Помош: Општи прашања, совети, трикови..

Член од
28 јуни 2009
Мислења
289
Поени од реакции
261
Ако си почетник не ти препорачувам Ц++ зашто е еден од најгадните јазици и има конструкти што само малку програмери ги знаат. Ц е најдобар за почетници, и ако научиш солидно Ц после Ц++ и Јава ќе ти премногу лесни. За основната синтакса да ја научиш според мене би ти требало околу 1 месец но тоа не значи дека ќе знаеш да програмираш ко Линус Торвалдс. :) Ќе ти биде доволно за да шкрташ некои обични програми.

Член од
8 октомври 2011
Мислења
65
Поени од реакции
48
Здраво сакам да го научам јазикот Ц++ ама не знам многу добро англиски 40% знам и математика не ми иде многу добро и затоа сакам некој да ми каже за колку време можам да го научам
Се зависи од тебе, прво почни со C, основата на сите јазици, кога ќе ја читаш книгата ништо не си постигнал, земи и некоја добра збирка. И да те предупредам дека треба да имаш јаки живци :) и треба да го "загрееш" столчето.

Член од
14 јануари 2012
Мислења
4
Поени од реакции
4
Се зависи од тебе, прво почни со C, основата на сите јазици, кога ќе ја читаш книгата ништо не си постигнал, земи и некоја добра збирка. И да те предупредам дека треба да имаш јаки живци :) и треба да го "загрееш" столчето.
А имаш ти книга со јазикот ц на македонски??

Член од
14 јануари 2012
Мислења
4
Поени од реакции
4
На македонски имам само во печатена форма, ако сакаш на српски имам во електронска форма
Вака ти дај ми ја мене на српски ако знаеш од каде и кажими од каде можам да ја земам на македоски и како да речам таму и колку чини тоа :)

Член од
8 октомври 2011
Мислења
65
Поени од реакции
48
Вака ти дај ми ја мене на српски ако знаеш од каде и кажими од каде можам да ја земам на македоски и како да речам таму и колку чини тоа :)
Дај ми email во ПП, иначе ја имам оваа:

Ако си од ск би требало да ја има во копирницата на ФЕИТ

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Здраво сакам да го научам јазикот Ц++ ама не знам многу добро англиски 40% знам и математика не ми иде многу добро и затоа сакам некој да ми каже за колку време можам да го научам
Па не знаеш математика и англиски едно 10тина години, ама со цврста волја ке научиш и за побрзо

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Брат, за англиски е проблемот, математика и не толку многу, не глеам некоја којзнае колку виша математика применета у ц++, ќе треба малку дискретна само да прочита и то је то :) бар според тоа шо го иаме ние у учебникот од факс :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ц++ мене ми е еден од полесните јазици. И земи англискиот подобри го ко што вика членов над мене, повеќе тој се применува, математиката не баш.
--- надополнето: 15 јануари 2012 во 01:12 ---
Дај ми email во ПП, иначе ја имам оваа:

Ако си од ск би требало да ја има во копирницата на ФЕИТ
Ништо нема да научи од оваа. :) Ова е само книга, без задачи и све е споено, ако е почетник во програмирањето, најдобро да учи со професор, колку да сфати како треба да „размислува“.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Друже, се зависи од тоа колку навистина сакаш да научиш програмирање. Активна работа, доволно посветеност, многу решавање на задачи и нормално, логиката пред се' и мислам дека за месец-два можеш да научиш да програмираш (се разбира на основно ниво). Јас можам да ти пратам материјали (предавања, вежби, решени примери и слично) од основи на програмирање во C++, бидејќи само од читање на некоја книга без ти да седнеш да ја размислиш (и напишеш) задачата не се станува програмер :)

Член од
8 октомври 2011
Мислења
65
Поени од реакции
48
Како што реков треба да набави и некоја добра збирка, не само читање од книга, и математиката многу ќе му треба.

Член од
7 август 2012
Мислења
176
Поени од реакции
11
Јас одлучив да учам програмирање но една работа ме збуни http://www.semoskoc.com.mk/Default.aspx?mid=39&pid=31&kategorijaId=93&Lan=MK
Вика Основа со програмирање на Visual basic а подоле пишува Основи на програмирањето на C и C++ а ако го знам јазикот C++ дали ке можам да работам во Visual Basic или ке неможам ??

Брзии

Бело сунце, Бело небо, иди даље бог те јебо!
Член од
15 јануари 2012
Мислења
1.026
Поени од реакции
481
Јас одлучив да учам програмирање но една работа ме збуни http://www.semoskoc.com.mk/Default.aspx?mid=39&pid=31&kategorijaId=93&Lan=MK
Вика Основа со програмирање на Visual basic а подоле пишува Основи на програмирањето на C и C++ а ако го знам јазикот C++ дали ке можам да работам во Visual Basic или ке неможам ??
Ако сакаш и марули продавај на пазар, пак ќе можеш да го работиш Visual Basic. Сите можат, ама ретко кој знаат. :D

Член од
10 јануари 2011
Мислења
86
Поени од реакции
41
Во принцип синтаксата им е различна, така да само со знаење на C++ нема да можеш да работиш и со visual basic, но сепак Visual Basic веќе станува во "постарите", односно се помалце се бара овој програмски јазик. Одлучи се да учиш C/C++, Java или C#.

Член од
11 јуни 2010
Мислења
230
Поени од реакции
74
На факултет прво што се учи е C++ , така да најдобро е со тоа да се почне па после ќе мислиш натака.

Kajgana Shop

На врв Bottom