Македонија најмизерна земја на светот

В

Вештерот

Гостин
Сите се караат дали невработеноста била 35% или 30% или пак 25%. Колкава и да е точно е едно. А тоа е дека во просек секое семејство има по еден невработен. Се додека бројката не се симне под 20% ќе е така и сите просечни семејтва ќе ги трпат последиците. последиците се кавги, растурени семејства по сите држави, немање доволно намирници итн.
Реалноста е таква да во многу семејства никој не е вработен. А и тие што се вработени не зимаат којзнае какви плати. Можеби не сме најмизерни и економист згрешил, ама сме прилично мизерни.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.085
Поени од реакции
23.549
Da ima vrabotuvanja i pokacuvanja na plati nikoj i nema da najde maana na ovie pokacuvanja, no za zal ne e taka. Em sekoe semejstvo nikoj od niv ne raboti, em i toj sto raboti zema po 10-12 a mnogumina i mnogu pomalku pa so ovie poskapuvanja ne znae ni samiot kako da se snajde. Ni od tie ni od tie narodot ne gleda nisto podobro, osven tie sto uspeale da se vrabotat vo administracija, ostanatite neka umiraat.
а кој те спречува тебе да се вработиш во јавна администрација, и ете ако ти се понуди прилика дали би одбил и зошто ??

El_Conquistador-SK.

Captain Hook
Член од
21 ноември 2011
Мислења
41
Поени од реакции
18
Deka sme mizerni sme !!! Ne go negiram toa ....
No jas kako sto pamtam nie i nikogas ne sme ni bile nekoi si parajlii i kako drzava i kako narod !!
I vo Komunizmot vo bivsata ni zaednicka drzava, bevme zadna rupa na sviralo, ko i sega sto sme zadna rupa na Balkanot i opsto vo Evropa !!!
Navistina mi e smesno nekoj da vika deka deneska sme bile naj-mizerni, bez da podrazmisli malku so glavata deka ni porano ne bevme nisto poarni ...... zarem pred 5 ili 10 godini nemase nikakva siromastija i nevrabotenost ?!
Sfakjam deka nekoj saka da dobie politicki poeni, no navistina e smesno i glupo da se rece deka deneska nie makedoncite ziveeme isto ko onie u Afrika sto im gi lazat muvi lesovite ........
Mizerni sme, no fakt e deka sme stopati bolji od mnogu zemji niz svetot, nemislam samo na africkite zemji, tuku opsto za cel svet !!
Ipak dobro se drzime i pokraj toa sto sme drzava so dominantno staro naselenie t.e. stara drzava, blokadi od site strani, vnatresna dlaboka podelenost pomegju narodot, na etnicka, verska, politicka baza i.t.n.
E sega nekoj kje mi replicira i kje napise deka ovaa momentalna vlast gi napravila site mozni podelbi kaj narodot i deka ona e kriva za belata cuma vo Makedonija i deka ona ne samo-izolirala ...... abe gi znam tie muabeti, so cel fakjanje na nekoe politicko poence !!!

Член од
6 декември 2010
Мислења
238
Поени од реакции
158
Каква е оваа илузија дека вработените во државна администрација зимаат добри плати и затоа секој сака таму да работи? Ниту платите се големи, ниту тие работни места се сигурни, па да неможат и од таму да те отпуштат како што можат во приватен сектор, се сменила политичката гарнитура и ете пола администрација лета.
Поентата зошто сите сакаат таму е друга, и тоа е нешто што е општо познато. Секој кој држи некаква работна позиција било каде, во било која државна институција, си зима провизии за секоја работа која треба да помине кај него за да воопшто може да се заврши. Било да е тој да одлучува за тоа која фирма тендер ќе добие, било да е некое најобично документче за фирмата што ти треба, побрзо да заврши некоја административна работа или да протне неплаќање данок, непуштање инспекции..... што и да е, во зависност од позицијата што ја држи. Тоа го праат огромен број од административциве, си зимаат екстра приходи само ради фактот што ете некоја работа за да се заврши зависи од нив, не живеат они само од фиксната плата што им е пријавена. Ем се огромен дел од нив тешки неработници, ништо продуктивно не придонесуваат за економијата, ем го оптеретуваат буџетот премногу, па уште и додатно си го наплаќаат трудот што го вложиле со разни упикувања за да дојдат до вработување во администрацијава.Настрана тоа што голем дел од луѓето во администрација се апсолутно непотребни, вештачки се праат непотребни работни места и така нереално се зголемува бројката на вработени.
И после зошто сме биле мизерни.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Кој сака нека го критикува текстот за мизеријата, истото го зборат и податоците од државниот завод за статистика, УНДП и факултетските истражувања.
Стапка на сиромаштија или % од вк. население вели од 2002 кога бил 22.3 достигнува до 30.9 во 2010. Тоа е скоро двојно повеќе од предтранзицискиот период. За сликата да е целосна, ги мерат образованието и индексот на квалитет на живот. Според стапка на писменост и образование сме полоши од просекот од Централна и Источна Европа. Според индексот квалитетот на живот точно сме помеѓу Јужна Африка и Иран, т.е. на 89 место. Податоците се од 2005 година, а за повеќе и за дефинициите за индексите, овде
http://www.google.mk/url?sa=t&rct=j&q=македонија линијата на сиромаштија&source=web&cd=1&ved=0CBYQFjAA&url=http://fzf.ukim.edu.mk/files/srsp/spisanie/revija%202%20final.pdf&ei=AfIOT835B-zP4QT4rq3-Aw&usg=AFQjCNFq1wG_7muQBmyH2MJ7RK2o85L1ug&cad=rja

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
интерсно забележувате за кој колку време бил на власт, и што направил. ајде вака да ја поставиме работатаа.
колку време треба да се направи една куќа, колку време треба таа куќа да се срамни до темели и после колку време ке треба на истото место да направиш пак куќа врз истите темели.
така да за да ја рушиш ке ти треба еден ден до два, ама за пак да ја изградиш ке ти треба мноогу мноогу повеќе време.
Колку треба бе брат?Еве 7 години а работата е иста како во времето на СДС.
Колку треба 50 години да ги одржуваме на власт за да тргне?
Тој аргумент држеше вода првата,втората година од третата наваму е виц,време требало.
Германија за 10години од корен ја обновија овие 7 малце му се да почнат.

И што дека скокна бензинот?Не скокна само кај нас во цел свет скокна,па не скокнаа секаде ценините за 102.3% ....

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Од кога Германија и Швајцарија имаат нафта?Друго, истотака треба да имаш во предвид дека бронзата и среброто го освоиле земји што имаат нафта.
Грција има нафта? Франција? Па и Шпанија?
Братче ти или имаш 12-13годинки....или мајтап си праиш на форумов.

_Tigro-Lion_

Wild Animal
Член од
10 јануари 2012
Мислења
47
Поени од реакции
39
Najgolem problem spored mene pretstavuvaat enormnite poskapuvanja na se i sesto !!!
Na pr. so istite plati koi se zimaat deneska i koi se gore-dole isti/slicni so platite od pred 5 ili 10 god., porano se dozvoluvaa mnogu povekje raboti/namirnici so ovie plati, za razlika od deneska. So samiot rast na cenite, treba da ima i ednakov rast na platite, no kaj nas ko i uvek samo cenite rasnat, a platite ili gi nema ili stagniraat ...
Deneska ubedlivo najgolem del od domasniot budzet odi za plakjanje na tekovnite mesecni troskovi: smetki, komunalii, danoci, hrana, prevoz .... Porano strujata bese dosta poevtina, vodata i gjubretarinata isto taka, danocite bea minimalni, gorivata bea poeftini, cigarite na pr. kutija rodeo do pred 5 godini bese 25-30 den. ako se sekjavate, a denes e duplo !!! Za alkoholnite pijaloci, neznam, ne sum zapoznaen, no cigarite se daleku poskapi(duplo)deneska, otkolku do pred nekolku godini !!! Prehrambenite proizvodi se isto taka duplirani vo ceni, a najmnogu me zivciraat smetkite za radio-difuzna taksa, koi mora sekoe domakjinstvo da gi plakja sekoj mesec, za nikakva dobiena usluga, taa TV-kukja(MTV) nikoj ne ja gleda i moze komotno da otide u tri p.m. zasto gragjanite da se dolzni da plakjaat nekakva si radio-difuzna taksa, za da opstojuva nekakva si nacionalna televizija, koja ama bas nikoj ne ja esapi, r.d.t.-smetkite sluzat samo kolku da se soberat pari za da im se dadat plati na vrabotenite vo ovoj mediumski servis koj e pod drzavna kapa, a ima kvalitet=0% i gledanost=0% .... ! ! ! !

B

Borg_Drone

Гостин
Братче ти или имаш 12-13годинки....или мајтап си праиш на форумов.
А за што ти прашуваш?Да не си педофил случајно па го тинкаш на мали деца?
Тука не ти се мешам во твојата определба, твоја работа само ако прашуваш тоа си се обратил на погрешна адреса.
Те прашав нешто друго.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
А за што ти прашуваш?Да не си педофил случајно па го тинкаш на мали деца?
Тука не ти се мешам во твојата определба, твоја работа само ако прашуваш тоа си се обратил на погрешна адреса.
Те прашав нешто друго.
Ќе се направам ко да не сум те прочитал.....оти треба да барам сликичиња со double facepalm.

B

Borg_Drone

Гостин
Ќе се направам ко да не сум те прочитал.....оти треба да барам сликичиња со double facepalm.
Епа не се правиш.Ме цитираш.Што значи си ме прочитал.Да велиш дека не си ме прочитал а притоа да ме цитираш е навистина за......:facepalm:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.085
Поени од реакции
23.549
Колку треба бе брат?Еве 7 години а работата е иста како во времето на СДС.
Колку треба 50 години да ги одржуваме на власт за да тргне?
Тој аргумент држеше вода првата,втората година од третата наваму е виц,време требало.
Германија за 10години од корен ја обновија овие 7 малце му се да почнат.

И што дека скокна бензинот?Не скокна само кај нас во цел свет скокна,па не скокнаа секаде ценините за 102.3% ....
па ете земи рушисија куќата и почни пак одново па ке видиш. што да ти речам друго. мери колку време ке ти треба да ја срушиш, мери колку ке ти треба пак да ја крениш и колку пари ке ти треба и за едното и за другото.
ти германија после втора светска војна ја споредваш со нашиот случај. дај информирајсе малце пред да тресиш зелени.
а и на која мислиш источна или западна. во западна цел свет вложуваше да се изгради наново, источна знаеме како помина.
па кога се обединија колку пари западна вложи и уште вложува за источна да накрени малце. и по 20 годни пак се мноогу многу далеку една од друга, а сепак една економија како германија вложуваше и то за себе, не за некој друг.
тоа за цените нема ни да го коментирам, пошто изгледа немаш прошетано по белиот свет па да ти кажат дека сега и пред 20 години животот им е каде каде поинаков или поскап , ајде така да го наречам.
и ајде ке споредиме и со другите комунистички земји. тие почнаа со реформи и приватизација одма после падот на комунизмот, додека кај нас се се рушеше, приватизацијата знаеме као помина па пак се каде каде далеку од земјите со кој ти сакаш да се токмиш. значи имаа 10 години предност, добра приватизација, развиена индустрија, политички стабилни без војни во нив и околу нив па пак не се стигнати таму каде што ти сакаш да бидеме за неколку години.
и што е најтрагично со цел ум сакаш да се вратат баш тие истите буквално истите со име и презиме ( освем оние кои починаа во меѓувреме) за да ја средат ситуацијата која патем речено се директно виновни за таа ситуација.
сега стварно да те прашам НОРМАЛЕН СИ или само се занесваш?????

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
интерсно забележувате за кој колку време бил на власт, и што направил. ајде вака да ја поставиме работатаа.
колку време треба да се направи една куќа, колку време треба таа куќа да се срамни до темели и после колку време ке треба на истото место да направиш пак куќа врз истите темели.
така да за да ја рушиш ке ти треба еден ден до два, ама за пак да ја изградиш ке ти треба мноогу мноогу повеќе време.
е сега спредбата направете ја со државата и ке добиете една идеја колку години ке треба за да се поправи она што се рушеше со години. и да и тие сега што поправаат не се идеални така да врз сето тоа додадете уште некоја година плус.
а за цените што растат, јас памтам кога бензинот беше 27 денари литар, плинот беше 8 денари, сега е колку 80 ?? а со кревањето на цената на бензинот се се крева, од храна па се нагоре.
сега за тоа кој е крив??
така да ајде бидете малце реални во врска со цените.

Читајќите пред очи ми се појави слика дека во 2007 година кога дојдоа на власт налетаа на празен буџет, без приватни фирми, рушевини, народот гол и бос на улица. И наеднаш од некоја магла се појавува Величествениот и почнува да ја гради економијата во земјата.
Ало Владе се читаш ли?

Kajgana Shop

На врв Bottom