Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Па нели сме ние живи суштества со ум и разум ,и слободна волја , Бог сето тоа ни го подарил.....да би биле цвеќиња сите би биле исти како нив ,а ние ја имаме таа можност да создаваме,твориме,секој на свој начин во мир и љубов но ние скршнуваме од тој пат?И кој ли е виновен?
Бог ли дозволува да страдаме? Или самите ние што ни е дадено премногу задоволство и најстрашно што не знаеме да ги цениме нештата што ги имаме,дозволуваме да не завладува лошотилокот,злобата ,љубомората ,владее немирот поради сето тоа ...значи за се ние сме носители никој друг.
А бе Џули бе, да го имаше барем еднаш прочитано стариот завет, ќе видеше дека бог јасно и гласно се фали дека целото зло во светот доаѓа од него...

nohab87

Калфа
Член од
14 јануари 2012
Мислења
70
Поени од реакции
18
E ova e interesno - RELIGISKI LIDERI?

Otkaj sega ova:confused:? Shto se pa tie sega:eek: ?
Е сеа се праиш на 3.5 као не ти е јасно. Не е очигледно? А што се папата, господин господин овој-оној поглавар на некоја си црква, светиот синод ,едно брдо кардинали и сите останати?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Е сеа се праиш на 3.5 као не ти е јасно. Не е очигледно? А што се папата, господин господин овој-оној поглавар на некоја си црква, светиот синод ,едно брдо кардинали и сите останати?
Aaa, а бе батали тоа, ни самите верници немаат доверба во нив веќе;)
Папата му остана уште само у Хрватска да иде, поглавариве на црквиве се држат оти имаат поддршка од владите сеуште итн...

Полека човештвото преминува во фаза каде религијата ќе биде речиси заборавена, мит, но тоа сеуште ги остава отворени прашањата кои се дискутираат тука:)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Полека човештвото преминува во фаза каде религијата ќе биде речиси заборавена, мит, но тоа сеуште ги остава отворени прашањата кои се дискутираат тука:)
Далеку е од тоа.
Се додека има политичари и идеологии кои профитираат од религиите, истите ќе бидат пропагирани. А тоа ќе трае уште доста долго време.
Единствено во Европа има поголемо отфрлање на религиите.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Далеку е од тоа.
Се додека има политичари и идеологии кои профитираат од религиите, истите ќе бидат пропагирани. А тоа ќе трае уште доста долго време.
Единствено во Европа има поголемо отфрлање на религиите.

Aaa не би се сложил јас дека ќе трае уште долго време. Можеби ќе опстојат религиите во некоја друга форма, но далеку ќе бидат од ова влијание што го имаат сега.

Ќе видиме јас очекувам нареднава деценија да биде пресврт во човековиот менталитет:) оптимистички или не, ќе видиме. Време е за хуманост и напредок на секое поле.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Aaa не би се сложил јас дека ќе трае уште долго време. Можеби ќе опстојат религиите во некоја друга форма, но далеку ќе бидат од ова влијание што го имаат сега.

Ќе видиме јас очекувам нареднава деценија да биде пресврт во човековиот менталитет:) оптимистички или не, ќе видиме. Време е за хуманост и напредок на секое поле.
Имаше еден таков оптимист на времето кој велеше вака:

Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people living for today

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people living life in peace

You, you may say
I'm a dreamer, but I'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people sharing all the world

You, you may say
And the world will live as one

Ама, јадниот не дочека да види, еден ревносен верник (Марк Дејвид Чепман) му ја ускрати таа можност

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky

It isn't hard to do
And no religion too

You, you may say

Imagine no possessions
I wonder if you can
A brotherhood of man

You, you may say

Ама, јадниот не дочека да види, еден ревносен верник (Марк Дејвид Чепман) му ја ускрати таа можност

Е ако де, се мењаат времињава, којзнае:P Мора, едноставно мора да се промени човековиот менталитет. Неминовно е.

nohab87

Калфа
Член од
14 јануари 2012
Мислења
70
Поени од реакции
18
Менталитетот на луѓето е веќе променет одамна особено по Западна Европа. Или поточно е да се рече дека таа промена се манифестира повеќе во Западна Европа затоа што не се ниту Балканците нешто особено религиозни, дури и декларираните верници не се кошер. Она што се прави овде е некаква демонстрација на патријархалност и побожност а тоа само по себе не значи дека некој и навистина е патријархален или побожен. Погледнете ги спортистите од католичките држави, Полска на пример. Ништо не може да помине без демонстративното прекрстување. Човек би помислил дека сите се светци меѓутоа знаеме дека не се.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky

It isn't hard to do
And no religion too

You, you may say

Imagine no possessions
I wonder if you can
A brotherhood of man

You, you may say

Mислиш дека некој ќе дочека да види?
За да го види некој ова треба повеќе од 50% луѓето да се против принципите на државата. А тоа тешко во некоја блиска иднина. Oд друга страна почетокот му е усран. :)
Ако нема "небо" над нас тогаш џабе е се. Само бесконечноста вреди да се живее, се друго е срање у боја.

nohab87

Калфа
Член од
14 јануари 2012
Мислења
70
Поени од реакции
18
А за некој да стигне до бесконечноста треба крајно и трајно да се ограничи со норми. Контрадикторно е. Слобода сега и овде а не некогаш можда.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
За секоја промена е потребно време. Треба да се има само стрпливост а освен тоа од индустриската револуција се поминати само стотина години и видете каков пресврт е направен 1 у 2. Сепак верските институции со векови имаа мок да одлучуваат сто е погршно а што правилно и дали постои Бог.
Сега ми текна има една книга за Никола Тесла се вика Човекот кој го измисли 21век. Кога ке прочитате уште кои теории (иако некои се граничат со здравиот разум) ги има поставено ке видите дека процентот на теисти се повеке и повеќе ке опага.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Mислиш дека некој ќе дочека да види?
За да го види некој ова треба повеќе од 50% луѓето да се против принципите на државата. А тоа тешко во некоја блиска иднина. Oд друга страна почетокот му е усран. :)
Ако нема "небо" над нас тогаш џабе е се. Само бесконечноста вреди да се живее, се друго е срање у боја.
Шо се буниш бе ти атеист еден бессрамен.Heaven не е небо.
Бесконечноста ни ти ни јас нема да ја живееме, но несконечноста е клучот на постоење.

П.С. Намали малку со тие срањата и илузиите, за твое добро

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.094
Поени од реакции
9.402
Мене ме интересира зошто верниците веруваат во својот бог а не во другите богови на другите религии?

Зошто може да постои Јахве/Алах а не Кришна, Аматерасу или Один?

Ако може да во одговорот да не се повикувате на Библија/Коран пошто во сите свети книги во сите религии пишува нешто слично на „само ја/ние сме у право сите други се ѓаолски браќа, и секој кој ке праша нешто што не може логички да се одговори е проколнат“ бидејки сите религии ја имаат оваа заебанција (во различни форми) со која лесно се покриваат.

Војна, геноцид, чуми, глад, силувања деца, продажба на органи, ропство....................и нели сами сме си криви пошто ни дал слободна воља.............али да не утнал у производството? Ако он не створил и ни ја дал вољата тогаш ни го дал и менталниот склоп нели? Не не створил хипици туку убици.

А единствено нешто во негова одбрана е книгата Библија/Коран на која нели од сам бил автор или барем главен уредник. Пропаганда?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Мене ме интересира зошто верниците веруваат во својот бог а не во другите богови на другите религии?

Зошто може да постои Јахве/Алах а не Кришна, Аматерасу или Один?

Ако може да во одговорот да не се повикувате на Библија/Коран пошто во сите свети книги во сите религии пишува нешто слично на „само ја/ние сме у право сите други се ѓаолски браќа, и секој кој ке праша нешто што не може логички да се одговори е проколнат“ бидејки сите религии ја имаат оваа заебанција (во различни форми) со која лесно се покриваат.
Еееее зошто... Зошто ти навиваш за Арсенал (претпоставка), некој за Баерн, некој за Милан, некој за Барса.....?

Kajgana Shop

На врв Bottom