Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Убаво викаат Србите ,,боље спречити, него лечити,, . Под тоа подразбирам прво и основно спречување на бременост, а ако тоа не биднало, спречување на раѓање дете во нехумани услови, дури ни на стаорец да не му ги посакаш.
Појма немам зошто го имаш цитирано моето мислење... Или го немаш добро прочитано или не разбра што напишав. Незнеш животот што ти носи, денес си пума утре си стаорец јбг...а створеното неможеш нит да го лечиш нит да го спречиш...

A

AnFem

Гостин
Сте се запрашале ли вие тука дека голем дел од вас се настанати од несакана бременост, а сте живи и здрави?Дали требало вашата мајка да ве убие?Од каде пресудивте дека сите што имаат несакана бременост дека нивните деца ќе живеат во беда, сиромаштија, лоши услови и слично?Као демек сите планирани деца живеат во раскош, изобилие, богатство;).Работата не е во добрите услови, парите и слично, туку во тоа што денешните генерации девојки се преокупирани со скитање, курвање, неморален живот, а мајчинскиот инстинкт е сведен на нула.Денес пола девојчиња да ги прашаш мразат да имаат деца , затоа што Парис Хилтон и Линдзи Лохан им се идоли.

Низ животот сум имал среќа да видам судбини на ХАРДОКОР КУРВИ на коишто непланирата бременост тотално им го сменила животот.Станале многу поодговорни и поморални во животот.Мој познаник беше криминалец, тепач, а после кога доби дете од непланирана бременост стана многу одговорна и повлечена личност.Детето тотално го тргна од лошиот пат.

Мене ми се сере од таа западњачка еманципација на жената.Јас сум строго против абортусот, не дека е христијански, не дека е морално, туку затоа што премногу акцент се става на материјалното, Европа иде во дебилизам со чување кучиња и мравки во аквариуми, а со сила се наметнуваат контра природни правила во животот.Денес дебилите во Европа повеќе се радуваат на мравки отколку на детски плач во семејството.
Јас лично познавам фамилија кои имаа 3 деца, им излезе уште едно непланирано, жената се осети неспремна (веќе беше над 40), абортираше, неколку години подоцна родителите се разведоа, жената остана самохрана мајка и до ден денес немаат никакви примања.

Познавам жена, имаше исто над 40 години, имаше несакана бременост, се осети спремна да роди, здрава, финансиски обезбедена... и почина на пораѓај! Можеби биолошки телото сеуште е во состојба да го створи тоа дете, ама колку е издржливо да го роди, друга приказна!

Никогаш не ги суди луѓето за нивните постапки! Не си се нашол во нивна ситуација и не знаеш како би реагирал во истата. И одете по ѓаволите со ебениот морал, црквата и државата (не мислев конкретно на горецитираниов)!

Ако си против абортусот, не абортирај! Ама немој ни да судиш!

Точно дека детето може да донесе многу позитивни промени и среќа, ама постои и можноста тоа дете да порасне во нездрава средина. Јас сега и да забременам, не верувам дека ќе абортирам и ги сакам децата повеќе од пола од оние што серат за абортусот, па ме видовте некаде да критикувам некоја што абортирала?

Пред околу 2 години, ја имав „честа“ да „разговарам“ со платени „верници“ од страна на МПЦ. Можеби јас излегов поголема идиотка од нив што се надевав дека нешто ќе сменам со тој разговор, али бидна. Ги фатив додека ги лепеа оние плакатите „Абортусот е убиство“. Тој што ги платил да го прават тоа е поголем убиец, ама никој не се буни против него, сите сме против неморалните курви што абортираат! Да се вратам на она што сакав да го кажам, без да ме знаат, ми лепнаа етикета „курва“, ми рекоа да не се ебам со секој, па така нема да дојде до несакана бременост и капакот на сето тоа беше во стилот „Доста зборуваш, ти си македонка, знаеш како да си ја чуваш нацијата;)“. Верувајте ми, јас после ова не осетив потреба ни да се правдам, ниту да се докажувам, ниту да ги разубедам во нешто. Премногу беа слепи и предоцна е за нив.
Немој да бидете како нив!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Појма немам зошто го имаш цитирано моето мислење... Или го немаш добро прочитано или не разбра што напишав. Незнеш животот што ти носи, денес си пума утре си стаорец јбг...а створеното неможеш нит да го лечиш нит да го спречиш...
Јас многу убаво те разбрав ;) А ако некој родител нема услови да одгледува деца, и ги има децата, јас сум за да му се одземат веднаш и да им се дадат услови за пристоен живот. Твојот претеризам не е пристоен живот ;) Е тоа повлекува уште едно друго, овде офтопик прашање, што е со домовите за деца без родители, таму исто така нема елементарни услови за чување и воспитување деца, единствено СОС детското село функционира добро. Понатаму, зошто кај нас никој не се нафаќа да биде foster parent, зошто..... не секој смее да има деца, не секој смее куче да има.

И друго, се може да се лечи и спречи, но подобро е да се спречи. Се спречува бременост со контрацептивни средства, ако тие не успеат, успева абортусот, а ако веќе некој има дете и не му овозможува добри услови за живот, треба социјалните служби да си го мрднат газот. Но во третата ситуација, станува збор за лечење, до кое не треба да дојде, а втората, е исто така спречување, до кое не сакаме да дојде, нужно, не сакано решение.
--- надополнето: 21 декември 2011 во 14:26 ---
Сте се запрашале ли вие тука дека голем дел од вас се настанати од несакана бременост, а сте живи и здрави?Дали требало вашата мајка да ве убие?Од каде пресудивте дека сите што имаат несакана бременост дека нивните деца ќе живеат во беда, сиромаштија, лоши услови и слично?Као демек сите планирани деца живеат во раскош, изобилие, богатство;).Работата не е во добрите услови, парите и слично, туку во тоа што денешните генерации девојки се преокупирани со скитање, курвање, неморален живот, а мајчинскиот инстинкт е сведен на нула.Денес пола девојчиња да ги прашаш мразат да имаат деца , затоа што Парис Хилтон и Линдзи Лохан им се идоли.

Низ животот сум имал среќа да видам судбини на ХАРДОКОР КУРВИ на коишто непланирата бременост тотално им го сменила животот.Станале многу поодговорни и поморални во животот.Мој познаник беше криминалец, тепач, а после кога доби дете од непланирана бременост стана многу одговорна и повлечена личност.Детето тотално го тргна од лошиот пат.

Мене ми се сере од таа западњачка еманципација на жената.Јас сум строго против абортусот, не дека е христијански, не дека е морално, туку затоа што премногу акцент се става на материјалното, Европа иде во дебилизам со чување кучиња и мравки во аквариуми, а со сила се наметнуваат контра природни правила во животот.Денес дебилите во Европа повеќе се радуваат на мравки отколку на детски плач во семејството.

Ти не си ништо подобар од тие што ги мразиш. А посебно, зошто етикетираш луѓе. Преиспитај се себе, пред да испитуваш некој друг.

И да, подобро луѓето да си ги знаат приоритетите, отколку по секоја цена да го прават тоа што се очекува од нив. Ниту едно дете не заслужува родител кој не сакал да го има.

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672

Имаш измешано многу работи во еден пост..
не викам дека нешто од тоа што си го пишал не е точно... али сепак право на жената е дали сака да го задржи тоа дете или сака да го абортира. Како што пиша и Анфем погоре .. не можеш да знаеш која е причината за абортусот и како тоа влијае на самите луѓе.
На никого не му е сеедно.. нити на жената што абортира нити па на мажот што знае дека имал удел во тоа. Али постојат ситуации кога тоа е потребно и кога абортусот е единственото решение.
Затоа и оправдувам абортус
подобро да биде легален отколку да се ризикува да се прави на црно..

Ако некој не е спремен за родител не треба ни да помислува да го носи тоа дете... затоа што тоа дете понатаму многу повеќе ќе пати. Многу пати сум видела родители коишто не сакале во тој период од животот да имаат деца ама ете се десило и ги направиле... и сеуште се каат зошто тој период не си го проживеале.. зошто ова зошто она..
Јас искрено не знам како би се чуствувала ако слушнам мој родител да вика дека ете несакајќи ме донеле на вој свет и дека можеле многу повеќе во животот да направат.. ама ете јас сум дошла..
Подобро да се уништи тој плод уште додека не се развил.. отколку да биде донесен на свет и фрлен во некој дом или чуван од баби..

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Јас многу убаво те разбрав ;) А ако некој родител нема услови да одгледува деца, и ги има децата, јас сум за да му се одземат веднаш и да им се дадат услови за пристоен живот. Твојот претеризам не е пристоен живот ;) Е тоа повлекува уште едно друго, овде офтопик прашање, што е со домовите за деца без родители, таму исто така нема елементарни услови за чување и воспитување деца, единствено СОС детското село функционира добро. Понатаму, зошто кај нас никој не се нафаќа да биде foster parent, зошто..... не секој смее да има деца, не секој смее куче да има.

И друго, се може да се лечи и спречи, но подобро е да се спречи. Се спречува бременост со контрацептивни средства, ако тие не успеат, успева абортусот, а ако веќе некој има дете и не му овозможува добри услови за живот, треба социјалните служби да си го мрднат газот. Но во третата ситуација, станува збор за лечење, до кое не треба да дојде, а втората, е исто така спречување, до кое не сакаме да дојде, нужно, не сакано решение.
Пума, едно скромно прашање на кое и не мора да одговориш. Дали си озбилна за болдираното (не ти го знам полот ама мислам дека си женско) или само тропаш зелени колку да се промешаш во секоја тема и те означат како паметна (кое за жал неможам да го потврдам)? Те молам нека биде второто...
На кој свет живееш девојко? Ја знаеш бројката на невработеност во Македонија? Или според тебе само богатите морони треба деца да имаат? И колку приметив не ми го имаш сватено постот.
Еве повторно, денес може си пума утре си стаорец, дали би дозволила твоите деца да ги земе социјалното? Па мајка му стара по твое на 50% (ако не и повеќе) од родителите во Македонија треба да им се одземат децата. Боже на што се нервирам не ми се верува!
п.с. Колку години имаш?

A

AnFem

Гостин
Кочи Пума, во право е женава. Ако јас сум добар родител, нема жива сила што смее да ми го земе детето. Пред да продолжам, ме интересира што подразбираш под „добри услови за живот“. Оние кои општеството ги наметнува дека треба да бидат такви или... ?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Наташа, убаво потенцирав, но очигледно ниту тебе ,,паметноста,, не ти е јака страна, хм?? Добри услови за живот имаат поголемиот дел од луѓето во земјава, реков подзапри со претеризмот. Ако еден родител има способност да нахрани, даде топол дом, и образова едно дете, е добар родител, а тука се подразбира и неговата спремност да ја врши таа функција. Ај размисли.... можеш, знам.
Инаку, да, сериозна сум, ако некој не може горенаведеното да го овозможи на суштеството кое го родил, треба да му се одземе, и знаеш што, ич уво не ме боли за субјективните чувства на родителите кои родиле деца и буквално ги оставаат на милост и немилост, гладни и болни. А многу се такви. Ама ти битно жалиш грст клетки, ама не жалиш живо дете?!

Инаку, чисто овака, ги разбирам твоите субјективни мајчински чувства, ама ќе поставиме една хипотетичка ситуација. Замисли, утре да имаш 16 годишна ќерка, и таа да биде бремена. Ти како мајка го сакаш најдоброто за своето дете, и дали мислиш дека најдоброто за твоето 16 годишно дете е да роди дете? Или лесно ти е вака, да се удираш во гради, кога имаш доволно години, и услови?

Премногу за право си земате да морализирате, и се надевам дека никогаш нема да се соочувате со таков проблем. Имав другарка, која се соочуваше, и искрено, поим немате изгледа, што значи да имате 17 години, а партнерот со кој сте 3 години да го снема за секунда. Лесно е морализирањето, тешка е праксата.

Инаку АнФем, ако си добар родител нормално дека нема никој да ти го земе детето... Но што ако не си? Што ако не си способна да бидеш добар родител?

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Наташа, убаво потенцирав, но очигледно ниту тебе ,,паметноста,, не ти е јака страна, хм?? Добри услови за живот имаат поголемиот дел од луѓето во земјава, реков подзапри со претеризмот. Ако еден родител има способност да нахрани, даде топол дом, и образова едно дете, е добар родител, а тука се подразбира и неговата спремност да ја врши таа функција. Ај размисли.... можеш, знам.
Инаку, да, сериозна сум, ако некој не може горенаведеното да го овозможи на суштеството кое го родил, треба да му се одземе, и знаеш што, ич уво не ме боли за субјективните чувства на родителите кои родиле деца и буквално ги оставаат на милост и немилост, гладни и болни. А многу се такви. Ама ти битно жалиш грст клетки, ама не жалиш живо дете?!

Инаку, чисто овака, ги разбирам твоите субјективни мајчински чувства, ама ќе поставиме една хипотетичка ситуација. Замисли, утре да имаш 16 годишна ќерка, и таа да биде бремена. Ти како мајка го сакаш најдоброто за своето дете, и дали мислиш дека најдоброто за твоето 16 годишно дете е да роди дете? Или лесно ти е вака, да се удираш во гради, кога имаш доволно години, и услови?

Премногу за право си земате да морализирате, и се надевам дека никогаш нема да се соочувате со таков проблем. Имав другарка, која се соочуваше, и искрено, поим немате изгледа, што значи да имате 17 години, а партнерот со кој сте 3 години да го снема за секунда. Лесно е морализирањето, тешка е праксата.

Инаку АнФем, ако си добар родител нормално дека нема никој да ти го земе детето... Но што ако не си? Што ако не си способна да бидеш добар родител?
Таа твоја другарка требало првин да си размисли кога почнала да се растура на 13 годишна возраст;).Кога води таков живот треба и да си ги сноси последиците.Девојчиња се курваат од 13 годишна возраст и оп останала трудна на 17 години.Треба да ги сожалуваме?Првин сум против абортусот и како второ сум за патријахат.Неможе девојчиња да се курваат и на 15 години да бидат главни ороспии.Се знае кога е време за секс, врска и брак, а не од 12 години да расправаат за врски и дечковци.Ми се сере од таа еманципација на жената која ушти растури еден куп семејства.
--- надополнето: Dec 22, 2011 3:15 AM ---
Јас лично познавам фамилија кои имаа 3 деца, им излезе уште едно непланирано, жената се осети неспремна (веќе беше над 40), абортираше, неколку години подоцна родителите се разведоа, жената остана самохрана мајка и до ден денес немаат никакви примања.

Познавам жена, имаше исто над 40 години, имаше несакана бременост, се осети спремна да роди, здрава, финансиски обезбедена... и почина на пораѓај! Можеби биолошки телото сеуште е во состојба да го створи тоа дете, ама колку е издржливо да го роди, друга приказна!

Никогаш не ги суди луѓето за нивните постапки! Не си се нашол во нивна ситуација и не знаеш како би реагирал во истата. И одете по ѓаволите со ебениот морал, црквата и државата (не мислев конкретно на горецитираниов)!

Ако си против абортусот, не абортирај! Ама немој ни да судиш!

Точно дека детето може да донесе многу позитивни промени и среќа, ама постои и можноста тоа дете да порасне во нездрава средина. Јас сега и да забременам, не верувам дека ќе абортирам и ги сакам децата повеќе од пола од оние што серат за абортусот, па ме видовте некаде да критикувам некоја што абортирала?

Пред околу 2 години, ја имав „честа“ да „разговарам“ со платени „верници“ од страна на МПЦ. Можеби јас излегов поголема идиотка од нив што се надевав дека нешто ќе сменам со тој разговор, али бидна. Ги фатив додека ги лепеа оние плакатите „Абортусот е убиство“. Тој што ги платил да го прават тоа е поголем убиец, ама никој не се буни против него, сите сме против неморалните курви што абортираат! Да се вратам на она што сакав да го кажам, без да ме знаат, ми лепнаа етикета „курва“, ми рекоа да не се ебам со секој, па така нема да дојде до несакана бременост и капакот на сето тоа беше во стилот „Доста зборуваш, ти си македонка, знаеш како да си ја чуваш нацијата;)“. Верувајте ми, јас после ова не осетив потреба ни да се правдам, ниту да се докажувам, ниту да ги разубедам во нешто. Премногу беа слепи и предоцна е за нив.
Немој да бидете како нив!
Одете и вие сите по ѓаволите со тие пубертетски просеравања во стил “долу црква“, “ долу држава“ , и ред други работи.Не, мене ќе ми се репер во животот еден куп небањата клошарана којашто живее во сквотови , затоа што и родената мајка не го сакала дома.Тие ми се пример за квалитетен и убав живот.Тие се борат против ебениот морал, црквата и државата со хашиш, хероин и трева.

Пошто вие сте толку “модерни“, хумани, добри, чесни, зошто место тоа дете да се убие не и помогнете на таа мајка да го израсне тоа дете?Нели вие сте борци за правдина?Работата е што вашата борба и паламудење се сведува само на форум и до 25 години кога ќе ви помине пубертетот.

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Таа твоја другарка требало првин да си размисли кога почнала да се растура на 13 годишна возраст;).Кога води таков живот треба и да си ги сноси последиците.Девојчиња се курваат од 13 годишна возраст и оп останала трудна на 17 години.Треба да ги сожалуваме?Првин сум против абортусот и како второ сум за патријахат.Неможе девојчиња да се курваат и на 15 години да бидат главни ороспии.Се знае кога е време за секс, врска и брак, а не од 12 години да расправаат за врски и дечковци.
То мајсторе! Правда! Кога знаела да се ебе на 13 години ете и го детето и нек се гони кај знае и умее. После ќе берат ум други млади цурици, па наместо да станат курви, ќе се чуваат за брак, ако не и подолго.

A

AnFem

Гостин
Одете и вие сите по ѓаволите со тие пубертетски просеравања во стил “долу црква“, “ долу држава“ , и ред други работи.Не, мене ќе ми се репер во животот еден куп небањата клошарана којашто живее во сквотови , затоа што и родената мајка не го сакала дома.Тие ми се пример за квалитетен и убав живот.Тие се борат против ебениот морал, црквата и државата со хашиш, хероин и трева.

Пошто вие сте толку “модерни“, хумани, добри, чесни, зошто место тоа дете да се убие не и помогнете на таа мајка да го израсне тоа дете?Нели вие сте борци за правдина?Работата е што вашата борба и паламудење се сведува само на форум и до 25 години кога ќе ви помине пубертетот.
Гледам многу работи не ти се јасни, а не сакам да излегувам од темата, така да ако сакаш ќе ти разјаснам по лична порака, или, што знам, ќе „дискутираме“ во некоја соодветна тема.

Борците за правда не се семоќни, пријателе. Посакувам да беа!
Денес многу проблеми настануваат поради финансиите. Еден од проблемите поради кој мајката не сака да го роди детето и еден од проблемите поради кој не си моќен да стасаш да им помогнеш на сите такви случаеви. Тој проблем е створен од креаторите на твојот мозок. Сквотовите се настанати токму поради тоа што креаторите на твојот мозок го ствараат проблемот! Не затоа што некој е „небањат клошар“ и мајка му не го сака дома, тоа се места кои не се употребуваат, ги јаде времето, па да не оди залудно, тие луѓе ќе имаат покрив над глава. Нешто што, чичковците кои ти ги држат конците, не им го даваат. Епа тие истите чичковци го створаат тој проблем, тие чичковци ја креираат државата и ги лажат луѓето по црквите. А како нивни поддржувач, не гледам со кое лице се буниш против абортусот.

Ако зборуваме за оние жени кои едноставно не сакаат да имаат деца, и тоа не би требало да биде твој проблем, затоа што ти никогаш лично нема да бидеш засегнат (во смисла дали сакаш да родиш во животот, или не). Чувај си ја патријархално воспитаната робинка, произведувајте деца, правете држава, бидете послушни и покажи барем малку почит, настрана од овакви теми, срамота е!

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118

Имам 13 годишна ќерка, 11 годишен син и уште една 9 годишна ќерка. За секс, заштита и се околу тоа го имаат слушано од мене уште од многу мали години, знаат какви се последиците без заштита и знаат уште сега дека со секоја нивна грешка треба да ги сносат сами последиците. Нема упс ми се испушти земи гума и забриши. Проблемот кај вас дечурлиите кои уште сте зелени и недоквакани е тоа што не ја познавате тежината на абортусот. Ама како да објаснам на грст клетки дека тоа е уништување на живот? Јас лично носев три живота во мене, и жал ми е за таквите што носат само „клетки„ и на секој можен начин си ги перат гревовите.
Најголем дел да не речам сите од младите испод 18 не користат кондоми ФАКТ! Имала партнер 3 години и не користела никаква заштита, на 17 години останала бремена и треба да ја жалам? Ако знае како да ја соблече тангата треба да знае и како се користат антибеби пилули. Пак ќе нагласам дека треба младите да ја сватат тежината на абортус, пред да се случи! Не после да велат тоа било клетки, бактерии, гуми за жвакање и што ли уште не... ебате беља...

Абе паметна младина, незнам на која страна само орденот да ви го закачам....

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Имам 13 годишна ќерка, 11 годишен син и уште една 9 годишна ќерка. За секс, заштита и се околу тоа го имаат слушано од мене уште од многу мали години, знаат какви се последиците без заштита и знаат уште сега дека со секоја нивна грешка треба да ги сносат сами последиците. Нема упс ми се испушти земи гума и забриши. Проблемот кај вас дечурлиите кои уште сте зелени и недоквакани е тоа што не ја познавате тежината на абортусот. Ама како да објаснам на грст клетки дека тоа е уништување на живот? Јас лично носев три живота во мене, и жал ми е за таквите што носат само „клетки„ и на секој можен начин си ги перат гревовите.
Најголем дел да не речам сите од младите испод 18 не користат кондоми ФАКТ! Имала партнер 3 години и не користела никаква заштита, на 17 години останала бремена и треба да ја жалам? Ако знае како да ја соблече тангата треба да знае и како се користат антибеби пилули. Пак ќе нагласам дека треба младите да ја сватат тежината на абортус, пред да се случи! Не после да велат тоа било клетки, бактерии, гуми за жвакање и што ли уште не... ебате беља...

Браво!
Во период на хормонска експлозија ти би и рекла на ќерка ти:
- Aко мајкино растурај се наоколу ама клукај се со пилули, морално е кога веќе носиш танга. :pos:
Тоа што имаат еден куп нус појави не е важно. Или можеби секое утро ќе и оставаш кондомчиња на маса, со испишано ливче 'добар секс денес да мавнете со Петко'?

Абе модерно родителство нема што. За секоја настинка антибиотици, за секој секс утрински кондом, за секој несакан секс пилула.
Ако имаш за се ова пари да даваш, помножено со три, оди на четврто дете.
Ова глеј да има нечепнато либидо до брак. Во спротивно у зијан ќе отидеш.

A

AnFem

Гостин
Извини, не сум видела дека си реплицирала. Прашањето ми беше: која е таа институција која ќе се осмели да каже каков родител сум јас и уште полошо, да ми го земе? Да дадам конкретни примери на што мислев, се работи за здраво и право дете, кое не живее во влага и нечистотија и не е ни гладно ни жедно, а живее во некакви услови кои на некој начин се неприфатливи за општеството или се чудни, на пример: хомосексуална заедница, или, што знам, некоја фамилија спиритуалисти, кои сакаат да го научат да поседува помалку материјални работи (луѓето на тоа би гледале како сиромашно семејство без услови за живот на тоа дете). А и во право беше Наташа Радио Милева Мара, животот ти е круг, денес си горе, утре си доле, ако останеш без пари не значи дека треба да ти го земат детето, затоа што целта на повеќето родители, откога ќе го створат тоа дете, е вечната борба за него. Човечки ли е на некоја сиромашна фамилија да им ги одземеш децата, единственото нешто поради кое живеат, црнчат, а понекогаш и крадат. Кај повеќето луѓе таквот начин на живот не е секогаш нивни избор.

Тоа што имате некаква титула, не Ви дава никакво право да навредувате, ниту да мислите дека сте попаметни од другите.

Знаеме дека и најмал оперативен зафат има некаков негативен ефект, не па гребење на матката. Пилули, апчиња и се од тој тип мразам од други причини.
Апсолутно Ве поддржувам во сексуалната едукација уште од рана возраст!
Имам прашање до Вас, што ако на некое од вашите деца им пукне кондомот?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Таа твоја другарка требало првин да си размисли кога почнала да се растура на 13 годишна возраст;).Кога води таков живот треба и да си ги сноси последиците.Девојчиња се курваат од 13 годишна возраст и оп останала трудна на 17 години.Треба да ги сожалуваме?Првин сум против абортусот и како второ сум за патријахат.Неможе девојчиња да се курваат и на 15 години да бидат главни ороспии.Се знае кога е време за секс, врска и брак, а не од 12 години да расправаат за врски и дечковци.Ми се сере од таа еманципација на жената која ушти растури еден куп семејства.
--- надополнето: 22 декември 2011 во 04:15 ---

Си ја промашил темата, ако имаш проблеми со варењето и столицата имаш соодветен подфорум, иако најдобро да си одиш на лекар...може и на нервна база да е нешто.

Логиката, веројатно поради тегобите кои ги имаш не те служи најдобро. Ако си против абортус, тогаш ти си тој кој треба да им помага на тие мајки кои се решиле да го задржат бебето. Веројатно и твојата црква ќе припомогне, државата ќе удри субвенција на испорачаното дете (само ако е трето и само ако важи законот) и сите ќе си бидете среќни, весели и хај.
Но не на дрога туку на проектиран морал во вашите глави.

Живееш во држава со доминантно православно христијанско население, доминантен е и патријархалниот поглед кон светот, со десничарска власт на чело на државата, со национален идентитет кој оди назад неколку илјади години and beyond :icon_lol: а овде слушаме кукање...

I`m amazed...how could that happen...

П.С. Итлер умре четересеипетата...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Браво!
Во период на хормонска експлозија ти би и рекла на ќерка ти:
- Aко мајкино растурај се наоколу ама клукај се со пилули, морално е кога веќе носиш танга. :pos:
Тоа што имаат еден куп нус појави не е важно. Или можеби секое утро ќе и оставаш кондомчиња на маса, со испишано ливче 'добар секс денес да мавнете со Петко'?

Абе модерно родителство нема што. За секоја настинка антибиотици, за секој секс утрински кондом, за секој несакан секс пилула.
Ако имаш за се ова пари да даваш, помножено со три, оди на четврто дете.
Ова глеј да има нечепнато либидо до брак. Во спротивно у зијан ќе отидеш.
А по твое како треба да ги воспитува?
Да му каже дека штркот ги носи децата и да немаат секс пред брак оти ќе ги папа Луцифер кај катранот?

Kajgana Shop

На врв Bottom