Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
9 декември 2009
Мислења
87
Поени од реакции
25

Moram da gi pofalam ovie dva bugarski proizvoda koi se odlicni za kucinja i macki :))

I

IBIZA SOUND

Гостин
me intersira onaka edno prasanje :)
dali rotvaljerot i dobermanot se dobri kucinja za lov.Od edni lugje imam slusnato deka se dobri,a od drugi lugje imam slusnato deka ne se za lov
i deka najdobro kuce za lov e barakot

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
dali rotvaljerot i dobermanot se dobri kucinja za lov.Od edni lugje imam slusnato deka se dobri,a od drugi lugje imam slusnato deka ne se za lov
Не се за лов,тие се претежно кучиња чувари :)
За лов,земи си загар. :) :)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Кучето мое го чувам надвор е сега не можам да го капам поради временските услови а со влажни марамчиња ќе има некоја мака, затоа што мириса малку :icon_lol:.

Уствари што прашувам во снегот цел влегува па за марамчињата :icon_lol:.

L

Lu

Гостин
Доберманот и Ротвајлерот се кучиња чувари, body - guard кучиња, и не служат за лов.
Ловџиските кучиња ти се сместени во FCI 6 и FCI 7 групите :)

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.028
Поени од реакции
36.813
Се за самојед и околу него.
Совети,грижа,карактеристики,искуства и исхрана :D

Одлучив да земам едно вакво кученце па пред да го сторам тоа да се информирам како што е редот.

Благодарам однапред на тие што ќе се потрудат да објаснат а доколку претходно имате дадено информации околу ова упатете ме со линкчиња до мислењата затоа што сепак премногу има за пребарување.

L

Lu

Гостин

Одлучив да земам едно вакво кученце па пред да го сторам тоа да се информирам како што е редот.

Благодарам однапред на тие што ќе се потрудат да објаснат а доколку претходно имате дадено информации околу ова упатете ме со линкчиња до мислењата затоа што сепак премногу има за пребарување.
Гледам нов член си, па првин да ти посакам добредојде на форумов :)

Мило ми е што прво сакаш да се стекнеш со знаење за кучињата, па потоа да земеш кученце, БРАВО тоа навистина го ценам (y)

Инаку јас имам навистина многу постови пишувано за грижата, исхраната, воспитувањето и сл. за кучињата, па за да не се повторувам само ќе ти оставам линкчиња од најважните работи поврзани со кучињата кој што секој почетник треба да ги знае:

1) - Алфа статус
2) - Женки / Мажјаци
3) - Дресура
4) - Исхрана

Инаку Самоједите се многу темпераментни и тврдоглави кучиња, па затоа доколку ти е прво куче би ти препорачала да си земеш женка бидејќи многу полесно е да чуваш женка.
Ако и покрај линковите што ти ги поставив имаш сеуште некои нејаснотии или прашања, слободно обрати ми се за совет, и разлистај ја оваа општа тема за кучињата имам многу корисни совети напишано :)

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280

Тука имаш се.;)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
znam deka zagarot e dobar za lov
no barakot bil uste podobar
И Баракот ти е ловџиско куче, јас сум чувала два Бараци, прекрасни биле за лов (јбг татко ми е ловџија иако јас тоа не го оправдувам), особено за голем дивеч. За ротвајлерот конкретно знам дека можеш да го научиш да биде ловџиско куче, само ниту едно ловџиско здружение нема да ти дозволи да отидеш на лов со ротвајлер поради фактот што пленот го ловат жив. А и да те видат на лов со такво куче... реално ќе си плаќаш огромни казни, без разлика дали имаш или немаш дозвола за лов. Бараците ти се фантастични, а подобри од Бараци (барем според татко ми) се Алпинците и Балканците. Релативно лесни за чување. Со Баракот можеш да имаш проблеми со крзно, и ако веќе се решиш да чуваш Барак, барај да биде од добро легло, со добра генетика.
--- надополнето: 8 јануари 2012 во 16:53 ---
Тука имаш се.;)

И нешто од искуство со самоједи (ако се одлучиш за мажјак), очекувај да ти бега секој пат кога ќе осети женка во период. Имаат страшно сетило за женки, па и пред да добијат па и од како ќе им мине периодот. Јас конкретно имав огромни проблеми со два самоједи у комшии. Не можев да излезам од дома а тие да не и се закачат на мојава:). Па тука има дерење, урлање, пцуење, бутање... не бе брат, не се откачува па ти шо сакаш праи. Неколку пати им се откачуваа од ремчиња само да дојдат до кучкава. Интересно беше што, ја осетија една недела пред да добие и цело време беа околу неа. Не дозволуваа друг мажјак да и се доближи. Ја осеќаа и две недели од како и заврши. Реално, тоа може да ти претставува проблем. Искрено, со други раси сум немала таков проблем, единствено само ако помине премногу блиску до неа, а и лесно сум успевала да ги избркам. А ова самоједиве... тоа е чудо, ја осеќа на 500 па може и повеќе метра, и еве ти го шпринт до неа. Газдата на кучето мислам дека нема трцано у живот толку многу:)

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.028
Поени од реакции
36.813
Фала ви дечки на советите,јас сум одлучен за машко куче па ќе биде ебач у маало шо да праиме xD

Шала на страна благодарам на сите што се потрудивте и ми помогнавте:pipi:

Член од
12 јуни 2011
Мислења
551
Поени од реакции
297
Никако да го научам кај да моча и да кака, му оставив и весник со малце мочка и малце какушка во клозетот, ама тој пак тера по свое на истото место :)
Дур врши нужда јас му викам НЕ и го носам кај што треба да моча ама таму дреми и седи само...
Старо е месец и пол, накај 2 месеци, дали е сеуште мал за ваква дресура ?

L

Lu

Гостин
Никако да го научам кај да моча и да кака, му оставив и весник со малце мочка и малце какушка во клозетот, ама тој пак тера по свое на истото место :)
Дур врши нужда јас му викам НЕ и го носам кај што треба да моча ама таму дреми и седи само...
Кутрето сеуште нема наполнето ни 2 месеци, а ти очекуваш да не ти моча и кака низ домот ???
Нема тука што да се коментира, тоа е исто како на 2 месечно бебе (човечко) да не му ставаш пелени, туку да го носиш на шоља да моча и кака.
Кутрето е сеуште БЕБЕ и неможе да се контролира и сосема е нормало да си врши нужда каде што ќе му дојде.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Се согласувам со Аргаси, но тоа не значи дека треба да чекаш уште кој знај колку време за да го научиш кај да мочка и кака :) Секогаш кога ќе се разбуди од спиење, одма носи го надвор, кога ќе му даваш да јаде (пошто е малечко) после 15-20 минути носи го надвор, а кога веќе ќе подпорасне, на пола саат после хранење. И постепено, со добра рутина, ќе си свати дека треба да искача надвор. Но мора да знаеш дека тоа дали ќе се научи, само од тебе зависи :) колку можеш да си ги почитуваш сопствените принципи, и своето зададено време :)

Член од
12 јуни 2011
Мислења
551
Поени од реакции
297
Секој ден му давам по 4 оброци, оброкот се состои од 50 мл. млака вода, една мала лажица млеко во прав, и 10тина зрна од кучешката храна, ова му го давам од кога го зедов, дали сега, на 2 месеци, да му ја зголемам исхраната, оти како да му е малце... ?

Kajgana Shop

На врв Bottom