Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
69
Поени од реакции
8
Не е веќе само јајцето, shit just got serious, туку како кокошката без ум го вртела јајцето, мора некој да и шепнал на увце.. врти го мала.. а во тој контекст спомнува инстинкт кој е like едно од круцијалните ствар4и4и кога збориме еволуција. Малата е контрадикторна како појава.
Se sto ne vi odgovara za vas e nenormalno, ali toa ne veke tema. Uzivajte u svoeto mislenje! Sekoe dobro!
--- надополнето: 17 јануари 2012 во 10:53 ---
Уште пожално
Zasto? Dali znaes deka modernata psihologija ja priznava verata kako edna od najdobrite terapii? Bez lekovi i slicno?
--- надополнето: 17 јануари 2012 во 10:55 ---
Aj gledam deka vi smetam, po priroda ne sum takva da se nametnuvam, go kazav samo svoeto mislenje. Uzivajte vo svoeto !

Член од
28 јуни 2009
Мислења
287
Поени од реакции
261
Satot. negoviot mehanizam, ne nastanal samo do sebe. Vo toj sat ima i premnogu plan za da nastane sam od sebe. Tamu kade sto postoi plan, postoi i nekoe mislovno bitie. Takov plan naogame vo celata priroda. Zivotnite, na pr. imaat instikt, no ne mozat da mislat. Nekoj drug mislel za niv. Eve eden primer so inkubatorite i pilinjata. Vo pocetok koga go pronasle inkubatorot, ne gi dobivale sakanite rezultati, pilinjata bile ili bez oko, bez noga i. t.n. Toa traelo se dodeka ne uvidele deka kvackata instiktivno povremeno gi vrti jajcata. Koga go primenile i tie toa iskustvo, ponatamu se bilo vo red. Tvrdam deka kokoskata toa sama ne go otkrila, nekoj i go podaril toj instikt, ne se setila samata "cekaj ja sega ke gi vrtam jajcata da bide ednakvo toplo". Isto taka taa instiktivno, zatoa sto neli ne moze da mizli, zivotnite ne mislat, i gipsani jajca ke proba da gi vrti iceka da izlezat pilinja. Toa go pravi instiktivno. No toa sto gi vrti nekoj go napravil toj plan taa da gi vrti.
Точно, ако не знаеш ништо за теоријата за еволуција целиот природен свет изгледа како да е дизајниран. Сега размисли имаш една група на кокошки што ги вртеле јајцата, а друга не ги вртеле. Тие што не ги вртеле јајцата, немало пилинња , значи тоа група на кокошки е принудена да изумре, а пак другата група на кокошки си ги вртеле јајцата и си имале нови пилиња и преживеале. Ти денес, ги гледаш тие кокошки што се адаптирале на средината во која што живеат и нормално дека ќе знаат како да си ги вртат јајцата во спротивно немало да преживеат до ден денес.
Јасно?
Прочитај ја книгата The God Delusion од Ричард Докинс, таму се е објаснето, ништо нема да изгубиш само можеш да научиш некои работи.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
69
Поени од реакции
8
Точно, ако не знаеш ништо за теоријата за еволуција целиот природен свет изгледа како да е дизајниран. Сега размисли имаш една група на кокошки што ги вртеле јајцата, а друга не ги вртеле. Тие што не ги вртеле јајцата, немало пилинња , значи тоа група на кокошки е принудена да изумре, а пак другата група на кокошки си ги вртеле јајцата и си имале нови пилиња и преживеале. Ти денес, ги гледаш тие кокошки што се адаптирале на средината во која што живеат и нормално дека ќе знаат како да си ги вртат јајцата во спротивно немало да преживеат до ден денес.
Јасно?
Прочитај ја книгата The God Delusion од Ричард Докинс, таму се е објаснето, ништо нема да изгубиш само можеш да научиш некои работи.
I denes ima takvi sto ne gi vrtat, googlaj malce ..pa ne izumrele..Pozzz

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.089
Поени од реакции
9.383
Toa go pravi instiktivno. No toa sto gi vrti nekoj go napravil toj plan taa da gi vrti.
Тие што не ги вртеле изумреле и останале само гените на „вртачите“ кои ги прошириле на своите еволутивни наследници.

Освен ако не се крокодили или желки кои ги закопуваат и не ги вртат.

Член од
28 јуни 2009
Мислења
287
Поени од реакции
261
Нормално дека и денес ќе има поради варијација на гените. Ти мислиш дека Бог на некои им шепнува во уво а пак на други не?:tapp:

Член од
15 јануари 2012
Мислења
69
Поени од реакции
8
I got the picture now. Значи ти од медицински аспект препорачуваш вера. Браво
Vera da, verski fanatizam ne. Ima razlika
--- надополнето: 17 јануари 2012 во 11:15 ---
Нормално дека и денес ќе има поради варијација на гените. Ти мислиш дека Бог на некои им шепнува во уво а пак на други не?:tapp:
Ne ni rekov deka im sepnuva. Rekov deka, eve da se izrazam vaka, gi programiral toa da go pravat. Na niv samite ne im teknalo. Tie ne mislat, za da mozelo da se setat..cekaj sega ova ne cini, ja da ne izumram sega ke gi vrtam...

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Ne ni rekov deka im sepnuva. Rekov deka, eve da se izrazam vaka, gi programiral toa da go pravat. Na niv samite ne im teknalo. Tie ne mislat, za da mozelo da se setat..cekaj sega ova ne cini, ja da ne izumram sega ke gi vrtam...
I denes ima takvi sto ne gi vrtat, googlaj malce ..pa ne izumrele..Pozzz
Зошто тие останале неиспрограмирани? Недоволно љубов?

I

Iblis

Гостин
Ama Toj gi stvoril. Evolucijata veli deka se nastanalo slucajno. Ne planski. Ne e isto.
Тој ги створил важи за религиити кој позитивно се настроени кон создател, а што правме со оние кај кои фали овој момент. Како психолог ќе имаш најразличи странки, а веќе се изјасни дека религијата е најефикасен(?) лек. Дали и на овие луѓе ќе им поттуруваш религија која експлицитно опишува создател?

Член од
15 јануари 2012
Мислења
69
Поени од реакции
8
Тој ги створил важи за религиити кој позитивно се настроени кон создател, а што правме со оние кај кои фали овој момент. Како психолог ќе имаш најразличи странки, а веќе се изјасни дека религијата е најефикасен(?) лек. Дали и на овие луѓе ќе им поттуруваш религија која експлицитно опишува создател?
od razgovorot sekogas doznavam koji se i na koja vera pripagaat..i sekogas verata, se razbira dokolku ne e sekat, ja poddrzuvam, bez ogled dali e hristijanska ili ne...se dodeka na drugi ne mu stetat, ok e

Kajgana Shop

На врв Bottom