- Член од
- 1 февруари 2007
- Мислења
- 13.039
- Поени од реакции
- 2.270
Јас не ви барам официјални пописни резултати, сигурен сум дека ќе најдете некои примери низ кои тогашните жители се изјаснуваат за нивната припадност, директно или индиректно.
Сигурен сум во едно, дека не биле аморфна маса.
Јас воопшто не спомнав „национална“ припадност, затоа без параноја.
@ Кариес, останати,
ве молам имајте трпение, сакам да добијам што е можно повеќе бугарски одговори, откако ќе ја искористат својата шанса, ќе анализираме и коментираме.
Тука нема параноja. Ако не очекуваш пописни резултати на кое за теб е деклариране? По што судиш како се декларирали?
Прво во това време за кое ти зборуваш масата от населението не е писмено. Писмен е само мал дел от елита на тогавашното обштество. Дали тука се слагаш? Повекето извори на информациja, са от елитата на обштеството,а не от обичните луге во државите, които познаване на това подрачие. Понекога информациите стигнуват до нас посредством хронисти,кои са водили хроники. Информациja многу често се вади от обредите - предимно за погреб, кои са едни от наjконсервативните.
Ако почнeш от 1 век - това ти е период каде тука е Римската империja, а во неjзин состав има многу племинja, многу различни етноси.
После деленето на таа иста империja на източен и западен дел, тука останува източната римска империja - по позната како Византиja, пак со многу племинja во неja.Имаме голем броj на нашествиja на хуни, готи, авари, словени,даки,алани, сармати...Един дел от нив са се заселували,бегали.
Во днешните предели на Бугариja имало и траки и словени и илири и скити и готи,...