Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

nohab87

Калфа
Член од
14 јануари 2012
Мислења
70
Поени од реакции
18
1. Стојат батка особено оние недоволно разјаснетите од науката. ВО најмала рака додека се разјаснат ќе стојат како божја работа.
Поточно би било да се каже дека од петни жили религиозните лидери се трудат старото верување да не се замени со ново а не дека имаат некаков доказ за своето убедување. И дали всушност е тоа убедување? Поскоро фарса.

2. Ок, нека е така. Само немој д амислиш дека деца од 6-7 години не поставуваат незгодни прашања. Веруј ми и те како поставуваат.
Само ако некое дете е надпросечно. Генерално на другите не им е гајле и воопшто не ни размислуваат за суштината туку одат по линија на помал отпор.

3. Еве и ја викам нема разлика , а ако има тогаш овие новиве - политикантиве (намерно е така напишано) се далеку полоши, според мене.

Сума сумарум светот повторно изнајде рамка (политичарите) како да биде народот во заблуда.
Едната работа се замени со друга, едно зло се замени со друго зло.
Дојдовме до заеднички заклучок дека се работи за зло, во суштина зло. Само за да може некој да живее на туѓ грб и со туѓ труд и да манипулира со народот.

Lord Macedon

Етнички жител на Кајгана
Член од
12 септември 2008
Мислења
135
Поени од реакции
21
И сега не ми одговоривте вие верниците...Кој го создал Господ? Како ја создал вселената? Кај бил пред тоа ? Неможел да биде во Ништо

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
И сега не ми одговоривте вие верниците...Кој го создал Господ? Како ја создал вселената? Кај бил пред тоа ? Неможел да биде во Ништо
Sto kje ti smeni vo zivotot odgovorot na ovie prasanja?:confused:

Dali ti e bitno dali Gospod ja sozdal vselenata ili nastanala posle "golemata eksplozija" od "tenisko topce" so ogromna gustina?:eek:

I ednoto i drugoto se hipotezi;) Totalno nebitni za nashevo bitisuvanje na zemjava:)

Ede aj ti odgovori na sopstvenite prasanja, mozes li?

Kako se sozdala vselenata? Sto imalo pred golemata eksplozija? Koja e pricinata za golemata eksplozija? itn...

Lord Macedon

Етнички жител на Кајгана
Член од
12 септември 2008
Мислења
135
Поени од реакции
21

nastanala posle "golemata eksplozija" od "tenisko topce" so ogromna gustina?:eek:

Kako se sozdala vselenata? Sto imalo pred golemata eksplozija? Koja e pricinata za golemata eksplozija? itn...
па одговори нели ?

M

Muranyi

Гостин
od razgovorot sekogas doznavam koji se i na koja vera pripagaat..i sekogas verata, se razbira dokolku ne e sekat, ja poddrzuvam, bez ogled dali e hristijanska ili ne...se dodeka na drugi ne mu stetat, ok e
Извини вака што ќе звучам грубо,ама која си па ти да одредуваш дали одредена вера е секташка или не?Многу непрофесионално во твоето работење.
--- надополнето: 22 јануари 2012 во 00:49 ---
Tocno e deka nastanalo kako sekta od judeizmot denes e edna od trite monoteisticki religii, judeizmot i islamot. Vo sklop na hristijanstvoto postojat MNOGU sekti, toa da.
Prikaznata za Avram moze da se tumaci na nekolku nacina, iako od denesen aspekt toa deluva kako fanatizam. Megutoa sekako go znaes krajot na taa slucka, a toa e deka Bog ne dozvolil da go ubie svojot sin. Sega tumaci go kako sakas, kako poslusnost, kako fanatizam..ama rezultatot e deka Gospod samo go iskusuval, ne dozvolil da go ubie navistina.
Ај пак олдскул прашање:Ако Бог е семоќен,сезнаен,нетемпорален бла бла итн.,како што си има обичај да си се фали-зошто тогаш го искушил Аврам да го жртвува синот,кога и без тоа знаел што ќе се случи?Да не зборам за бизарноста на самиот чин.
--- надополнето: 22 јануари 2012 во 01:01 ---
Затоа што токму Бог се појави во мојата фамилија....тврдам со сигурност.
А кафенце му свари?Локумче?Шо ти кажа-ќе влеземе во НАТО или ќе се распаднеме?:facepalm:
Како бе не им се појави на милиони деца во Африка кои умираат од глад,да им помогне и на нив?Или он не е Бог на црнците?

nohab87

Калфа
Член од
14 јануари 2012
Мислења
70
Поени од реакции
18

Dali ti e bitno dali Gospod ja sozdal vselenata ili nastanala posle "golemata eksplozija" od "tenisko topce" so ogromna gustina?:eek:

I ednoto i drugoto se hipotezi;) Totalno nebitni za nashevo bitisuvanje na zemjava:)

Ede aj ti odgovori na sopstvenite prasanja, mozes li?

Ќе смени многу особено во секојдневното битисување. За почеток се што е со религиски предзнак ќе стане беспредметно. Една армија бескорисни трутови ќе исчезнат.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ќе смени многу особено во секојдневното битисување. За почеток се што е со религиски предзнак ќе стане беспредметно. Една армија бескорисни трутови ќе исчезнат.
Se toa ubavo neli. Ama ja bi da isceznat najprvo politicarite, koi se nov vid religija;) A, sme se fatile samo za vernicite:vozbud:

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Se toa ubavo neli. Ama ja bi da isceznat najprvo politicarite, koi se nov vid religija;) A, sme se fatile samo za vernicite:vozbud:
Анархист, а?
За политичарите во под-форум Политика (за среќа нема).
За верниците во подфорум Религија.
Нормално ќе се фаќаме за верниците на под-форумов, ама од толку многу што ги искушуваме се помалце и помалце квалитетни дискусии има.

nohab87

Калфа
Член од
14 јануари 2012
Мислења
70
Поени од реакции
18
Верниците се само корисници што добиваат лоша услуга. По дома нека си прават што сакаат. Збориме за религиските лидери, тоа е нешто сосема друго.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
А кафенце му свари?Локумче?Шо ти кажа-ќе влеземе во НАТО или ќе се распаднеме?:facepalm:
Како бе не им се појави на милиони деца во Африка кои умираат од глад,да им помогне и на нив?Или он не е Бог на црнците?[/quote]

Многу смешно навистина ,,не можам да се изначудам на вас и вашите размислувања Бог ли е виновен за све што се случува во светот или така е најлесно само да осудувате ...Свестете се дека тоа што се случува е се одраз на нас ,веќе не можам да ве слушам повеќе како мали деца сте, вие немојте да работите па чекајте Бог ќе ви фрли од горе ..тогаш ли ќе верувате...страшна работа.

G

galaxy

Гостин
Многу смешно навистина ,,не можам да се изначудам на вас и вашите размислувања Бог ли е виновен за све што се случува во светот или така е најлесно само да осудувате ...Свестете се дека тоа што се случува е се одраз на нас ,веќе не можам да ве слушам повеќе како мали деца сте, вие немојте да работите па чекајте Бог ќе ви фрли од горе ..тогаш ли ќе верувате...страшана работа.
Се разбира дека сѐ што се случува е предизвикано од нас. Бидејќи нема бог, ако имаше ќе беше поинаку, ќе имаше правда на овој свет и немаше да дозволи некој од неговите творби да страда.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Свестете се дека тоа што се случува е се одраз на нас.
Убаво кажано, ниту Бог ниту било кој друг е виновен/заслужен за она што ни се случува (иако мислам дека во конкретниот случај е само краток и тивок крик на вистината од твојата тастатура). Но сепак, мора да ја разбереш и конфузијата која се јавува кај луѓето во периодот на транзиција од општествено прифатени норми (догми) во целосно раскринкани бесмислици ... многумина се губат самите себеси, многумина неможат да ја прифатат вистината, одосно негацијата на дотогашната вистина ... многумина бираат да останат мали деца, да се ослободат од одговорностите кои ги носи животот, а притоа да неможат да обвинат некој друг за нивната неспособност.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Се разбира дека сѐ што се случува е предизвикано од нас. Бидејќи нема бог, ако имаше ќе беше поинаку, ќе имаше правда на овој свет и немаше да дозволи некој од неговите творби да страда.
Па нели сме ние живи суштества со ум и разум ,и слободна волја , Бог сето тоа ни го подарил.....да би биле цвеќиња сите би биле исти како нив ,а ние ја имаме таа можност да создаваме,твориме,секој на свој начин во мир и љубов но ние скршнуваме од тој пат?И кој ли е виновен?
Бог ли дозволува да страдаме? Или самите ние што ни е дадено премногу задоволство и најстрашно што не знаеме да ги цениме нештата што ги имаме,дозволуваме да не завладува лошотилокот,злобата ,љубомората ,владее немирот поради сето тоа ...значи за се ние сме носители никој друг.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Верниците се само корисници што добиваат лоша услуга. По дома нека си прават што сакаат. Збориме за религиските лидери, тоа е нешто сосема друго.
E ova e interesno - RELIGISKI LIDERI?

Otkaj sega ova:confused:? Shto se pa tie sega:eek: ?

M

Muranyi

Гостин
Како бе не им се појави на милиони деца во Африка кои умираат од глад,да им помогне и на нив?Или он не е Бог на црнците?

Многу смешно навистина ,,не можам да се изначудам на вас и вашите размислувања Бог ли е виновен за све што се случува во светот или така е најлесно само да осудувате ...Свестете се дека тоа што се случува е се одраз на нас ,веќе не можам да ве слушам повеќе како мали деца сте, вие немојте да работите па чекајте Бог ќе ви фрли од горе ..тогаш ли ќе верувате...страшна работа.[/quote]
За болдираното се сложувам и кога луѓето ќе почнат да размислуваат во тој правец можеби и ќе го бидне нашето човештво.А не некакви Богови воајери кои немаат што да прават па создале цел еден Универзум и човечки битија за да му шетаат во градината голи.Или сакал да си поигра малку SIMS Origins?

Kajgana Shop

На врв Bottom