Атеизмот значи неверување во божества, а верување во материјализмот и натурализмот.
Христијанството значи неверување во материјализмот и натурализмот, а верување во библискиот Бог.
Значи и двете вклучуваат верување и неверување. Јас како христијанин верувам во она што верувам, а неверувам во она што ти веруваш. Исто така и ти како атеист веруваш во она што ти веруваш, а неверуваш во она што јас верувам. И двајцата сме верници во своето, а неверници во туѓото. Просто како два и два.
Колку е просто како два и два? Не веруваш во тоа што верува атеистот? Епа, пробај скокни од тераса, можеби семоќниот ти бог ќе ги прекрши законите на физиката па нема да се направиш ќофте на тротоарот долу.
И плус, ретко кој атеист верува. Атеистот се согласува. Еве јас како атеист не “верувам“ дека ако ти го скршам прстот ќе те боли, знам, значи некој пробал, и потврдил дека боли, јас се согласувам со тоа, и го прифаќам такво. Арно ама, кога ќе дојде во болница човек, и неможат да најдат што му е дури и најдобрите доктори на планетава, ние како атеисти не викаме, му било пишано, бог така решил или шта ја знам. Туку ќе си кажеме просто и едноставно, извинете, не успеавме да пронајдеме која беше причината за неговата смрт, бидејќи незнаеме.
Не ми е јасно додуша, како може да верувате во Исус, Бог или што ја знам која од тие фигури за перење мозок, кога самите глеаме дека светов иде у пичку матер? Шо, го смрзе веќе фраерот да ја одржува рамнотежата? Или отишол на одмор? Ама Ѕвонко, неможе така, луѓето имаат слободна воља, па шо кур? Нели е семоќен, нека немаат, боље би се живеело. Арно ама такво нешто као бог, семоќен маафакер не постои, и за жал ќе си се снаоѓаме како што можеме ние луѓенцата, или ќе се опраиме или ќе се испоубиеме меѓу себе, друго нема. Т.е има, метеор или супернова. И да, тие не се божји чуда, едното е огромен камен, другото е кога на сонцето ќе му скурчи да свети ко ретардирана будала.