Што би направиле доколку сте "глава" на државата?

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.749
Поени од реакции
4.517
Интересна тема .Иако глеам пошто општи муабети повеќе за заебанција е некако.
Ама еве доколку би имал апсолутна власт што би направил.

1.Би го средил увоз-извоз
(Не знам со кој памет увезуваат пченка и пченица со земја како нашата 250 дена мислам дека имаме сонце и плус вода и почва пример пелагонија.)(ова е еден пример се мисли на се што го имаме ,а сепак се увезува од странство)

2.Енергија
(Да се надоврзам на првото која е целта да се увезува изгор скапа струја кога имаме обновливи извори ,реки еден куп само на Вардар можат 20 мини-централи да направат,веќе напоменав 250 сончеви дена приближно ако не се лажам можеби и повеќе беа значи сончева енергија.Трето на многу локации во Македонија може да се искористи енергијата од ветерот итн.)
- Предности :Евтина енергија во време кога целиот свет се соочува со енергетска криза,чиста околина
- Негативности:Прилично скапи за држава со економија како нашава
Сумирање: Иако се потребни многу средства со добра политика и менаџмент мислам дека е изводливо и на крајот сепак се капитални инвестиции со кој парите би се вратите назад доколку се земе поголем кредит и секако евтина струја би била стимулатор за сите фирми и поединци.

3.Војска
(Би вовел редовна војска не знам точно колкав период најверојатно една година.Тука идејата не е толку за воена сила туку повеќе да се дисциплинираат младите да научат за вредностите во животот,да го почитуваат своето тело да се реши проблемот со дебелината и следните генерации кои не се станати од ПЦ да го видат сонцето)

4.Образование
(Овој сектор е прилично запоставен и може многу да се стори за него.Би вовел поголема контрола за ангажираноста на наставниците-професорите исто така и анкети за тоа кој колку добро си ја извршува работата секако со награда најдобар/а на годината.Би го насочувал образованието да прави специјалисти,а не сезнајковци.
Значи нема потреба од музичко и ликовно во средно образование еден пример е ова значи на пример кој сака музичко ќе си иде средно музичко.Пример јас во гимназија во втора година имав 14 предмети од кој пола беа непотребни така што за секое училиште би се стремело да биде специјализирано кон некоја насока.
Следно нешто ќе се насочува образованието да не биде во преголеми класови од 35-40 ученици за поефикасна настава или пр 100 студенти во една училница.
Ќе се воведе задолжително сексуално образование.Ќе се има пет часа спорт(физичко)во неделата.Ќе се укине религиозно образование секој што сака ќе може да посетува верски објект по негова желба за едукација ,но не во склоп на училиштата.
Ригорозен преглед на учебниците кои се употребуваат со цел да се употребува оној со најголема ефикасност и да се избацат сите грешки од него.
Ќе има само два учебници во продажба кои секоја година ќе бидат пишувани од збир на повеќе личности со соодветна експертиза и ќе се натпреваруваат за прво место и секоја наредна година ќе бидат надградувани.

5.Политика
(Би вложил напори за влез на Македонија во Нато(Е.У не ни треба)би вовел активна политика на дволичност со нашиот јужен сосед и со сите така наречени пријатели од западот.Јавно би кажувал дека нашата цел е Америка и Е.У ,но би се ориентирал за соработка со Русија,Кина и источните земји за поголема соработка на економски план.Би го сменил политичкиот систем демократијата не ја бива веќе.Би пробал на некој начин да му дадам удел на народот за некои одлуки на пример за името не би можело да се смени доколку не се согласи народот итн.

6.Туризам
(Тука има еден куп што да се пишува.Би вложил значителни средства во туризмот во Македонија би ги надградил постоечките центри и би ги промовирал и инвестирал многуте кои стојат не чепнати,би промовирал како селски така и градски туризам.
Од прва до четврта година средно сите екскурзии ќе бидат со цел да ја запознаеме сопствената земја иако мала тешко кој ја прошетал.

7.Финансии
(Би водел политика со цел секое семејство да има за пристоен живот.Значи плата со која може да се исплатат сите неопходни трошоци и да остане по малце настрана.Ќе се форсира што повеќе да се намалува сиромашната и богатата класа ,а да се зголеми средната.Значи да нема еден човек кој ќе нема за леб.
Да би имал поголема моќ би ставил правото за вода и три оброци како право на секој човек во светот.Ќе се стават посебни даноци за богатите луѓе(замислите во Германија за време на кризата богаташите сами барале да им стават даноци е тоа е ДРЖАВА е тоа се ЛУЃЕ)

ПРОДОЛЖУВА...ако имам време :нинџ:

П.С Луѓето ја прават државата ,а не таа нив значи без вас ова ќе остане само план :vozbud:

Се додека има МАКЕДОНЦИ ќе ја има и МАКЕДОНИЈА ;)

Член од
28 јуни 2011
Мислења
13
Поени од реакции
0
Би одел од врата на врата на најголемите компнии во светот и би ги молел за инвестиции и ништо друго!

Messanger

Аскер
Член од
15 октомври 2011
Мислења
380
Поени од реакции
344
Би кренал војна против Шиптаријата и бе се самоубил откако ќе ги испозаколам, бомбандирам :D

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Би ја растурил сдсм како партија
hahaha, sto ti smeta sega sdsm koga ovie se na vlast 6 godini i ideme u totalna propast, seti se samo kakvi bea cenite vo vremeto na sdsm kolku placase struja, voda, parno, gorivo, hrana a kolku trostruko poveke placas sega, so sto ti se podobri standardot vo ovie 6 godini??? Da sum glava na drzavava bi zatvoril i vmro i sdsm i se u zatvor i stavaj nova garnitura ludje i da se raboti pametno da se trosat drzavni pari da se otvaraat fabriki da se vrabotuva narodot taka ke ima i za narodot rabota i pari i za drzavata pari od izvoz na taa roba sto ke ja proizveduva a ne da se glupira kako ovie so spomenici i muzei barok stilovi i fontani vo gomniviot vardar, toa se frlanje pari vo veter nisto drugo. Butaat ludje vo administracii a oprema stara ista kako se pentium1 da imaat, otides da se slikas, padnal sistem, porano vadevme dokumenti za pomalku od nedela dena, sega 4-5 meseci da izvadis licna karta i pasos, pa ubrzana postapka samo da te derat. Vo bolnici demek imalo reformi a vnatre isto kako od titovo vreme, ne sreduvaat nisto nego samo ide i zatvara oddelenija po bolnici, treba celiot dzgan da go nabrka od tamu a ne da zatvara oddelenija vo bolnici, ostavaat ludje na aparati te na fizikalna, te na inhalacija i si idat si pusat cigari i si pravat muabet po 2 saati, vrata treba da razbies da gi izbrkas da gi nateras da rabotat, rdji. Tie pari sto se frlija vo gluposti ke se otvorea eden kup fabriki, eden kup bolnici ke se sredea i patista a ne da ni mazat oci imalo investicii, ke imalo vrabotuvanja, zimi k*r, proverete i sami na internet dali ima rabotni mesta vo dzonson kontrols. Po tvoe za se sto ne valja vo drzavava seuste e kriv sdsm? Sdsm ne pravese gluposti kako ovie sega so trosenje i nenormalno zadolzuvanje. Svesen li si deka poradi ova garnitura unistuvacka ima debelo da zaglavime kako narod, ke treba da prosime za da gi razdolzime dolgovite na drzavava da im e*am se po spisok gomnari.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.312
Поени од реакции
26.228
hahaha, sto ti smeta sega sdsm koga ovie se na vlast 6 godini i ideme u totalna propast, seti se samo kakvi bea cenite vo vremeto na sdsm kolku placase struja, voda, parno, gorivo, hrana a kolku trostruko poveke placas sega, so sto ti se podobri standardot vo ovie 6 godini??? Da sum glava na drzavava bi zatvoril i vmro i sdsm i se u zatvor i stavaj nova garnitura ludje i da se raboti pametno da se trosat drzavni pari da se otvaraat fabriki da se vrabotuva narodot taka ke ima i za narodot rabota i pari i za drzavata pari od izvoz na taa roba sto ke ja proizveduva a ne da se glupira kako ovie so spomenici i muzei barok stilovi i fontani vo gomniviot vardar, toa se frlanje pari vo veter nisto drugo. Butaat ludje vo administracii a oprema stara ista kako se pentium1 da imaat, otides da se slikas, padnal sistem, porano vadevme dokumenti za pomalku od nedela dena, sega 4-5 meseci da izvadis licna karta i pasos, pa ubrzana postapka samo da te derat. Vo bolnici demek imalo reformi a vnatre isto kako od titovo vreme, ne sreduvaat nisto nego samo ide i zatvara oddelenija po bolnici, treba celiot dzgan da go nabrka od tamu a ne da zatvara oddelenija vo bolnici, ostavaat ludje na aparati te na fizikalna, te na inhalacija i si idat si pusat cigari i si pravat muabet po 2 saati, vrata treba da razbies da gi izbrkas da gi nateras da rabotat, rdji. Tie pari sto se frlija vo gluposti ke se otvorea eden kup fabriki, eden kup bolnici ke se sredea i patista a ne da ni mazat oci imalo investicii, ke imalo vrabotuvanja, zimi k*r, proverete i sami na internet dali ima rabotni mesta vo dzonson kontrols. Po tvoe za se sto ne valja vo drzavava seuste e kriv sdsm? Sdsm ne pravese gluposti kako ovie sega so trosenje i nenormalno zadolzuvanje. Svesen li si deka poradi ova garnitura unistuvacka ima debelo da zaglavime kako narod, ke treba da prosime za da gi razdolzime dolgovite na drzavava da im e*am se po spisok gomnari.
Генијалец. :cuc: Кај беше досега само не ми е јасно. Вакви луѓе ни требаат. Што ги знаат работите. :cuc:

Gunner4ever

Vive la France
Член од
14 ноември 2009
Мислења
663
Поени од реакции
130
50% od naselenioeto zemjodelci, selekcija na onie koj ke prodolzat fakultet(talent,IQ,snaodlivost), Srednoto(gimnazija) bi go naprail premnogu tesko, a drugite taman :), Hranata ke bide mn eftina(golem broj na zemjodelie) i ste gradam fabrki(DRZAVNI) a ako treba ke smenam i ustav :)

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
Ќе најдам некој ваков и ќе го пуштам него да ја води државата, има све да дотера во ред.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.125
Поени од реакции
25.584
Ќе почнам да правам некои убави работи што Ѕинго ги кажуваше дека ќе ги прави со неговија 10 прсте. После тоа ќе ми дојдат Рикер, онаа после Штрос Кан што дојде, Баросо, Џулијен Милованович, Кристофер Хил а можда и Сергеј Лавров во пакет со Шацимаркакис и дечко му Jереван (нот ту би конфјусд вит д капитал оф Ерменија) Фуере. Ќе ме потапшаат по рамо и ќе ми кажат-шефе види вака, шоуто ќе продолжи без или со тебе. Така да ако нејќеш да те снема како политичка опција, или на авионот твој да му се деси Неке птице никад не полете од Саша Матич, ондак ќе чекориш по оваа пра-преродба од 101 чекор што ќе ти го кажеме. Ако правиш така ќе ти обезбедиме една трансакциска на Девствени во пакет со неколку хименопластични девици (трејдмарк од островот) за црни дани и един пасапорт од Бај Гањо. Тогаш јас ќе размислам кратко што ќе правам и веројатно ќе се повлечам за на мое место да дојде некој друг што ќе го прифати тој храбар и мудар предизвик.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
За помалку упатените
“Голем град“- остров во Преспанското езеро република Македонија.
по многу што слично на “Голи оток“ па и на “Алкатраз“
Луѓе мораме ова да го направиме . За Македонија.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.164
Поени од реакции
18.206
Поракава е со важност и за партијата шо ја нарачала и за сите други.

За помалку упатените
“Голем град“- остров во Преспанското езеро република Македонија.
по многу што слично на “Голи оток“ па и на “Алкатраз“
Луѓе мораме ова да го направиме . За Македонија.
Се е ок, само 70% од луѓево ќе плачат дека исти се сите и на крај пак ќе заокружат некој од нив :tapp: Секоја чест на исклучоци, на форумов се поголем број ама 1.800.000 гласачи се.Ширете го зборот...

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Македонија би ја направил националистичка држава, а секој Македонец националист.Би вовел секој училишен ден да се започнува и завршува со интонирање на македонската химна.Задолжително ќе биде децата уште од мали да се задојуваат со национализам и припадност кон својот народ и религија(христијанството).Демократијата , либерализмот, мултикултурата, невладини организации строго се забрануваат.Македонецот да се воспитува да научи да ги врти парите само кај своите луѓе како што прават Евреите.Секој што нема да работи за интересите на својот народ ќе биде егзекутиран.Србо-комуњари, левичари, бугарофили, србомани ќе бидат препратени на островот Мала Преспа без храна, вода да се мачат и својата смрт болно да ја дочекаат(како што тие правеле во минатото).

За време на мојата власт се воведува патријахално општество и строго се забранува западњачка “еманципација“ на жената.Секое македонско семејство е задолжено да има во просек миниум 5 деца за да во наредните 50 години станеме 10 милионска држава.Бројна заедница= моќна заедница.Психичкото и физичкото насилство врз жената и децата се казнува со 3-5 години затвор и физичка работа 8 часа дневно во период 1 година после завршување на затворска казна.Брак меѓу Македонец и НЕМАКЕДОНЕЦ строго е забрането.Истите ќе бидат исклучени од заедницата и протерани од државата.

Секое машко и женско дете мора да има завршено основно, средно и факултетско образование, а најдбрите ќе се школуваат на најдобрите универзитети.Децата нема да запишуваат тоа што сакаат , туку кај тоа што има потреба.Уште од мали ќе им се врши селекција за тоа кој за што е способен.

Строго е забранета емиграција село- град.Во селата се градат најсовремени патишта, канализациона, водоводна и електрична инфраструктура.

Дрогата, криминалот, абортусот, презервативите се строго забранети.

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
4 години чаламење и профит на моја сметка ( како сите досега така и јас )

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
За политичарите може и посебен третман да се спроведе. Пример Гвујо цел ден да се држи во соба со пушачи, а кога е ладно да се изнесува надвор на 20тина минути. Брколинда строго да се трењира со бркање на плоштад од страна на специјалците да видиме дали ќе се спрепне. Претходната гарнитура на чело со Бране да ги оставиш со 2000ки и цел месец да ги испитуваш како ќе преживеат, така цел живот транзиционо да го поминат.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.164
Поени од реакции
18.206
За политичарите може и посебен третман да се спроведе. Пример Гвујо цел ден да се држи во соба со пушачи, а кога е ладно да се изнесува надвор на 20тина минути. Брколинда строго да се трењира со бркање на плоштад од страна на специјалците да видиме дали ќе се спрепне. Претходната гарнитура на чело со Бране да ги оставиш со 2000ки и цел месец да ги испитуваш како ќе преживеат, така цел живот транзиционо да го поминат.
Мисли нов план, се гадат ЕБР од нејзините мустаќи, ништо од бркањето :D

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Мисли нов план, се гадат ЕБР од нејзините мустаќи, ништо од бркањето :D
Мустаќите ќе и ги оставиме и кондиционо ќе ја трењираме. Трчај бејби трчај!

Kajgana Shop

На врв Bottom