Цензура на интернетот - SOPA/PIPA/ACTA/PCIP (Генерална дискусија)

Член од
20 мај 2011
Мислења
71
Поени од реакции
66
Конечно некој истомисленик (y)
Нека идат по стапките на Кевин Митник во 90тите коа исполнуваше „одмазда“ у секоја смисла на зборот. Сигурно се некои големи фанови на вендета :LOL:
Друже забораваш дека не сме 90-тите ! :)
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 11:59 ---
Sooo... this is how the III World War starts
Yea strider i think this is the begining of the big end. :tapp: :icon_lol:

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Пак ке кажам,дури ги имаме замунда и пајратбеј,не треба друго.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Dexter, мислам дека Anonymus нема да застане, дај боже да им се приклучат и хакерите од цел свет...Па да има еден вид на бунт, сајбер-бунт..
Сепак, ова не ми наговестува на добра ствар (hint: WW3, само у некоја модерна - мирна верзија)
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 14:41 ---
Баш тоа што го кажав :D
Извор: бркајработа.мк
Можеби е претерано ако кажеме дека денес почна третата светска војна бидејќи надвор е мирно и никаде нема нуклеарки, но на интернет се пука со сите расположливи оружја. Таму почна војната, паднаа и првите жртви.

ФБИ уапси седум лица и го исклучи популарниот megaupload.com од интернет заради пиратерија, со што ги подгреа дебатите за SOPA и го зголеми револтот кај интернет корисниците ширум светот. На потегот на ФБИ не останаа должни од „Анонимус“ и набргу вратија со рушење на сајтот на ФБИ, којшто во моментов сепак е он лајн. Покрај нивната страница, Анонимус коишто го покренаа најсилниот напад во историјата ја срушија и страницата на американското правосудство.
Исто така најавија и дека покрај овие институции, иста судбина ги чека и Белата куќа и еден цел список американски владини институции.
Светот веќе ја зазеде страната. Познатите личности активно коментираат дека она што го прави Америка е лудост и дека тие не смеат да се обидат го контролираат интернетот. Впрочем, интернетот и не е нивна сопственост.
Деновиве очекуваме уште вакви вести, а ништо чудно не е да „настрадаме“ и ние, македонскиот веб простор којшто во голема мера зависи од гигантите како Фејсбук, Гугл, Википедија...

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.737
Поени од реакции
27.731
Наводно дечките го користеле вебсајтот за перење пари и заработувале преку нелегална, пиратска содржина.

Од тоа што прочитав овде, прекршиле еден куп авторски права и дебело профитирале.
Овие 2 работи ги прават сите file hosting services.... ама сеа за сеа само megaupload го окрка дебело.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.762
Поени од реакции
8.022
Пак ке кажам,дури ги имаме замунда и пајратбеј,не треба друго.
А мислиш дека ако фајл хостинзите ги снема, ќе живеат торент сајтовите?

Следна жртва веројатно ќе биде повторно The Pirate Bay, изјавија дека не можеле да ги спречеле овие SOPA као демек ако се изгласи законот. А ништо чудо и Замунда уште вечерва да го снема... и они беа под истрага, а и предупредени... така да, во секој момент може да се случи тоа.

... да збориме реално, MU имаше најдобра брзина на FREE и после секој данлоад можеше веднаш да си симнеш друг... немаше ограничувања како другите сајтови.

И FS изгледа се исплаши, го тргна делот 'Make Money'

P.S. Според IP:

Filesonic is British
Fileserve is American
Mediafire is American

Oron is Dutch
Uploading is Italian
Rapidshare is German

Hotfile is American
Netload is German
Uploaded is Danish
Filefactory is Danish

Bitshare is American
DepositFiles is British
Wupload is British

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
Патем, ова е листа на земји кои имаат договори за екстрадиција со УСА. Тоа што Македонија не ја гледам во листава ме прави среќен.
Тоа што не си забележал е дека Југославија е на листата, со тоа што има постигнато договор со САД така да законите за нејзините наследнички држави продолжуваат да важат :)

Пример, Словенија:

Extradition Treaty: By constitutional law in 1991, Slovenia assumed succession of all conventions that were binding for the former Yugoslavia.
http://travel.state.gov/law/judicial/judicial_681.html

За Македонија неможев да најдам ама сигурен сум дека не сме исклучок :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.274
Ако ги исклучат повеќето битни субјекти во пиратеријата (а што може да го решат за кратко време), дали нема да се одрази на другите бизниси? Од хардвер, аудио-видео индустрија на компоненти, провајдери, закупи...нема ли профитот во сите тие индустрии да се намали ако на светот му го прекинат бесплатниот извор на софтвер и музика? Ова од корисничка гледна точка, а бројот на корисници низ светот не е воопшто мал...а нели тоа се потенцијални корисници на техника која користи пиратски копии и големи интернет пакети...и други бизниси. Нема ли сето тоа да замре? Дали протестот на ФБ, ВП, беше заради прикриена цензура или воопшто заради намалување на профитот на овие и вакви компании со 000 милијарди?
Не знам што точно се случува на ова поле ама се мислам дека е до борба за профитот на групации, а не за заштита на некоиси права.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.762
Поени од реакции
8.022
Ако ги исклучат повеќето битни субјекти во пиратеријата (а што може да го решат за кратко време), дали нема да се одрази на другите бизниси? Од хардвер, аудио-видео индустрија на компоненти, провајдери, закупи...нема ли профитот во сите тие индустрии да се намали ако на светот му го прекинат бесплатниот извор на софтвер и музика? Ова од корисничка гледна точка, а бројот на корисници низ светот не е воопшто мал...а нели тоа се потенцијални корисници на техника која користи пиратски копии и големи интернет пакети...и други бизниси. Нема ли сето тоа да замре? Дали протестот на ФБ, ВП, беше заради прикриена цензура или воопшто заради намалување на профитот на овие и вакви компании со 000 милијарди?
Не знам што точно се случува на ова поле ама се мислам дека е до борба за профитот на групации, а не за заштита на некоиси права.
Епа незнам колку си информиран од страна на странските сајтови и слично... ако сето тоа продолжи ќе се направат кампањи како во стил: 'НЕ ОДЕТЕ ВО КИНО!' 'НЕ КУПУВАЈТЕ ОРИГИНАЛНИ МУЗИЧКИ АЛБУМИ И ФИЛМОВИ' ... и слични такви кампањи поради одзимање на слободата.

... па сеа они нека му ја мислат.

Г

Грејвдигер

Гостин
Се е џабе и што и да се прави нема да може да се сопри ширењето на пиратерија, пак ќе ги има тие врски со кои ќе може да се разменуваат фајлови меѓу компјутерите. А ако вака гледаат на работите и YouTube би требало да се затвори, затоа што и тој е еден од најголемите сајтови на ширење на музичка пиратерија.

Што се однесува од серверите на Megaupload, освен Хонг-Конг имаат и неколку во Вирџинија и на тоа поле го јадат. А ако се усвои СОПА на 24ти Јануари без разлика во која земја е хостингот, ќе може да го изгасаат сајтот. Но, милам дека ќе паднат тие „големи“ закони и ќе се иде со некои поситни (ама исто толку опасни) измени на веќе постоечки закони.

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
Се е џабе и што и да се прави нема да може да се сопри ширењето на пиратерија, пак ќе ги има тие врски со кои ќе може да се разменуваат фајлови меѓу компјутерите. А ако вака гледаат на работите и YouTube би требало да се затвори, затоа што и тој е еден од најголемите сајтови на ширење на музичка пиратерија.

Што се однесува од серверите на Megaupload, освен Хонг-Конг имаат и неколку во Вирџинија и на тоа поле го јадат. А ако се усвои СОПА на 24ти Јануари без разлика во која земја е хостингот, ќе може да го изгасаат сајтот. Но, милам дека ќе паднат тие „големи“ закони и ќе се иде со некои поситни (ама исто толку опасни) измени на веќе постоечки закони.
По која логика ќе може да го изгасат кај и да е сајтот, па нели имаат авторитет само врз својата територија? Така да можат да им наредат на интернет провајдерите да забранат пристап до тој сајт на територијата на USA. Нели и сам кажа дека го изгасија поради координирана акција на повеќе полиции од државите во светот и поради присуство на сервер во САД над кој што имаат јурисдикција.

Ако јас на македонски сервери и на македонски домен хостирам нешто што нив не им се допаѓа може да ме пријават во македонска полиција и на крајот да ме тужат и судат овде, а во никој случај да ме екстрадираат во Америка доколку судството не се согласи (што ако сепак се случи, значи дека буквално го навртуваме голиот газ на нивно расположение!)

Also read:

If the government has the ability to shut down websites like Megaupload at whim, what did they even need SOPA for?

In this case, the government had to procure warrants, take its case before a grand jury, and so forth. SOPA/PIPA would have allowed the government (and possibly private entities) a means to bypass all that due process stuff.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Се осилија фашистите ама џабе е. Пиратеријата нема да се убие. Ако сите сервери и страни во западните земји ги затворат, се ќе се премести во Руски, Украински и Бугарски сајтови и на шо ќе ги чепне нив некој.

Јас како Македонец сум горд подржувач на пиратерија, оти мене како Македонец пиратеријата ми го промени животот на подобро.

Има ли во Македонија вакви веб страни или сервери кои аплоудираат фајлови?

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Се осилија фашистите ама џабе е. Пиратеријата нема да се убие. Ако сите сервери и страни во западните земји ги затворат, се ќе се премести во Руски, Украински и Бугарски сајтови и на шо ќе ги чепне нив некој.

Јас како Македонец сум горд подржувач на пиратерија, оти мене како Македонец пиратеријата ми го промени животот на подобро.

Има ли во Македонија вакви веб страни или сервери кои аплоудираат фајлови?
незнам дали има file-sharing страни ама знам дека има два убави тракера : zamunda.mk и tracker.mk :)

Kajgana Shop

На врв Bottom