Припадник на полицијата претепал момче до смрт! - ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ПОЛИЦИСКАТА БРУТАЛНОСТ

Статус
Затворена за нови мислења.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Загрозување на слободата тоа ти е многу широко пространство. Тука и настануваат конфликтите - кој како ја толкува слободата. Мислам дека во денешно време особено помладите ја прифатија таа филозофија на оспорување на авторитети, на тотално остсуство за почитување на авторитетите, а тоа води кон една анархична состојба, која верувај е бетер од тие 5% случаи на полициска бруталност(и уште еднаш не ги оправдувам и тие 5% случаи и се разбира треба да има истраги). Владеење на посилниот и поагресивниот а тоа мислам дека не го сакаме. Имавме во Лондон една таква ситуација лани кога полицијата не интервенираше два три дена на протестите па видовме што се случи - гореше пола град, се крадеа продавници, се тепаа луѓе на улица...

Ај погоди зошто.Авторитет не добиваш со сила.Никогаш.Друго е шо кај нас постојат премногу сончогледи.

Член од
25 ноември 2010
Мислења
156
Поени од реакции
149
Разговоров ми е малку уличен но добро. Значи како што ти кажав сао полициската единица АЛФИ во декември уапсила 250 луѓе. Ако за тебе тоа е пали-гаси семафори океј. Отвори статистика и читај. За крупни криминалци треба и време и начин да ги уапсиш, иначе тие кога тогаш паѓаат у затвор
Али сеуште не уапсиле барем еден што вреди... се прашувам зошто :D
Тоа со чајџилница и другите муабети знаеме дека тоа не е до цајканот тоа е веќе политика.
...можеби и Мартин ќе беше жив, а и Спасов емотивно стабилен доколку имавме здрава политичка средина

ДА СПАСОВ Е КРИВ И ТРЕБА ДА ЛЕЖИ ЗАТВОР и ДА МАРТИН ДОКОЛКУ БЕШЕ МИРЕН ДЕЧКО НАЈВЕРОЈАТНО НЕМАШЕ ДА ЗАВРШИ ТАКА.
надополнување: ДОКОЛКУ СПАСОВ И МАРТИН РАСТЕА ВО ЕКОНОМСКО-ПОЛИТИЧКА ЗДРАВА СРЕДИНА, НАЈВЕРОЈАТНО ТЕМАВА НЕМАШЕ ДА ПОСТОИ.
Не знам може јас за тебе сум некој мутав или не знам каков, ама мене дома ме воспитале и научиле кога некој што е полицаец или еве ако е три пати поголем од мене и поразвиен ми каже не го прави тоа а очигледно е дека правам глупост да го послушам а не да се правам мангуп.
Така долго време размислувале црнците во САД...

B

Borg_Drone

Гостин
И што ми значи мене тоа дал нападнал или не некого до сега? Од каде јас да го знам тоа, ако го видам на улица? Тие деца, ги ставам во ист кош, ги сакам подалеку од мене. Ама зошто живееме во демократија, се слободни и шеткаат по улица. Нема потреба да се убијат, само да ги опаметат малку. Секој кој е девијантна личност е потенцијална опасност. Кога ќе видиш куче на улица, не знаеш дали ќе те касне или ќе се погали со тебе. Превентивно, не му се приближуваш.
Епа не можеш да ги ставаш во ист кош.И значи тоа како значи.Чим до неговата смрт не нападнал никого значи не бил насилен тип.Правел други работи кои биле лоши, но за насилен тип не бил насилен.Зошто темава се однесува конкретно на него.А понатаму дали ќе се обидел или немало да се обиде да нападне некого за тоа можеме до утре да си пишуваме тука на темата, но одговорот нема никогаш да го дознаеме и јас и ти.

Член од
9 декември 2011
Мислења
87
Поени од реакции
15
jas ke kazam samo edno:dali bil martin delikvent ili ne dali napravil nesto loso taa kobna nok ili ne sepak imase milion resenija osven toa sto se sluci. da ne se pravime mutavi eden iskusen policaec znae kako da sovlada detiste dodeka trepnes.nikoj ne zasluzuva smrt.toj sto ke go kaze sprotivnoto moze samo da se inaeti ko magare na most.dolznost na eden policaec e da go uapsi liceto i do go izvede pred istrazen sudija a ne toj samiot da mu presudi.deka imase policiska brutalnost DA imase!stavete se samo na mestoto na roditelite na martin.kakov i da bese toj sepak bese niven sin.dosta so komentari bil delikvent bil ova bil ona imal dosie...... zarem trebase da umre?ma aj vi se molam.... ministerkata namesto da menuva zakoni za zemanje vozacka na 16 god. i sl. neka gi otvori ocite i neka se pogrizi da ne se slucuvaat slicni incidenti.vreme e temata da se zatvori. sepak se raboti za covecki zivot a i vidovme kakvi sogragani imame.ja podrzuvaat policiskata brutalnost.barem malku imajte socustvo za semejstvoto na martin.sepak i toj bese covecko sustestvo.no dzabe ne se reklo: ni sitiot gladniot go veruva ni zdraviot bolniot. poz.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.269
ТОа им замерувам на нашите цајкани уште делуваат превентивно, они те казнуваат со тоа што ќе ти одземат време место да те сопрат добар ден не ви работи светлото 100 евра казна продолжете со вожњата. јас така би ти направил па веројатно немаше да се буниш
Така не се работи. По закон мислам дека за неисправно светло следи мандатна казна или опомена (да ја смени сијаличката). Што ако во тек на возење ти прегори сијалица? Не е до некадарност него до случај. Џену ти ги спомена чајџилиниците...а јас ќе те прашам за запрежните коли за картони и трицикли за пластика, нига дрјавинг стајл...размисли дали полицијата подеднакво делува. Да споменуваме пазари, тезги и други контроли ќе отидеме далеку вон тема...суштината е таа.
За крупни криминалци треба и време и начин да ги уапсиш, иначе тие кога тогаш паѓаат у затвор.
Колку време им е потребно...10, 20, 30 години? Тие не паѓаат.
За јаките идни "праведни и способни" родители и "јаки" воспитувачи ...дали сте сигурни дека детето нема да направи беља? Дали ќе го чувате дома во скут, ќе му ги одредувате другарите и околината, нема да му давате да се напие капка алкохол (ова би го правеле изгледа со далечинско, вие дома тој во кафич). Да не биднете само јанлаш, на зборови. И други сум слушал вака како се фалат "ја моето дете"...па послем...А и да е 100% мирно, да е тукуречи телетабис, пак може свашта да му се деси...не живее изолиран ниту во Исланд па ти труди се колку сакаш.

Човекот го осудија ќе окапе, Мартин нема да се врати, детето отиде, тешко на родителите...многу, ептен глупа ситуација заради слабата контрола врз овие и вакви единици. Без везе

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.108
Поени од реакции
9.459
Поштена пресуда. Не дека ке го врати Мартин или ке му олесни на Спасов али можеби другите ке размислат малце.

Наравоучение: стави ги во гепек и претепувај до смрт каде наме илјадници сведоци.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.302
Поени од реакции
18.318
Тогаш зошто кажуваш ,,како било,, ако не си бил и не си видел? Знаеш исто колку и јас, колку што е напишано на темава и кажано на ТВ.
Јас мислам дека денеска се виде колку протестите ич немаа партиска позадина, ама мислам дека многу од тие што протестираа беа со искрени намери. Е јебига, жиееме во свет каде што ништо не е сосема чесно и искрено. На еден форум сите глумат душебрижници, башка што се виделе, се чуле.... Инаку, ако си видел нешто, да, треба да одиш во полиција, и да дадеш изјава. Тоа ти е граѓанска одговорност, а правниците нека објаснат дали е и кривична. Зошто ако видиш како комшијата ја убива жена му, а не пријавиш, ти си соучесник..... итн. Затоа подобро не си кажувај дека знаеш што се случило, знаат само тие што виделе, и тие што виделе, сите се контрираа еден со друг, па дури и тие кои тврдеа дека е Спасов убиецот не успеаа да се согласат. Никој не знае дали Спасов е навистина убиецот, а јас сум на мислење дека и тој е жртвено јагне во приказнава. Бил во погрешно време, на погрешно место.
НО не бев, не видов, не чув - и не знам.

Шерифување е иначе забрането, да те известам тоа само.
прочита ти уопште што напишав?Напише цел текст со глупости кој си немаат благе везе со мојот.Реков нити сум видел нити сум поврзан со случајот а ти ми објаснуваш граѓанска одговорност и комшијата жената..боже:tapp:
А протестиве немаат ни П од протести,пошто нема асален човек во македонија да ги води.И по 3пат ке кажам,дур не ги покажат снимките на камерите,кој ги има..нема да знаеме што се десило.А некој знае,а тој некој моментално е у влада.
И дај те молам не ме цитирај ако немаш нешто да кажеш во врска со текстот,прочитај го првин,па ако ти текне нешто пиши.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.826
Поени од реакции
8.841
прочита ти уопште што напишав?Напише цел текст со глупости кој си немаат благе везе со мојот.Реков нити сум видел нити сум поврзан со случајот а ти ми објаснуваш граѓанска одговорност и комшијата жената..боже:tapp:
А протестиве немаат ни П од протести,пошто нема асален човек во македонија да ги води.И по 3пат ке кажам,дур не ги покажат снимките на камерите,кој ги има..нема да знаеме што се десило.А некој знае,а тој некој моментално е у влада.
И дај те молам не ме цитирај ако немаш нешто да кажеш во врска со текстот,прочитај го првин,па ако ти текне нешто пиши.
Абе Шеќеринска има амбиција да ги води, земете ја неа, што убаво се истопори :)
Убаво, убаво прочитав, и убаво ти кажав да не кажуваш како било, ако не си бил и не си видел, јас не бев и не видов, според мене нема доволно добар доказ дека Спасов е убиецот, може да е кој било џандар таму, но тој си го искрка за сите. И на крајот, зошто сите го напаѓате истиот, можеби затоа ,,нема снимки,, , за да не испадне дека друг е убиецот, и сосема поинаква приказната?
--- надополнето: 17 јануари 2012 во 16:45 ---
Епа не можеш да ги ставаш во ист кош.И значи тоа како значи.Чим до неговата смрт не нападнал никого значи не бил насилен тип.Правел други работи кои биле лоши, но за насилен тип не бил насилен.Зошто темава се однесува конкретно на него.А понатаму дали ќе се обидел или немало да се обиде да нападне некого за тоа можеме до утре да си пишуваме тука на темата, но одговорот нема никогаш да го дознаеме и јас и ти.
Можам, можам, мое лично право е тоа. А инаку, неговиот гест (ако е вистина тоа) е потенцијална опасност, и така ќе биде сфатен од било кој полицаец кој штити премиер, претседател, пратеник... било каде во светот. Значи да резимираме - лик познат на полицијата се обидува да се качи на сцена кај премиерот кој во тој момент слави победа - да, ќе биде сфатено како обид за напад. Но тоа не го оправдува полицаецот и неговата бруталност, и сепак, ниту еден од нив двајца не бил сосема невин во приказната, според досегашните искази на сите што го виделе настанот.
--- надополнето: 17 јануари 2012 во 16:49 ---
Така не се работи. По закон мислам дека за неисправно светло следи мандатна казна или опомена (да ја смени сијаличката). Што ако во тек на возење ти прегори сијалица? Не е до некадарност него до случај. Џену ти ги спомена чајџилиниците...а јас ќе те прашам за запрежните коли за картони и трицикли за пластика, нига дрјавинг стајл...размисли дали полицијата подеднакво делува. Да споменуваме пазари, тезги и други контроли ќе отидеме далеку вон тема...суштината е таа.
Колку време им е потребно...10, 20, 30 години? Тие не паѓаат.
За јаките идни "праведни и способни" родители и "јаки" воспитувачи ...дали сте сигурни дека детето нема да направи беља? Дали ќе го чувате дома во скут, ќе му ги одредувате другарите и околината, нема да му давате да се напие капка алкохол (ова би го правеле изгледа со далечинско, вие дома тој во кафич). Да не биднете само јанлаш, на зборови. И други сум слушал вака како се фалат "ја моето дете"...па послем...А и да е 100% мирно, да е тукуречи телетабис, пак може свашта да му се деси...не живее изолиран ниту во Исланд па ти труди се колку сакаш.

Човекот го осудија ќе окапе, Мартин нема да се врати, детето отиде, тешко на родителите...многу, ептен глупа ситуација заради слабата контрола врз овие и вакви единици. Без везе

Колку време и требаше на Италија да ги открие свештениците - педофили, на Австрија да сфати дека татко ја чува ќерка си во подрум и и прави деца? Понекогаш се потребни и 10 и 20 години, апашите на оваа власт, ќе го јадат со нејзината промена. Сепак забегавме од темата, во некоја друга ;)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.302
Поени од реакции
18.318
Па ја затоа и се бунам тука,да мислев дека спасов е убиецот сеа ке бев задоволен со казната ..14 години таман е за у Македонија.Ама поверојатно е дека е жртвено јагне а некој од горе ја мучка работава.Ја не го напаѓам спасов,он е само војник..го напаѓам генералот кој ти го браниш ;)

A

AnFem

Гостин
Па ја затоа и се бунам тука,да мислев дека спасов е убиецот сеа ке бев задоволен со казната ..14 години таман е за у Македонија.Ама поверојатно е дека е жртвено јагне а некој од горе ја мучка работава.Ја не го напаѓам спасов,он е само војник..го напаѓам генералот кој ти го браниш ;)
Тој војник би требало да размислува со своја глава, не слепо да следи наредби. И тоа нечовечни!

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.488
Поени од реакции
11.440
не не не чекај застани!
можеби Спасов бил на должност (додека власта негираше, очигледно сакаа да ја заташкаат целата работа) и имал наредба да внимава да ги трга луѓето од Груевски али немој вакви муабети дека е жртвено јагне. Сигурно немал наредба у стилот " еј Спасов да го убиеш секој што ке се приближи до Грујо" .
Ти текнува?

B

Borg_Drone

Гостин
Можам, можам, мое лично право е тоа. А инаку, неговиот гест (ако е вистина тоа) е потенцијална опасност, и така ќе биде сфатен од било кој полицаец кој штити премиер, претседател, пратеник... било каде во светот. Значи да резимираме - лик познат на полицијата се обидува да се качи на сцена кај премиерот кој во тој момент слави победа - да, ќе биде сфатено како обид за напад. Но тоа не го оправдува полицаецот и неговата бруталност, и сепак, ниту еден од нив двајца не бил сосема невин во приказната, според досегашните искази на сите што го виделе настанот.
Груевски не ни беше допрен, а Саркози (претседател на Франција, не ти посочувам зошто мислам дека не знаеш туку за каков човек станува збор, за колку моќен човек) на пример во видеово е потегнат од хотелиер, па пак хотелиерот не беше убиен туку беше совладан, приведен и му се заканува сега (ако не е веќе осуден) затворска казна како и парична казна.Еве како треба да се постапи:

За првото: тоа е веќе твое лично право, и немам ништо против тоа.Но, детево не беше насилник ако веќе лично посочуваш кон него а темава се однесува токму на него.Во првиот дел индиректно ја оправдуваш неговата реакција, а во вториот дел не се согласуваш.Еве ти видео погоре да видиш како еден службеник на обезбедување, полицаец што сака нека е постапува при такви ситуации.И овде имаш влечење, а Груевски не ни бил допрен.Важен момент.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom