Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ај доста е :pos: симултанки освен у шах не ми се некоја врлина.
--- надополнето: 30 декември 2011 во 02:15 ---
Ај се слушаме некој друг пат :)
Ова виново почна да ферментира :pos:

S

Sagan

Гостин
Драги Carl Sagan иWade,
сакам да ви соопштам дека вашите (мозоци) мисли и мудрости, како и (мозоците) мислите и мудростите на вашите истомисленици, не се највисоко развиените нити на земјава, а да не зборуваме за Мудроста на ОНОЈ Кој што создал се’!
Вечно Фален и Славен да е!
Лека ноќ и секое добро!
spirose, мене генетиката и природата ми дале доволно ум да можам да сфатам дека мојот мозок е далеку од најразвиен на Земјата.
Јас никаде не сум се дрзнал да го речам тоа и не сфаќам зошто мојот мозок се најде во репликата. Се надевам, не е злонамерно, нели?

Само реков дека оној кој проповеда совршена вистина, потпирајќи се на еврејски прикаски од пред 5 иЉади години, е во ТЕШКА ЗАБЛУДА и е далеку од вистината.

Остани ми со арно, спиросе.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Човечкиот мозок е најкомплексен на планетата. Сепак , не може да се каже дека е поеволуиран од другите бидејќи се работи за еден вид специјализација на мозоците.
Некои се способни за едно , некои за друго и така натаму. Од друга страна , човечкиот мозок како најкомплексен се покажал и како најспособен за извршување на операции инаку невозможни за мозоците на другите живи суштества на планетата.

Член од
25 јули 2007
Мислења
9
Поени од реакции
2
? > Бог > Универзумот
? > Универзумот

Вие одлучете.

Член од
25 јули 2007
Мислења
9
Поени од реакции
2
Корекција
infinity > Бог > Универзумот
infinity > Универзумот

Ти што одлучи?
Како и да е брат, кодот на универзумот е се’ да се изврши на најефикасен можен начин. Мислам дека второто е поефикасно од првото... за шо кур ни е middle man?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Како и да е брат, кодот на универзумот е се’ да се изврши на најефикасен можен начин. Мислам дека второто е поефикасно од првото... за шо кур ни е middle man?
Токму така

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Кодот на универзумот? Универзумот е скриптиран? Како изгледа структурата? Најефикасен можен начин? Не сфаќам како општата состојба е најефикасна.

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Во оваа тема се изнаслушавме разни накриво поставени работи, почнувајќи од насловот „Дали атеизмот е заснован на вера или наука“. Како што вели дефиницијата за атеизмот во секоја книга, атеизмот не е заснован ниту на вера, ниту на наука. Ама кој да чита книги...

Grand Central напиша:
Затоа атеизмот никако не е заснован на вера.​
Па, на некој начин е....пример е Бинг Бенг - во лабораторија не може никој сеуште да го ре-креира. Се учи за него само од претпоставки.
Almala киднала од час кога се учело што е тоа научен метод и како функционира науката. Дете златно, за да се потврди некој факт, не мора да се ре-креира во лабораторија. Факт е дека ќе накиснеш ако стоиш надвор од школо на дожд пола саат, не ти треба лабораторија за тоа. Еве ти еден неоправдан и еден кец!

Grand Central напиша:
Треба да биде во учебници и не треба да се учи како факт. Не се ни учи како факт. Треба ли да се учи како факт дека Бог го создал светот?​
Ни тоа, за мене двете се исто срање - теории. Ни едната ни другата не се докажани и не можат да се презентираат на деца како факт и да перат мозоци.
Дете, слушај постари - Grand Central убаво ти објасни. Ниедна теорија во книгите не се презентира на децата како факт. Ако ти не читаш книги, има други што читаат, не можеш да ги излажеш.
Ако теорија за тебе е срање, тогаш како ќе наречеш објаснување кое не е теорија? Запек?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Во оваа тема се изнаслушавме разни накриво поставени работи, почнувајќи од насловот „Дали атеизмот е заснован на вера или наука“. Како што вели дефиницијата за атеизмот во секоја книга, атеизмот не е заснован ниту на вера, ниту на наука. Ама кој да чита книги...

Grand Central напиша:
Затоа атеизмот никако не е заснован на вера.​

Almala киднала од час кога се учело што е тоа научен метод и како функционира науката. Дете златно, за да се потврди некој факт, не мора да се ре-креира во лабораторија. Факт е дека ќе накиснеш ако стоиш надвор од школо на дожд пола саат, не ти треба лабораторија за тоа. Еве ти еден неоправдан и еден кец!

Grand Central напиша:
Треба да биде во учебници и не треба да се учи како факт. Не се ни учи како факт. Треба ли да се учи како факт дека Бог го создал светот?​

Дете, слушај постари - Grand Central убаво ти објасни. Ниедна теорија во книгите не се презентира на децата како факт. Ако ти не читаш книги, има други што читаат, не можеш да ги излажеш.
Ако теорија за тебе е срање, тогаш како ќе наречеш објаснување кое не е теорија? Запек?
Касно стигаш у дискусија. И не ми се обраќај со „дете“, или сум постара од тебе или сме исто годиште. Кога не знаеш кој колку е стар, не им се обраќај на таков начин.

Киднала од час или не, работата е дека децата така сфаќаат. Ако имаш дете (као еве јас), прашај го. Моите деца се што ќе им каже учителот е земено здраво за готово, закон е. Тоа е нормално за тоа годиште. Со Гранд Централ си се разбравме, ти што се убацуеш недели покасно откако веќе сме се разјасниле?

Јас не лажам, јас презентирам јас како размислувам. Книги, ела па види кај мене дома - сигурно ни пола од таа библиотека немаш и тоа се гледа според твојот затворен поглед. Ако моето размислување не се сложува со твоето, тоа не е причина да ми се обраќаш како малоумна, посебно кога никаков муабет со мене не си свртел за да дојдеш до тој став.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
spirose, мене генетиката и природата ми дале доволно ум да можам да сфатам дека мојот мозок е далеку од најразвиен на Земјата
Јас никаде не сум се дрзнал да го речам тоа и не сфаќам зошто мојот мозок се најде во репликата. Се надевам, не е злонамерно, нели?

Само реков дека оној кој проповеда совршена вистина, потпирајќи се на еврејски прикаски од пред 5 иЉади години, е во ТЕШКА ЗАБЛУДА и е далеку од вистината.

Остани ми со арно, спиросе.

Секој ум што се прави поумен од Мудроста БОЖЈА чиста отелотворена во Исус Христа - на Којашто упатуваат и за Којашто прекрасно сведочат вистинските Пророци, Апостоли и Следбеници - набрзо ќе увиди дека живее во илузија!

Секое добро

Совршената Вистина е како песничка, Совршената Вистина е како сказна
Кој на Неа и’ се противи, самиот си нанесува жтешка казна!

.

Kajgana Shop

На врв Bottom