Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

S

Sagan

Гостин
Секој кој што сведочи лажно, лаже, зборува и делува против Вистината, тој е духовно чедо на сатаната!

Најдобронамерно ти предлагам - пред да ти биде земена душата - да се покаеш, да го напуштиш патот на лагата и да го одфрлиш сатаната!
Здраво. Го најдов твојот пост во потпис на друг форумски колега и навистина сметам дека треба да те известам оти секој оној кој ја монополизира т.н. вистина, е во тешка заблуда.

Остани ми со арно.

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Со години слушам прикаски дека атеизмот е заснован на необориви докази а религијата на слепа вера.
Би сакала да чујам мислење од атеистите. Ако атеизмот е на основа на научни докази, би сакала да ги чујам. Научни, не филозофии вака така....
На основа на кои докази, на кои научни експерименти го заснивате вашиот атеизам
Мислам дека атеизмот не е организирана форма на верување како религијата. Мислам дека тоа е начин на размислување на човек кој смета дека не постои ништо слично на господ, или слично некакви возвишени сили. Атеизмот како што знам јас не е поттикнат од ниту еден човек од ниту една организација или нешто слично. Сметам дека тоа е определба на човек кој не верува во ниту едно религиско учење во светот. Атеист е човек кој прифаќа да верува дека луѓето се сами на планетава и мисли дека е апсурдно некој друг да одлучува за нивната иднина. Не мора човек да е информиран за научни откритија за да биде атеист.
Но, јас лично мислам дека атеизмот е дел од она трезвеното размислување на човекот, чисто од неговата логика на мозокот надвор од тоа човекот по природа што осеќа (страв од самотијата, препуштеноста сам на себе, иднина препуштена само на човекот без надзор на некој помудар). Мислам дека човекот е природно да осеќа присуство на нешто што ќе го спаси од сопствените проблеми и од неизвесната иднина, мислам дека тоа е сврзано со надежта.Од овде мислам дека атеистот ги игнорира овие работи благодарејќи на логиката на мозокот дека не може да постои нешто што ги контролира луѓето, но сметам па дека човекот колку и да не верува благодарејќи на неговата информираност сепак чувствува нешто што го штити постојано од непознатото.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Драги Carl Sagan иWade,

сакам да ви соопштам дека вашите (мозоци) мисли и мудрости, како и (мозоците) мислите и мудростите на вашите истомисленици, не се највисоко развиените нити на земјава, а да не зборуваме за Мудроста на ОНОЈ Кој што создал се’!

Вечно Фален и Славен да е!

Лека ноќ и секое добро!

.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
22
Поени од реакции
1
А која е реалноста? Дека светот случајно и сам по себе се создал?
Може и јас не знам како се создал светот, ама тоа дека на некој му текнало и во 6 дена го создавал светот и лугето, па седмиот ден седел и одмарал.... НЕ МОЖЕ ДА МЕ УБЕДИ НИКОЈ......

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Драги Carl Sagan иWade,

сакам да ви соопштам дека вашите (мозоци) мисли и мудрости, како и (мозоците) мислите и мудростите на вашите истомисленици, не се највисоко развиените нити на земјава, а да не зборуваме за Мудроста на ОНОЈ Кој што создал се’!

Вечно Фален и Славен да е!

Лека ноќ и секое добро!

.
Ти пријателе си вистинско освежување на форумов:) Сполај ти.

Месец дена и повеќе поминаа откако сивилото го зафати офој форум, арно ама ти се појави како светлина во сето тоа.

Болдот е апсолутната вистина, врз која почива универзумот.

Таквите мозоци се недостојни да бидат отворени и во нив да влезе божјата милост. Сите тие ќе заминат некаде во Адот, Џенемот, Пеколот или како и да се вика она лошо место кај што те чекаат огнови пред спиење.

Дали твојот ум веќе му се поддал на вечно фалениот и вечно славениот. Дали си ти веќе блиску до Мудроста на Оној кој создал се?
Знам неколкумина кои веќе се на твој стадиум или барем велат дека се на тој стадиум.
Сите живеат заедно, во заедничка установа згрижени од обични смртници, оти не можат да делуваат во општество кое изобилува со "неразвиени" мозоци.

Мене ми личи дека многу работи веќе си осознал, си спознал дел од вечната мудрост.
Ја сподели нешто тука со остнативе јадни смртници кои не се достојни ни вода да ти носат.
--- надополнето: 28 декември 2011 во 12:54 ---
:)

Секој - без разлика на неговата класа, раса, нација, деноминација, интелегенција ... - кој што е исполнет со Духот Кој што сведочи дека Господ Исус Христос е отелотворението на Мудроста БОЖЈА, мие брат или сестра кои ги ценам и сакам дури повеќе и од оние кои ми се крвно сродство, а Го негираат Господа !
.
Еве ова е еден мал доказ за тоа дека си осознал голем дел од мудроста на Севишниот. Честитики!!!

Не само да ги сакаш повеќе од твоето крвно сродство кое се поддало на Лукавиот, туку треба да извршиш терминација на таквите единки, недостојни за живот на Земјава, а ушт епомалку во присуство на така развиен ум како твојот.

Kill all of them !!!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Знам неколкумина кои веќе се на твој стадиум или барем велат дека се на тој стадиум.
Сите живеат заедно, во заедничка установа згрижени од обични смртници, оти не можат да делуваат во општество кое изобилува со "неразвиени" мозоци.
Ja не "знам" ни еден освен тебе. Дај упознај ме со тие твои
пријатели. Баш сакам да видам во кој стадиум сте.
Кукла ли е Имаго ли е ....како и да е.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ja не "знам" ни еден освен тебе. Дај упознај ме со тие твои
пријатели. Баш сакам да видам во кој стадиум сте.
Кукла ли е Имаго ли е ....како и да е.
Не ми се пријатели. Недостоен сум за нивното друштво. Мислам дека сите заедно живеат во една скопска населба. Си имаат и сопствен превоз и колорит препознатлив само за таквите умови.

Јас лично веќе не се залажувам дека ќе бидам во нивно друштво, но за тебе има надеж сеуште. Продолжи вака за кратко време ќе т епримат во нивното друштво.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Спиро не е освежување, одамна е тука, само изгледа го немаше подолго време. Се врати и ги фрли во сенка сите :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
И науката и верата се човечки продукти разлика што науката дава докази а пак ги именува со човечки јазик, верата вон човекот би била некоја вера за која никој не знае.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не ми се пријатели. Недостоен сум за нивното друштво. Мислам дека сите заедно живеат во една скопска населба. Си имаат и сопствен превоз и колорит препознатлив само за таквите умови.

Јас лично веќе не се залажувам дека ќе бидам во нивно друштво, но за тебе има надеж сеуште. Продолжи вака за кратко време ќе т епримат во нивното друштво.
:pos: да не ми претиш?
Верувај ми, 1000 лудници ќе смениш пред да дојдам
до капија на една од нив. ;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
:pos: да не ми претиш?
Верувај ми, 1000 лудници ќе смениш пред да дојдам
до капија на една од нив. ;)
Како заклучи дека ти претам?
Што збор е тоа 1000 лудници чедо божје?

Зарем не сум достоен ни комплимент да ти дадам поради твојот високо развиен ум?

Зарем е лош заклучокот дека за тебе има надеж? Но ако и ти си ја изгубил надежта да бидеш во друштво на тие мозоци, тогаш добредојден си кај нас - обичните смртници.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Како заклучи дека ти претам?
Што збор е тоа 1000 лудници чедо божје?

Зарем не сум достоен ни комплимент да ти дадам поради твојот високо развиен ум?

Зарем е лош заклучокот дека за тебе има надеж? Но ако и ти си ја изгубил надежта да бидеш во друштво на тие мозоци, тогаш добредојден си кај нас - обичните смртници.
Обичен си бетер него луд, верувај ми. ;)
Обичен си само за у канта за ѓубре.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Зошто имаш толку лоши мисли за себе:(
Немој , ти реков има надеж за тебе да одиш скалило погоре од обичноста.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Добро ќе беше да си малку по-речит, да ни доловиш малку од тоа возвишено чувство.Вака сме осудени на живот во темнината на незнаењето. :(

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Зошто имаш толку лоши мисли за себе:(
Немој , ти реков има надеж за тебе да одиш скалило погоре од обичноста.
Подобро да бидеш, и подобро да сум....голема разлика има меѓу овие две.
Добро ќе беше да си малку по-речит, да ни доловиш малку од тоа возвишено чувство.Вака сме осудени на живот во темнината на незнаењето. :(
Toa ти е како на слеп да му доловуваш за светлината...батали. Операција е потребна.

Kajgana Shop

На врв Bottom