- Член од
- 12 април 2010
- Мислења
- 10.060
- Поени од реакции
- 15.032
u mad? ДЕНАРИ море земчо!па ти повеќе земаш и од тој доктор по атомска физика
--- надополнето: 8 јануари 2012 во 01:42 ---
па ти повеќе земаш и од тој доктор по атомска физика
u mad? ДЕНАРИ море земчо!па ти повеќе земаш и од тој доктор по атомска физика
--- надополнето: 8 јануари 2012 во 01:42 ---
па ти повеќе земаш и од тој доктор по атомска физика
знам де знамu mad? ДЕНАРИ море земчо!
Ќе ти останат 1600 евра плата доколку работиш на црно,нормално.Доколку не работиш на црно,би требало да земаш најмалку 2000 ПРИХОДИ,доколку работиш нормална работа под 10 евра неможеш да идеш,а најчесто земаат по 12-13 евра овие што работат градежништво.та твоја математика на тој другиот да му ја објасниш...те гледам дека слабо ти оди математиката:10 евра(бруто) е солидна сатница но не најмала,околу 7 евра(бруто) е најмалата,како второ све тоа што пресмета е бруто плата 1600 евра,кога све ќе ти се одбие ќе ти останат околу 1100 евра нето плата,еден двособен стан во просек кошта 600 евра.значи имаш уште 500 евра за живот,е сега објасни ми како ќе го поминеш месецот со тие 500 евра и колку на крајот од месецот ќе заштедиш?за тебе тоа не некој голем проблем,затоа што ти оди математиката
И си уживаш цел месец со тие 100 евра после плаќање сметки!работам и во сабота, и притоа земам околу 10000. Тоа не е причина да се лижам кај бугарите за пасош
барем не лижам бугарски газови за пасошИ си уживаш цел месец со тие 100 евра после плаќање сметки!
абе ти знаеш дека во Германија просечна плата е 1300 евра нето,мојш да мислиш сега колку има што имаат 900-1000 евра нето плата...Ќе ти останат 1600 евра плата доколку работиш на црно,нормално.Доколку не работиш на црно,би требало да земаш најмалку 2000 ПРИХОДИ,доколку работиш нормална работа под 10 евра неможеш да идеш,а најчесто земаат по 12-13 евра овие што работат градежништво.
Становите се скапи,еве да речеме 600 да е стан,пак ти останува 1000 евра,што е добра плата од кои можеш многу да заштедиш.Колку време ти треба во Македонија да заштедиш 500-1000 евра...Се во се,стандардот на запад е подобар,државите се посовршени во секој аспект,а во Македонија,ако не земаш плата над 500 евра,ти си еден од масата манипулирана од власта,немоќна да возврати.
Мислам дека повеќето овде што тврдат дека се во се во Македонија е подобро,се луѓе што не биле на запад.
--- надополнето: 8 јануари 2012 во 01:48 ---
И си уживаш цел месец со тие 100 евра после плаќање сметки!
Тешко да се поверува,но и да е така,се чини дека си социјалец,кој го мрзи да работи,со големи прерасуди кон една од најбогатите држави во светот.Во право си --сарказам--абе ти знаеш дека во Германија просечна плата е 1300 евра нето,мојш да мислиш сега колку има што имаат 900-1000 евра нето плата...
и те молам немој да ми солиш многу памет,затоа што веќе 28 години сум во Германија!!!
Некој гадно те заебал и те искористува. Немам други зборови.морам пак да ти се насмеам,дали ти знаеш од каде јас сега пишувам?
Да, но тоа е причина да не мешаш денари и евра. 150 евра VS 1500 eur?работам и во сабота, и притоа земам околу 10000. Тоа не е причина да се лижам кај бугарите за пасош
Па и за пофалба е.зашо ми мава ова на фалба?
никој не смеша, само не пишав валутаДа, но тоа е причина да не мешаш денари и евра. 150 евра VS 1500 eur?
И не е причина да не работиш надвор за да зимаш барем 10x повеќе.
Па и за пофалба е.
Добро не заработувај, иди секој ден клањај му се на коњот на аце може ќе ти пушти троа паричка....никој не смеша, само не пишав валута
сите сакаат да заработат повеќе, но јас не би заработовал како новобугарин
моментот кога фалбата нема врска со бугарскиот пасош
/thread (или по нашки, /тема)Јас имам многу братучеди (и неколку пријатели) што извадија бугарски пасоши.
Сите од нив се со завршено средно образование и овде во МКД работеа работи за кои земаа не повеќе од 5 - 6000 денари, или немаа никаква работа. Тие што работеа, работеа и за викенди и воглавно по 10 саати дневно. По вадењето на пасошите сите здуваа во Италија. Од тогаш ретко ги гледам, знам дека едни работат во фабрики како физички работници, едниот е шофер, вози камион низ Италија. Од тоа што ми имаат кажано, нит работат за викенди, нит работат прекувремено, и имаат и зимски и летен одмор. Сите си купија коли, сите живеат многу подобро отколку тука и веќе неќат да чујат да се вратат во Македонија. Заради ова го оправдувам земањето пасоши. Овде додека седеа немаа вода во очите ако можам така да се изразам, а сега живеат нормален живот. Кога некој ќе рече.."не сакал да лиже г'з", кога ќе нема да јаде леб, кога во сопствената држава нема никакви права, не може да најде нормална работа ако нема партиска книшка или ако нема вујко владика, кога сите работни места ги земаат партиски војничиња што не знаат да читаат и да пишуваат, ...тогаш тоа со лижењето задници добива сосема спротивна конотација. Така да, кој мисли дека може полесно да ја здува одовде, да најде нормална работа и да заработува како човек...не гледам ништо негативно во оваа појава, нешто сосема нормално.
Се извинувам, не ми е јасно цитирањето, ме интересира ако може објаснување што значи ова./thread (или по нашки, /тема)
Ќе видиш кога ќе се ожениш и кога ќе треба да имаш деца дали 10.000 ќе ти се доста. Па за пелени толку ќе треба да даваш месечно.барем не лижам бугарски газови за пасош