Магии - бу!

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Денеска кога излегував од зградава на влезот некоја будала имаше оставено скршено јајце на средина и за малку што не го нацапав. Малку го опсервирав јајцето и ми падна чудно зошто жолчката беше во совршена состојба, и сигурно не беше паднато туку некој внимателно го скршил и го оставил тука од некоја причина. Најпрво помислив дека се некои деца за да се мајтапат со станарите, разгледав наоколу да најдам нешто за да го одстранам да не го нагази некој од соседиве, но немаше ништо и јас се брзав па така остана.
Случкава ќе останеше незапазена ако не појдов дома кај старите и имаше јајца за ручек, па му раскажав што се случило, тогаш баба ми рипна и почна да кажува дека тоа било некоја магија и арно што не сум го фатил јајцето и слични бабини деветини.
Ме интересира дали навистина се користи јајцето за такви обреди и за што се користи ако е некој запознат. Вечерва кога се прибирав дома, сеуште стоеше на влезот замрзнато и никој не го одстранил најверојатно од некаква сугестија.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Денеска кога излегував од зградава на влезот некоја будала имаше оставено скршено јајце на средина и за малку што не го нацапав. Малку го опсервирав јајцето и ми падна чудно зошто жолчката беше во совршена состојба, и сигурно не беше паднато туку некој внимателно го скршил и го оставил тука од некоја причина. Најпрво помислив дека се некои деца за да се мајтапат со станарите, разгледав наоколу да најдам нешто за да го одстранам да не го нагази некој од соседиве, но немаше ништо и јас се брзав па така остана.
Случкава ќе останеше незапазена ако не појдов дома кај старите и имаше јајца за ручек, па му раскажав што се случило, тогаш баба ми рипна и почна да кажува дека тоа било некоја магија и арно што не сум го фатил јајцето и слични бабини деветини.
Ме интересира дали навистина се користи јајцето за такви обреди и за што се користи ако е некој запознат. Вечерва кога се прибирав дома, сеуште стоеше на влезот замрзнато и никој не го одстранил најверојатно од некаква сугестија.
Се користи, да. Ама само тој што го оставил знае зошто.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.151
Поени од реакции
83.885
Лушпите у близина беа или тука на лице место?
Јајце знае да падне, да се скрши, ама жолчката цела да остане. Ако паднало некому, тогаш по лушпите ќе познаеш - ќе бидат тука на лице место.
А ако некој намерно го скршил, претпоставувам дека ќе има 2 поголеми половини лушпа, наоколу (или може си ги земал лушпите).

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Лушпите у близина беа или тука на лице место?
Јајце знае да падне, да се скрши, ама жолчката цела да остане. Ако паднало некому, тогаш по лушпите ќе познаеш - ќе бидат тука на лице место.
А ако некој намерно го скршил, претпоставувам дека ќе има 2 поголеми половини лушпа, наоколу (или може си ги земал лушпите).
Немаше во близина никакви лушпи, заборавив да споменам претходно.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Обично кога се фрлаат вакви магии, направени се со намера за одредена особа. Голема дебата постои дали може особа на која што не е наменета да нацапа и да си го окрка. Некои мислат може, некои не. Ама пак си е посигурно да не се пипа.

Чудно ми е што немало лушпи. Не сум јас know-it-all, ама од она што го знам кога се крши јајце се остава се. Ама пак, македонскиот начин на фрлање магија не го знам - така да може има разлика. Баш би сакала да поразговарам со таа особа ;)

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Шубе ситуација е да налеташ на некој таков предмет (облека, јајце, конци, влакна) со кои се праат магии, и мислам дека само од суеверие ќе земам со нешто да го дигнам и фрлам, а не со рака директно.
Не верувам во такви работи, ако пологично размислам, но ситуацијата и бабините деветини те тераат да се однесуваш параноично.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.201
Си запознаен со системот и начинот на користење? Или ова онака го постираш?
Мислиш дека е валидно ова што го зборуваат на овие предавања?

Мислам дека еднаш ти се изјасни дека магиката не е баш добра работа :cautious:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Си запознаен со системот и начинот на користење? Или ова онака го постираш?
Мислиш дека е валидно ова што го зборуваат на овие предавања?

Мислам дека еднаш ти се изјасни дека магиката не е баш добра работа :cautious:
Не сум запознаен..фала богу :)
Знам дека постои, позната ми е и физиката околу ова и т.н.како и да е ова е добро инфо околу оваа работа.
Дали е целосно валидно или не треба да се провери убаво, мене тоа и не ми е некоја преокупација...туку ете ако некој сака да се упати во оваа работа добро инфо е како што кажав, ништо повеќе.
И да, не е добра работа магијата или во најмала рака не сме способни да ја контролираме. Прво треба да го снема умот за да пробаш со магии. Тоа го вика цело време Кроули со тоа што спомнува воља цело време. Сака да каже дека умот со особините ка страст, желби и што т ја знам не се добар предуслов за занимавање со магија(магика, што и да значи :)).

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.201
Не сум запознаен..фала богу :)
Знам дека постои, позната ми е и физиката околу ова и т.н.како и да е ова е добро инфо околу оваа работа.
Дали е целосно валидно или не треба да се провери убаво, мене тоа и не ми е некоја преокупација...туку ете ако некој сака да се упати во оваа работа добро инфо е како што кажав, ништо повеќе.
И да, не е добра работа магијата или во најмала рака не сме способни да ја контролираме. Прво треба да го снема умот за да пробаш со магии. Тоа го вика цело време Кроули со тоа што спомнува воља цело време. Сака да каже дека умот со особините ка страст, желби и што т ја знам не се добар предуслов за занимавање со магија(магика, што и да значи :)).
:LOL: Ок, не сте способни, не велам не...
Добро инфо се делата на Џон Ди и Едвард Кели, со мали објаснувања од луѓето како Регарие во неговиот „Целосен систем на Златна Зора“, Liber Chanok итн итн...
Кој е заинтересиран имам некои линкови да понудам :) Слободно пратете мејл или на фб :)

Чекај малку... Знаеш што вели Кроули и што сака да каже од непрочитано ниту едно дело од човекот?
Аман бре Боди... До толку? o_O

п.с премногу користиш „што ти јас знам“ :) Знаеш нешто или не знаеш за темиве? Или на средина си?
п.п.с. И да, од теорија нема многу фајде во овие работи. Може само да ги изгубите просторните ознаки!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
:LOL: Ок, не сте способни, не велам не...
Добро инфо се делата на Џон Ди и Едвард Кели, со мали објаснувања од луѓето како Регарие во неговиот „Целосен систем на Златна Зора“, Liber Chanok итн итн...
Кој е заинтересиран имам некои линкови да понудам :) Слободно пратете мејл или на фб :)

Чекај малку... Знаеш што вели Кроули и што сака да каже од непрочитано ниту едно дело од човекот?
Аман бре Боди... До толку? o_O

п.с премногу користиш „што ти јас знам“ :) Знаеш нешто или не знаеш за темиве? Или на средина си?
п.п.с. И да, од теорија нема многу фајде во овие работи. Може само да ги изгубите просторните ознаки!
Знам што сакал да каже Кроули :)
Причината за неговото лудило му станала преокупација.
Ако ништо друго треба да го цениме заради ова.
А за Vincent Bridges имаше чуено или не?
Не сакам да знам за алхемијата, да сакав до сега ќе знаев.

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Голема дебата постои дали може особа на која што не е наменета да нацапа и да си го окрка. Некои мислат може, некои не. Ама пак си е посигурно да не се пипа.
Китовог ми трбуха, "голема дебата" се водела по ова горливо прашање, а јас појма да немам за тоа. Дај цитирај кои врачари се залагаат за кој став, а кои за спротивниот, и како тоа го аргументираат, па човек да може да се едуцира околу овие прашања кои живот значат.
Утре јајце ќе згазам и отидов курбан иначе!

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Китовог ми трбуха, "голема дебата" се водела по ова горливо прашање, а јас појма да немам за тоа. Дај цитирај кои врачари се залагаат за кој став, а кои за спротивниот, и како тоа го аргументираат, па човек да може да се едуцира околу овие прашања кои живот значат.
Утре јајце ќе згазам и отидов курбан иначе!
Има голема и вжештена дебата, али не си информисан, пошто не си школован као некои. На пример, дискутабилно е како да се заштитиш од сугреб -- тоа е место каде гребеле кучиња со канџи. Многу опасна локација. Комплицирани се методите за заштита од нагазување на сугребано. Друга жешка дебата се води околу прашањата на оградисуење или самовилски гнезда. Ако некој(а) те оградисал(а) реперкусиите се далекусежни -- од јаловост, преку губење работа, до конечно умирање по пат на смрт. Ако нагазиш на самовилско гнездо (на кое обично му претходат јајца), резултатот може да биде инстантно летален. Мачкање со антимагиски лосион -- топла урина од црна стелна крава (3Х2 дози по целото тело освен уши) според некои учесници во дебатата, е најефикасниот лек.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Обично кога се фрлаат вакви магии, направени се со намера за одредена особа. Голема дебата постои дали може особа на која што не е наменета да нацапа и да си го окрка. Некои мислат може, некои не. Ама пак си е посигурно да не се пипа.

Чудно ми е што немало лушпи. Не сум јас know-it-all, ама од она што го знам кога се крши јајце се остава се. Ама пак, македонскиот начин на фрлање магија не го знам - така да може има разлика. Баш би сакала да поразговарам со таа особа ;)
Урнебес...

Јас еднаш шутнав картон оставен на улица, и се испостави дека во него имаше камен. Два дена ме болеше ногата. Опасна магија, од тогаш не шутирам ништо. Ова со јајцето го немам пробано, но добро ќе се пазам да не нагазам на некое...

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Урнебес...

Јас еднаш шутнав картон оставен на улица, и се испостави дека во него имаше камен. Два дена ме болеше ногата. Опасна магија, од тогаш не шутирам ништо. Ова со јајцето го немам пробано, но добро ќе се пазам да не нагазам на некое...
Шутирање картон е релативно побенигно од шутирање куртон. Куртонската магија е далеку попотентна и потешка за детекција и заштита од истата.

Kajgana Shop

На врв Bottom