Законот на Телема

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Точно, многу учители и многу следбеници далеку од езотеријата и вистинските пракси.

Ништо не е лошео кога се работи за праксит. Се зависи за што се користи и како. Жилетот само по себе не е ниту добар ниту лош. Но некој го користи за бричење, друг за колење! До човекот е! Затоа ние сакаме сакаме стабилни и силни луѓе!

Ок, тука ќе го прекиниме муабетот. Падна нивото на муабетот. Заглавивме... не би дрдорел овде со тебе што се иницијации, што е МАГИКА, што е церемонија и нормално поврзаноста на иницијацијата со развојот на човекот.
Ќе се сложам со тебе недраго, бидејќи не би сакал да кажам нешто што не треба.

Од се сум јас далеку кога се работи за твојот пат. ;)
И тоа е добро.
tocno deka padna muabetot...za da vidat i obicni luge i da razberat i da napravat razlika....ne se site inicirani kako tebe pa da kompliciraat....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
tocno deka padna muabetot...za da vidat i obicni luge i da razberat i da napravat razlika....ne se site inicirani kako tebe pa da kompliciraat....
Ова не е воопшто комплицирано до сега што се зборува и повторува овде.
Да се малку од малку дискутантите позаинтересирани за темата, и да не се непријателски настроени кон истата, ќе видите дека не е ништо комплексно и замрсено.
Колку си ти подготвен за оваа тема? Што може да кажеш за телемата, за О.Т.О., за А.'.A.'. за нашите пракси... нормално, твои мислења на база на искуство, далеку од информациите дадени по нет.

И ете пак разлика... обични луѓе и необични луѓе. Кога велам дека само неупатените прават такви разлики, никој не верува.
А дека ќе направат разлика, ќе направат луѓето разлика!

93 93/93

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ова не е воопшто комплицирано до сега што се зборува и повторува овде.
Да се малку од малку дискутантите позаинтересирани за темата, и да не се непријателски настроени кон истата, ќе видите дека не е ништо комплексно и замрсено.
Колку си ти подготвен за оваа тема? Што може да кажеш за телемата, за О.Т.О., за А.'.A.'. за нашите пракси... нормално, твои мислења на база на искуство, далеку од информациите дадени по нет.

И ете пак разлика... обични луѓе и необични луѓе. Кога велам дека само неупатените прават такви разлики, никој не верува.
А дека ќе направат разлика, ќе направат луѓето разлика!

93 93/93
Da ti kazam pravilno, taj tip na okultizam voopshto ne me interesira
Ima dosta drugi egzotermiski shkoli shto se daleku po interesni ako sakash nekakov vnatreshen razvoj, bez magii i satanizam....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас сум секретар на Сојуз на пчелари на Македонија. Зошто не аспирираш кон членство во нашиот ред? И ние имаме одора, и тоа мошне импресивна, ритуали (тоа чадењето околу пчелите) и ред други практики за унапредување на поединецот и неговото место во општеството. И плус на се тоа немаме ни закони ни бакрачи, прави што ти е воља, без либри, без ѕвезди, ајвази и ајвани. Сертифицирани сме во меѓународната пчеларска асоцијација како Македонија, а не фиром. Нашите големи мајстори се носители на значајни признанија и ордени, меѓу кои и "Златно улиште со три трута" од Британската круна и многу други. Одбери мудро.
Фала друже секретаре, неодоливо примамлива понуда....да бевте во сојуз со некоја млекарска задруга, без размислување ќе барав членство кај вас.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Инаку, да ве прашам, дали знаете нешто за Алан Бенет? Што мислите за овој човек?
Дали некогаш сте ги читале неговите размисли? Дали сте запознаени со неговиот живот?
Може некој да даде свое мислење за овој човек...
Јас прв пат слушам за него, може барем еден линк до некое негово дело?

Уште едно прашање: Ако некој го интересира иницијација и понатамошно проучување на Телемата - дали треба да побара седиште на ОТО или на А.А.? Колку што знам јас, А.А. нема официјална листа на локации.

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Како ме провали, секоја чест! Уште и манастирот каде што препишував да го кажеше и комплетно ќе ме разодкриеше.
Комплетно ја разбирам твојата фрустрација, не велат за џабе тој што неможе по магарето удира по самарот. Сега ти пречи начинот на кој ти одговарав? Било копи пејст од телемитски текстови?! :) Супер! Што друго ти пречи? Бројот на чевли што ги носам?

Кутар е оној кој пред аргументите посегнува по личната дисквалификација! Кутар е оној што му е побитно да уништи, нападне или навреди, а не му е побитно да го разбере истото!
Кутар си ти пријателе, бидејќи и покрај целиот напор не докажа ниедна твоја поента! Остана со твоите "ниски удари" за тоа како сме биле кутри и за жалење.
Но караванот и понатаму ќе си врви, а кучињата и понатаму ќе лаат...ЗАЛУДНО.
--- надополнето: 12 јануари 2012 во 00:03 ---

Да појаснам за да нема забуни. Хептаграм е Телемит, а јас сум аспирант во редот.
Леле, леле, леле :)
Многу те погоди она што го кажав.
Нема што да се срамиш од своето незнаење за телемата, па еве и самиот кажа дека си аспирант, тоа ти е веднаш олеснителна околност. Имаш време ќе научиш
Фрустриран, не бе пријателе, мене цело време ми е капата на страна.:cool:
Не сум докажал ниедна поента, јас велам вие не побивте ниедна поента.

Кришнамурти!
Хепта не очекувам ништо друго да кажеш освен дека се е клевета во однос на случувањата на Сицилија.
Убиство или затруена вода? Немам доказ но ни ти немаш доказ за затруената вода.
Или на пример сексот на скерлетната жена на Кроули со јарец на кој на врвот на односот му бил прережан гркланот па потоа крвта била пиена. Чудни работи некако на повеќе места се појавува користењето на крв.

Праша што знаеме за Алан Бенет.
Еве да ти одговорам.
Во есејот Трите Школи на Магика, Кроули опишува како со една магичка операција сакал да му помогне на својот учител Алан Бенет кој бил со влошено здравје. Кроули вели "Еден од нашите големи подвизи беше спасувањето на животот на мојот учител. Тој беше сосема несебичен, никогаш не се обидуваше да си помогне самиот на себе, а беше болен од хронична астма со компликации. Братот В.Н. и јас одлучивме за доброто и во име на редот, да го спасиме. Го материјализиравме духот Буер...Во тоа време бевме премногу побожни за да користиме крв, инаку тоа би го направиле уште подобро. Сепак целта ја остваривме. Учителот се опорави"

Вели "во тоа време", што ме упатува на тоа дека подоцна крвта се користела на големо.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нема што да се срамиш од своето незнаење за телемата, па еве и самиот кажа дека си аспирант, тоа ти е веднаш олеснителна околност. Имаш време ќе научиш
Да...многу ме погоди, десет сантима подочњаци имам од неспиење! А пак за срам....незнам како ќе излезам на улица сега....:(

П.С. Како што би рекол и ти самиот, се обидов да се спуштам доволно ниско на твое ниво, но неуспеав.....премногу длабоко се твоите начини и мотиви.
Моето "незнаење" даде одговор на тоа што беше поставено како прашање/ња.
А ти и понатаму терај си со капата настрана и теши се дека со гуглање ќе постигнеш нешто. Провокатори имало и ќе има.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Рековме жолта штампа да не читате. Тоа ви ја труе свеста. Повеќе верувате на дневните весници и новинари отколку на нешто друго.
Некој ја читал „Магика без Солзи“. Но таму Кроули зборува за Алан Бенет. Јас прашувам вие што мислите за Алан Бенет.
Кроули многу пати си играл со неупатените и ги преплашувал. Тој има убиено над 156 деца за магиски цели! :LOL:
За крвта, види во Магика (Книга 4) не од „Магика без Солзи“! И размисли зошто е така сам, не ми барај по нет изјави на личноста XX.
На македонски не е сеуште достапна, се спрема преводот, но на англиски нема да ти е проблем да прочиташ. И пробај да разбереш.

И повелете една страница за бесконечните злодела на Кроули. Страницата започнува со:​
It must be true because it's in print
Затоа не дискутирам за Кроули :)

--- надополнето: 12 јануари 2012 во 19:45 ---
Јас прв пат слушам за него, може барем еден линк до некое негово дело?

Уште едно прашање: Ако некој го интересира иницијација и понатамошно проучување на Телемата - дали треба да побара седиште на ОТО или на А.А.? Колку што знам јас, А.А. нема официјална листа на локации.
A.'.A.'. нема официјална листа. Потребно е малку пот и работа за да се побара да се биде Искушеник таму. Постојат еден вид, како да кажам Ложи но не се ниту како во масонеријата, ниту како во О.Т.О.
Постојат многу линии кои тврдат врска од ваму или од таму. Се зависи од аспирантот колку мудро ќе избере! Реков, потребно е работа и пот! И крв! Слушаш ли Хајк! :)

Многу поразлична е и структурата а и напредувањето.
А.'.A.'. се грижи само за развој на поединецот најбрзо што може низ степените. Иницијантот не познава никој друг освен тој што го иницирал во Редот, и иницијант што тој во иднина ќе го внесе во Редот. Така се врзува едно бесконечно дрво врзано со магиски врски. А.'.A.'. дејствува макроскопски.
Како се препознаваат може ќе прашате. Има начини и начини :) Без да мора да зборуваат дека се во Редот!
Не е дозволено да се зборува дека сте инициран во А.'.A.'.! O.T.O. и А.'.A.'. се две блиски тела. И многу непознато за „цивилите“ е тоа што:
Законот не дојде од О.Т.О., дојде од A.'.A.'. и тоа не смее да се заборави!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Јас можам да кажам што мислам за Анет Бенинг.

Close enough?

:)
Аман, секој може само да не е „Овој рекол за него тоа и тоа... “
Дури и да е невистина или глупост, да е ваш став од прочитани дела негови. :) Секако тој пишува за будизам... не знам колку ти е блиска таа тема. Но повели...
Сешто прочитав по темава... Сите се „специјалисти“ на форумов иако не биле на пракса!
Исто е всушност и во целава држава!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Аман, секој може само да не е „Овој рекол за него тоа и тоа... “
Дури и да е невистина или глупост, да е ваш став од прочитани дела негови. :) Секако тој пишува за будизам... не знам колку ти е блиска таа тема. Но повели...
Сешто прочитав по темава... Сите се „специјалисти“ на форумов иако не биле на пракса!
Исто е всушност и во целава држава!
You have missed the joke...

;)

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Рековме жолта штампа да не читате. Тоа ви ја труе свеста. Повеќе верувате на дневните весници и новинари отколку на нешто друго.
Некој ја читал „Магика без Солзи“. Но таму Кроули зборува за Алан Бенет. Јас прашувам вие што мислите за Алан Бенет.
Кроули многу пати си играл со неупатените и ги преплашувал. Тој има убиено над 156 деца за магиски цели! :LOL:
За крвта, види во Магика (Книга 4) не од „Магика без Солзи“! И размисли зошто е така сам, не ми барај по нет изјави на личноста XX.
На македонски не е сеуште достапна, се спрема преводот, но на англиски нема да ти е проблем да прочиташ. И пробај да разбереш.

И повелете една страница за бесконечните злодела на Кроули. Страницата започнува со:​
It must be true because it's in print
Затоа не дискутирам за Кроули :)

--- надополнето: 12 јануари 2012 во 19:45 ---

A.'.A.'. нема официјална листа. Потребно е малку пот и работа за да се побара да се биде Искушеник таму. Постојат еден вид, како да кажам Ложи но не се ниту како во масонеријата, ниту како во О.Т.О.
Постојат многу линии кои тврдат врска од ваму или од таму. Се зависи од аспирантот колку мудро ќе избере! Реков, потребно е работа и пот! И крв! Слушаш ли Хајк! :)

Многу поразлична е и структурата а и напредувањето.
А.'.A.'. се грижи само за развој на поединецот најбрзо што може низ степените. Иницијантот не познава никој друг освен тој што го иницирал во Редот, и иницијант што тој во иднина ќе го внесе во Редот. Така се врзува едно бесконечно дрво врзано со магиски врски. А.'.A.'. дејствува макроскопски.
Како се препознаваат може ќе прашате. Има начини и начини :) Без да мора да зборуваат дека се во Редот!
Не е дозволено да се зборува дека сте инициран во А.'.A.'.! O.T.O. и А.'.A.'. се две блиски тела. И многу непознато за „цивилите“ е тоа што:
Законот не дојде од О.Т.О., дојде од A.'.A.'. и тоа не смее да се заборави!
Боже, Боже ист си како христијаните кога ја толкуваат библијата. Кога е нешто сомнително тогаш песегнуваат по симболика а во спротивно толкуваат буквално.
А ти Хепта кога е нешто што не ти се харесва тогаш кроули само ги плашел неупатените а мислел на нешто сосема друго. 156 деца велиш, за онанијата на Кроули и магичката употреба на спермата признавам дека незнам многу па би можел да ни дадеш некоја информација. На пример би било згодно во сезонава на празници да им кажеш на луѓево како се подготвуваат светлосни колачиња.
Се плашам да не изоставам нешто од состојките па да им пренесам погрешен рецепт. Незнам која беше количината на сперма и крв а ќе биде голем грев да се консумираат колачиња со погрешна содржина на еден така свечен настан како Гностичка Миса.

А за АА, слушам слушам, слушам и се смеам. Нашиов Хепта стигна толку далеку што си зема за право да зборува за внатрешниот ред. Баш ме интересира што ќе кажеш, може нешто и ќе научам.:)

Магика хм, Книга 4 мене ми се допаѓа името Книга на таткото или Либер АБА. Не се грижи, сум ја читал, ама што велиш ти не е само до читањето треба и да се разбере тоа што се чита. Да прочитам уште 2 либри и ќе се пријавам за аспирант. Ептен ми се праи ќеиф да бидам колега со Ипси.

П.С. Ипси негирање и побивање не е исто. А сега да одам да се зафатам со читање зш ако се врткам овде нема да стигнам да ги прочитам 5те книги за годинава.;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
;)А за АА, слушам слушам, слушам и се смеам. Нашиов Хепта стигна толку далеку што си зема за право да зборува за внатрешниот ред. Баш ме интересира што ќе кажеш, може нешто и ќе научам.:)
Добар... добар! Ајде сега на напред. Кон Сонцето!
Не можам пак да се повторувам во врска со симболите. Реков еднаш дека треба да се научи јазикот на кој е дадено некое упатство. Врати се назад 10-тина чекори. Мене се ми одговара Хајк во врска со телемата. Ти имаш проблем со луѓето не со телемата. Ти имаш проблем со законот, не јас!

Светлосни колачиња и сперма!? ГРЕШКА! Нема сперма момче! Има крв :) Капка крв, не колиме овни како другите, крвава жртва, НЕ. Има мед... има брашно... :) Се симбол до симбол.
Зарем не пишува во Законот Јас сум Носител и Дарител на живот?
Ако си инициран во О.Т.О. не значи дека мораш да учествуваш во Гностичка Миса! Прави разлика малку од едно и друго.
Жалам што не си информирам подобро. Бедни ти се нападите дури и ми здосади од блокирање. Аматерски и детско лечење фрустрации.
Објаснето е и во „Законот е за Сите“ подобро! И знаеш зошто се викаат СВЕТЛОСНИ колачиња нели? И зошто се исто така тие светлосни колачиња:)

Читаш за А.'.A.'., не слушаш. Толку имав да кажам за А.'.A.'. Ти како „инициран“ во Редот, секако повеќе знаеш од мене за Редот, јас не сум достоен за таму.
Кога ти си земаш за право да зборуваш за се и сешто седнат пред монитор без да се замараш со симболи и без да се грижиш или интересираш која е целта на некои методи, читајќи наши книги, зошто не јас? Ти со зборови од нашите книги кои содржат методи не напаѓаш и нафрлаш реченици кои секако нема да ти бидат објаснети. Која е смислата во тоа? :) Мислам... Не те разбирам, а не знам ни ти колку се разбираш. Битно е да твориме.

Не се грижи, сум ја читал, ама што велиш ти не е само до читањето треба и да се разбере тоа што се чита. Да прочитам уште 2 либри и ќе се пријавам за аспирант.
Читај и разбери и малку пракса, и пријави се за... аспирант? Не сум знаел дека се пријавува некаде човек. А кај кој ќе се пријавиш ти? :) Кај мене? Кај некој друг? :)
Доволно си прочитал. Што си направил од сето тоа?

Тешко дека ти ќе научиш нешто. Не сакаш да научиш, не дека не би работеле методите кај тебе!
П.С. Зошто не пробате да ја блокирате темава, мене, други кои немаат проблем со телемата? Да ме предизвикате да ве навредам за да добијам бан? :) Модераторот толку не ја сака темата што мислам дека не би презел ништо. Тој дури ако може би ги распнал сите телемити од Велес па до Скопје по автопатот! :LOL:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Како и секоја тема така и оваа .. позиција против опозиција .. јбг .. некој се согласува, некој не, ете Испимус се преобрати :)
супер ви оди на двете страни .. зошто да се затвори?

Како беше она, прави што ти е волја .. па не ми е баш волја да ја затворам :)

Само шибајте .. добри сте .. никого нема да распнам .. пу пу далеку од тоа не сум тој тип

И не ми реплицирајте да ми одите офтопик :)

Kajgana Shop

На врв Bottom