Скијање Зима 2011/12

• Креатор на темата Креатор на темата Mar-Teen
  • Време на започнување Време на започнување

Оваа зима на скијање:

• Бугарија

Гласови: 34 40,0%
  • Македонија (на некои од нашиве ски центри)

Гласови: 34 40,0%
  • На подалечно место, ќе наведам на кое

Гласови: 4 4,7%
  • Оваа зима не одам на скијање (финансиска криза)

Гласови: 3 3,5%
  • Србија

Гласови: 2 2,4%
  • Не одам на скијање, ќе одмарам оваа зима

Гласови: 8 9,4%

• Вкупно гласачи
    85
Дозволувам си да предложам на вниманието ви една
многупријатна апликација: "Ski Bulgaria"
За Андроид и за iPhone.
Има много информација за пистите, времето , снега и достап до онлајн камери.

Колку пари земаат отприлика нашиве агенции за пат само со автобус до Банско?

Не е лошо, колку што е запустено и неинвестирано последните 35 години. Има 2 места за скијање, Ниже поле и Молика.

Ниже поле е одлично место за почетници. Блага падина, со 2 лифтови (еден погоре, еден подолу) со капацитет од 900 скијачи на час по лифт. Е сега најчесто вториот не го пуштаат поради недостаток на снег, неисправност на лифтот според вработените, а според мене е немање механизација за да ја сработат патеката, која на најгорниот дел е прилично стрмна. Првиот работи цело време и тоа е се. 900 скијачи на час, патеката е околу 800 метри долга, лифтот качува нагоре за 8 минути, а ти требаат помалку од 2 за да слезиш. Додај на тоа 100.000 население од град + екстра од околината (Прилеп, Ресен), и ќе ти стани јасно оти во сабота и недела се прат гужви до пола на ски лифто (нагоре, по патеката) и се чека по 1 сат за едно пуштање. Згора на тоа располагаат со мал ратрак без преса, и снегот повеќе се нагазува од скијачите отколку од ратракот. Дневна карта 400 денари.

Молика е онаа жичара (двоседелка, жолта) што ја даваат на рекламите по телевизија. Жичарата не работеше изминатите 7 години. Лани ја реновираа, сменаа сајла, ги исфарбаа клупите, за мерак. Над неа има уште еден ски лифт, кој не проработи откако се откачи сајлата (2002) и за малку ќе му ја скинеше главата на скијач. Патеките на оваа страна се феноменални. Се наоѓаат во моликова шума, сонце многу малку ги фаќа (читај замрзнати се цело време) а и доста стрмни се. Така да секој тука не се пушта, пошто може да заврши неславно. Бидејќи жичарата не работеше, патеката не се одржаваше. Топењето на снегот, и континуираното течење на вода по патеката направија бразди длабоки 50 цм, а планината не стои... Пола од патеката беше обрасната со млади молики, (кои лани ги одстранија) но останаа камењата. Ратрак за оваа патека имаше (голем, со преса, памтам го носеа секоја година на Шапка за шарпланинскиот куп да газат), ама се скрши некој дел... не е толку голем дефектот колку што несакаат да го направат, па лежи во некоја гаража. Дневна карта незнам... лани не наплаќаа, пошто ја тестираа жичарата, а ратрак немаше.

Сума сумарум, Пелистер има што да понуди. Но под еден услов, да работат сите жичари и патеките да бидат спремни. Вака со чекање гужва и неспремни патеки никој нема да плати 400 денари карта, кога 600 денари е на вигла, на која има 4 жичари (картата важи за било која), патеките се спремни, имаат и топови кои не се плашат да ги искористат (работат цело време кога е потребно, лани во декември скијавме на една стаза на вештачки снег бидејќи природен немаше) и речиси никогаш нема гужва.

Елем го земале под концесија скијачкиот центар ке ви ги сределе стазите и жичарите наслушнав вчера на вести.

Кожув најавија дека ќе има туристичка сезона, дека се подготвуваат.
Има друг проблем, дали ќе има вработени.Нешто не ги плаќаат...
Кожув за скиење Да но после неколку години.
Патот од Гевгелија до Смрдлива Вода го упропастија па го замачкаа малку, одрони колку сакаш, кога ќе се натрупат по целиот пат тогаш чистат.
Новиот пат од СВ до Ски Кожув бомбона.

ЕЛЕМ уште пред 2-3 години ја зеде стазата под концесија и хотелот Молика.
Е арно ама нема кадар кој ќе работи на стазата... И тука има уште влечкање.

Џиш убаво ја објасна цела ситуација (y)
Копанки отсекогаш била стазата со дупки и камења на одредени делови, и таму има скијање само ако има снег над едно метро. Да, стазата е во сенка, и уште од декември ко ќе паднеше снег, скијавме дури до април :) е сега да се вложи малце да се израмни ќе биди друга приказна. Вода имат донесено уште пред 20 години до стазата, се шо треба е да се набават топој и квалитетни 2-3 ратраци. Ратракот големиот кој не е во функција неколку години дреми во некоја гаража за дел од иљада евра кој треба да се смени...
Ниже поле е ливада од друга страна, и потребни се 40тина сантими за да има скијање, арно ама брзо се топи.
Втората стаза или "горнио ски лифт" е убаво за скијање особено лево по таканаречениот олук. Само што и таму треба рамнење и редовно да е изгазен снегот.
Последниве години Копанки беше нешто налик на гробишта, а Ниже поле пренатрупано, нефункционално, и неколку пати на раб да му биди клаен катанец.
Предели за скијање има одлични, потребно е само да центрите ги превземат амбициозни луѓе кои се спремни да финансираат.

Koнкретно одговор на темата...
Се надевам да падни снег овде и барем 2-3 викенда да поминам на скии. Грција ми е секогаш алтернатива, убаво е, не е многу скапо.
Така да ако организирано се оди за Вигла, I`m in :cool:

Грците имат сега повеќе центри, јас имам одено најчесто изминатите години во Писодери(Вигла) и Кајмакчалан(еднаш). Писодери е сосем солидно, над Лерин 19км, на 1 сат возење од Битола. Има 4 стази и 2 жичари двоседи(една стаза е 2,5км-најдолгата, другите се помали но има добро скијање), 1 ски лифт за почетници и бејби-лифт. Се скија од 1300(с.Писодери) до врв Бела Вода на 2000м. Кајмакчалан исто има неколку стази, се качуваш до 2500м, за разлика од Вигла е голо се и дува, корни ветар. И за викенди е страшна гужва оти Солуњани одат најчесто таму. Имам слушнато дека Вермио(Пигадиа) било ок ама немам одено.
На сајтот имаш мапа.

500 Million Viewers to Enjoy Bulgaria's Bansko World Cup Starts
photo_verybig_134677.jpg

The alpine skiing World Cup starts for men and women scheduled to take place in Bulgaria's winter resort Bansko will be watched by more than 500 million viewers from all over the world, the Bulgarian Ski Federation has estimated.

Over 40 000 spectators are expected to watch the events live in person, according to the BGNES news agency. The two men's starts scheduled for February 18 and 19 2012 (Giant Slalom and Slalom) are expected to gather the top 100 performers in the two disciplines for the World Cup.

The two starts were originally scheduled to take place in Japan, but were canceled due to the recent earthquake and tsunami disaster in the Asian country in March 2011.

Bansko will also host the Women World Cup Slalom and Super Giant Slalom races on February 25 and 26. A total of 80 female skiers are to participate in the two prestigious events.

Bulgaria's top winter destination has become one of only 11 resorts in the world which have the privilege to host both men's and women's starts in one season.

The other 10 are Soelden (Aut), Levi (Fin), Val d'Isere (Fr), Lake Louise (Can), Munich (Ger), Garmisch-Partenkirchen (Ger), Moscow (Rus), Zagreb (Cro), Sochi (Rus) and Schladming (Aut), where the finals of 2011/2012 season are to be held.
http://www.novinite.com/view_news.php?id=134677 и http://www.banskoworldcup.com/

Ако некој оди/бил Банско овие дена за отворањето нека стори абер и нека подели понекоја добрамисла! ( А ако најде некој од 30 плика закопани под снегот денес нека не се крие-не мора колата да му паднала- треба да си `дај` по едно!)

За Битолчани, Прилепчани и понекој Охриѓанец...
Ако веќе Копанки не се среди, на Вигла има заврнато 100цм снег!!!
http://www.snowreport.gr/pisoderi/indexen.html

Некој нека кажи абер за Шапка или Маврово пор фавор!

За Битолчани, Прилепчани и понекој Охриѓанец...
Ако веќе Копанки не се среди, на Вигла има заврнато 100цм снег!!!
http://www.snowreport.gr/pisoderi/indexen.html

Некој нека кажи абер за Шапка или Маврово пор фавор!

На Кожув 40, Маврово 30, Шапка 25 сантиметри снег
http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=67699

На Кожув 40, Маврово 30, Шапка 25 сантиметри снег
http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=67699
Како бе така...значи нас Битола не отепа снегот, само во градот 30цм има заврнато и идемо даље...значи на Пелистер има машала снег ама нема ренде(да не грешам душа ратракот е паркиран уште да го видам каде што ќе (под)израмни по ПС)...ех, таксират.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom