Пробај вака: Врти ги сите елементи кои не лежат на главната и споредната дијагонала. Ако имаш работено матрици, би требало кодот за ова да го знаеш...1 2 3 4
5 6 7 8
0 1 2 3
1 2 3 6
Малку помош за задачава да се пресмета збирот на елементите кои не се со црвено
Еве ја задачата, во кодот имаш и објаснување:1 2 3 4
5 6 7 8
0 1 2 3
1 2 3 6
Малку помош за задачава да се пресмета збирот на елементите кои не се со црвено
#include <cstdlib>
#include <iostream>
using namespace std;
int main(int argc, char *argv[])
{
int niza[4][4] = { 1,2,3,4,
5,6,7,8,
0,1,2,3,
1,2,3,6 };
int x = 0, y = 3, zbir = 0;
// 'x' i 'y' ti se pokazuvaci za dijagonalnite elementi
// 'i' i 'j' ti se pokazuvaci kon site elementi
// ja izminuvas matricata, go presmetuvas vkupniot zbir na site elementi
// i od vkupniot zbir go odzemas zbirot na dijagonalite
for(int i=0; i<4; i++, x++, y--)
{
for(int j=0; j<4; j++)
{
// presmetuvas vkupen zbir na site elementi
zbir += niza[i][j];
}
// Od vkupniot zbir na site elementi go odzemas zbirot na dijagonalite
zbir -= niza[x][x];
zbir -= niza[x][y];
}
cout << zbir << endl;
system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;
}
Фала многуЕве ја задачата, во кодот имаш и објаснување:
Мислам дека е наједноставно решение (за конкретниов случај) и дека ќе ја сватиш логиката.Код:#include <cstdlib> #include <iostream> using namespace std; int main(int argc, char *argv[]) { int niza[4][4] = { 1,2,3,4, 5,6,7,8, 0,1,2,3, 1,2,3,6 }; int x = 0, y = 3, zbir = 0; // 'x' i 'y' ti se pokazuvaci za dijagonalnite elementi // 'i' i 'j' ti se pokazuvaci kon site elementi // ja izminuvas matricata, go presmetuvas vkupniot zbir na site elementi // i od vkupniot zbir go odzemas zbirot na dijagonalite for(int i=0; i<4; i++, x++, y--) { for(int j=0; j<4; j++) { // presmetuvas vkupen zbir na site elementi zbir += niza[i][j]; } // Od vkupniot zbir na site elementi go odzemas zbirot na dijagonalite zbir -= niza[x][x]; zbir -= niza[x][y]; } cout << zbir << endl; system("PAUSE"); return EXIT_SUCCESS; }
Еве ја задачата, во кодот имаш и објаснување:
Мислам дека е наједноставно решение (за конкретниов случај) и дека ќе ја сватиш логиката.Код:#include <cstdlib> #include <iostream> using namespace std; int main(int argc, char *argv[]) { int niza[4][4] = { 1,2,3,4, 5,6,7,8, 0,1,2,3, 1,2,3,6 }; int x = 0, y = 3, zbir = 0; // 'x' i 'y' ti se pokazuvaci za dijagonalnite elementi // 'i' i 'j' ti se pokazuvaci kon site elementi // ja izminuvas matricata, go presmetuvas vkupniot zbir na site elementi // i od vkupniot zbir go odzemas zbirot na dijagonalite for(int i=0; i<4; i++, x++, y--) { for(int j=0; j<4; j++) { // presmetuvas vkupen zbir na site elementi zbir += niza[i][j]; } // Od vkupniot zbir na site elementi go odzemas zbirot na dijagonalite zbir -= niza[x][x]; zbir -= niza[x][y]; } cout << zbir << endl; system("PAUSE"); return EXIT_SUCCESS; }
for(i=0;i<4;i++)
for(j=0;j<4;j++)
if(j!=i && j+i!=3)
Ти одговори еден пред малце но не му беше точно решение..но тука некаде беше со решението. Еве ти ја функцијата :Имам задача во која треба да напишам функција која ќе собира два двоцифрени броја, при што првиот ќе се внеси преку тастатура а вториот ќе биди број напишан со истите цифри како и првиот број, но во обратен редослед. Како ќе го дефинирам вториот број?
int funkcija(int broj)
{
int novBroj=0,pom=broj;
while(pom>0)
{
novBroj*=10;
novBroj+=pom%10;
pom/=10;
}
return broj+novBroj;
}
for(i=1;i<=n-1;++i) {
printf("\n");
for(j=i+1;j<=n;j++) {
printf("%d\t", a[i][j]);
}
}
Мислам дека вака ќе ти ја подреди 6-ката како што треба.Код:for(i=1;i<=n-1;++i) { printf("\n"); ТУКА: print (i - 1)-пати празни места for(j=i+1;j<=n;j++) { printf("%d\t", a[i][j]); } }
Знам кои се на дијагонала, и ги прескокнува кодот... И ми ги дава елементите, али сакам да ја преместам бројот за едно место, да излезе како што треба да е триаголникот.Хахахахахаа.
123
456
789
Значи броевите што се на диагоналата од матрицата ги игнорираме, сите останати ги принтаме.
Ако погледнеш добро броевите што треба да ги игнорираме се A[0][0], A[1][1]........... A[n-1][n-1], така да кога i = j ги игнорираме, останатите ги принтаме.
Океј?
Исто е.Мислам дека вака ќе ти ја подреди 6-ката како што треба.
Мислиш нешто вака:Ај малце хелп... Сакам да ги извадам елементите од матрицата што се наоѓаат над и под главната дијагонала. Пример 3х3 матрица: