Законот на Телема

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.155
Поени од реакции
83.913
So be it. Веќе кажав дека не ми е битно воопшто со каква терминологија ќе ме дефинира некој.
Фино тоа. Али не ли се наоѓаш себе си и своите уверувања на мета на атеистичките спрдачини по форумов (во кои и ти учествуваш :pos: ). Ова исто и за Хептаграм важи.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тоа што го кажа нема никаква врска со делот кој ми го цитираш. А поентата за Каиро ја занемаруваш.

За болдираното едно големо ДА!
Не можат другите да ти помогнат, можат само да те наведат на пат кој не е твој, да ти ја извалкаат сопствената патека, орбита или како ти е мило. Во внатрешниот ред се обесхрабрува секаков контакт помеѓу аспирантите. Познаваш само еден кој е над тебе и те воведува во редот, а подоцна кога и самиот си доволно високо и еден под тебе кого ти го воведуваш.
Не знае Хептаграм за твојата патека и пречките на неа т.е. за лекцијата која ја учиш на истата. Но, се разбира има доволно надуено его да претендира на позицијата на твој супериор.
Ајде поинаква формулација за кралевите. Додека се надвор од редот не ја познаваат својата волја зашто сеуште не се телемити а кога ќе ја наметнат одората одеднаш се тетовираат со "Прави што ти е волја".:ROFLMAO:

Што се однесува до параграфот за 1909 јас би додал како вовед уште нешто со цел работите да бидат појасни.
Значи напред треба да стои: Во текот на 1909 година после бројните геј сеанси на Кроули со младиот и симпатичен Виктор Нојбург во Алжирскиот дел на Сахара, Кроули ја напиша Визија и Глас. Се чини дека Виктор беше толку добар во сексот што Кроули доби инспирација за големото дело.
Ете така, сега сликата е поцелосна.
Поентата за каиро е доказ дека не се бира според разум, затоа што разумот е лимитиран со искуството.
Liber vel Legis
Поглавје II
27. Голема опасност е во мене; зашто оној што не ги разбира овие руни ќе направи голема грешка. Тој ќе падне во бездната наречена Затоа, и таму ќе пропадне со кучињата на Разумот.
28. А сега клетва на Затоа и неговиот род.
29. Нека Затоа биде проколнато засекогаш.
30. Ако Волјата застане и викне Зошто, привикувајќи го Затоа, тогаш Волјата застанува и не прави ништо.
31. Ако Моќта запраша зошто, тогаш Моќта е слабост.
32. Исто така Разумот е лага; зашто постои чинител бесконечен и непознат; и сите нивни зборови се навидум мудри.
33. Доста за Затоа! Нека биде проколнат како пес!
http://www.oto-mk.org/?p=141&page=2
Во остатокот од твојов пост, можам единствено да ја констатирам твојата нетрпеливост кон редот.
Моралните навики на Кроули, претставени од твоја страна како аргумент за негативност и одвратност, само ја докажуваат очајноста да се фати "сламка", само за да се дискредитира телемата по секоја цена.
Но секој според својата воља.:)
П.С. Во врска со аспирантите и контактот, морам да ти кажам дека тоа важи за А.А. а не за О.Т.О.
--- надополнето: 25 декември 2011 во 17:16 ---
Фино тоа. Али не ли се наоѓаш себе си и своите уверувања на мета на атеистичките спрдачини по форумов (во кои и ти учествуваш :pos: ). Ова исто и за Хептаграм важи.
Дали сум нечива мета, ми е битно исто колку и тоа како ќе ме дефинираат.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Што е "вољата" во телемата е многу добро објаснето во цитатот од LIBER II, ако не си способен да го сватиш тоа, јас не сум ти виновен.
Ако ти ја пронајдеш својата вистинска воља, тогаш таа е идентична со "божјата" и ако некој се најде во колизија со неа, значи дека тој не ја пронашол својата.
Вољата не се јакне ниту се слабее, таа е константна. Може да се ослабува или зајакнува потребата, страста, желбата....
--- надополнето: 25 декември 2011 во 12:16 ---

Да, но исто така вели дека тоа било пред неговата иницијација, пред да ја одкрие својата вистинска - чиста воља:
Drugarce......ti si daleko od vistinata.....mnogu daleku.....
zalosno......
i ti i heptagram...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Обожавам со ваши зборови да ве замолчувам:
drugarce,ajde da vidime koi dela od G. si gi procital,poshto velish deka ima mnogu dela, pa da videme shto pametno ke kazesh za negovite dela. Da vidime kakov ti e magnetniot centar......
Ти "другарче", кои дела од Кроули ги прочита? Колку Либри имаш прочитано? А? :) Или кога се работи за тебе, нема потреба да ги познаваш нештата кој ги критикуваш?
Rekov deka nemash pravo da provocirash, i da mi kazuvash so citati od gurdjief koi ne si razbral,kako jas pogresno sum gi svatil, a ne deka ne mozesh da diskutirash.Samo tvoeto povrshno poznavanje na temata ne vodi prema nikade,samo prema tvojot pat....bescelno.
Хм...се прашувам кој овде ја толкуваше изјавата "Прави што ти е воља и тоа нека биде целиот закон", како анархија?:rolleyes: Или твоево познавање е темелно и богато?

Samo terajte po vashiot pat,ne mora da ne masirate po nashiot.....
Ок....гледам дека имате авторски права за масирање!:pos:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Обожавам со ваши зборови да ве замолчувам:

Ти "другарче", кои дела од Кроули ги прочита? Колку Либри имаш прочитано? А? :) Или кога се работи за тебе, нема потреба да ги познаваш нештата кој ги критикуваш?

Хм...се прашувам кој овде ја толкуваше изјавата "Прави што ти е воља и тоа нека биде целиот закон", како анархија?:rolleyes: Или твоево познавање е темелно и богато?

Ок....гледам дека имате авторски права за масирање!:pos:
oooooo......znakovi na nervoza.....
nemam poima koj e toj krouli.....nitu me interesira...
znam samo koja e VISTINATA.....sigurno ne e taa na "slobodna volja"

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
drugarce,ajde da vidime koi dela od G. si gi procital,poshto velish deka ima mnogu dela, pa da videme shto pametno ke kazesh za negovite dela. Da vidime kakov ti e magnetniot centar......
nemam poima koj e toj krouli.....nitu me interesira...
Samo tvoeto povrshno poznavanje na temata ne vodi prema nikade,samo prema tvojot pat....bescelno.
Case closed!! Фала, пријатно!

T

Tetro

Гостин
Срамота е да се кажеш дека си верник во сектава на Христијаните, а да навредуваш атеисти.

Срамота, мали.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.155
Поени од реакции
83.913
Срамота е да се кажеш дека си верник во сектава на Христијаните, а да навредуваш атеисти.

Срамота, мали.
Атеистички спрдачини се спрдачини кои ги прават атеистите. Атеистички спрдачини не се атеистите лично (како што гледам си разбрал) , туку се однесува на нивните дејства.

Плус немој ни случајно да си ме обвинил дека ја нешто тука ги хејтам атеистите.
Најг`золижач: Björn (им се умилкува на атеистите, а тие ни рецка не му маваат)
Е сега од кога се разбравме, да ти го појаснам постот. Мета на спрдачините кои доаѓаат од старана на атеистите се, грубо да кажам, сите погледи, учења кои доаѓаат во колизија со научно верифицираната вистина (или кој и да е fancy изразот што го користите).
Така да, сметам дека за еден Сатанист или Телемит не е баш комфорна позиција атеистичко друштво. Кога тогаш, ако се искрени ќе му ја треснат нивната (нели научна) вистина, во врска со телемата или сатанизмот, в лице.
Ако се лицемерни, тогаш ќе ругаат туѓи вистини (според нив ненаучни), а неговата за атер на пријателството ќе ја остаат на мира.IMO

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Поентата за каиро е доказ дека не се бира според разум, затоа што разумот е лимитиран со искуството.
Liber vel Legis
Поглавје II
27. Голема опасност е во мене; зашто оној што не ги разбира овие руни ќе направи голема грешка. Тој ќе падне во бездната наречена Затоа, и таму ќе пропадне со кучињата на Разумот.
28. А сега клетва на Затоа и неговиот род.
29. Нека Затоа биде проколнато засекогаш.
30. Ако Волјата застане и викне Зошто, привикувајќи го Затоа, тогаш Волјата застанува и не прави ништо.
31. Ако Моќта запраша зошто, тогаш Моќта е слабост.
32. Исто така Разумот е лага; зашто постои чинител бесконечен и непознат; и сите нивни зборови се навидум мудри.
33. Доста за Затоа! Нека биде проколнат како пес!
http://www.oto-mk.org/?p=141&page=2
Во остатокот од твојов пост, можам единствено да ја констатирам твојата нетрпеливост кон редот.
Моралните навики на Кроули, претставени од твоја страна како аргумент за негативност и одвратност, само ја докажуваат очајноста да се фати "сламка", само за да се дискредитира телемата по секоја цена.
Но секој според својата воља.:)
П.С. Во врска со аспирантите и контактот, морам да ти кажам дека тоа важи за А.А. а не за О.Т.О.
--- надополнето: 25 декември 2011 во 17:16 ---

Дали сум нечива мета, ми е битно исто колку и тоа како ќе ме дефинираат.
Не се бира според разумот???
Ајде просветлиме во врска со ова.
Според што се бира?
П.С. телемата е доволно дикредитирана и без мене.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не се бира според разумот???
Ајде просветлиме во врска со ова.
Според што се бира?
П.С. телемата е доволно дикредитирана и без мене.
Разумот е ограничен со искуството, веќе пишав за ова.
На човек роден слеп, неможеш да му дадеш информација што е сино а што зелено, колку и да го користиш разумот.
Најдобар секојдневен пример за бирање - одлука, каде разумот не е вклучен е интуицијата.

П.С. Твоите критериуми за дискредитација, можат да бидат само поттик и надеж за телемата.

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Од каде знаеш? Се работи за таен ред. Веќе напоменав дека суштината е скриена за неиницираните, тука не е случај како во христијанството или исламот.

Тебе, кој сеуште скиташ во Дворот на Профаните сеуште не можеме да ти откриеме се; но лесно ќе разбереш дека светските религии се само симболи и превези на Апсолутната Вистина. Исто како и философиите. За посветеникот, кој сиве овие работи ги гледа одозгора, не постои потреба за избор меѓу Буда и Мухамед, меѓу Атеизам и Теизам. Liber X
http://heptagramxi.wordpress.com/2011/11/23/цитати/
Ја сум инициран во друг таен ред, толку таен што не смеам ни името да му го напишам, и сум левел 37 Паладин во него. Следејќи ја езотериската пракса на мојот ред, со 100% сигурност тврдам дека твојата пракса и верување се комплетно погрешни, и само ние имаме увид во Апсолутната вистина.

Kajgana Shop

На врв Bottom