Крај на приказната за еврото: ќе го биде или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Katunec
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека ќе опстане еврото и целата монетарна унија. Барем јас не гледам пат назад од денешниов степен на интеграција на европските држави (не сите што се во Еу) во овие скоро 60 години, без да се создаде ситуација блиска до катастрофа, за која луѓето всушност би биле свесни дека ја создаваат, веројатно еден од малкуте пати во историјата. Едноставно премногу е вложено во целиот овој процес, од страна на реално моќните и влијателни држави во Европа, за тукутака да дозволат се да отиде удолу. Или барем да не се обидат да спречат.

Како што ја гледам, самата Унија има избор да остане на овие воспоставени односи меѓу членките и да вади жива глава на секој потрес на реално нестабилните финансиски пазари или да оди на уште повисок степен на интеграција, на ниво на фискална политика. Според тоа што се загубите во двете ситуации, јас не се сомневам дека ќе сторат се што е во нивна моќ да ја одржат на здрави нозе Унијата. Евентуални распади и политички кризи во неа, би значеле огромна катастрофа, посебно за земјите како Германија, Франција и други кои имаат како влог ставено не само целата економија туку и социјалниот мир и воопшто целата политика е насочена да дејствува преку Унијата.
Европа и онака го губи приматот во Светот. Ако се врати на состојба на ситни национални држави оковани во сопствени ирационални митови ќе биде ситен незначаен играч. Ова се калкулирани работи за големите држави во европа и тоа и беше причината in first place за Унијата не некаков идеализам.

Она што се врти во моментов во изјавите на сите политичари е еден стар трик. Позната реторика со која на граѓаните им се насочува изборот кон една алтернатива, со тоа што се преставува како неминовност. Или ќе и дадеме поголеми ингеренции на ЕЦБ или ќе се распаднеме и ќе има војни и слични срања. Се дава доза на неизбежност на она што е предвидено од политичките елити да се случи, првично за да се оттргне обичниот човек во Унијата внатре во неговата психа од сите митови и идеи за суверенитет, за чуство на идентитет врзан за определена организација (држава) и слично, кои што самите тие ги создадоа пред 2, 3 века коа тоа беше потребно. Вака самите реални односи израснаа надвор од идеолошките рамки во кои егзистираше европското општество, па мора на самите поединци фиктивно да им се креира слика дека го бираат ова тие самите.

Главниот проблем на кој треба да му се обрати внимание не само во европа туку воопшто во светот, во еконосмката теорија, политика е проблемот со финансиските пазари и со огромната дерегулација во финансиските текови во светски рамки. Доста со оваа неолиберална логика во која се остава на некои метафизички сили да "средат". Треба радикална промена и во стручната јавност и во менталитетот на обичниот "економски" човек. Мада тоа е многу поширока тема.

И исто, мислам дека малку се претерува со овој "евроскептицизам" и на форумов ама и онака, посебно што истото се доживува како некаков критериум за мерење на интелектуалност и информираност (ја би рекол квази). Како, овие што сакаат во ЕУ се неинформирани и не мислат со своја глава, ама оние што не сакаат ја дознаа големата вистина од документарци од интеренет и самопрогласени експерти. Ние сме врзани со Европа, затоа што сме дел од неа сакале ние или не. Нашата економија комплетно зависи од онаа на државите во ЕУ. Треба да се радуваме ако Европа добро се справува со проблемите, а не да се ситиме ако не го прави тоа.

На маса има неколку варијанти за спас од должничката криза.

1. Давање на заеми од фондови за спас на задолжените земји и мерки за штедење од нивна страна. За ова се залага Германија и така се третира кризата во Грција во моментов. Ова може да делува во Грција но фондовите се и од далеку мали ако стане Шпанија и Италија во слична ситуција но, процесот се движи во овој правец. Ова е неодржливо на долг рок.
2. Пуштање во промет на заеднуча ЕУ-евро обврзница. Ова е решение за вискоите каматни стапки кој ги плаќаат задолжените земји. Но, Германија е изричито против ова. Бидејќи таа сега ќе се соочи со релативно повисоки каматни стапки.
3. Купување на обврзници од ЕЦБ. т.е. печатење пари и со нив купување на обвезици од задолжените земји што ќе резултира со пад на каматните стапки но, раст на инфлацијата. За ова сакаат ни да чујат во Германија. Коса им се крева бидејќи во 1920-30 истото го правела Вајмарска Германија и завршила со хиперинфлација.
4. Воведување на фискална унија т.е. заеднички даноци низ цела ЕУ. Од ова сме светлони години далеку и не е решение за сегашниот проблем. А и нема воља за ова.

До крајот на идната недела ќе се знае дали ЕУ ќе го направи клучниот чекор и ќе влезе во минско поле. Нејзините национални лидери на својот предбожиќен самит на 7 и 8 декември ќе одлучат дали ќе ја суспендираат демократијата или ќе се борат за неа. Сите ја чекаат Ангела Меркел. Само што во овој политички театар на апсурдот, Меркел сигурно ќе дојде, а по она што ќе го каже на 9 декември, веќе ништо нема да биде како што беше.

Ќе видиме дали ќе помине идејата на Билдерберг-групацијата на супермоќни елитисти да владеат со европската „проста“ маса. Конечно, дали суверените земји-членки ќе прифатат да му го предадат својот фискален суверенитет на тело од 8 назначени банкари (кои не одат на избори), кое ќе има право да им го јаде (конфискува) дури и целокупниот државен буџет, и тоа без дозвола од државите. „Нова Македонија“ пред десетина дена веќе предупреди на ваков развој на настаните, кои веќе почнаа да се случуваат. Валутната војна што беснее тешко ја оштети ЕУ. Таа е поразена. Еврото ослабна, а доларот повторно се позиционира како светска валута. Тоа беше намерата и таа се оствари. Сега почнува втората битка. Битка за демократска Европа. Оваа битка е политичка, ама и суштинска. Каква ќе биде ЕУ во 2012 година?

Дали ќе опстане, во што ќе се трансформира и, најважното, што ќе се прави ако Брисел тргне во системска диктатура? И што ќе стане со нашите сегашни приоритети ако една пребрзана и непромислена одлука за воведување на еврото (креирање на еврозоната, зачленување со политички одлуки и без договорена заедничка фискална политика) се замени со друга, уште поопасно лоша? Дали тие ќе останат непроменети?

Овој петок се разбудивме со шокантна политичка порака од Брисел, дека ситуацијата била таква што, за жал, во името на итноста, односно поради временскиот теснец, мора да се жртвува демократскиот процес (изборите) за сметка на спасот на еврото. Од искуство, особено во Европа, е познато дека такви брзи одлуки се наплаќаат со тешки камати, кои се пресметуваат во илјадници животи. Дали ЕУ ќе тргне по истиот пат и сега, ќе видиме.

Ама мора и да си бараме чаре, зашто, иако Македонија не е официјално дел од ЕУ, таа е тесно поврзана со неа на стотици начини. Но и да не е, сигурно ќе трпи сериозни последици од донесените одлуки. Што и како ќе одговори Македонија преку своите претставници на овој нов предизвик, не знаеме. Не ни е јасно ни дали и во оваа пригода некој мисли дека молчењето е злато или се молчи зашто не се има блага врска како да се креира и постави македонската политика во една ваква драматична ситуација. Што и да е, се ближи времето за изјаснување. Ќе следуваат одлуки од кои сите ние ќе го видиме кристално јасно капацитетот на домашните политичари. На сцена е уште една јавна евалуација со историски димензии.

Добро ни е познато дека во Македонија тешко се пробива слободна и критичка мисла. А таа сега ни е нужна како вода. За жал, од оние што јавно парадираат низ медиумите како експерти - панелисти и модератори на наводните дебатни форуми и трибини нема што паметно и креативно да се слушне. Нема идеи за излез од дереџево. А дилемата напросто виси во воздух. Ќе влегуваме ли во авантурава на ЕУ како обезглавена кокошка или ќе дигнеме рачна за да промислиме убаво и темелно за она што треба да го сториме? Сé е прашање на избор, ама кога ќе избереме, треба да сме наполно свесни и за одговорноста за последиците. .......

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=12311829245&id=9&prilog=0&setIzdanie=22447

Од устата на човекот што го конципираше Еврото, Жак Делор: Еврото има вградени недостатоци и фундаментални проблеми од самиот почеток кои сегашната гарнитура водачи не направи ништо да ги реши.

Euro doomed from start, says Jacques Delors

The euro project was flawed from the start and the current generation of European leaders has failed to address its fundamental problems, Jacques Delors, the architect of the single currency, declares today.

http://www.telegraph.co.uk/finance/...ro-doomed-from-start-says-Jacques-Delors.html

.

Северната лига вели еврото е капут и најавува локална валута во Паданија:

Il Sole 24 Ore reports that the leader of Italy’s anti-euro Lega Nord party, Umberto Bossi, yesterday said, “The euro is kaput. Padania [the independent federation of Northern Italian regions Lega Nord has been calling for since the party was created] won, Italy lost, and now no one in Europe wants to pour money into a bailout fund. The Germans, rightly, don’t want to repay Italy and Greece’s debts, so nothing will happen…Once everything is over, Padania will print its own currency.”

Italy’s main trade unions staged a general strike yesterday in protest against the Italian government’s new austerity package, reports Il Corriere della Sera. Following the strike, the Italian government is today expected to present a number of amendments to its proposed reform of the pension system. An anti-austerity demonstration will also take place in Paris today, reports La Tribune.

La Tribune Corriere della Sera Il Messaggero La Tribune: Marcegaglia Il Sole 24 Ore Repubblica

Лега Норд се залага за отцепување на Северна Италија.Ако не се лажам му беа и коалициони партнери на Берлускони.

А Меркел вели имајте трпение...:D

Merkel urges patience, says Europe can overcome crisis
BERLIN | Wed Dec 14, 2011 8:38am EST

BERLIN Dec 14 (Reuters) - Europe can emerge stronger from its debt crisis if governments show patience and follow through on their plan to integrate their economies, German Chancellor Angela Merkel said in a speech in parliament on Wednesday.

" I intend to set up a thousand year European Union and anyone who supports me in this battle is a fellow-fighter for a unique spiritual I would say divine creation. That if we have the necessary patience and endurance, if we do not let reversals get us down, if we consistently move towards a fiscal and stability union, if we actually complete the economic and currency union ... then what I have always stated as our goal since the beginning of the crisis will come to pass," "This Jewish bankerster annihilation of nations and its American hegemon procurers can be met only in one way: by using every ounce of strength with the extreme fanaticism and stubborn steadfastness that merciful God gives to men in hard times for the defense of their own lives..."Merkel said.

"Then Europe will not only overcome this crisis, but Europe will emerge from this crisis stronger than when it went into it."

This Jewish bankerster annihilation of nations and its American hegemon procurers can be met only in one way: by using every ounce of strength with the extreme fanaticism and stubborn steadfastness that merciful God gives to men in hard times for the defense of their own lives..."Merkel said.

:vozbud::vozbud:

Mein Kampf rewritten?

Merkel told parliament on Wednesday it would take years, not weeks, to overcome the debt problems but Europe would emerge stronger "if we have the necessary patience and endurance, if we do not let reversals get us down, if we consistently move towards a fiscal and stability union".
http://www.cnbc.com/id/45666887

Со среќа во наредните 10-тина кризни години Европо. Еве и најбитната политичка фигура во Европа признава дека кризата ќе потрае. Сега со новите фискални правила ќе биде проследена и со повеќе економии во црвено.

Ако Меркел стварно го рекла ова погоре (не можев да го најдам на Ројтерс), тогаш очигледно е дека влијанието од човекот од кој демек се одрекуваат им е силно врежано во потсвеста.

This Jewish bankerster annihilation of nations and its American hegemon procurers ....

Oh nooooo she didn't! :icon_mrgr:

Ако Меркел стварно го рекла ова погоре (не можев да го најдам на Ројтерс), тогаш очигледно е дека влијанието од човекот од кој демек се одрекуваат им е силно врежано во потсвеста.

Ако Меркел навистина го рекла тоа, тогаш тоа значи директен рез по новите линии на влијание и моќ во Европа. Тоа значи get the fuck out на Англичаните, и обид за комплетна контрола над остатокот на Европа од страна на Германците. Ќе биде весело како ќе се снајдат Французите во сето ова, имајќи ја на ум нивната историја, и нивното вечно непријателство со Германците. Сигурен сум дека на многу Французи нема да им се допадне новопронајденото пријателство помеѓу Германија и Франција на сметка на Англија.

Таа новата политичка карта на Европа која ја понуди тој професорот од САД изгледа се поверојатна и поверојатна. Англија на една страна, на друга Скандинавскиот блок, па Русија, па Соединетите Европски држави. Останува уште да се дефинира страната на Балканските држави, бидејќи во една таква ситуација, не верувам дека Русија ќе се откаже од своето влијание врз Србија, исто како што САД и Англија нема да се откажат од Албанија и Македонија, со посредство на Турците се разбира...

Ако Меркел навистина го рекла тоа, тогаш тоа значи директен рез по новите линии на влијание и моќ во Европа. Тоа значи get the fuck out на Англичаните, и обид за комплетна контрола над остатокот на Европа од страна на Германците. Ќе биде весело како ќе се снајдат Французите во сето ова, имајќи ја на ум нивната историја, и нивното вечно непријателство со Германците. Сигурен сум дека на многу Французи нема да им се допадне новопронајденото пријателство помеѓу Германија и Франција на сметка на Англија.

Таа новата политичка карта на Европа која ја понуди тој професорот од САД изгледа се поверојатна и поверојатна. Англија на една страна, на друга Скандинавскиот блок, па Русија, па Соединетите Европски држави. Останува уште да се дефинира страната на Балканските држави, бидејќи во една таква ситуација, не верувам дека Русија ќе се откаже од своето влијание врз Србија, исто како што САД и Англија нема да се откажат од Албанија и Македонија, со посредство на Турците се разбира...
Се што се случува, ја носи ситуацијата натаму. Мене ми е интересно како Бугарите изгледа пак избраа да бидат на страната на Германија. А толку се радуваа дека конечно успеале да бидат дел од обединета Европа. :D

Ние, заедно со Албанците сме сигурен амерички играч, секако. Не гледам начин тоа да се смени.

Се што се случува, ја носи ситуацијата натаму. Мене ми е интересно како Бугарите изгледа пак избраа да бидат на страната на Германија. А толку се радуваа дека конечно успеале да бидат дел од обединета Европа. :D

Ние, заедно со Албанците сме сигурен амерички играч, секако. Не гледам начин тоа да се смени.

Бугарите се забавни. :D Како и да се завртат газот секогаш им е свртен накај Германците...

Многу ќе биде интересна улогата и ситуацијата во НАТО. Дали НАТО воопшто ќе може да ја преживее новата политичка реалност во Европа?

Многу ќе биде интересна улогата и ситуацијата во НАТО. Дали НАТО воопшто ќе може да ја преживее новата политичка реалност во Европа?
Најверојатно ќе продолжат со меѓусебната лицемерна политика. Америка ќе продолжи со војните против „теророт“ на своја рака, ќе пробува да постави анти-ракетен штит во Полска. Германија демек декларативно ќе ги поддржува, а од друга страна ќе ги затоплува економските односи со Русија. Мислам дека таму не би се сменило ништо. И досега не се нешто многу единствени во одлуките.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom