАВО ГО ПРЕДУПРЕДИВ ДА ПАЗИ ПРИ НАПЛАТАТА, и едвај на финта си ги зема парите.
Епа ти пак барај откуп
парола:
ВИРТУЕЛЕН ОТКУП за ВИРТУЕЛНИ ПРОИЗВЕДУВАЧИ
а
за КОСТУР 123
Според мене за да се произведат печурки кои ќе одат комерцијално на пазарот, мора да се исполнуваат хигиенски услови, т.е. да се среди се по хасап за да нема никакви проблеми. После тоа следуваат пробни производства, па калкулации и што уште не. За на крај да излезе производот на пазар. За извоз обавезен е хасап сертификат, тој е 3000 евра само.
За домашно, сопствена исхрана никој нема да му биде гајле како ги одлгедуваш, но за комерцијална можеш и кај велија да заглавиш како со смоките.[/quot
Па не е баш ситуацијата баш така како што ти ја опишуваш. А може и да е според твое знаење. Знам неколку фирми во Мк кои работат на оваа тема и БЕЗ HACCP и носат низ продавници, види и самиот на пакувањата што им пишува.
И пак глупи размислувања. Па нема што да измислувате (топла вода) кога веќе е сето измислено. Значи ич не читате што е пишано и што сака(м) да се каже.
Имате луѓе кои ги знаат сите добри, лоши и не знам какви страни во областа во која се и пак вие: пробно производство ова она,,,
И јас бев на таа основа 2001 кога бев на раскрсница: дали да продолжам аматерски(е--ветарски) да работам како другите или, да се одвојам и да работам наjпрофесионално што се може,на што и се одлучив. Да беше ситуација пиштол или успех ама без ризик...
Поседувам профи, патентиран метод за оваа работа. И супер ми е.
А и пишуваш за извоз, абе ние не можеме за себе камоли за извоз, како онаа високо летаме ниско паѓаме.[/quote]