Македонска берза

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
и сега со договорот на ЕУ akciite би требало да идат нагоре странската берза отиде кај нас сабота не работат?!

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
и сега со договорот на ЕУ akciite би требало да идат нагоре странската берза отиде кај нас сабота не работат?!
Беше рипната берзата во САД и Европа во петокот. Ама господ знае каков натпис ќе има во понедалник. Може ќе им ги доунгреираат кредитните рејтинзи во ЕУ или ќе рипнат каматите на обврзници во Италија и Шпанија. И акциите ќе паднат. Глупо е да се кладиш на тоа што ќе пишуваат весниците. Во МК берзата со послендите години ги следи светските берзи. Во послениве недела две расте малку. Но долготрајнот опаѓачки тренд не е прекршен.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Да си прашам јас...Има ли најмала шанса цените на акциите да достигнат како оние во 2007...??? Или барем упола од тоа...??? :(

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Каде сте форумџии што мислевте дека златото ќе расте до бескрај? =) Пишував јас (кој ме следел) дека врвот беше кога достигна скоро 2000
--- надополнето: 15 декември 2011 во 00:46 ---
Да си прашам јас...Има ли најмала шанса цените на акциите да достигнат како оние во 2007...??? Или барем упола од тоа...??? :(
Во бликса иднина година две можеби помеѓу третина и половина од тоа во 2007/08 ама понатака со инфлација за 10 години или повеќе сигурно ќе отидат и над тоа од 2007 ама да чекаш толку време... со среќа

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Каде сте форумџии што мислевте дека златото ќе расте до бескрај? =) Пишував јас (кој ме следел) дека врвот беше кога достигна скоро 2000
--- надополнето: 15 декември 2011 во 00:46 ---

Во бликса иднина година две можеби помеѓу третина и половина од тоа во 2007/08 ама понатака со инфлација за 10 години или повеќе сигурно ќе отидат и над тоа од 2007 ама да чекаш толку време... со среќа
Сега се паѓа само УСД и можеби Јапонски Јен растат. Се така додека не се среди во европа или САД не почне да печати пари. И златото е risk asset. Сега има риск офф и се оди во долари и јени. Најдобро е се да се продаде и да се чуваат долари. Имаше најава за QE3 со летото 2012. До тогаш и МК берза ќе оди надоле. Може ќе треба и повеќе од 10 години берзата да се врати на ниво од 2007.

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Сега се паѓа само УСД и можеби Јапонски Јен растат. Се така додека не се среди во европа или САД не почне да печати пари. И златото е risk asset. Сега има риск офф и се оди во долари и јени. Најдобро е се да се продаде и да се чуваат долари. Имаше најава за QE3 со летото 2012. До тогаш и МК берза ќе оди надоле. Може ќе треба и повеќе од 10 години берзата да се врати на ниво од 2007.
како да дојдам до тоа купување долари... постирав и претходно и сакам да одбегнам трансакции на форекс и слично... дали постои фирма во мкд што ти гарантира форекс тргување или како што купувам акции на мк берза, дали може да зеам и валути... т.е да ги купам и продадам по средна вредност... а не да ги купам за 48.5 моментално, а истите да ги продадам се 46... ме разбирате нели ?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
како да дојдам до тоа купување долари... постирав и претходно и сакам да одбегнам трансакции на форекс и слично... дали постои фирма во мкд што ти гарантира форекс тргување или како што купувам акции на мк берза, дали може да зеам и валути... т.е да ги купам и продадам по средна вредност... а не да ги купам за 48.5 моментално, а истите да ги продадам се 46... ме разбирате нели ?
Мислам тоа што го сакаш го нема. Нема брокер во МК кој би ти тргувал во твое има наФорекс. Точно е дека има голема разлика (спред) меѓу куповната и продажна цена во менувачниците. Форекс ти е шанса да го избегнеш тоа. Ама и на форекс има дубари. Прво треба да ти ги конвертираа еврата во долари за да ти легнат на форекс сметката е тука знаат да заебаваат со курсот. После еторо например наплаќа 25 долари од повлекување на средства од нивната сметка. Не би ти го преопрачал тој Форекс систем. Треба да најдеш некој со асални услови. Изесапи што ти се исплати највеќе.
Јас користам Форекс за тргување ама треба убаво да се размисли пред да се одлучиш.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Друже јас искрено пари менувам во банките (и тоа не сите) точно е дека маржата е висока за сите валути освен за еврото. Али да се малтретираш по менувачници не ти препорачувам. Добри банки за курсни листи ти се стопанска, комерцијална и еуростандард, имаат нешто понисика маржа од другите. Е сега зашто викам добри бидејки маливе банки може ти на нет да видиш дека ти нудат поволен курс и ке ти кажат дека немаат пари да дојдеш утре да ги смениш а утре ке има нов курс.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Акциите на комерцијална се покачија 2650ден. конечно по големиот пад....
Кога би стигнале над 2900ден ги продавам ич не им се мислам доаѓа тешка финасиска криза само незнам кај би ги инвестирала не се малку пари не би сакала да ми пропаднат иако не сум зависна од нив. Ајде малку помош што мислите, читате анализирате како ке биде кај нас, што ли не чека
имаш акции од комерцијална банка сакаш да ги продадеш.. мислам дека е малку лоша идеава. моите работат во комерцијална и они тргуваат со акции ( едно време мн активно сега тапа пошто берзава е булшит ) и двајцата имаат кажано се можеме да правиме акциите од комерцијална никако да не се продаваат. многу стабилна банка е остај нека поминат 2 3 4 па можда и 5 години ( ако не ти се брза наравно ) јас ти гарантирам дека акцијата ке се врати на сума од 6000 денари НАЈМАЛЦЕ... мометално у светов е булшит со економијата ( освен кина ) но за краток период ке се оправи. не дека верувам во тоа него МОРА да се оправи. економијата никогаш неможе да падне само може да се зголемува ( на долг рок зборам )

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Не се залетувајте многу по Долари. Доларот беше 1.48 во однос на Еврото сега е 1.30. Нема уште многу да паѓа има најави за печатење пари во САД за во летото 2012 ако во Европа продолжи кризата а, ќе продолжи. Нема уште многу да паѓа еврото ова е краткотрајно макс уште неколку месеци. Сега му е шанса да си купите ефтини МК акции исто така и Среброто е бадијала. Од 48 долари е на 29 долари. Истотака и златото падна. Само малку да се стабилизираат работите и тие ќе рипната и растат подолг период среброто и златото ќе достигнат астрономски вредонсти за 4-5 години се спремаат за голем меур.

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Друже јас искрено пари менувам во банките (и тоа не сите) точно е дека маржата е висока за сите валути освен за еврото. Али да се малтретираш по менувачници не ти препорачувам. Добри банки за курсни листи ти се стопанска, комерцијална и еуростандард, имаат нешто понисика маржа од другите. Е сега зашто викам добри бидејки маливе банки може ти на нет да видиш дека ти нудат поволен курс и ке ти кажат дека немаат пари да дојдеш утре да ги смениш а утре ке има нов курс.
и спаркасе е добра

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Не се залетувајте многу по Долари. Доларот беше 1.48 во однос на Еврото сега е 1.30. Нема уште многу да паѓа има најави за печатење пари во САД за во летото 2012 ако во Европа продолжи кризата а, ќе продолжи. Нема уште многу да паѓа еврото ова е краткотрајно макс уште неколку месеци. Сега му е шанса да си купите ефтини МК акции исто така и Среброто е бадијала. Од 48 долари е на 29 долари. Истотака и златото падна. Само малку да се стабилизираат работите и тие ќе рипната и растат подолг период среброто и златото ќе достигнат астрономски вредонсти за 4-5 години се спремаат за голем меур.
Еврото ќе падне под 1,2 долари за едно евро сега незначи дека одма тоа ќе се случи ден ке расте (еврото) два дена ќе паѓа до летово или можеби до следната есен мислам дека ќе се оствари моето предвидување еве линк оди времеснки од почеток на еврото до денес (all) да го видиш графикот па направи една техничка анализа се оди во тој правец
http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-usd.en.html

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Еврото ќе падне под 1,2 долари за едно евро сега незначи дека одма тоа ќе се случи ден ке расте (еврото) два дена ќе паѓа до летово или можеби до следната есен мислам дека ќе се оствари моето предвидување еве линк оди времеснки од почеток на еврото до денес (all) да го видиш графикот па направи една техничка анализа се оди во тој правец
http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-usd.en.html
Колку ќе паѓа тешко е да се предвиди во 2010 било 1.19. Во 2008 од 1.56 на 1.25. Во 2000 година било и 0.80.Како што можеш да приметиш диповите се релативно краткотрајни и нагли. Mоже е дури и 1:1. Јас не би ризикувал многу макс до 1.20 дури и тоа е многу и ризично. Со тоа сум задовлен. Многу е тешко да се предивиди. Причина има две споротивни сили ЕЦБ и ФЕД. Ако скинат крединент рејтинг на ЕУ земји а многу е веројатно евротот ќе паѓа уште. Ако има дефлација ЕЦБ ќе почне да печати евра и еврото уште ќе паднеЕЦБ тагетира инфација на одредено ниво. Но, од друга страна ФЕД ако многу зајакне доларот ќе печати долари и доларот ќе падне т.е. ЕУР/УСД ќе оди горе.ФЕД таргетира слаб долар и БДП раст. Како и да е ќе има печатење пари. Што е многу добро за златото и среброто. Нема уште долго да трае ова макс до летото. Имам доста долари и шортоив но, лека по лека секој месец би си ги крател и земал профит. Мој совет е доларите на не ги чуваш повеќе од неколку месеци лето 2012 макс. После купи си што си сакаш се ќе биде на попуст.
П.С. Кој сака МК акции летото 2012 е најиделано. Тогаш обично и акците се циклично паднати, има слабо евро, а тазе печатени пари. Иделаен период за купување акции.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Колку ќе паѓа тешко е да се предвиди во 2010 било 1.19. Во 2008 од 1.56 на 1.25. Во 2000 година било и 0.80.Како што можеш да приметиш диповите се релативно краткотрајни и нагли. Mоже е дури и 1:1. Јас не би ризикувал многу макс до 1.20 дури и тоа е многу и ризично. Со тоа сум задовлен. Многу е тешко да се предивиди. Причина има две споротивни сили ЕЦБ и ФЕД. Ако скинат крединент рејтинг на ЕУ земји а многу е веројатно евротот ќе паѓа уште. Ако има дефлација ЕЦБ ќе почне да печати евра и еврото уште ќе паднеЕЦБ тагетира инфација на одредено ниво. Но, од друга страна ФЕД ако многу зајакне доларот ќе печати долари и доларот ќе падне т.е. ЕУР/УСД ќе оди горе.ФЕД таргетира слаб долар и БДП раст. Како и да е ќе има печатење пари. Што е многу добро за златото и среброто. Нема уште долго да трае ова макс до летото. Имам доста долари и шортоив но, лека по лека секој месец би си ги крател и земал профит. Мој совет е доларите на не ги чуваш повеќе од неколку месеци лето 2012 макс. После купи си што си сакаш се ќе биде на попуст.
П.С. Кој сака МК акции летото 2012 е најиделано. Тогаш обично и акците се циклично паднати, има слабо евро, а тазе печатени пари. Иделаен период за купување акции.
Добро ти е мислењето, сакам да додам дека акциите најверојатно ќе скокнат пред летото 2012 јас мислам на почетокот од 2012 заради атрактивните дивиденди, бидејки цените на акциите се релативно ниски а компаниите работат со добри профити (мислам на најмоќните мкд компании) релативно девидендите ќе бидат доста високи над 7-8 %(на пр. комерцијална банка) од сегашанта вредност. Размисли кој ти дава толкав принос за неколку месеци.
Втор аспект ти е дека големите инвеститори се повлекуваат од златото затоа почна цената и да паѓа (Сорос продаде се што поседува во злато баш тогаш кога сите медуми блиски до него или советуваа дека златоте е најпаметна инвестиција) Иако знам дека ќе речеш јак долар и акции не идат заедно тоа навистина е така последниве години, ама тоа не е природен закон, се менува, пазар, економија е општествена појава, можно е да има исклучок од тоа правило некој период

Kajgana Shop

На врв Bottom