zdravo priatelce,,, spored tekstot, i spored toa sto ti go zboruvas toa zosto zenata da e slava na mazot ?
dali pokrivanjeto na zenata e zaradi da se pokaze vlasta na mazot , vrz zenata ili pokrivkata e nesto sosema drugo? zosto mazot da e obraz i slava na boga a zenata da e slava na mazot? kratko i jasno zarem taka nee tekstot ? jas taka go podrazbiram mozebi gresam,,, mozes da se obides da mi odgovoris?
i uste nesto kako ti ja podrazbiras pokrivkata na zenata vo hristijanstvoto , dali samo kalugerkite treba taka da se oblekuvaat ili sekoja hristijanka? kratko i jasno da ili ne?pozdrav
Не, не грешиш, само не го разбираш затоа што не си христијанин. Затоа секое толкување на христијанската наука од нехристијани е погрешо толкување. Кога не сте навлезени во верата христијанска, не можете и да ја разберете. Затоа и науката на Христа криво ја толкувате.
Според тоа не труди се да толкуваш христијанска наука, а уште помалку христијанската вера да ја сфатиш.
Еден ден, и тоа многу брзо, кога Господ Исус Христос ќе го испрати својот ангел да ја земе твојата душа, ќе ти биде појасно, но ќе немаш време. Таму не постои време, и затоа она што си го понел со себе, само тоа ти е, не постои време за друго, за преобраќање.
Да ти одговорам на твоето прашање, иако веќе многу добро го знаеш одговорот. Но ти одговарам за да знаеш дека и јас го знам.
Жената кога се МОЛИ во Црква треба да ја покрива главата. Калугерките, монахињите и другите жени кои се заветувале на свет живот во Господа, и при тоа живеат во заедница, имаат „униформа“. Во Католичката Црква постојат неколку стотици редови на калугерки и монахињи кои се заветувале во Бога, и секој ред по нешто се разликува од другите редови. Некои се молитвени, каде калугерките по цел ден во манастирите молат и не излегуват никаде, а други се повеќе поврзани со луѓето, па за нив градат сиропиталишта, мензи, преноќишта, школи итн. Тие сите се заветни во Господа. Оние кои пак Бог ги повикал на свет христијански брак, имаат друга задача во животот, а тоа е да живеејќи го христијанскиот брак, сведочат во светот за Господ Исус Христос.
После ова, секоја дискусија од твоја страна е излишна. Можеш да постираш, но тоа веќе е инат, не е разумена дискусија.
Туку ти кажи, зошто СИТЕ ЖЕНИ муслиманки треба да се покриени. Не зборувај за искривени страсти или желби на некој манијаци да ги вознемирават жените. Сите мажи не се манијаци да се пуштат по жена (жени) која не е нивна сопруга. Има и нормални мажи. Сега одговори, за оние неколку манијаци кои трчат по жените, треба СИТЕ ЖЕНИ да се покриват, за тие неколку манијаци да не трчат по нив? Така?[/quote]
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
zdravo priatelce,
velis zenata koga se moli vcrkva trebalo da ja pokriva glavata ,,,no kalugerkata i koga odi vo carsija e pokriena ,
?zosto? i koga ne se moli onaa e pokriena,zosto?
vo toj ciat sto go navede ne veli kalugerkata samo da se pokriva , jas kako sto razbiram vazi za site onie koi go prifatile hristijanstvoto,
zarem samo vo crkva se moli?
znaci spored tebe kalugerkite koi se odlucile da se zamosat se zavetile na gospoda , a drugite sto odlucile da ziveat vo hristijanski brak , imale druga zadaca.
koja e taa zadaca?
zarem za niv koi ziveeat vo sklop na brak ne vazi pokrivkata?navistina interesno od tvoja strana,
sto e poveke vernik kalugerkata ili onaa koja nee kalugerka?
razlikata na zenata muslimanka koja se pokriva i zenata hrstijanka koja se pokriva e vo toa sto zenata hristijanka vo biblijata e postavena kako gordost na mazot , slava na mazot dodeka mazot slava na boga , a muslimankata koja se pokriva e zaradi zastita nejzina i zaradi pravicno opstestvo zaradi nemoralani misli i iskusenija ,,
spored biblijata , vlasta e na mazot vrs zenata zatoa sto on e slava na boga a ona slava na mazot, i spored toa sto zenata go izmamila i stanala gresnica,, dodeka kuranot zenata ne ja smeta za bitie koe e sozdadeno so pomala vrednost od mazot, ne ja smeta kako element na grevot, vo islamot mazot i zenata se tretira ednakvo zenata ima prava silicni na pravata na mazot, koja ima odgovornost koi odgovaraat na nivnite psihicki i fizicki kvaliteti, kuran kerim naveduva primeri na zeni koi bile povozviseni od mazite vo svoto vreme , se spomnuva
merjem(marija,)koja bila povozvisena i d bozjiot verovesnik zekerija,zenite vo islamot se ramnopravni so mazot no ne i istoveteni.onoj koj pravi dobro bilo masko ili zensko a e vernik mu pripaga dzennet.(en nisa,124,)
i zenata i mazot se eden od drug, zozdadeni od boga pa so koe pravo biblijata govori za gordost na zenata vrs mazot ,zenata da e slava na mazot, , nema logika,
evego celiot biblski tekst,
И така: ако жената не се покрива - нека се истриже! Но ако е срамно за жената да се стриже или да се бричи; нека се покрива!
7 Мажот пак не треба да ја покрива главата, зашто е слика и слава Божја, а жената е слава на мажот.
8 Зашто мажот не е од жената, туку жената од мажот;
9 бидејќи мажот не е создаден заради жената, туку жената заради мажот.
10 Затоа жената треба да има власт на главата, заради ангелите.
Жената да се учи во тишина и во секаква покорност!
12 А на жената не и дозволувам да поучува,(zosto?) ниту да господари над мажот, туку да биде мирна.
13 Зашто, прво беше создаден Адам, потоа Ева.
14 И Адам не беше измамен, туку жената беше измамена, и падна во престап.
15 Но таа ќе биде сочувана со раѓање на деца; ако останат во верата и љубовта и во светоста со умереност
zarem zenata i mazot ne se sozdadeni od boga, bez razlika sto mazot doaga od zenata a zenata doaga od mazot.zarem greskata sto ja napravila eva , i poradi toj grev site luge se ragaat so grev?
--- надополнето: 17 декември 2011 во 21:30 ---
Според ова, алах ве создал фалични, да не можете да се воздржувате кон туѓите жени, па создавате фиктивна ситуација како нивните тела да не постојат и така се осеќате полесно? За мене ова е себеомаловажување, спуштање на ниско ниво и целосна дисквалификација на моќта на богот за кој тврдите дека е семоќен.
ako jas sum falicen ti si poveke od falicen vie dali mozete da se vozdrzete da poglednete vo druga zena ako ona e oblecena provokativno ,, islamskata dogma e toa da go socuvame nasiot pogled,,, da se spustat pogledite ,, no maskoto vo vrska so toa e slabicok ne zboruvam samo za mene tuku i za tebe i za bilo koe drugo ,i sluhot i vidot i razumot za se toa ke se odgovara...