Македонија најмизерна земја на светот

Б

Бат Елохим

Гостин
Ако се само земени во предвид платите и невработеноста, јбг, има логика... Пола вработени кај нас имаат или плати или пак се пријавени на некој минимум од 10 800 (или колку и да беше) многу од работноспособните не работат или работат на црно (значи црното не е вклучено)

Ама мнооогу лоши изгледа друг, некој од надвор коа ќе ти каже.. Мамата нивна капиталистичка...:icon_lol:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ах бре Владе кутар ти....абре кој жив човек на планетава излегол на крај со дотичната ти Леандра.....остај јас со таа 2 дена се расправав на темата со цените на нафтата....и од кога им приложив факти дека Хрватска и Албанија,дека и покрај своја нафта,кај нив цената е повисока за разлика од кај нас.....и после тој пост она исчезна од темата,заедно со нејзините компањони за лаење у празно...

Така да не очекувај да ти рече дека за нешто си во право....:)

Не само куќата што беше срушена....него до 2007 го чуваа оџакот....и на крај и него го срушија.
Морав да следам тренд на форумов, кога пишував анализи никој не знаеше да ги прочита, сега вака само описно мора да се објаснуваме. Оти лаењето во празно било најубаво, си збориш од памет, никаде немаш докази и цифри, си брбљаш до 101 и назад. Мераци. А не да се тупиш 2 саати да скоплиш една страна на форумов поткрепена со графикони и цифри и некој што сеуште студира и тоа филозофски факултет ќе ти рече ајде ма ова нема врска. Затоа вака е најубаво, ќе си лаеме до утре сабајле.

А за оџакот во 2007 сега ќе ти напишам како го срушија:

http://www.nbrm.mk/?ItemID=750FC531FC3D1B49B16440313562D400
Еве вака, се разбира ако знаеш што значи.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Јас само се надоврзав на тебе каде преку пример „куќа и рушевини“ се обиде да ни претставиш дека во 2007 ние сме биле крш, а денес сме...денес сме...лудница! 2007 е година која економски ми е најдрага и година во која се надевав дека конечно Македонија тргна напред. .
Периодот споревме 2007, 2008 ли, ...не ми веруваа дека како така тргнаа стварно ок...и со плати, олеснувања и со проекти. Е полошо...И дајбоже да не ама ...ќе иде уште на полошо, .
Како држава лутаме како во sneak mode, попат наоѓајќи по некој potion за stamina или health колку да продолжи да трчка низ лавиринтот. Magicka-та одамна ни е потрошена.
Бтв, полоша е културната, моралната, духовната мизерија кои исто се поприсутни како резултат на економската...а тешко се враќаат у нормала.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Периодот кога споревме 2007, 2008 ли, кога сите економисти вклучувајќи го и корисникот Нбрм ми трљаа сол на глава...не ми веруваа дека како така тргнаа стварно ок...и со плати, олеснувања и со проекти. Е сега гледате дека без да е човек економист знае отприлика дека ќе иде на полошо.
И ќе иде уште на полошо, да не берете гајле пошто стратегија за економија, дискусии, некој зацртан курс за некое подобрување не гледам.
Човек учи додека е жив, лекцијата ја научивме веќе следната година, особено 2009та. Ама ајде си викаш млади кадри, ја сакаат државата повеќе од оние кој не јадеа толку години. Веруваш дека таму некаде има некој кој мисли на народот, на државата, па гласаш за него, па се надеваш, му веруваш....И оп реприза.

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.879
Поени од реакции
1.092
Колку што верувам дека сме топ реформатори,толку им верувам и на овие економист,или како и да се викаат.
Мое лично мислење е дека не цветаат рози,но и дека далеку сме од тотална мизерија.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Кога ќе слушне човек сите пари ми ги зедоа за сметки, а десет дена нема поминати од пензијата кога им е дадена, не да сме мизерија.....

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Не само што сме најмизерна држава у свет според владата (за нив на идните избори нека гласаат спомениците!!!) него сме и најмизерна земја ко народ, посеирџиски народ не сум видел, немаат класна свест не се солидаризираат, само сеир да гледаат а утре нив исто ги чека, па затоа правите луѓе се на маргините...или за да ја представиш Македонија треба прво да емигрираш од неа...и на крај би рекол Осмели се, не плаќај сметки, осмели се не плаќај данок, осмели се!!!! Наведната глава сабја ја сече ко што рече премиерот наш!

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Кога ќе слушне човек сите пари ми ги зедоа за сметки, а десет дена нема поминати од пензијата кога им е дадена, не да сме мизерија.....
Да тоа највеќе се слуша, ама кога ќе слушнеш дека таков има отидено на одмор во Грчка или син му вози веспа, па идам да се убијам, ако се мизеруваш не оди на одмор, одморот се смета како луксуз

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Да тоа највеќе се слуша, ама кога ќе слушнеш дека таков има отидено на одмор во Грчка или син му вози веспа, па идам да се убијам, ако се мизеруваш не оди на одмор, одморот се смета како луксуз
Жена беше стара баба пензионерка лично мене ми го кажа тоа, па сега ти види биди паметен кој вози а кој не веспа.....

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.085
Поени од реакции
23.549
јас никаде не сум рекол дека сега сме до розите стигнати. далеку сме ние од розите. фигуративно досега шутот го тргавме и го расчистувавме теренот , евентуално можеби и темели туривме.
искрено ние сме генерација пиши пропало. веројатноста е мала дека ние мнозинството во државата во текот на нашиот живот реално ке се доближиме на некој стандард како на норвешка или шведска. но барем нашите деца да имаат реална шанса да успеат во тоа.
илузорно е да се мисли дека за неколку години се ке се промени ,и ке бидиме запад, па макар владата е составена од перфектни луѓе и има перфектни услови во светот да се случи тоа. со оглед дека моменталната власт е далеку од таква а условите во светот бетер, и статусот сега каков што е статистички ете не сме мрднале неколку години треба да бидеме и задоволни. да беше другата која и не донесе до ова тереџе можам само да замислам како ке беше. можеби и грешам но барем мислам дека сме на некој прав пат во догледна иднина барем нашите деца да видат бел ден , пошто како што кажав оваа генерација е секако изгубена.
п.с за статистиката дека македонија е на прво место на свет по мизерија само можам да речам дека тоа е исто како да избираш мис на убавина само по големината на газот и цицките. и после само да не се чудиме ако изберат некоја која е висока 1.40м и тешка 200кг, а на фаца како пикасо да ја цртал и тоа кога бил пијан. е толку е таа статистика релевантна, ама во ред брка работа за поени берење. сега кој колку разбира.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Не само што сме најмизерна држава у свет според владата (за нив на идните избори нека гласаат спомениците!!!) него сме и најмизерна земја ко народ, посеирџиски народ не сум видел, немаат класна свест не се солидаризираат, само сеир да гледаат а утре нив исто ги чека, па затоа правите луѓе се на маргините...или за да ја представиш Македонија треба прво да емигрираш од неа...и на крај би рекол Осмели се, не плаќај сметки, осмели се не плаќај данок, осмели се!!!! Наведната глава сабја ја сече ко што рече премиерот наш!
Мислам дека грешиш во оценката на квалитетите на нашиот Народ. Нашиот Народ не е ниту подобар ниту полош од другите народи. Се зависи од околностите. Еве пример, припадници на Германскиот народ се и Моцарт и Хитлер.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576
јас никаде не сум рекол дека сега сме до розите стигнати. далеку сме ние од розите. фигуративно досега шутот го тргавме и го расчистувавме теренот , евентуално можеби и темели туривме.
искрено ние сме генерација пиши пропало. веројатноста е мала дека ние мнозинството во државата во текот на нашиот живот реално ке се доближиме на некој стандард како на норвешка или шведска. но барем нашите деца да имаат реална шанса да успеат во тоа.
илузорно е да се мисли дека за неколку години се ке се промени ,и ке бидиме запад, па макар владата е составена од перфектни луѓе и има перфектни услови во светот да се случи тоа. со оглед дека моменталната власт е далеку од таква а условите во светот бетер, и статусот сега каков што е статистички ете не сме мрднале неколку години треба да бидеме и задоволни. да беше другата која и не донесе до ова тереџе можам само да замислам како ке беше. можеби и грешам но барем мислам дека сме на некој прав пат во догледна иднина барем нашите деца да видат бел ден , пошто како што кажав оваа генерација е секако изгубена.
п.с за статистиката дека македонија е на прво место на свет по мизерија само можам да речам дека тоа е исто како да избираш мис на убавина само по големината на газот и цицките. и после само да не се чудиме ако изберат некоја која е висока 1.40м и тешка 200кг, а на фаца како пикасо да ја цртал и тоа кога бил пијан. е толку е таа статистика релевантна, ама во ред брка работа за поени берење. сега кој колку разбира.
Чекај бе малце, криза беше секаде, не само во Македонија. Најпрво кризата воопшто не беше во Македонија, да беше во Македонија сега ќе продававме острови, oh wait, ќе продававме споменици. Нема кај нас таква криза, ниту ќе има поради конзервативните банки и слабата развиеност на финансиските пазари и институции. Ние само бевме под влијание, но не е тоа муабетот тука...

Колку реклами и реформи се направија, колку олеснувања за странските инвеститори, колку промотори се испратија и пак по странски директни инвестиции сме можеби последни во регионов.

Патем задолжувањето расте, капитални инвестиции нема, јавната администрација се зголемува, цените растат, платите не мрдаат, невработеноста иста, судството исто и понатака, медиумите полоши...

И ти викаш треба да сме задоволни?

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Морав да следам тренд на форумов, кога пишував анализи никој не знаеше да ги прочита, сега вака само описно мора да се објаснуваме. Оти лаењето во празно било најубаво, си збориш од памет, никаде немаш докази и цифри, си брбљаш до 101 и назад. Мераци. А не да се тупиш 2 саати да скоплиш една страна на форумов поткрепена со графикони и цифри и некој што сеуште студира и тоа филозофски факултет ќе ти рече ајде ма ова нема врска. Затоа вака е најубаво, ќе си лаеме до утре сабајле.

А за оџакот во 2007 сега ќе ти напишам како го срушија:

http://www.nbrm.mk/?ItemID=750FC531FC3D1B49B16440313562D400
Еве вака, се разбира ако знаеш што значи.
Интересно како тоа си живеела без телевизија и интернет од 2007ма наваму.....оти незнам дали треба у НБРМ да ти стават преграда за периодот од 2007 наваму дека се случи СВЕТСКА КРИЗА....или ајде кај и да е можеби и ти ќе се просветлиш.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.085
Поени од реакции
23.549
Чекај бе малце, криза беше секаде, не само во Македонија. Најпрво кризата воопшто не беше во Македонија, да беше во Македонија сега ќе продававме острови, oh wait, ќе продававме споменици. Нема кај нас таква криза, ниту ќе има поради конзервативните банки и слабата развиеност на финансиските пазари и институции. Ние само бевме под влијание, но не е тоа муабетот тука...

Колку реклами и реформи се направија, колку олеснувања за странските инвеститори, колку промотори се испратија и пак по странски директни инвестиции сме можеби последни во регионов.

Патем задолжувањето расте, капитални инвестиции нема, јавната администрација се зголемува, цените растат, платите не мрдаат, невработеноста иста, судството исто и понатака, медиумите полоши...

И ти викаш треба да сме задоволни?
е па не наседнувај на рекламите, тоа ти е како под прво.
како под второ баш и за тоа зборував. не можеш старо куче да научиш на нови трикови. дали очекуваше со цел ум дека ке се смени комплетно свеста кај администрацијата, кај инспекторите, кај судиите,кај газдите и уште кај еден милион други луѓе за толку кратко време, само затоа што има друга власт. тие си беа и си се научени така како што си се научени, и како што гледаш огромен отпор има за се во се. секоја промена е тешка и бара жртви и одкажување од многу работи. јас нагласив и ете пак ке нагласам дека ние сме промашена генерација, ама барем да им дадеме шанса да децата наши да видат бел ден. сега сакаш сватиме сакаш не, ама тоа е вистината. дека ништо преку ноќ нема да се смени, а во економијата и во развиеноста а посебно во менталитетот, преку ноќ значи гоооодини и гоооодини и гооодини. и стварно премногу е наивно да очекуваш дека неколку години па макар се било иделано би направиле опипливи фундаментални промени кои секој ама баш секој граѓанин ке може да ги почуствува, а при тоа не мислам на пат нов или на фасада или споменик. мислам генерално на целата слика.

Kajgana Shop

На врв Bottom