ceasar
надеж, страв и алчност
- Член од
- 2 април 2009
- Мислења
- 1.133
- Поени од реакции
- 574
Така е деновиве актуелно е меѓу нашите граѓани кои мислат дека се смели и начитани да ги менуваат евро депозитите во депозити на швајцарски франк а не знаат дека тој е лимитиран и тоа во еден правец, што значи не може да биде посилен од тоа што е сега а може да биде послаб, јас ги продадов франците одма чим ја дознав одлуката по висок курс а потоа купив долари по цена од 44,5, франците дури и да останат на овој курс луѓето губат по минимум 2 денари маржа доколку ги сменат во денари а тоа не е малкуСосема се сложувам со тебе за златото ќе стане огромен меур. Златот ќе прсне кога САД ќе ги крената каматните стапки над инфлацијата. Јас инвестирам во злато баш поради тоа да се среди малку ситуацијата во Европа и златото а посебно среброто ќе рипне лудо. За инвеститори кој се свесни дека е меур и дека накрајот на краиштата ќе падне и целото шоу ќе се заврши ќе направата пари. Губитници се обичните луѓе кој касно купуваат и не ја следат берзата т.е. се надеваат дека пак ќе рипне нагоре. Мислам дека баш тоа се случува во МК некој купиле акции во 2007 и сега чекаат тоа да се врати. За џабе чекаат. Моја претпоставка е дека 2007 ќе биде во 2027 пак Инаку берзатнските шпекуланти живеат од лов на меури.
Во Кина имаше веќе меур во 2007/08 сега следен меур во Кина се недвижностите.
Денеска курот долар-евро скоро и да не се промени а европските берзи одат во позитива од 1% , што е со МБИ 10 и денес во минус од 1,5% јас не очекував дека ќе падне под 2100 поени тогаш и купив акции иако во најголем дел ја анулирам загубата заради доларите сепак ако 1000(МБИ 10) била почетна вредност пред 10 години од тогаш има кумулативна инфлација и плус раст на перфоманисте на компаниите реалната цена сепак мислам дека е некаде помеѓу 3-5 000 индексни поени, и сметам дека овие цени се многу подцените, кои има слободен капитал нека купува затоа што ќе зажали, можеби 10 000 поени ќе биде во 2027 ама волку низок индекс јас мислам дека нема да има никогаш повеќе (во март 2009 беше 1800 поени)