- Член од
- 12 октомври 2011
- Мислења
- 1.942
- Поени од реакции
- 711
Не одговара никој на мојов пост
Оди на високо протеинска исхрана, со по 2 грама протеин на кг телесна тежина (значи ако си 70 кг дневно внесувај по 140 грама протеини). Јајца, бело месо, пилешко месо, млеко, млечни производи треба да ти се најчести извори на протеини. Од шеќери комплексни шеќери како компир, леќа, грав, ориз околу 4 гр на кг телесна тежина. Како извор на масти користи маслиново масло, омега масни киселини, масти од семки (бадеми, семки од тиква, ораси...). Јади често, барем 4 пати дневно но помали оброци. ПримерЗначи вака.
Тренинг програма имам многу добра,составена од човек,така да тоа не ми е потребно,барем не сега за сега.
Цел- да задржам килажа,или да намалам максимум 2 кила.
Проблемот е следен--Исхрана&суплементација.
Но,не да ми кажете не јади кроасани и пирошки и толку...ако некој може,знае,да ми каже по детално што-како-кога-колку да јадам.
Тоа е..на другата тема имав постирано и многу подетално,ако некој е заинтересиран да помогне,ќе му пратам пак.
Фала,и среќни празници
Фала ти...а кога сум во школо,што да јадам ? обично јадам кроасан 7 дејс и млеко...Оди на високо протеинска исхрана, со по 2 грама протеин на кг телесна тежина (значи ако си 70 кг дневно внесувај по 140 грама протеини). Јајца, бело месо, пилешко месо, млеко, млечни производи треба да ти се најчести извори на протеини. Од шеќери комплексни шеќери како компир, леќа, грав, ориз околу 4 гр на кг телесна тежина. Како извор на масти користи маслиново масло, омега масни киселини, масти од семки (бадеми, семки од тиква, ораси...). Јади често, барем 4 пати дневно но помали оброци. Пример
1 оброк - 400мл млеко и 80гр овесни снегулки
2 оброк - 150гр стек, 100гр компир, 2 пачиња леб, салата
3 оброк - 175гр туна, 100гр ориз, парче леб, цедевита, салата
4 оброк - 100 грама урда, 2 парчиња ле, ајвар
Јас кога сум на факултет јадам кросан+250мл млеко, а после 2 часа уште едно 250мл млеко. Ако сум подолго време тогаш јадам сендвич со стек, помфрит и салата, понекогаш им кажувам да е без компири ако пазам на калории.Фала ти...а кога сум во школо,што да јадам ? обично јадам кроасан 7 дејс и млеко...
Неможе никој точно да ти одговори, зошто секоја исхрана не е прикладна за секој тип на тело и можеби да не ти одговара тебе.Но,не да ми кажете не јади кроасани и пирошки и толку...ако некој може,знае,да ми каже по детално што-како-кога-колку да јадам.
Па добро,има разлика у годините,целта и слично...за храна не би имал проблем за финансии,за суплементација би имал,пошто од дома не ми даваат мн суплементи односно,само протеин.Неможе никој точно да ти одговори, зошто секоја исхрана не е прикладна за секој тип на тело и можеби да не ти одговара тебе.
Затоа треба сам да видиш што дејствува кај тебе, а и според финансиите е премногу себично јас да ти го пишам мојот начин на исхрана и суплементација кога незнам колку имаш да одвоиш месечно.
Прави како што ти пиша Sajsiga.. Во школо најдобра опција ти е јогурт или млеко.. 500 ml со некоја кифла или сендвич со стек.. и барај на google има доста сајтови кои можат да ти помогнат со исхрана..Па добро,има разлика у годините,целта и слично...за храна не би имал проблем за финансии,за суплементација би имал,пошто од дома не ми даваат мн суплементи односно,само протеин.
Конечно ја завршив само што ја постирав целата статија како тема во Здравје зашто мислам поприкладно и е таму местото ама може да се прочита и да дискутираме. Темата.хех, ајде приквечер кога ќе се приберам ќе го искуцам текстот што го читав па ќе поразговараме околу тоа. Баш и е објаснето што како и зашто.
Зависи која ти е целта, но компирот не би го конзумирал толку касно бидејќи има висок гликемички индекс, а тоа ти е потребно по тренингот со јајцата, доколку веќе не користиш друг вид на ЈХ.По пауза од 2 месеци денес повторно почнав со теретана па еве каква ми беше распоредот за денес:
14:00 часот - будење и една лажица мед ( здраво било викат мед откако ќе станеш )
14:30 - кравјо сирење и маслинки со леб + 2 мандарини по оброкот
15:30 - 16:30 тренинг
17:00 5 белки од варени јајца
17:30 2 мандарини и 1 јаболко
18:30 некоолку ореви
20:30 стек и кашкавал со леб
00:00 2 глави варен компир
Па нека ме корегира некој од поискусните што треба да сменам, додадам, скратам од исхраната.
Имам 75 кг и висок сум 185цм.
Еден час, до час и половина пред тренинг, споро разложувачки јаглехидрати (кафеав ориз, овес, црвен компир) и протеини заедно со нив.Кажете ми пред тренинг што е најдобро да се јаде,а што после тренинг?
Спиеш 14 часа ?По пауза од 2 месеци денес повторно почнав со теретана па еве каква ми беше распоредот за денес:
14:00 часот - будење и една лажица мед ( здраво било викат мед откако ќе станеш )
14:30 - кравјо сирење и маслинки со леб + 2 мандарини по оброкот
15:30 - 16:30 тренинг
17:00 5 белки од варени јајца
17:30 2 мандарини и 1 јаболко
18:30 некоолку ореви
20:30 стек и кашкавал со леб
00:00 2 глави варен компир
Па нека ме корегира некој од поискусните што треба да сменам, додадам, скратам од исхраната.
Имам 75 кг и висок сум 185цм.