Графички карти

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Кога го видов ова искрено се разочарав :(
HD6870 Vapor-X i HD6950 го јадат од една бедна gtx460 во Lost Planet 2 ? о_O
http://www.pureoverclock.com/review.php?id=1210&page=11
И во Alien vs Predator (2010) Hd6870 Vapor-X го јаде пак од gtx460 ??? wtf??
http://www.pureoverclock.com/review.php?id=1210&page=12
Во S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat gtx 460 со цели 20% ја јаде пак HD6870 Vapor-X ????
http://www.pureoverclock.com/review.php?id=1210&page=13
Странава е некако попристрасна кон Нвидиа или како е могуче ова??? И плус сето ова со вклучен Антилизинг ( :facepalm: ) ? o_O:confused:

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Very.

Stalker CoP: (tesselation on + 4xMSAA)

Вака веќе може. Ми дојде срцево на место сега :)
само сеуште сум во мисла, дали да го послушам советот на момакот од Анхоч кој ми рече за мојот е5200 да идам максимум со HD6770, или пак да го послушам советот на Корун, и да идам со HD6870 ....
фуцкинг дилема :unsure:

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Вака веќе може. Ми дојде срцево на место сега :)
само сеуште сум во мисла, дали да го послушам советот на момакот од Анхоч кој ми рече за мојот е5200 да идам максимум со HD6770, или пак да го послушам советот на Корун, и да идам со HD6870 ....
фуцкинг дилема :unsure:
Ubavo ti kazal deckoto vo anhoch (sry korun :) ) premnogu e 6870 za E5200 duri da go overclokuvas, toj procesor ne ni core2duo, taka da za tvojot CPU e5200 najveke do 6790 ili pak nesto poeftino i malce poslabo GTS450

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Ubavo ti kazal deckoto vo anhoch (sry korun :) ) premnogu e 6870 za E5200 duri da go overclokuvas, toj procesor ne ni core2duo, taka da za tvojot CPU e5200 najveke do 6790 ili pak nesto poeftino i malce poslabo GTS450
абе се тоа е океј, само што на дечкото во Анхоч не му кажав дека планирам да правам упгрејд и на другите делови само тоа малце покасно... половина година..до година максимум, нешто од типот на матична со LGA1155 сокет, и некој corei5 2500k, и 4 -8 Gb DDR3 на 1600 или пак 2000mhz, но пак процесорот би бил прејак за оваа графичка... така да почнав да земам предвид и АМД процесор+матична... гледам некои интересни Phenom II x4 3.2ghz за некои 6 илјадарки, би било тоа во добар сооднос со 6870ката :) барем според мене :cool:
иначе дечкото од Анхоч прво ми препорача 6670, па 6750, и 6770 иако би била slight overkill, за процесорот :)
само се надевам дека за таа пола година-година колку што ќе го терам ова комбо е5200+HD6870, нема да имам некакви посериозни проблеми при игриве... :confused:

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
абе се тоа е океј, само што на дечкото во Анхоч не му кажав дека планирам да правам упгрејд и на другите делови само тоа малце покасно... половина година..до година максимум, нешто од типот на матична со LGA1155 сокет, и некој corei5 2500k, и 4 -8 Gb DDR3 на 1600 или пак 2000mhz, но пак процесорот би бил прејак за оваа графичка... така да почнав да земам предвид и АМД процесор+матична... гледам некои интересни Phenom II x4 3.2ghz за некои 6 илјадарки, би било тоа во добар сооднос со 6870ката :) барем според мене :cool:
иначе дечкото од Анхоч прво ми препорача 6670, па 6750, и 6770 иако би била slight overkill, за процесорот :)
само се надевам дека за таа пола година-година колку што ќе го терам ова комбо е5200+HD6870, нема да имам некакви посериозни проблеми при игриве... :confused:
Со игрите нема да имаш проблем. Графичката ќе си ја врши работата колку што може, али ќе имаш голем drawback од процесорот. Во секој случај ќе имаш подобро искуство отколку со старата.

Еве ти споредба меѓу твојот процесор и оптималниот за таа графичка.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Немој Феном, причекај и земи на лето/есен Ivy Bridge (ревизија на сегашните процесори на 22nm) i5 3xxx + некоја Z77 матична (coming soon) и 8 гига рам и фурај :)

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Ako ti e takov planot mozes slobodno da ja kupis taa graficka.

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Со игрите нема да имаш проблем. Графичката ќе си ја врши работата колку што може, али ќе имаш голем drawback од процесорот. Во секој случај ќе имаш подобро искуство отколку со старата.

Еве ти споредба меѓу твојот процесор и оптималниот за таа графичка.
2500k радо би го нарекол оптимален за графичка од типот на gtx570, gtx580, HD6950 i HD6970 со што би се искористил неговиот максимум... со HD6870, би работел со 60-70% од својот максимален капацитет...
И знам дека ќе има drawback, bootleneck или како и да е... но прашувам за каков би бил real time experience... односно практично како би функционирало тоа...
пример... 50 фпс и ти се појавува човече да го упуцаш и ти паѓа нагло на 20? или пак...
ги подесуваш сетинзите на медиум...гледаш ти дава 70 фпс пример на некоја Х игра, си викаш чекај ќе подесам на Хај и одма гледаш 20 fps...
Немој Феном, причекај и земи на лето/есен Ivy Bridge (ревизија на сегашните процесори на 22nm) i5 3xxx + некоја Z77 матична (coming soon) и 8 гига рам и фурај :)
другар, сето тоа е убавоо али 2500к кошта 12 илјадарчичи, и не е 100% побрз од Феномот за да ја оправда повисоката цена за 100%, туку реално побрз е 30-50% макс, поентата ми е дека поисплатлив е феномот... солидна брзина на 3.2 ghz, 4 јадра со што не би ми правеле проблем новиве игри кои што ќе се концетрираат исклучиво на 4 јадра, и би функционирал одлично со HD6870 без bootleneck ниту од страна на графичката ниту од процесорот...
A i Ivy bridge кога ќе искочи само ќе ги замени старите Sandy, и ќе бидат иста цена како и сегашниве.... i3 за 6-7 илјади... i5 од 9ипол па до 13 илјади денари, и i7 17илјади+
а и доколку правам интел комбо, cpu+mobo, и рамот тука... би ми искочиле 20 илјади само за нив.. а со амд би си поминал макс со 12 илјади....
али, и така не ми е во план да земам нов процесор во многу блиска иднина... да не правам којзнае какви комбинации, бидејќи се е могуче... али у глобала... цените би биле тие со фактор на грешка од околу 10% ... исто како што беше и кога искочија DualCore, Core2duo i Core2Quad... dualcore беше до кај 4-5 илјади...вторите беа од 6до9 илјади (сегашните i3), и последните 8или 9 илјади па нагоре(i5, i7)...
Иначе за гејминг до толку ли се тапа амд процесориве?? и во цена/перфоманс зарем??
Ako ti e takov planot mozes slobodno da ja kupis taa graficka.
Ќе биде набрзо :) :rolleyes:
Коа ќе ја лупнам после тоа на Делукс ВериШкарт Про Ултимејт Едишн 700W 30%+ efficiency certifficated ...
ќе има огномет :icon_lol:

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Иначе за гејминг до толку ли се тапа амд процесориве?? и во цена/перфоманс зарем??

Ќе биде набрзо :) :rolleyes:
Коа ќе ја лупнам после тоа на Делукс ВериШкарт Про Ултимејт Едишн 700W 30%+ efficiency certifficated ...
ќе има огномет :icon_lol:
Ne te razbiram sega sakas da kupis jaka graficka i da ja stavis na delux napojuvanje neznam sto spec imas mislev ako baras graficka do 10000 den deka veke imas solidno napojuvanje, ako nemas togas kompjuter se gradi prvo od solidno napojuvanje pa natamu. Sto znaci ako imas delux PSU jas ne bi rizikuval da stavam takva graficka na toa PSU, zatoa kupi si GTS450/6750 i sibaj ne trosat ic struja tie karti.
I da AMD CPUs se sranje vo pogeld cena/performansi vo odnos na igri protiv Mostot Sandy.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
i5-2500K е многу, многу побрз и подобар процесор од било кој Феном, па и Булдожер, и поисплатлива инвестиција.

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Ne te razbiram sega sakas da kupis jaka graficka i da ja stavis na delux napojuvanje neznam sto spec imas mislev ako baras graficka do 10000 den deka veke imas solidno napojuvanje, ako nemas togas kompjuter se gradi prvo od solidno napojuvanje pa natamu. Sto znaci ako imas delux PSU jas ne bi rizikuval da stavam takva graficka na toa PSU, zatoa kupi si GTS450/6750 i sibaj ne trosat ic struja tie karti.
I da AMD CPUs se sranje vo pogeld cena/performansi vo odnos na igri protiv Mostot Sandy.
Хехе, се шалев де :)
Ќе си земам сега Гембирд Real Power, прифатлива цена има во моментов за некои 2к, со година гаранција... доста подобри се од Delux, Hantol со оглед на тоа дека разликата во гаранцијата 8 дена наспроти 1 година... а и тежината... 500грама vs 2кг ќе си терам со него... за понатака кога ќе земам и mobo i cpu, ќе земам CM silent pro, бидејќи за сега буџетот не го дозволува тоа... максимум 12...12.5к за GPU+PSU.
Иначе што би им правел на GTS450/6750 кога би го заменил и процесорот и се остало? канта? :S
иначе сегашнава карта ми е 50w, а GTS450 106w, додека 6750 86w... сегашнава карта моќта ја црпи од матичната....не е ни поврзанa со напојувањето директно :confused:
така да ќе идам со таквата комбинација сега HD6870+ Gembird PSU7X 550w real power, или Gembrid PSU8X 650 real power за 300 денари повеќе од претходното.
Дечкото од Анхоч рече дека он користел вакво 650ватно на неговиот PC со претходната верзија на i5 процесорите клокнат на 4.2 и...ако не се лажам со 4870 или 4850 или уште појака графичка не сум сигурен за нејзе и дека Gembird-от бил океј, иако немал сертификат за 80+ пак давал тука некаде 70% па и повеќе, 3-та година терал вака и кај и да е ќе треба да се менува, бидејќи почнал да бучи и така :)
2 години да ме тера гембирдот ќе бидам презадоволен :)
i5-2500K е многу, многу побрз и подобар процесор од било кој Феном, па и Булдожер, и поисплатлива инвестиција.
Знам дека е побрз и подобар... и дека подолго време ќе ме служи за разлика од Phenom, али ајде ќе стиснам зуби ќе собирам пари, и e идам на i5 Ivy Bridge кога ќе искочат :)
Само пак никој не ми објасни а и неможев ни на нет да најдам онака убаво објаснето ... што би можел да очекувам засега со e5200 + HD6870? Али практично! Не, теоретски :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Абе види се ќе иде у најдобар ред, али може да се јават spikes во фрејмрејтот, поради тоа што процесорот не е доволно брз да одржи темпо со графичката во извршување инструкции.
На пр. игра ти иде со 70-80фпс, и наеднаш паѓа на 20-30фпс, па пак тера со истиот фрејмрејт, т.е. минималниот фрејмрејт ќе страда. Ако сакаш можеш да пробаш да клокаш за да колку толку го намалиш ботлнекот, али ако не си клокал досега и е си сигурен, не пробувај.
Исто така ако играш на висока резолуција, клучен фактор ќе игра графичката при високи резолуции па таа ќе почне да се гуши кога на 1080p ќе уклучиш AA/AF во Crysis или BF3 на пр.

Kajgana Shop

На врв Bottom