Инвестиции во Скопје - немање стратегија(закон) за рамномерен регионален развој

Дали е потребна стратегија (Закон) за рамномерен регионален развој?

• Да

Гласови: 30 38,0%
  • Да, ама во пракса не би функционирал и би се злоупотребувал

Гласови: 15 19,0%
  • Да, со ограничување на неприродното зголемување на бројот на жители во Скопје

Гласови: 26 32,9%
  • Не

Гласови: 11 13,9%

• Вкупно гласачи
    79

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Врз приватните инвеститори не може премногу да се влијае.Се знае каде ќе инвестираат најмногу,во местата кои што се најдобро сообраќајно поврзани,каде што има најмногу народ,најмногу високо квалификувана работна сила итн........... а тоа во Македонија е Скопје.
Проблемот е што државните инвестиции се трупаат само во Скопје.Болниците по другите градови се крш (не дека скопските се многу поасални,но битно ти треба доктор за нешто повеќе од настинка и мала инфекција мора во Скопје да идеш),патиштата,железниците..........се е тоа мизерија.Школите во многу села се мизерија,нема услови за нормална настава.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Абе и кај нас ќе инвестираат ама цел народ до тогаш ќе емигрира.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
567
Доаѓаш ти на пример од куманово и сакаш да студираш на економски пример. И во куманово или во другите помали градови во средно школо полесно сте добивале повисоки оценки, сте имале и повисок просек на крај. И сега јас што сум завршил економско средно во скопје со муки и сум имал просек пример 3, ти со дупло помал труд си извадил просек пример 4.5.
а од каде сега ова го заклучи дека во помалите градови полесно се добиваат повисоки оценки ... до кога со девалвација на луѓето од помалите градови ... ако помалку се учит во помалите градови, тогаш на факултет ќе се има повеќе проблем за полагање испити, а од мое искуство од факултет со еднаков успех полагаа и студентите од Скопје и студентите од другите градови ...

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
а од каде сега ова го заклучи дека во помалите градови полесно се добиваат повисоки оценки ... до кога со девалвација на луѓето од помалите градови ... ако помалку се учит во помалите градови, тогаш на факултет ќе се има повеќе проблем за полагање испити, а од мое искуство од факултет со еднаков успех полагаа и студентите од Скопје и студентите од другите градови ...
Прости му се помешал со високото образование .

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Сакаш да кажеш дека во најдоброто средно школо во кратово на пример е исто толку тешко колку во најдоброто во скопје?
Ај немој жити све....реално потешко е да се учи во средно во скопје отколку во помалите градови, девалвација недевалвација тоа е реалноста.
И пошто е полесно подобри оценки се добиваат и овие од скопје што се скинале од учење и пак добиле 3ка ке имаа помал просек од оние во помалите градови кои со истото учење или можеби со помало од она на ученикот од скопје добиле повисока оценка. И нормално после имаат повисок просек, и влегуваат во државна квота и ни ги земаат местата на нас скопјаните, пошто немаат кај нив факултет, или еве сега имаат ама тој не е доволно добар...
Колку и да негираш така е, е сега ако си нешто искомплексиран кога се збори за скопјаните наспроти провинцијалците тоа е твој проблем, јас немам такви предрасуди само реалноста ја кажувам.
Треба со закон да се забрани некој од битола пример да дојде да студира во скопје или во охрид не само во скопје, но исто така и треба да му се овозможи во битола да ги има сите факултети, значи да има опција и да му се понуди избор на разни насоки на студии во неговото родно место.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
567
ако е така тогаш на факултет најдобрите ќе се од Скопје без разлика дали се во приватна квота или државна, а провинцијалците ќе се послаби ...

мене ми изгледа дека ти си искомплексиран дека провинцијалците ти се криви што не си се запишал на државна квота ...

со твојот пост ме навредуваш, дека јас не сум учел доволно во средно во провинцијата, а немаш никакви докази дека е така ...

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Сакаш да кажеш дека во најдоброто средно школо во кратово на пример е исто толку тешко колку во најдоброто во скопје?
Ај немој жити све....реално потешко е да се учи во средно во скопје отколку во помалите градови, девалвација недевалвација тоа е реалноста.
И пошто е полесно подобри оценки се добиваат и овие од скопје што се скинале од учење и пак добиле 3ка ке имаа помал просек од оние во помалите градови кои со истото учење или можеби со помало од она на ученикот од скопје добиле повисока оценка. И нормално после имаат повисок просек, и влегуваат во државна квота и ни ги земаат местата на нас скопјаните, пошто немаат кај нив факултет, или еве сега имаат ама тој не е доволно добар...
Колку и да негираш така е, е сега ако си нешто искомплексиран кога се збори за скопјаните наспроти провинцијалците тоа е твој проблем, јас немам такви предрасуди само реалноста ја кажувам.
Треба со закон да се забрани некој од битола пример да дојде да студира во скопје или во охрид не само во скопје, но исто така и треба да му се овозможи во битола да ги има сите факултети, значи да има опција и да му се понуди избор на разни насоки на студии во неговото родно место.
До некаде си во право дека во Скопје може потешко се добива оцена.Сепак поголем град е,не ти е тука секој братучед,тетка или вујко.Али дека некој од провинција му фаќа место на некој скопјанец тоа мало морген.Треба да си комплетен труп да не можеш да упишеш факс............Пола од скопјаните на факс се таму затоа што немаат што друго да прават.Не им се работи,само да си играат курташак се на факс.Секоја будала упиша факултет............

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
До некаде си во право дека во Скопје може потешко се добива оцена.Сепак поголем град е,не ти е тука секој братучед,тетка или вујко.Али дека некој од провинција му фаќа место на некој скопјанец тоа мало морген.Треба да си комплетен труп да не можеш да упишеш факс............Пола од скопјаните на факс се таму затоа што немаат што друго да прават.Не им се работи,само да си играат курташак се на факс.Секоја будала упиша факултет............
Точно секој упиша, и паметно и глупо ама не ми беше поентата тоа. Можеби на економски и правен не е така, само оние кои имаат најмногу три четворки и сите други петки влегуваат на овие факултети, барем пред 4 години така беше сега не знам. Што значи пак таму во предност се провинцијалците. Ги разбирам јас и нив, смачено им е од животот таму во малите места, не гледаат перспектива нема вработувања плати доволни за преживување камо ли нешто повеќе и тн...и затоа и тие најмногу се трудат да бркаат врски, да се упикуваат кај професори, да се пикаат овде по факултетиве да влезат со 200 евра, сакаат понатаму да живеат тука да се вработат и сл, се тоа ми е јасно и затоа мислам дека треба да се инвестира во образование а и во отварање нови бизниси насекаде во македонија подеднакво. Најдобро и за државата и за народот, е секој да си гледа перспектива во своето родно место, но за тоа да се случи треба да се вложи.
Реалноста е таа, и затоа што сите сакаат да успеат да си овозможат убав живот, таа можност ја гледаат тука во скопје, но од друга страна кај нас скопјаните па се создава револт што сите од страна ни доаѓаат тука и само за да останат ни ги земаа поволностите на факултетите, и после тоа за вработување, тие би работеле и за 8000 само да се тука додека на нас скопјаните тие 8000 ни се малку, не ради тоа што сакаме да имаме многу па сега као се чаламиме, него реално тоа се малку пари за да можеш овде во градов да живееш нормален живот.
Тука во скопје за еден нормален живот се потребни најмалку 18 000 по човек, и тоа е можеби за некој од некое село директорска плата но нека дојде овде нека проба да живее и ке види како е.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Точно секој упиша, и паметно и глупо ама не ми беше поентата тоа. Можеби на економски и правен не е така, само оние кои имаат најмногу три четворки и сите други петки влегуваат на овие факултети, барем пред 4 години така беше сега не знам. .
Трупови со двојки-тројки на матури и со едвај добар просек 4 години влагаат без никаков проблем на тие факултети денес.Студирам на економски,секоја ретада упиша факултет денес...............
Нема веќе изговор мање-више.Ако воопшто не можеш да се упишеш при вакви услови треба да си тежок труп и тогаш не ни ти е место на факултет.Зашто некој од Скопје што 2 пати книга не фатил да се буни дека некој провинцијалец што 4 години учел му го "фаќал местото" ?
А во Скопје нема школи каде што релативно лесно поминуваш ? Бегај таму,едино Корчагин нешто држи стандард некој иаку е и тој паднат драстично.По другиве школи со ладење кур 4 години,можеш многу добар да бидеш.Да не зборам за овие што се ептен утепаните ко АСУЦ,Коце и сл...............

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Трупови со двојки-тројки на матури и со едвај добар просек 4 години влагаат без никаков проблем на тие факултети денес.Студирам на економски,секоја ретада упиша факултет денес...............
Нема веќе изговор мање-више.Ако воопшто не можеш да се упишеш при вакви услови треба да си тежок труп и тогаш не ни ти е место на факултет.Зашто некој од Скопје што 2 пати книга не фатил да се буни дека некој провинцијалец што 4 години учел му го "фаќал местото" ?
А во Скопје нема школи каде што релативно лесно поминуваш ? Бегај таму,едино Корчагин нешто држи стандард некој иаку е и тој паднат драстично.По другиве школи со ладење кур 4 години,можеш многу добар да бидеш.Да не зборам за овие што се ептен утепаните ко АСУЦ,Коце и сл...............
Не претерувај.На економски се држи висок просек за влез, не измислувај сега двојки тројки влагаат. Значи мора да си одличен за да влезеш на економски, зборам без да факаш врски. Сам да отидеш а да имаш 3 просек, ја ти гарантирам дека ти нема да влезеш на економски па ѓшто сака нека биде. Точно е дека има лесни школи ама можам одма да ти напројам најмалку 5 школи што се тешки, а и тие утепаните што се како на примек михаило пупин подобро познато како коце металец, се стабилизираат полека значи им се дига и на нив стандардот...
Затоа и реков најдоброто школо во скопје со најдоброто школо од било кој друг град не може да се мерат, по тежина, не по интелигенција на учениците. Секаде има интелигентни деца.
Тоа го фаќал местото значи му ја зима државната квота пошто тој полесно средно завршил и земал подобри оценки, а овој тешко и земал послаби оценки и нормално предност има подобриот просек и тој влага у држабвна а овој не, не дека тој знаел нешто повеќе туку дека живеел во мало место и оценките му ги пишале на лепе очи.
Не е ова генерално за сите, пак зависи и до личноста но имам видено вакви случаи на факултет многу.
Значи терба да се разреди малку навалата на провинцијалците во скопје со тоа што ке се отвараат нови работни места во другите градови и нови школи кои ке им нудат квалитетно образование.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Не претерувај.На економски се држи висок просек за влез, не измислувај сега двојки тројки влагаат. Значи мора да си одличен за да влезеш на економски, зборам без да факаш врски. Сам да отидеш а да имаш 3 просек, ја ти гарантирам дека ти нема да влезеш на економски па ѓшто сака нека биде. Точно е дека има лесни школи ама можам одма да ти напројам најмалку 5 школи што се тешки, а и тие утепаните што се како на примек михаило пупин подобро познато како коце металец, се стабилизираат полека значи им се дига и на нив стандардот...
Затоа и реков најдоброто школо во скопје со најдоброто школо од било кој друг град не може да се мерат, по тежина, не по интелигенција на учениците. Секаде има интелигентни деца.
Тоа го фаќал местото значи му ја зима државната квота пошто тој полесно средно завршил и земал подобри оценки, а овој тешко и земал послаби оценки и нормално предност има подобриот просек и тој влага у држабвна а овој не, не дека тој знаел нешто повеќе туку дека живеел во мало место и оценките му ги пишале на лепе очи.
Не е ова генерално за сите, пак зависи и до личноста но имам видено вакви случаи на факултет многу.
Значи терба да се разреди малку навалата на провинцијалците во скопје со тоа што ке се отвараат нови работни места во другите градови и нови школи кои ке им нудат квалитетно образование.
Значи не ти измислувам.........едино на финансиски менаџмент и е бизнис е така ко што викаш.........На другите смерови со по 75 бодови влагаш во државна квота.Ти кажувам студирам на економски и трупови со по 30 и кусур бодови од 100 се упишуваат на факултет (40 од матура,60 од оцени од средно).Не заебавај и ти сеа,ко демек ние у Скопје многу тешко сме добивале оцени.Само во 2-3 гимназии треба нешто да се потрудиш за да имаш над 4 просек,другите со ладење јајца си многу добар.
Ако овој знаел помалце,а имал подобар просек тоа мање више ќе се исправи со матурата.Иначе и да се влезе во државна квота не е така тешко.Па дури и јас влегов на економски у државна,а јас 4 години во Корчагин средно само чат пат фаќав книга.Ако денес не успееш на државна да влезеш при вакви услови,ни без провинцијалци како конкуренција не заслужуваш да влезеш.Најголемите кретени што сум ги упознал на факултет и најмногу луѓе на кои воопшто не им е место на факултет биле од Скопје.
Да најдобрито школо во Скопје и уште 2-3 до него се најјаките во Македонија.Тоа е точно,но не учат сите во тие школи..........

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Значи не ти измислувам.........едино на финансиски менаџмент и е бизнис е така ко што викаш.........На другите смерови со по 75 бодови влагаш во државна квота.Ти кажувам студирам на економски и трупови со по 30 и кусур бодови од 100 се упишуваат на факултет (40 од матура,60 од оцени од средно).Не заебавај и ти сеа,ко демек ние у Скопје многу тешко сме добивале оцени.Само во 2-3 гимназии треба нешто да се потрудиш за да имаш над 4 просек,другите со ладење јајца си многу добар.
Ако овој знаел помалце,а имал подобар просек тоа мање више ќе се исправи со матурата.Иначе и да се влезе во државна квота не е така тешко.Па дури и јас влегов на економски у државна,а јас 4 години во Корчагин средно само чат пат фаќав книга.Ако денес не успееш на државна да влезеш при вакви услови,ни без провинцијалци како конкуренција не заслужуваш да влезеш.Најголемите кретени што сум ги упознал на факултет и најмногу луѓе на кои воопшто не им е место на факултет биле од Скопје.
Да најдобрито школо во Скопје и уште 2-3 до него се најјаките во Македонија.Тоа е точно,но не учат сите во тие школи..........
Е мене пошто немав врски кога се запишував, ме акнаа во приватна, пошто нели сите трчаа по врски и си влагаа како крушки а јас, што моите се луѓе кои сакаа регуларно да си влезам, си влегов, ама со 600 еврици, а некои си таму од уџум некаде дојде тука, и со послаб просек од мојот влезе во државна. Тој се утепал од бркање врски за да се извади од таа мизерија во која живеел и сега испаѓа дека треба и јас на негово ниво да се спуштам и да лижам гс на декани и продекани. Е па не може така, јас си имам свое достоинство. Зборам за Машински факултет.
Јас сум се мучел ондека во кисела вода во економското со тие дигнатите професорки за да добијам некоја повисока оценка, а некој од крива паланка си го прчел 4 години и добил 5ка затоа што сите се знаат и живеат на 5 м2 простор и после со тој просек ке ми влезе пред мене на факултет. И ај сега како да не бркаш врски, да сакаш регуларно да аплицираш за упис на фак, кога знаеш од старт што се дешава?
Еве сега си го завршувам факултетот уште дипломската ми е, ама јас до сега сум дал 3 пати повеќе пари од оној кој се упикал низ мала врата и ми ја пополнил квотата.
А плус и притисокот врз тебе од страна на твоите родители е поголем, бидејки даваат многу пари и постојано те пристискаат со тој факлултет. Друго е кога ке влезеш со 200 евра друго е со 600.
Јас не го гледам проблемот кај оној провинцијалецот што се упикува секаде, проблемот го гледам кај владата, која вложува само тука во скопје, и затоа сите тука доаѓаат.
Треба малку да се распоредат парите во сите региони од земјата, да се растерети скопје.
А што е најлошо па сега и тие од страна што ке дојдат, мрчат како скопје нечинело, како скопјаните биле вакви такви. Кај се тепаат да дојдат тука па уште не им чини.
Убаво си викаат охриѓаните, ак не ви чинит не идајте.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.178
Поени од реакции
18.251
Е мене пошто немав врски кога се запишував, ме акнаа во приватна, пошто нели сите трчаа по врски и си влагаа како крушки а јас, што моите се луѓе кои сакаа регуларно да си влезам, си влегов, ама со 600 еврици, а некои си таму од уџум некаде дојде тука, и со послаб просек од мојот влезе во државна. Тој се утепал од бркање врски за да се извади од таа мизерија во која живеел и сега испаѓа дека треба и јас на негово ниво да се спуштам и да лижам гс на декани и продекани. Е па не може така, јас си имам свое достоинство. Зборам за Машински факултет.
Јас сум се мучел ондека во кисела вода во економското со тие дигнатите професорки за да добијам некоја повисока оценка, а некој од крива паланка си го прчел 4 години и добил 5ка затоа што сите се знаат и живеат на 5 м2 простор и после со тој просек ке ми влезе пред мене на факултет. И ај сега како да не бркаш врски, да сакаш регуларно да аплицираш за упис на фак, кога знаеш од старт што се дешава?
Еве сега си го завршувам факултетот уште дипломската ми е, ама јас до сега сум дал 3 пати повеќе пари од оној кој се упикал низ мала врата и ми ја пополнил квотата.
А плус и притисокот врз тебе од страна на твоите родители е поголем, бидејки даваат многу пари и постојано те пристискаат со тој факлултет. Друго е кога ке влезеш со 200 евра друго е со 600.
Јас не го гледам проблемот кај оној провинцијалецот што се упикува секаде, проблемот го гледам кај владата, која вложува само тука во скопје, и затоа сите тука доаѓаат.
Треба малку да се распоредат парите во сите региони од земјата, да се растерети скопје.
А што е најлошо па сега и тие од страна што ке дојдат, мрчат како скопје нечинело, како скопјаните биле вакви такви. Кај се тепаат да дојдат тука па уште не им чини.
Убаво си викаат охриѓаните, ак не ви чинит не идајте.
По твојава логика сега би требало и јас да се бунам за некој на мојот факултет (не е во Скопје)
ако си збркал некоја врска?А имам милиони примери гледано.Ама не се бунам, терам регуларно.Мене лично, мојата 7-ка ќе ми е повредна од неговата 9-ка со врски или со глумење љубезност (лигајчарење) пред асистенти и професори.

А во врска со темава, вториот болд ти е одговор на првиот.

BTW, од економско си заминал на Машински? :icon_lol:

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
По твојава логика сега би требало и јас да се бунам за некој на мојот факултет (не е во Скопје)
ако си збркал некоја врска?А имам милиони примери гледано.Ама не се бунам, терам регуларно.Мене лично, мојата 7-ка ќе ми е повредна од неговата 9-ка со врски или со глумење љубезност (лигајчарење) пред асистенти и професори.

А во врска со темава, вториот болд ти е одговор на првиот.

BTW, од економско си заминал на Машински? :icon_lol:
Јас само реално ги кажувам работите. Коренот на проблемот е тоа. Само во Скопје се вложува, а треба истото да се прави во сите населени региони, Куманово, Штип,Битола Прилеп, Охрид Тетово и тн. Точно е дека треба од најнаселените места да се почне, и еве веќе одамна се стои само на едно населено место, Скопје.
Инаку од економски на Машински да прејдов затоа што видов дека на економски има мал милион на студенти што се тепаат за да влезат а башка после тоа немаат нешто којзнае какви шанси за работа, бидејки се многу, треба многу да бубаат, според мене тоа е тренирање меморија, не стекнување на универзитетско знаење,да пуштаат парички под рука, а по дипломирањето ке се соочат со премногу голема конкуренција на дипломирани економисити или правници, кои реално Македонија нема капацитет ниту пола да ги вработи, по струка.
И плус одсекогаш ме интересирало некакво производство сум израснал одштрафувајки и заштрафувајки работи,расипувајки и поправајки (повеќе ги расипував :) ) по гаража сум се моткал и не ми била толку економијата интересна. Се запишав на економско, ради доброто друштво и женските. Што да правам дете сум бил а на моите не им дозволував да ми се мешаат во изборот.
Најдоброто дружење сум го имал во средно, ама после тоа сватив дека само од дружење нема лебче, а економијата е гранка која не може без производството.
Што ке продаваш ти ако немаш производ?
Можеш услуга да продаваш, да, ама пак таа услуга ке биде поврзана со некаков производ дали како алатка за работа или како предмет на продавањето услуга.
На пример отвараш хемиско чистење, значи ти не продаваш производ туку услуга, чистење. За да исчистиш ти треба алат машини и сл, значи ти треба производ.Коренот на услугата е производот, значи се е поврзано со некаков производ. Ова е само пример, можда има некоја услуга која што не е поврзана со производ (можеби некакви бизнис стратегиски консултации и сл) но тие услуги во однос на другеите кои се поврзани со производ се со многу мала процентуална застапеност.
Една од причините поради која се запишав на машински е економското средно. Значи јас бидејки учев економско, научив што е највредно и најмногу потребно, и со сигурност можам да ти потврдам дека во производството се парите.
Ова трговија, 2 денари 3 денари, купи продај, ништо од тоа.
Трговијата е само посредник помеѓу производителот и крајниот потрошувач, трговецот купува од производителот за да го продаде на потрошувачот и за тоа добива некоја заработка. Трговијата зима едно мало делче од колачот во споредба со производителот кој го произведува производот кој е предмет на тргување од страна на трговецот. Јас трговците ги нарекувам потрчковци, па што друго прават освен тоа купи продај? Еволуција и развој нема од трговија. Мислам дека во иднина ке преовладуваат само овие големиве трговци како Веро и Тинекс. Ги жалам маливе.
Ете затоа се запишав на Машински, а силно ви препорачувам било кој друг технички факултет, кај што се произведува нешто.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Скопје е широк поим...само во 3-4 општини во Скопје. Другите не сме луѓе, нашите деца не се деца.... Ај биди оптимист со ваков развој...налет во таквата граЦка управа и у спомениците

Аеродром, Центар и Гази Баба се омилени општини на Коце
Анализата на парите кои годишно градската власт ги вложува во десетте скопски општини покажува дека Градот за едни е мајка, а за други маќеа, обвини денеска Александар Наумоски.
- Согласно официјалните податоци од Градот, за 2009 и 2010 година, Градот во Аеродром има инвестирано 3,3 милиони евра, во Центар 3,8 милиони евра, во Гази Баба 1,9 милиони евра, наспроти Карпош каде што има 1,3 милиони евра градски инвестиции, Ѓорче Петров 1,4 милиони евра, а Шуто Оризари само 400.000 евра и Сарај 250.000 евра за две години – вели Наумоски.

Kajgana Shop

На врв Bottom