Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

Член од
15 декември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Забораваш една важна работа.
Јас попрво би верувал во догма заснована на наука отколку на догма која се базира на одговорот "Господ го направил тоа и толку".
Зошто?
Затоа што науката се стреми кон пронаоѓање на одговорите, додека религијата е изговор, а не одговор.
А која е таа важна работа?
Догма е догма без разлика дали е религиозна или научна. По дефиниција догмата е наметнато знаење кое не бара проверка. Значи ако науката се земе догматски тогаш нема ни што да испитува и да проверува и да истражува. Нели?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Кој дел Мр. Медле не ви е јасен. Дека концептот бигбенг/абиогенеза и теолошкиот концепт е потполно ист. Јас тоа го тврдам цело време. Само авторот е друг (макар да за ова не сум сигурна. може да е и истиот)
Ништо не ми е јасно од тоа што го зборуваш, едноставно испомешана си во ставовите.

Си поставила прашање кое гласи „Дали атеизмот е заснован на вера или наука?“ и сеа сите (барем повеќето) се обидуваат да ти објаснат дека ни на едно ни на друго, дека атеизмот не е определба, не е секта, не е „вера“, не е „религија“, не е наука, не е идеологија, и сл исл. не знам како и што треба човек да ти објасни..

Еве ти едно предавање од Проф. Д-р Славој Жижек, он има супер објаснување за ова што ти го бараш како одговор.. во 9 дела е.. гледај го... еве ти го првиот..

I

Iblis

Гостин
Атеизам сум сватила што е. Но атеисти не сум. Такви по дефиниција Атеисти, нема.
Наречи ме како сакаш, пантеист,апатеист, деист, скептик или кое и да е...но атеист не сум
Бог е можен, но не во религиски концепт. Холограмска Парадигма на пр.

Кој дел Мр. Медле не ви е јасен. Дека концептот бигбенг/абиогенеза и теолошкиот концепт е потполно ист. Јас тоа го тврдам цело време. Само авторот е друг (макар да за ова не сум сигурна. може да е и истиот)
Има такви, види ги будистите, атеисти по дефиниција, ги боли мандалото за божества.
Никој не кажа дека бог не е можен, само не веруваат атеистите во него, иначе можни се и еднорозите, Дедо Мраз, Летачкото Шпагети чудовиште, холограмска парадигма, прашање е на верба, атеистити за бога таа верба ја немаат.
Трите концепти(хипотези) не се ни блиски, кај биг бенгот имаме универзум, овој во кој создаваме, кој се создава сам од себе или од некој предходник т.е. биг бенгот не разгледува што е било пред него пред се поради тоа што за сеуште е тоа несфатливо за нас, абиогенезата е хипотеза за кој има одредени докази кои до одреден степен посочуваат за нејзината точност и последниот, теолошкиот концепт , семоќен сезнаен и сеприсутен бог го создава светот и се во него. Сега не знам за тебе ,ама овие работи не ми се исти ни по суштина, ни по издржаност, ни по докажаност, ни по веројатност.

Член од
15 декември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Ништо не ми е јасно од тоа што го зборуваш, едноставно испомешана си во ставовите.

Си поставила прашање кое гласи „Дали атеизмот е заснован на вера или наука?“ и сеа сите (барем повеќето) се обидуваат да ти објаснат дека ни на едно ни на друго, дека атеизмот не е определба, не е секта, не е „вера“, не е „религија“, не е наука, не е идеологија, и сл исл. не знам како и што треба човек да ти објасни..
Не разбираш или не сакаш да разбереш. Ништо во моите ставови не е измешано, се си е таман ама очигледно треба да почнам и да цртам.
Ме интересира само болдираниот дел. Да така по дефиниција. Но повеќето пишувања овде го демантираа тоа. За повеќето е или вера или наука. Ако е така како што велиш дека е, тогаш држете се до тоа. Што тогаш на темава сто пати прочитав за биг бенгови, еволуции и уште какви не теории и верувања во нив

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Хм интересен концепт, во почетокот искрено помислив дека си некој верник, но добро ти е размислувањево. Ме бендисува. Единствено не го сваќам твојот отпор кон зборот „Атеист“. Без разлика кој како ќе размислува за некои научни теории ако религискиот бог не е присутен кај тебе, тогаш си атеист. Нема нешто повеќе од тоа или нешто во средина.
Леле Атист...ова е втор пост изигнориран....its better to be invisible...lol :P

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.423
По трет пат ти пишувам. Или си неписмена, или не ти одговара ова што ти го пишувам. Атеизмот за мене е природна реакција на здравиот разум на глупостите кои се истресени ви "светите" книги на монотеистичките религии. Атеизмот нема нужна врска ниту со абиогенеза, ниту со еволуција, ниту со Бинг Бенг, ниту со Пеце на Надето.
toa shto ateizmot e e toa e tvoj ochigleden problem na samosebenenajdenost.,... a deka ateismot navistina ama bash nema nikakva vrska ., e sega i samiot si go prizna., pa posle ., nekoj drug e kriv ., ke priznaete neshto pa ke se penite da go odreknete.....pak ke recham mnogu ubava definicija sam si dade ., <>ateizmot nema ama bash nikakva vrska so nishto<>

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
toa shto ateizmot e e toa e tvoj ochigleden problem na samosebenenajdenost.,... a deka ateismot navistina ama bash nema nikakva vrska ., e sega i samiot si go prizna., pa posle ., nekoj drug e kriv ., ke priznaete neshto pa ke se penite da go odreknete.....pak ke recham mnogu ubava definicija sam si dade ., <>ateizmot nema ama bash nikakva vrska so nishto<>
А твоето верување дека си „полнокрвен христијанин“ со што има врска? Тоа не е самобендисаност?

Леле Атист...ова е втор пост изигнориран....its better to be invisible...lol :P
Не сум им интересен. Повеќе ги интересира „окршај код ОК корала“ :D

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.423
od ateist<>А твоето верување дека си „полнокрвен христијанин“ со што има врска? Тоа не е самобендисаност?
znaesh so shto ima vrska ., . aj da te osvetlam ., na vas so nas i nas so vas.,...eeeeeee i ti najde za samobendisamost ., a cela godina se samobendisuvash tuka poveke od mene ., pa sega ti vidi.....

Член од
15 декември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Има такви, види ги будистите, атеисти по дефиниција, ги боли мандалото за божества.
Никој не кажа дека бог не е можен, само не веруваат атеистите во него, иначе можни се и еднорозите, Дедо Мраз, Летачкото Шпагети чудовиште, холограмска парадигма, прашање е на верба, атеистити за бога таа верба ја немаат.
Трите концепти(хипотези) не се ни блиски, кај биг бенгот имаме универзум, овој во кој создаваме, кој се создава сам од себе или од некој предходник т.е. биг бенгот не разгледува што е било пред него пред се поради тоа што за сеуште е тоа несфатливо за нас, абиогенезата е хипотеза за кој има одредени докази кои до одреден степен посочуваат за нејзината точност и последниот, теолошкиот концепт , семоќен сезнаен и сеприсутен бог го создава светот и се во него. Сега не знам за тебе ,ама овие работи не ми се исти ни по суштина, ни по издржаност, ни по докажаност, ни по веројатност.
Дали ти е позната Холограмсаката парадигма? Тоа е некој друг концепт на бог. За таков концепт на бог зборував, не за теолошки концепт на бог.
Во суштина се два концепти кои сакале вие да признаете или не, се потполно исти, можеби и од ист ментор, Ватикан. Вистината е далеку од двата концепта.
Првиот концепт бигбенг/абиогенеза е недокажан а атеистите скоро без исклучок го земаат здраво за готово како непроменлива вистина
Вториот теолошкоиот е потполно ист со првиот, ама баш никаква разлика нема. И тој е недокажан. И тој е непроменлива вистина.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
od ateist<>А твоето верување дека си „полнокрвен христијанин“ со што има врска? Тоа не е самобендисаност?
znaesh so shto ima vrska ., . aj da te osvetlam ., na vas so nas i nas so vas.,...eeeeeee i ti najde za samobendisamost ., a cela godina se samobendisuvash tuka poveke od mene ., pa sega ti vidi.....
Од што ја бараш раската во туѓото око, не ја гледаш гредата во твоето.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
А која е таа важна работа?
Догма е догма без разлика дали е религиозна или научна. По дефиниција догмата е наметнато знаење кое не бара проверка. Значи ако науката се земе догматски тогаш нема ни што да испитува и да проверува и да истражува. Нели?
Ти ја етикетираш целата наука како догма заради одредени теории (кои во сите научни кругови се сметаат како теории, а не како општоприфатени факти).
Престани да ја перцепираш науката како ентитет, науката не е ентитет, науката е човечки стремеж кон одговорите на најсуштинските прашања на нашето пстоење.

Член од
15 декември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Ти ја етикетираш целата наука како догма заради одредени теории (кои во сите научни кругови се сметаат како теории, а не како општоприфатени факти).
Престани да ја перцепираш науката како ентитет, науката не е ентитет, науката е човечки стремеж кон одговорите на најсуштинските прашања на нашето пстоење.
Не, не ја етикетирам науката, туку атеистие, барем поголемиот дел од нив. Науката со догматски пристап не би стигнала никаде. Науката е скептична, а атеистите ја земаат догматски. Тоа е разликата. Сите овде скокнавте ама знаеш биг бенг......
ама знаеш абиогенеза.......
Ништо ни јас не знам ни вие знаете. Науката не знае вие знаете. Браос бе, се гол научник до научник. Ај потсети се како се вика темата. Баш тоа и ми го докажувате.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Упс... не со тие камења. Мислам дека девојчево овде е во право. За жал навистина има атеисти кои така ја сфаќаат науката. До последна капка крв ќе бранат одредена теорија која тие мислат дека е онаа вистинската. Зарем атеистот треба да престане со неверието само кај религијата? Дали своето неверие треба само кон ИД (м.з. Интелегентен Дизајн) да го насочи? Добро прашање. Што ако ниедна од нив не е точна?

Член од
15 декември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Упс... не со тие камења. Мислам дека девојчево овде е во право. За жал навистина има атеисти кои така ја сфаќаат науката. До последна капка крв ќе бранат одредена теорија која тие мислат дека е онаа вистинската. Зарем атеистот треба да престане со неверието само кај религијата? Дали своето неверие треба само кон ИД (м.з. Интелегентен Дизајн) да го насочи? Добро прашање. Што ако ниедна од нив не е точна?
Е шуќур, некој да ме разбрал што зборувам, малку ме изненади атеист така да размислува, но сепак, тоа сакав да укажам. Секуларни верници има. И ништо подобри не се од религиските верници. Едните веруваат во еден бог, другите во друг. И едните и другите се заглавени во своите догми.

Kajgana Shop

На врв Bottom