Сакам да студирам Архитектура

Член од
5 април 2011
Мислења
8
Поени од реакции
7
Паметно би било ама не можам не сум од Ск. а иначе нема потреба за староегипетска архитектура повеќе ми дозволија да променам сега имам општо за архитектура... Дај кажете некој пример како изгледаат приемните...????

На психо тестот имаше задачи од некој ваков тип:

I Тест:
Колку има нули, а колку има ѕвезди?
ооооо О:__
**оо**
****** *:__

(Ист принцип беше али со црни и бели квадратчиња. Воопшто не е збунувачки. Треба само да знаеш да броиш до 27 :). 24 прашања беа во овај тест.)
II Тест:
Која форма е идентична со оваа ^-^?

a: ^-*
b: _^^
c: ^_^
d: ^-^
e: <->

(Вакви беа 60 прашања. Изгледа просто и лесно ама кога имаш само 2 мин за решавање, верувај, не е така :))

III Тест:Пронајди го натрапникот?
a. b. c. d. e.
( 0 X C )

(Е овде можиш малку да се збуниш. Треба да најдиш нето шо е заедничко за четири, а за петото не е. Како во примеров, под a,b,d и e сите знаци се зодадени од една линија, а под c.(X) од две линии итн. 10 мислам дека беа вакви.)

IV Тест:
Дополнија низата?
1, 3, 5, ?, 9
a. b. c. d. e.
6 7 8 0 !

(Само не беа толку едноставни зошто наместо со бројки беа со некој си сликчина, знаци. Али ист е принципот. Ни лесно ни тешко. 8 беа вакви.)

V Тест:
Празниот простор подели го на 4 еднакви делови?

-----------------------------
| | | | | | | | |
------ -------
| | | |
------ -------
| | | | | | | | |
-------------------------------

(Незнам дали доволно можам да ја објаснам вака али мене ми беше најлесна оваа. Така да...немај гајле. 16 задачи беа вакви.)

Е сеа не беа 5 теста туку 3. Два од овие ги имаше на демо тестот, ама не ми текнува кој па затоа ги напишав сите.

И сеа ти пак види дали ќе одиш на спремање за ова :)

За Вториот дел од приемните (цртачки дел) неможам да објаснам овде. Со цртање е :P
Во глобала нацртна геометрија е, али попрост е од психотестот.

Поздрав и среќно!
--- надополнето: 18 декември 2011 во 00:36 ---
Дали за приемниот е доволно да се посетуваат часовите што ги организира факултетот или треба дополнително да се оди и на други подготовки? јас сум 4 година и за матура одбрав англиски екстерен а математика интерен..се надевам не згрешив..имам уште едно прашање..дали е вистина дека професорите биле за никаде?Тешко се доаѓало до потпис и слично..ако може мислење..бидејќи се двоумам меѓу архитектура и градежен но да бидам искрена архитектура повеќе ме влече...Дали сте задоволни од факултетот во глобала(дали со учење може да се постигнат солидни резултати)

Со учење неможе да се постигнат солидни резултати затоа што 90% е работа и амбиција!
Ако си „бубалица“ нема да ти помогни. Напротив, ќе ти наштети!

Член од
30 септември 2011
Мислења
48
Поени од реакции
30
Потпис се добива исклучиво со редовност и со собирање поени...нема заебани професори кои што нема да ти дадат потпис бидејки се ете такви,нема врска тоа.
На приемен сега се е изменето,не сум веке компетентна да одговорам,во мое време бесе поинаку....
Најдобри совети ке добиете од колегите од мојата генерација,прашајте ги ке ви одговорат,не е едноставно, не е лесно, ама се исплати секоја секунда помината на факултет....финансиски поготово.
Јас имав лошо искуство,можете да прочитате погоре, но не сакам да претставувам за некого пречка...

Член од
16 септември 2011
Мислења
36
Поени од реакции
3
Ејј има некој што се запишал на Архитектура а полагал англиски на матура??? Треба да прашам нешто.... Ако има нека пиши кај мене во ПП или тука.... ПОоззззз :)
--- надополнето: 26 декември 2011 во 19:01 ---
На психо тестот имаше задачи од некој ваков тип:

I Тест:
Колку има нули, а колку има ѕвезди?
ооооо О:__
**оо**
****** *:__

(Ист принцип беше али со црни и бели квадратчиња. Воопшто не е збунувачки. Треба само да знаеш да броиш до 27 :). 24 прашања беа во овај тест.)
II Тест:
Која форма е идентична со оваа ^-^?

a: ^-*
b: _^^
c: ^_^
d: ^-^
e: <->

(Вакви беа 60 прашања. Изгледа просто и лесно ама кога имаш само 2 мин за решавање, верувај, не е така :))

III Тест:Пронајди го натрапникот?
a. b. c. d. e.
( 0 X C )

(Е овде можиш малку да се збуниш. Треба да најдиш нето шо е заедничко за четири, а за петото не е. Како во примеров, под a,b,d и e сите знаци се зодадени од една линија, а под c.(X) од две линии итн. 10 мислам дека беа вакви.)

IV Тест:
Дополнија низата?
1, 3, 5, ?, 9
a. b. c. d. e.
6 7 8 0 !

(Само не беа толку едноставни зошто наместо со бројки беа со некој си сликчина, знаци. Али ист е принципот. Ни лесно ни тешко. 8 беа вакви.)

V Тест:
Празниот простор подели го на 4 еднакви делови?

-----------------------------
| | | | | | | | |
------ -------
| | | |
------ -------
| | | | | | | | |
-------------------------------

(Незнам дали доволно можам да ја објаснам вака али мене ми беше најлесна оваа. Така да...немај гајле. 16 задачи беа вакви.)

Е сеа не беа 5 теста туку 3. Два од овие ги имаше на демо тестот, ама не ми текнува кој па затоа ги напишав сите.

И сеа ти пак види дали ќе одиш на спремање за ова :)

За Вториот дел од приемните (цртачки дел) неможам да објаснам овде. Со цртање е :P
Во глобала нацртна геометрија е, али попрост е од психотестот.

Поздрав и среќно!
--- надополнето: 18 декември 2011 во 00:36 ---

Фала Многу :)

Член од
14 септември 2011
Мислења
13
Поени од реакции
2
Веќе го имам поставено прашањево, но ќе го поставам уште еднаш. Кои предмети да ги земам за интерни? Јас планирам информатика и филозофија, во ред ли е? Фала мн.

Член од
5 април 2011
Мислења
8
Поени од реакции
7
Кажав неколку пати дека повеќе нема врска кој предмети ќе ги земете за матура, без разлика дали станува збор за интерни или екстерни. Сите исто се бодуваат.

Член од
22 февруари 2011
Мислења
47
Поени од реакции
6
me interesira kakvi se studiite po arhitektura 3+2 (sto znaci so 3 si diplomiran arh? i posle 2 magistratura) ili 5 pa posle magisterski studii zatoa sto velat ko ke zavrsis 3+2 si master ama ne bas master tuku ko diplomiran samo :S ? objasnenie...
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 18:58 ---
me interesira kakvi se studiite po arhitektura 3+2 (sto znaci so 3 si diplomiran arh? i posle 2 magistratura) ili 5 pa posle magisterski studii zatoa sto velat ko ke zavrsis 3+2 si master ama ne bas master tuku ko diplomiran samo :S ? objasnenie...

R

Rock me Amadeus

Гостин
so 3 god. mozes da rabotis kao crtac (ama neli sve zavisi)..a so pet si kompleteno obucen,mozes da proektiras,dizajniras...vidi podetalno na stranata na arh fax.
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 19:02 ---
mislam deka tamu bese objasneto sve...
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 19:03 ---
i ubavo pojasni go prasanjeto.

Член од
22 февруари 2011
Мислења
47
Поени од реакции
6
na stranata na arh nema niso za grev mu e inace prasanjeto bese kakvi se studiranjata oti znam deka se 5 god e sega dali se kako na medicina 5t.e.6 so praksa pa posle magistratura ili e so 3 kako visa so bese porano i posle 2 god kako magistratura se smeta i po 5 god ima uste doktorski samo studi?

R

Rock me Amadeus

Гостин
Ke pobaram i ke ti kazam tocno za akreditacija,predmeti itn.
Da,studiranjata se 5 godini.Ne e kako na medicina,tuka prakticno nema "kvadrat" t.e. da fucnes godina.Predmetite se cesto posledovatelni,ako pr. proektiranje 1 ne go polozis nemozes proektiranje 2 da go slusas.Ama zatoa podolgo ke si studiras.
So tie 3 godini nema vrska so poranesnata "visha".Ovoj sistem e kredit-transfer,popularen kako takov.Poslednite 2 godini se master studii.Mozes i da rabotis so 3 godini,ali ke bides ogranicen so znaenje,moznosti...
nareden pat pls koristi interpunkcija.:)

Член од
30 септември 2011
Мислења
48
Поени од реакции
30
Со три години си Архитект, како јас, не работиш само како цртач, се зависи од работното место и од директорот, можеш и да докторираш ако сопственикот на бирото сака да става антички столбови во своите проекти а ти си изгорен за модерна нема да ти успее. Јас се снајдов одлично, после 6 месеци покажав колку знам и умеам па така доста работи се оставени само на мене, дизајн на фасада, распоред на основи и слично. Со 5 години си мастер архитект, точно е дека имаш повеке знаење, но кај нас сеуште ништо не е дефинирано, тоа и беше причина поради која решив да направам пауза и да почнам да работам. Е сега од оваа перспектива и откако во неколку наврати имав шанса да се консултирам со дел од професорите можам да кажам дека немаат појма околу тоа како се проектира, како изгледа проект у општина и слично, значи мајката му е само пракса. После втора година има две недели пракса од кои донекаде можеш да научиш нешто и ти препорачувам ако сакаш да се запишеш обавезно да ги одиш тие две недели, не како некои мои колеги да земеш печат и да лежиш дома. После трета пак имаш пракса и таа е пожелно да ја одработиш иако нема ногу допирни точки со проектирање ке научиш многу што потоа, што по проектирањето. Ако ти е некакво мерило, работата на архитектонски е станата повуци-потегни, никој е знае ништо...Нема ништо останато од таа позната школа за Архитектура на Балканот!

Член од
22 февруари 2011
Мислења
47
Поени од реакции
6
mhm, inace prasvav oti znam porano deka bese 5 god i arh i gradezen i toa se dodiplmski pa posle uste god imase za magistratura, a sega so EKTS programata e za nigde napraeno mislam, olesnato mu e na studentite mn ama pa zato nemat znaenje :/ , inace zapisan sum na arh jas ama neznajme kakva e tocno programta i postari kolegi prasaj nikoj nez tocno kako site ti kazvat mislam ama ne sum siguren

Член од
30 септември 2011
Мислења
48
Поени од реакции
30
Не знае, не заат ни самите професори....Како и да е, да с 5 години си Мастер, но не Магистар, вака отприлика би ти звуцело званјето Мастер Инжинер Архитект....Голема работа....нема врска со магистар пошто треба уште многу фурни леб да изедат овие мастери да сигнат Магистери...Ти препорачувам да прашаш откако последнава генерација, поточно мојата генераци, ке завршат овој семестар...не се секирај, многу прашања нема да ти добијат одговор, снајди се сам па преживеј, за потоа да прераскажуваш...Јас се чувствувам одличен примет за тоа....:confused:

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Гледав низ страниве но не можев да најдам ништо од тоа што јас го барам. Јас сум при крај со своите студии, па планирам да запишам нов, и најмногу ме влече Архитектурава. Проблемот тука е што, кога јас се запишував на факс, ние немавме полагање на матура, што значи поени на уписот се добиваа само од резултатот постигнат во средното образование. Дали тоа би ми правело проблем, при повторниот упис на факултет или не? На кој начин би идело бодувањето, ќе се користи стариот принцип или можеби ќе треба да дополагам нешто?

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
Тука нов, да прашам ,,Колку се шансите да се запишеш на факутетов доколку имаш отприлика 45 поени од средно образобание ? " Инаку запознаен со нацртна геометрија, добар математичар и добро ми оди цртањето, барем така мислам бидејќи работам во слободно време. Колку е ценет примниот? фала однапред...

Член од
30 септември 2011
Мислења
48
Поени од реакции
30
Големи ти се шансите, не знам точно од колку можни ги имаш овие 45, но мислам дека ако направиш добар приемен имаш и добри шанси да влезеш во државна, ако не приватна па ке се трудиш да ја смениш во државна со просекот...:)

Kajgana Shop

На врв Bottom