Македонија најмизерна земја на светот

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Пффф врска нема листава. :tapp:

Земам плата 300 евра (што за некој е сон). Кредит за кола - 100 евра месечно. Струја, вода, интернет, мобилен, кабловска -100 евра. Ми остануваат уште 100 евра месечно за да живеам како крал.

Мизерно било во Македонија, како не бе... не сте тачни... топ е.
Кралу наш , ако може да ми напишеш што јадеш за 100 евра месечно , што е толку кралски ?
200 денари на ден = Леб , Млеко , кафе и тоалетна хартија . ПРетпоставувам си сам. Ако издржаваш и фамилија нема потреба ни од дискусија....

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Што мерак ќе имавте да бидете најмизерни бе... :D

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.816
Поени од реакции
11.440
Битно први сме во нешто, Браво.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ма ние во Македонија му даваме сосема ново значење на зборот успех. Што е успех?
Да работиш на позиција која одговара на твојата стручност, работата да ја стекнеш исклучиво само поради твоите способности, без никакви врски, партиски книшки, подмитувања или правење услуги, и што е најбитно да остваруваш месечен приход со кој ќе можеш да си ги подмириш основните трошоци сосема сам, а притоа и да ти останат доволно средства кои би ја комплетирале сликата за еден пристоен човечки живот.

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Гледано низ призма на сдсмовец ние сме најмизерни во целиот Универзум...се тоа заради Грујо.

Гледано низ призма на вмровец топ ние е. Убајни. Мој је живот Швицарска.

Кој е во право? :cautious:

Графикот :pos:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.311
Поени од реакции
18.365
Гледано низ призма на сдсмовец ние сме најмизерни во целиот Универзум...се тоа заради Грујо.

Гледано низ призма на вмровец топ ние е. Убајни. Мој је живот Швицарска.

Кој е во право? :cautious:

Графикот :pos:
никој не е во право..Не ме засега мене или тебе мислењето на вмровецот и сдсмовецот.Они и онака имаат пари,мрсат муда за да си задржат статус кво ситуација.
Сакам да кажам не е битно што мисли некој друг за тоа како живееш,ако некој вмровец вози мерџо не значи дека возам и ја..Ако некој проси не значи дека и ја...Секој си знае каков живот си има,нема потреба полтроните на форумот за графици да се фаќаат за да ми објаснат ја како живеам.Бог да чува,тоа може на некој од странство да пројде,тука не.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.085
Поени од реакции
23.549
абе се изнаприкажавте и никој не го спомна најбитното.
барем името не ни го промашија ако ништо друго, можеја и фиром да не пишат. ај трк кажете им такви грешки другпат да не прават, зошто вака чувството не е комплетно. цело е кога има се.
и ајде добро први сме по мизерија, сега задоволни сте. си најдовте оправдување дека вие не сте криви дека за ништо не ве бива, туку државата не ни чини. да чинеше ке бевте ехехеееее којзнае каде сега.
само не ми е јасно од толку што сте мизерија сите дома со компјутери, со интернет и ред други работи, а човек ке помисли за леб немате. или на другите мислевте не за вас , за тие 30 % невработени сигурно, за нив ве заболе сега. уште тие да се решат и ок ке биди.
п.с ете и јас се водам моментално под бирото за вработување, па далеку сум од мизерија. сигурно вие што сте вработени потешко ви е. неможете кредитот да си го исплатите за новата кола од 20000 евра:cuc:

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.157
Поени од реакции
6.003
Убаво го пресметале тоа, ама кој е овој "индекс на мизерност"? Првпат слушам за него. Каков е тој индекс што користи само два индикатори? Од кога невработеноста и инфлацијата се единствени фактори што влијаат на "мизерноста"? (очигледно ова е некој нов поим во економијата). Не викам дека е лош индекс, баш напротив. Вклучува две многу битни категории. Ама само по еден индекс да се заклучи дека Македонија е најмизерна земја во светот, е повеќе од претерано.

За да се добие целосна слика, треба да се разгледаат уште некои важни индикатори, како на пример HDI кој беше веќе спомнат.

Еве уште еден индекс - показател на општата добросостојба, односно како показател на развиеноста на една земја.

HDI - Human Development Index, тешко би се превело буквално (Индекс на човечки развој според професорите на факс), нешто како индекс на живот ама во него се искомбинирани доста податоци.Според одредена методологија во него се пресметани:
  • Бруто Домашен Производ
  • Индекс на образование (средна вредност од збирот на : процент на возрасно писмено население и процент на запишани деца во образовни институции)
  • Очекуван животен век (вредност добиена од варијаблите на населението:
    - стапка на фертилитет / наталитет/ морталитет
    - здравствени институции и степен на нивна организираност
    - досегашни показатели на животен век на населението)
Во 2011 е вклучена уште една варијабла - Индекс на доход, пресметан според однос на БНП по паритетот на куповна моќ.

Според ХДИ за 2011, се наоѓаме во земјите со висок индекс на човечки развој.
Чудно...
Да те поправам само, кај GDP што имаш спомнато треба да стои GDP per capita по PPP.

Е сега гледам по ново гледаат GNP per capita (PPP) наместо GDPpc(PPP). Најверојатно го смениле тоа бидејќи е посоодветно при пресметката на HDI да се користи GNP, кој е подобар индикатор за вкупниот доход со кој располага населението и служи за подобрување на благосостојбата. Додека GDP е подобар за мерење на вкупното производство и растот на производството.

Според овој графикон не се наоѓаме во групата на земји со висок човечки развој, но тука сме негде блиску под границата на таа категорија.

Значи далеку сме од најмизерна земја во светот, кога ќе видите дека има и земји со HDI од 0,3 или помалце, замислете таму како се живее. Ама па кога ќе се земе и фактот дека имаме 31,2% невработеност... Да, мизерни сме.

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Мене ме интересира дали нашата Влада се има произнесено по овие истражувања, пото не ли они милуваат да се фалат со странски истражувања.
Реално не е најлошо споредбено на пример со Бангладеш, Сомалиј,а Конго и слични земји ама дефинитивно не ја купувам ни приказната како ќе се дешава инвестициски бум ау розево е се, супер ни е. Чак што више, некои работи кои моментлано се случуваат во земјава сериозно ме плашат, ама најсериозно а најтажното е што нема суштинска дискусија з клучни прашања туку се се сведува на блуткаци двенополитички препирки.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
види вака, кога економист излегува со позитивни артикли за бизнис атмосферата тука, некои членови се п**** под кошули, а економист е најголемиот вмровец. Кога е обратната ситуација, исто обратно понашање, само миризбата им стои.
Ајде без празни зборови потврди го ова. Најди тема во кој Економист изнесол податоци позитивни и некои пички под кошули на форумов плукале? Чекам....

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
Абе дека не сме на прво не сме,ама смешен е пак синдромов има и полошо:)
Не се става акцент на тоа дека ситуацијава е стварно лоша,туку одма се фаќа кавга дека имало 4 земји во африка што биле бетар од нас:D
Не секирај се народе се дури е сомалија зад нас супер е....

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Мене ме интересира дали нашата Влада се има произнесено по овие истражувања, пото не ли они милуваат да се фалат со странски истражувања.
Реално не е најлошо споредбено на пример со Бангладеш, Сомалиј,а Конго и слични земји ама дефинитивно не ја купувам ни приказната како ќе се дешава инвестициски бум ау розево е се, супер ни е. Чак што више, некои работи кои моментлано се случуваат во земјава сериозно ме плашат, ама најсериозно а најтажното е што нема суштинска дискусија з клучни прашања туку се се сведува на блуткаци двенополитички препирки.
Сеа институтот „Павел Шатев“ ќе излезе со анкета како се е розево овде... :icon_lol:

Сепак, ова не е истражување. Употребиле собирање кое се учи у 1во одделение, според овие...

%Невработеност + %Инфлација = Степен на мизерност

dafuq !? :confused:

А инвестициите кај нас се ко нинџи, само лупетаат дека има а немоеш да ги видиш...

Г

ГОЦ-К.О

Гостин
Толку треба..Една статија усрана од некој си усран медиум,и цел ден да се самосожалувате,да рикате да кукате и да бидете глупи и досадни. -.-

Kajgana Shop

На врв Bottom