Квиз за Бугарите, прашања и одговори!

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Горна Џумаја, или Благоевград (во чест на МАКЕДОНСКИОТ социјалист и деец Димитар Благоев од село Загоричани, егејска Македонија) е македонски град.
Бил, е, и ќе си остане.
Џабе тролаш...

Абе како сакаш крсти го, мене ми е исто, тоа е македонски град.

Глупав си, или тренираш тресење глупости овде..?
Името "Бугари" и "Бугарија" домородно ли е овде, или дојде од некаде и го донесе некој на крајот на 7 век..?!?
Не знам дали некој може да ти каже каде точно кога и од кој е измислено името Бугари и Бугарија.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Не знам дали некој може да ти каже каде точно кога и од кој е измислено името Бугари и Бугарија.
Добро е, те сфаќам... тешко ти е, не си го знаеш произходот, ама си дошол тука да ни дрочиш на нас кои сме и што сме.

Не се работи за никакво "измислување на име", не се прави со сила приглуп (иако може да си).
ТИ го поставувам прашањето повторно, ако знаеш одговори, ако не знаеш не ми мрчи туку кажи си НЕ ЗНАМ.

Значи: КОИ СЕ, ОД КАДЕ СЕ, КАКВИ СЕ, ЛУЃЕТО ШТО СЕ ВАШИ ПРЕТЦИ И ЧИЕ ИМЕ ВИЕ ДЕНЕСКА ГО НОСИТЕ..?
Ајде, толку ли е тешко..?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Добро е, те сфаќам... тешко ти е, не си го знаеш произходот, ама си дошол тука да ни дрочиш на нас кои сме и што сме.

Не се работи за никакво "измислување на име", не се прави со сила приглуп (иако може да си).
ТИ го поставувам прашањето повторно, ако знаеш одговори, ако не знаеш не ми мрчи туку кажи си НЕ ЗНАМ.

Значи: КОИ СЕ, ОД КАДЕ СЕ, КАКВИ СЕ, ЛУЃЕТО ШТО СЕ ВАШИ ПРЕТЦИ И ЧИЕ ИМЕ ВИЕ ДЕНЕСКА ГО НОСИТЕ..?
Ајде, толку ли е тешко..?
Никогаш на вас не сум ви кажал кои сте и што сте.
Јас лично не знам кога, како, зошто, кој, каде и итн измислил името Бугарите и Бугарија.
По ова прашање може да има само теории, а јас сум по фактите, не теориите.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Никогаш на вас не сум ви кажал кои сте и што сте.
Јас лично не знам кога, како, зошто, кој, каде и итн измислил името Бугарите и Бугарија.
По ова прашање може да има само теории, а јас сум по фактите, не теориите.
Значи никако да престанеш со ефтиниве финти и манипулации.
Никаде јас не реков дека некој го "измислил името Бугари и Бугарија", туку едноставно те прашав дали знаеш кои се, од каде се, и какви се твоите претци чие име го носиш.

Добро, јасно ми е дека НЕМАШ ПОИМ, како и 99% од твоите сонародници. ;)

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Значи никако да престанеш со ефтиниве финти и манипулации.
Никаде јас не реков дека некој го "измислил името Бугари и Бугарија", туку едноставно те прашав дали знаеш кои се, од каде се, и какви се твоите претци чие име го носиш.

Добро, јасно ми е дека НЕМАШ ПОИМ, како и 99% од твоите сонародници. ;)
1. Кои се? Бугарите се Бугари.
2. Од каде се? Бугарите се од Бугариjа.
3. Какви се твоите предци? Моите предци се Бугари.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
:facepalm:
Бог да чува и да брани од бугарски тролчиња...

1. Кои се? Бугарите се Бугари.
Добро ти имаш ли поим што означува зборот и научната дисциплина наречена ИСТОРИЈА..?!?

Одговори де ако знаеш: КОИ СЕ БУГАРИТЕ..?!?
Тие оригиналните како Аспарух-Исперих, Омуртаг, Тервел, ГоБорис, и другите.
Нели нивното име го носиш, како тоа не знаеш кои се и какви биле тие..?

штипјанец' напиша:
2. Од каде се? Бугарите се од Бугариjа.
Која е таа "Бугарија" бе господинче..?!?
ЊАМА таква на Балканот или во Европа до крајот на 7 век.
Дојдоа ли од некаде тие Бугарите..?

штипјанец' напиша:
3. Какви се твоите предци? Моите предци се Бугари.
Насловот на темата е мошне јасен, ако треба да ти го повторам.
Моите претци се МАКЕДОНЦИ.

Ајде пак: КОИ СЕ ТИЕ БУГАРИ..?!?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
:facepalm:
Бог да чува и да брани од бугарски тролчиња...

Добро ти имаш ли поим што означува зборот и научната дисциплина наречена ИСТОРИЈА..?!?

Одговори де ако знаеш: КОИ СЕ БУГАРИТЕ..?!?
Тие оригиналните како Аспарух-Исперих, Омуртаг, Тервел, ГоБорис, и другите.
Нели нивното име го носиш, како тоа не знаеш кои се и какви биле тие..?

Која е таа "Бугарија" бе господинче..?!?
ЊАМА таква на Балканот или во Европа до крајот на 7 век.
Дојдоа ли од некаде тие Бугарите..?

Насловот на темата е мошне јасен, ако треба да ти го повторам.
Моите претци се МАКЕДОНЦИ.

Ајде пак: КОИ СЕ ТИЕ БУГАРИ..?!?
1. "Оригинални Бугари" нема. Има Пранбугари (Протобугари, Првобугари). Ти за кои прашуваш? За Бугарите или за Прабугарите? За прабугарите има многу теории. Ако навистина сакаш одговор на ова прашање, прочитај ги сите теории и си процени сам. Јас, иако неколку години сум работел во Универзитет, не можам да земам мислење за ова прашање. Не сум специјалист за овој период.
2. Прво научи разликата меѓу Бугарите и Прабугарите и ќе разбереш дека прашањето ти е анахронизам.
3. На прашањето ти одговорив веќе.

Ако имаш уште прашања, давај, но прво научи кои се Бугарите и Прабугарите, за да се значајни прашањата.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
1. "Оригинални Бугари" нема. Има Пранбугари (Протобугари, Првобугари). Ти за кои прашуваш? За Бугарите или за Прабугарите? За прабугарите има многу теории. Ако навистина сакаш одговор на ова прашање, прочитај ги сите теории и си процени сам. Јас, иако неколку години сум работел во Универзитет, не можам да земам мислење за ова прашање. Не сум специјалист за овој период.
2. Прво научи разликата меѓу Бугарите и Прабугарите и ќе разбереш дека прашањето ти е анахронизам.
3. На прашањето ти одговорив веќе.

Ако имаш уште прашања, давај, но прво научи кои се Бугарите и Прабугарите, за да се значајни прашањата.
1. Види вака, прибидејќи од авион се гледа дека целта ти е да не одговориш на јасно поставеното прашање, не мислам со тебе да си играм рингишпил и вртење во круг.

Измислиците и небулозите со термините и терминологијата кои низ последните 150 години ги направиле твоите т.н. "учени" во вашата т.н. "историографија" се премногу и одат од апсолутно смешни до трагични и патетични, не мислам да се расправам со тоа.
Мошне убаво, едноставно, јасно и гласно те прашав и ти дообјаснив со имињата за кого и за што те прашувам, со сила правење недоветен не ти личи. Особено ако стварно си работел на некој од вашите универзитети. Зашто тоа само ја покажува и дополнува сликата за вашата "компетентност" и "стручност".

Ги знам скоро сите тие "теории за б'лгарскиот произход" (освен ако не сте нашкрапале уште 1-2 во последниве неколку месеци, што е мошне веројатно), ама нема што јас да ценам или проценувам. Ти си Бугарин, затоа тебе те прашувам, ако знаеш кажи, ако не едноставно кажи си НЕ ЗНАМ.

2. Не постои никаков анахронизам, секој еден Бугарин што дошол овде си ги слави (со право) Аспарух-Исперих, Омуртаг, ГоБорис и другите ВАШИ претци т.е. тие чие име вие го носите. Спрема тоа моето прашање е сосема на место, само како што можам да видам еве скоро цели 5 месеци никако барем еден од вас гордите Бугари (ОК, освен еден што јасно си кажа дека да не е разликата во религијата со Турците сте едно и исто) да се истопори и си го каже и одбрани со факти и аргументи своето мислење или теза за вашиот произход.
Оти така..?

3. Ако твојот одговор е = НЕ ЗНАМ, ок.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
1. Нормално е теориите и термините се дело на научници. Не се дело селски работници. Не може да ме прашуваш за "Холанѓанецот Френклин Рузвелт" одам очекуваш да ти дадам точен одговор. Постави си коректно прашањето. На еден интелигентен човек, кога му кажеш дека за дадено нешто има неколко теории од научниците, тој е свесен дека нема како да знаеш "вистината". Прво научи што е "теорија" и после кажувај што знае и кој не знае. Самиот факт дека има неколку теории за еден интелигентен човек би значело дека тука не се зборува за факти.

2.Кажи ми еден Бугарин овде, кој не слави цар Самуил, Гоце Делчев и други наши предци, чие име го носеле.
Бугарите потекнуваат од Словените, Прабугарите и Траките (како и оддруги етноси во мал дел).

3. Моите предци се Бугари од сите делови на бугарската земја.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
1. Нормално е теориите и термините се дело на научници. Не се дело селски работници. Не може да ме прашуваш за "Холанѓанецот Френклин Рузвелт" одам очекуваш да ти дадам точен одговор. Постави си коректно прашањето. На еден интелигентен човек, кога му кажеш дека за дадено нешто има неколко теории од научниците, тој е свесен дека нема како да знаеш "вистината". Прво научи што е "теорија" и после кажувај што знае и кој не знае. Самиот факт дека има неколку теории за еден интелигентен човек би значело дека тука не се зборува за факти.
Дрн-дрн јариња, наместо да собереш малку храброст и да си кажеш: НЕ ЗНАМ КОЈ МИ Е ПРОИЗХОДОТ...

И никаде не те наведов или пробав да ти ставам стапица па во прашањето да уфрлам на пример: КАЖИ КОИ СЕ ТУРКО-БУГАРИТЕ, или слично, како што сакаш да инсинуираш со глупоста "Холанѓанецот Френклин Рузвелт", туку едноставно те прашав: КОИ СЕ БУГАРИТЕ, тие оригиналните што ти го донеле тука твоето име.
Не знаеш, ок, не знаеш. Признај си, ништо страшно...

штипјанец' напиша:
2.Кажи ми еден Бугарин овде, кој не слави цар Самуил, Гоце Делчев и други наши предци, чие име го носеле.
Бугарите потекнуваат од Словените, Прабугарите и Траките (како и оддруги етноси во мал дел).
Абе вие може да си го славите и Наполеон или Рускиот Цар како свој (како што рекол Балан), ама тоа е тешка глупост.
Само и само да избегнеш од директното прашање ќе се обидеш да вклучиш секакви настани и личности коишто немаат никаква врска со тоа за што си прашан, ниту па биле "Бугари", ама тоа е. Тактиката ви е таа на интернетов веќе последниве 10тина години и повеќе.
Ринги-ринги-рингишпил... вртење во круг...

штипјанец' напиша:
3. Моите предци се Бугари од сите делови на бугарската земја.
Која е таа "бугарска земја" бе господинче..?!?,
Таа крај Волга ли, или можеби "Татарска мала Скитија", или крај Памир и Алтај, можеби кај древна Бактрија како што ве лаже Божо абдалот, или Атлантида..?!?

Редно е да престанеш да се глупираш и да тролаш овде до бесвест.
НЕ ЗНАЕШ КОЈ ТИ Е ПРОИЗХОДОТ, и тоа е тоа.

Со тоа тука завршува дискусијата со тебе по тоа прашање.

Ако има некој друг Бугар да дојде и да си го каже мислењето, бујрум.
Ако нема, тогаш да заклучиме дека целиот бугарски народ и нација НЕМА ПОИМ за тоа кои се, какви биле, од каде се, итн. луѓето чие име тие ден-денешен си го носат како свое.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Немаат поим, затоа што сите историски учебници, сите нивни книги со таква тематика се базираат прво на политичката курентност, а потоа на историската (и другата, останата) вистина. Не можеш да создаваш историски коректен учебник или книга, ако темелот, костурот на таа книга е замислен онака како што сакаш да биде, а не онаков како што фактички е. Сето останато е само дополнување, нијанси, шминка на тој скрпен костур. Тоа испаѓа како на некој дизајнер да му кажеш : “сакам да ми направиш семеен автомобил, ама да изгледа како тенк Шерман, без цевка и со гумени тркала...“ И на крај како резултат ќе добиеш - Москвич :). Бугарската историја (и Грчката и Албанската) се скрпени по тој принцип : -повикуваш историчар со звучно име и му даваш задача “сакам да напишеш книга со која што ќе докажеме дека ние сме најстари на Балканот, дека сите останати се дојденци со сламки во устата, дека сите историски значајни личности се наши предци, со што ќе докажеме дека ние имаме апсолутно право на владеење со оваа територија која ја грабнавме.“ И тој ја пишува таа книга. Некои тоа го прават за пари, некои од страв, а некои се убедени во тоа што го пишуваат (од што се гледа какви “научници“ се тоа, штом своето знаење, својата научна љубопитност ја подредиле во единствената прокламирана вистина) и се ставаат во служба на постојано пимплање и преџвакување на истото па истото “знаење“ произлезено од државните служби на матичната држава.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Како што ја крадете Македонската историја, така сте ги краделе и сите документи и археолошки артефакти поврзани со Македонија. Не можеме да ја надокнадиме штетата што вие и Србите сте ја направиле со тоа. Затоа има толку документи во вашите архиви. Исто така документи има (и повеќе) во Турските архиви, па Турците не го користат тоа како аргумент да не прават Турци.

Ние сме имале еден Антибугарски филм (повеќе се, затоа што се сето тоа всушност антифашистички филмови со тематика од Втората Светска Војна каде што вие сте биле противници на Македонските патриоти, сте биле поробители на Македонскиот народ и сте биле коалициони партнери на Фашистите...).

Енциклопедијата е на преработување не дека не точна, туку поради реакцијата на фалсификаторите на Македонската историја и е всушност политички индицирана. Новата Енциклопедија ќе биде всушност понеточна од првата верзија (иако и таа си има свои слабости).

Нејугословенските историчари се исто така и немакедонски историчари и можат за туѓа историја да пишуваат што сакаат - ионака ја пишуваат историјата врз политички претставки и интереси, а не врз факти. И каде тоа Самоил се изјаснил лично дека е Бугарин? Фалсификуваната надгробна плоча не се есапи како аргумент.

“Таткото“ историјата ја пишувал во еден неслободен систем, каде од политички причини поради кохезионото национално единство во СФРЈ беше важно да се потенцира нишката (иако е измислена) која ги поврзуваше народите во Југославија, а тоа беше “Словенството“ (и сега тврдам дека такво нешто како Словени и Словенски народи не постојат во реалноста, постојат само фиктивно во главите кои одамна, повеќе од 20 години не се проветрени). “Синот“ историјата ја толкува во едно ново време, време на “проветрени“ глави и време на слободно и автентично Македонско толкување на Македонската историја.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Нови 2 прашања:

А) Кои познати Бугари учествувале во:

1. Српско - Турската војна?
2. Руско - Турската војна?
3. Грчкото востание?
4. Австро - француската војна?
5. Турската војска?

Б) Кои познати Бугари своето образование го завршиле во странство, след периодот меѓу 18 и 20 век?

Не се секирајте, ако не го знаете одговорот, јас ќе ви го издиктирам, ајде да учиме за бугарската историја :)

Kajgana Shop

На врв Bottom