Законот на Телема

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Толку јас знам... каде можам со твоите факти што ги изнесе тука ти за телемата... :)
vo odbrana na ucenicite... ne ste sposobni sami izgleda..
mojot post ne beshe namenet za tebe....nema potreba da odgovarash ti....ostavi gi tvoite ucenici sami da se "pecat"....
mi se cini deka ednash ti dadov odgovor za tvojata bela,zolta i crna skola....ni memorijata ne te sluzi dobro izgleda...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
Некој рекол "Споредувај се со најдобрите, само така ќе знаеш до каде си стигнал". Тому затоа ти не си ми предизвик :sneaky:

Ова оди во прилог на тезата дека законот и целата книга се измислица на Кроули, кој своето познавање на разните религии го претворил во коктел кој ќе одговара на неговиот нарко извитоперен ум.
Не се измислица момче... Погледни ја Еквинокс на Боговите, последно поглавје...
Овој закон е предаван многупати на Земјата... и ќе се предаде и во иднина на некој друг... откако ќе се промени доволно времето и човекот.
Тоа што ти го нарекуваш плагијат, е само подобрена и прикладна верзија на стариот закон со новото време... Време кога се е искуство... се е игра... Дури и војните се искуство... и не се грижиме за нив многу бидејќи... сакаме игра :)
Погледни го светот...
Не си првиот што пробува да го омаловажи Кроули за да Законот биде невалиден. Законот не е врзан со пооделна индивидуа па да се поништи. Тој е пракса, и зависи од практичарот.
Ако падне еден, Законот стои за друг!
За претходниците на Законот, повели линк!

П.С. Не може да се споредуваш со некој или нешто што не го познаваш и не го работиш :)

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Не се измислица момче... Погледни ја Еквинокс на Боговите, последно поглавје...
Овој закон е предаван многупати на Земјата... и ќе се предаде и во иднина на некој друг... откако ќе се промени доволно времето и човекот.
Тоа што ти го нарекуваш плагијат, е само подобрена и прикладна верзија на стариот закон со новото време... Време кога се е искуство... се е игра... Дури и војните се искуство... и не се грижиме за нив многу бидејќи... сакаме игра :)
Погледни го светот...
Не си првиот што пробува да го омаловажи Кроули за да Законот биде невалиден. Законот не е врзан со пооделна индивидуа па да се поништи. Тој е пракса, и зависи од практичарот.

За претходниците на Законот, повели линк!

П.С. Не може да се споредуваш со некој или нешто што не го познаваш и не го работиш :)
Можам да се споредувам со кого ми е волја кога и како ми е волја, кој си ти да ми го ограничуваш правото на тоа?
Кој еквинокс да го погледнам, што ќе видам таму, повторно лагите на кроули?
Сакаш да кажиш дека војните за тебе и дружината се само игра и се оправдани?
Законот бил предаван :pos: Па нели е ова закон на новиот еон од каде пак сега дека бил предаван и досега многупати . Почнуваш да се губиш, не знаеш што да кажеш во намерата да ја одбраниш утопијата на едвард.
Законот зависел од практичарот. Значи ли тоа колку практичари толку толкувања на законот или секоја ѕвезда во зависност од амбиентот на нејзината патека го толкува и законот?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Некој рекол "Споредувај се со најдобрите, само така ќе знаеш до каде си стигнал". Тому затоа ти не си ми предизвик :sneaky:
ouch....lol...многу си воинствен, ништо лошо не мислев. Беше смешно што мораше да оставиш порака дека ќе се вратиш со твојата дневна доза ко божем сите ќе испоумреме ако не бидне. Мислам, симни си се од коњот - превише е висок за тебе.

П.С. Не сум ни Телемит, така да твоите псотови овде не ме ни засегаат.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Можам да се споредувам со кого ми е волја кога и како ми е волја, кој си ти да ми го ограничуваш правото на тоа?
Законот бил предаван :pos: Па нели е ова закон на новиот еон од каде пак сега дека бил предаван и досега многупати . Почнуваш да се губиш, не знаеш што да кажеш во намерата да ја одбраниш утопијата на едвард.
Законот зависел од практичарот. Значи ли тоа колку практичари толку толкувања на законот или секоја ѕвезда во зависност од амбиентот на нејзината патека го толкува и законот?
Еквинокс на Боговите – VIII

Осмо Поглавје
......Во секој случај Еонот не беше созреан за Законот на Слободата. Од сите следбеници само Св. Августин изгледа дека разбрал иако само блесок од она што тој го мислел.
Натамошен обид да се предаде овој закон беше направен преку Сер Едвард Кели на крајот од 16 век. Ограничувањето на црквата го спречила неговиот збор да биде слушнат или разбран. На многу други начини духот на вистината се бореше со човекот, и мали сенки од оваа вистина беа најголемите сојузници на науката и филозофијата. Само сега успехот беше постигнат. Совршеното возило беше најдено и пораката грижливо е затворена во скапоцен ковчег; тоа е да се каже, во книгата со наредбата:”Не менувај ги ниту стилот на буквите”. Оваа книга е репродуцирана во факсимил, за да нема можност за искривување на истата. Овде значи ние имаме апсолутно фиксирани и дефинитивни гледишта за основите на универзална религија....

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Да ја бранам мојата вистина?! :) Ти озбилен си?
Да ја бранам од ова:
http://forum.kajgana.com/threads/Телемити-liber-al-vel-legis-thelema.25410/page-51#post-4653119
Ти најде за факти да збориш?:pos:
hahahahaha ....me prijavuvash a........kaj moderatorot za da gi brishi odgovorite koi te sleduvaat.....
Ok, ke bidam ljubezen i ke mu preporacam na moderatorot da ima isti kriterium prema site...
100 pati ti rekov da ne vadish delovi od moi postovi za da gi prikazesh kako vistina.....
Tvrdam deka vashata propaganda za slobodna volja e cista glupost, megutoa ako vie ste go izbrale toj pat ......neka vi e so sreka

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
ouch....lol...многу си воинствен, ништо лошо не мислев. Беше смешно што мораше да оставиш порака дека ќе се вратиш со твојата дневна доза ко божем сите ќе испоумреме ако не бидне. Мислам, симни си се од коњот - превише е висок за тебе.

П.С. Не сум ни Телемит, така да твоите псотови овде не ме ни засегаат.
Ако не те интересираат постовите и не си телемит тогаш поштедиме од коментари или да не кажам со зборовите на Ипси кои еднаш му ги упати на Гурџиев па потоа ги избриша. Не го пикај г... кај што се мерат други работи.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ако не те интересираат постовите и не си телемит тогаш поштедиме од коментари или да не кажам со зборовите на Ипси кои еднаш му ги упати на Гурџиев па потоа ги избриша. Не го пикај г... кај што се мерат други работи.
А јас ќе ти ги кажам твоите зборови кон Хепта дека можеш да се споредуваш со кој сакаш: Јас ќе се обратам на кој сакам и како сакам и кога сакам. Ова е јавен форум и овде сум те се смејам на вакви како тебе недоквакани.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
Не младичу, можеш да се споредуваш со кого имаш желба и на кој начин сакаш. Прави разлика од желба, сакање и волја. Имаме за тоа и овде еден пост напишано, пребарај.

Читај подобро и разбирај подобро... зборувам за човештвото (не за телемитите како гледаат на светот)... се му е игра, се е искуство... Поединецот жеднее за искуство, за повеќе. И така и треба.

Во право си за едно:
Законот не е праведен, како што не е праведна ниту природата.
Но, Законот е точен, како што е точна и природата. И тука не можеш ништо.

Секој го толкува законот за себе, а коментарите на Големиот Ѕвер се само + за да може преку истите хиероглифи и симболи да се разменат мислења со другите телемити.
Ако паднеш заради своето толкување на Законот, ќе бидеш крив самиот бидејќи законот и предупредува да не се забегува, да не се измешаат просторните ознаки, бидејќи од тоа следи болка.
Ако се сопнеш од камен и паднеш, не е крива гравитацијата, крив си ти што не знаеш да одиш по сопствената патека.
Така, немаш право да се сомневаш во способноста на другиот до тебе што ќе те помине.

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Еквинокс на Боговите – VIII

Осмо Поглавје
......Во секој случај Еонот не беше созреан за Законот на Слободата. Од сите следбеници само Св. Августин изгледа дека разбрал иако само блесок од она што тој го мислел.
Натамошен обид да се предаде овој закон беше направен преку Сер Едвард Кели на крајот од 16 век. Ограничувањето на црквата го спречила неговиот збор да биде слушнат или разбран. На многу други начини духот на вистината се бореше со човекот, и мали сенки од оваа вистина беа најголемите сојузници на науката и филозофијата. Само сега успехот беше постигнат. Совршеното возило беше најдено и пораката грижливо е затворена во скапоцен ковчег; тоа е да се каже, во книгата со наредбата:”Не менувај ги ниту стилот на буквите”. Оваа книга е репродуцирана во факсимил, за да нема можност за искривување на истата. Овде значи ние имаме апсолутно фиксирани и дефинитивни гледишта за основите на универзална религија....
Никаде не пишува дека законот веќе бил предаван. Што се однесува до "Не менувај го ниту стилот на буквите"

Кажи им на луѓево дека после секоја од трите сесии на примање на поглавјата од книгата, Роуз своеволно допишувала зборови кои сметала дека кроули воопшто не ги чул, или не ги чул добро.

btw битката кај курукшетра се одиграла 3137 п.н.е. така да споменувањето на Едвард Кели во тој контекст е во најмала рака смешно.
--- надополнето: 4 јануари 2012 во 23:03 ---
Не младичу, можеш да се споредуваш со кого имаш желба и на кој начин сакаш. Прави разлика од желба, сакање и волја. Имаме за тоа и овде еден пост напишано, пребарај.

Читај подобро и разбирај подобро... зборувам за човештвото (не за телемитите како гледаат на светот)... се му е игра, се е искуство... Поединецот жеднее за искуство, за повеќе. И така и треба.

Во право си за едно:
Законот не е праведен, како што не е праведна ниту природата.
Но, Законот е точен, како што е точна и природата. И тука не можеш ништо.

Секој го толкува законот за себе, а коментарите на Големиот Ѕвер се само + за да може преку истите хиероглифи и симболи да се разменат мислења со другите телемити.
Ако паднеш заради своето толкување на Законот, ќе бидеш крив самиот бидејќи законот и предупредува да не се забегува, да не се измешаат просторните ознаки, бидејќи од тоа следи болка.
Ако се сопнеш од камен и паднеш, не е крива гравитацијата, крив си ти што не знаеш да одиш по сопствената патека.
Така, немаш право да се сомневаш во способноста на другиот до тебе што ќе те помине.
Штом е така вие не сте ништо поразлични од Индусите со слонот.

SLON U MRAKU
Neki Indusi dolaze da pokažu slona.
U ovom mestu niko nikada nije video slona.
Uvode ga noću u mračnu prostoriju.
Jedan po jedan, ulazimo u mrak, a onda izlazimo
i saopštavamo kako smo doživeli životinju.
Jedan od nas je u pomrčini napipao surlu.
»Taj stvor liči na vodovodnu cev.«
Drugi je opipao uvo. »Vrlo energična životinja,
stalno se mrda napred-nazad, neko lepezasto biće.«
Sledeći je naišao na nogu. »Naprotiv, ja tvrdim
da je nepokretan, kao stub u hramu.«
Neko drugi je rukama ispitao savijena leđa.
»To je jedan kožni presto.«
Sledeći, najbistriji, opipao je kljovu.
»Zaobljeni porcelanski mač.«
Ponosan je na svoj opis.
Svaki od nas dodirnuo je jedno mesto
i tako došao do svog zaključka o celini.
Dlan i prsti koji pipaju po mraku pokazuju
kako čula ispituju prirodu slona.
Da je svaki od nas držao po jednu sveću,
i da smo ušli zajedno,
mogli smo da ga vidimo.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ја читам внимателно темава и мислам дека Ипсисимус има многу поголемо знаење од Хептаграм за теми поврзани со Телемата .

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
Никаде не пишува дека законот веќе бил предаван. Што се однесува до "Не менувај го ниту стилот на буквите"

Кажи им на луѓево дека после секоја од трите сесии на примање на поглавјата од книгата, Роуз своеволно допишувала зборови кои сметала дека кроули воопшто не ги чул, или не ги чул добро.

btw битката кај курукшетра се одиграла 3137 п.н.е. така да споменувањето на Едвард Кели во тој контекст е во најмала рака смешно.
Пишува момче пишува... Но омразата си го прави своето. Ти не сакаш да разбереш, ти сакаш да го омаловажиш Законот без да знаеш што би променил и како кај тебе. Еден од многуте. Повели, слободно.

Роуз е Жената преку која и дојде Законот. Оди на www.oto-mk.org и најди го есејот за Роуз Кели не зборувај од форуми што напишал некој.
Жена е предвесник на новото време, а не мажот. Жена која е неука за египтологија, за магика... Само за да се покаже дека Разумот е лага! И препрека според мене.

Жената ќе стои опашана со меч, а не со лажичка и чинија во сенката на мажот. Така вели Законот! Законот на Слободата се појави преку Жена. А Кроули, ах па тој е само Писар! :) Но, неупатените имаат и ќе имаат коска за глодање, па нека повелат.

И стилот на буквите не е променет. Колку само граматички грешки има и ништо не е чепнато! Бидејќи, така треба.

Роуз Кели, е Розата на Светот. А со тоа и сите жени! Бидејќи законот е најмногу за нив!
Повелете повеќе овде за жената, линк!

П.С. Доста беше за денес, ве оставам Оганот да ве подготви за утрешната битка! :) 93 93/93

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
битката кај курукшетра се одиграла 3137 п.н.е. така да споменувањето на Едвард Кели во тој контекст е во најмала рака смешно.
Бхагавад гита
2.47 Твое право е во акцијата сама,
никогаш во резултатите.
Никогаш резултатот од акцијата нека не ти биде мотив...
А каде во цитатов се зборува за воља? Дали акција и воља е едно исто?
Ти си реши дека ова е исто со законот, и реши да го прогласиш за факт, за плагијат, за измама? :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
Штом е така вие не сте ништо поразлични од Индусите со слонот.
Неточно е и ова бидејќи не сакаш да разбереш дека со разменување на нашите различни искуства, пракси и преку Коментарот на Големиот Ѕвер ние не наметнуваме на другиот каков е Законот, туку ги прошируваме нашите хоризонти, и на крај сфаќаме дека сите тие делови, се едно од Законот!

Јасно е?

Kajgana Shop

На врв Bottom