Македонски специјални единици (полициски и воени)

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Да ми направите споредба на нашите специјалци со српските, и дали може некои споредби на српските специјални сили со некои од американските или француски,британски специјалци.

I

IBIZA SOUND

Гостин
moze li nekoj da postira video od vojnata 2001 ama da bide vo zivo,znaci da ne e nesto montirano ili nekoj trening
moze do sega ima nekoj nesto staveno no nemozam da najdam

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.268
Поени од реакции
958
Нова информација од припадник на ЕБР кој е во 1 чета.Црните униформи што ги имаа ЕБР се земени и им дале дигитални маскирни како на ПЕП зелените.Исто така и со тигрите само на нив црните им останале и значи тигрите имаат 6 униформи:обична полициска,маскирна слична на новата која ја употребувааше во војната,маскирна од америка како на SWAT,новата дигитална како на ПЕП,старите црни униформи после војната и пред војната и новите што ги добија во 2006-2007.Што значи во поглед и на униформи облека тигрите се пак најопремени.

Член од
26 септември 2011
Мислења
539
Поени од реакции
2.371
Да Урко беше припадник на “Волците“ а во Вејце загинаа четворица.(Џингар,Другарчики,Коста и Роберт)
поз
a koj bese glaven na tigrite vo 2001 znam deka gen major Stojance Angelov mu bese zamenik?DALI VO ARACINOVO VO ZAVRSNIOT UDAR NEKOJ DEZERTIRA POEDINCI?ILI SITE SPECIJALNI EDINICI TIGRI VOLCI I i drugite kako armijata bea vkluceno dali so polna borbena sila bese akcijata poz
--- надополнето: Nov 14, 2011 10:45 PM ---
Да Урко беше припадник на “Волците“ а во Вејце загинаа четворица.(Џингар,Другарчики,Коста и Роберт)
поз
a koj bese glaven na tigrite vo 2001 znam deka gen major Stojance Angelov mu bese zamenik?DALI VO ARACINOVO VO ZAVRSNIOT UDAR NEKOJ DEZERTIRA POEDINCI?ILI SITE SPECIJALNI EDINICI TIGRI VOLCI I i drugite kako armijata bea vkluceno dali so polna borbena sila bese akcijata poz

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Да ми направите споредба на нашите специјалци со српските, и дали може некои споредби на српските специјални сили со некои од американските или француски,британски специјалци.
Тешко да се направи таа споредба бидејки : Српските специјалци искусија многу војни да не набројувам сите знаеме кои, а за американските, француските, британските, германските, руските и слични сме далеку и не се споредуваме.

напоменувам не далеку во поедницки далеку во обука , вооружување, воено искуство и сл.

позз

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
далеку во обука , вооружување, воено искуство и сл.позз
во вооружување и опременост да а во обука не верувам далеку бидејќи нашите единици имаат соработка со познати специјални единици, најголема соработка имаат остварено со Французите т.е. француската GIGN или RAID што се сметаат како едни од најелитните единици во Европа а може и пошироко, со SAS ама не некоја значителна воена обука(обука за прва помош), а сега се шират гласини дека потпишале соработка и со руските СПЕТСНАЗ.

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
во вооружување и опременост да а во обука не верувам далеку бидејќи нашите единици имаат соработка со познати специјални единици, најголема соработка имаат остварено со Французите т.е. француската GIGN или RAID што се сметаат како едни од најелитните единици во Европа а може и пошироко, со SAS ама не некоја значителна воена обука(обука за прва помош), а сега се шират гласини дека потпишале соработка и со руските СПЕТСНАЗ.

Па знаеш затоа и се викаат специјалци бидејки имаат посебна т.е специјална обука, опрема и воорожување ако едно од овие три битни фактори не постои како карактеристика тие веке се класифицираат како единица со посебна обука а не како специјална единица или единица за специјални операции.
Имам слушнето за нашите дека имаат тренирано со француските GIGN и RAID како и со српските САЈ но тоа се однесува за ЕСЗ Тигар.Волците имаат тренирано со некои од единицта на САД како 82nd Airborne Division, 1st Cavalry Division со кои и заедно оперираа во Афганистан и Ирак, но кои не спагаат како специјални единици или единици за специјални операции во склоп на вооените сили на САД.Знам дека Волците имаат тренирено со Турските, Француските, Словенските, Романските, Хрватски ,Шветски ...Но едно не ми е јасно и не знам ако некои има некоја валидна информација нека напише значи

Дали нашите специјални единици т.е ПСО Волци имаат учествувано на мисии во Ирак или Афганистан заедно со некои специјални единици како UK SAS, US Army Special Forces (Green Bеrets), US Army SFOD-D (Delta Force), US Navy Seals, German KSK и сл единици?

Член од
13 декември 2008
Мислења
125
Поени од реакции
8
ЕБР имаат обична полициска униформа ? Овие специјалциве што носат притворени за на суд се ЕБР или ПЕП (по ТВ што ги гледаме како на пример што беше оваа последнава акција со лажирање сообраќајки) ?

Член од
26 септември 2011
Мислења
539
Поени од реакции
2.371
A koj bese glaven na tigrite vo 2001 znam deka gen major Stojance Angelov mu bese zamenik? i dali znaete koj bese glaven na VOLCITE togas vo 2001 pisi DALI VO ARACINOVO VO ZAVRSNIOT UDAR NEKOJ DEZERTIRA POEDINCI?ILI SITE SPECIJALNI EDINICI TIGRI VOLCI I i drugite kako armijata bea vkluceno dali so polna borbena sila bese akcijata poz

К

командо

Гостин
A koj bese glaven na tigrite vo 2001 znam deka gen major Stojance Angelov mu bese zamenik? i dali znaete koj bese glaven na VOLCITE togas vo 2001 pisi DALI VO ARACINOVO VO ZAVRSNIOT UDAR NEKOJ DEZERTIRA POEDINCI?ILI SITE SPECIJALNI EDINICI TIGRI VOLCI I i drugite kako armijata bea vkluceno dali so polna borbena sila bese akcijata poz
во арачиново беше акција со врзани раце :) тепај,ама не ги убивај...

т.е. дупчење у здрав мозок. А доколку им се дадеше дозвола за целосен напад, волците и тигрите ќе го срамнеа арачиново со земја и ниеден терорист немаше да се извлече :D

А кога веќе спомна дезертирање... знаеш дека момците од специјалните единици постапуваат по команди на министер/претседател т.е. врховен командант? :) тоа е тоа... каква команда ќе добијат,мора да ја почитуваат.
значи не дезертираа припадниците на спец единици,туку само слушаа наредби.. кои гласеа : престанете со нападот,повлечете се.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Војната тука беше за срамота,и ние и тие од другата страна бевме само фигури на шаховска табла шетета што изгинаа толку луѓе.А Арачиново беше срушено цело немаше цигла на цигла,грешка е што како што кажа генерал Стојанче Ангелов на Арачиново е направен пешадиски напад што е многу погрешна тактика за толку мало населено место,требало многу повеќе оклопни возила.За освојување на Арачиново од Меѓународната заедница се дадени 3 дена,ако за 3 дена не се освои тогаш да се реши по дипломатски пат.И ние 3 дена не го освоивме и се случи тоа што се случи.Се беше само една голема заебанција..............

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Кога ги извадија терористите од Арачиново и кога влегле внатре во селото нашле стотици столчиња извадени пред куќите. Тоа е муслимански обичај кога ќе умре некој муслиман блиските од неговото семејство вадат столче пред куќата.
--- надополнето: 15 јануари 2012 во 15:22 ---
Па знаеш затоа и се викаат специјалци бидејки имаат посебна т.е специјална обука, опрема и воорожување ако едно од овие три битни фактори не постои како карактеристика тие веке се класифицираат како единица со посебна обука а не како специјална единица или единица за специјални операции.
Имам слушнето за нашите дека имаат тренирано со француските GIGN и RAID како и со српските САЈ но тоа се однесува за ЕСЗ Тигар.Волците имаат тренирано со некои од единицта на САД како 82nd Airborne Division, 1st Cavalry Division со кои и заедно оперираа во Афганистан и Ирак, но кои не спагаат како специјални единици или единици за специјални операции во склоп на вооените сили на САД.Знам дека Волците имаат тренирено со Турските, Француските, Словенските, Романските, Хрватски ,Шветски ...Но едно не ми е јасно и не знам ако некои има некоја валидна информација нека напише значи

Дали нашите специјални единици т.е ПСО Волци имаат учествувано на мисии во Ирак или Афганистан заедно со некои специјални единици како UK SAS, US Army Special Forces (Green Bеrets), US Army SFOD-D (Delta Force), US Navy Seals, German KSK и сл единици?
Тоа ќе го прашаш некој од таа единица кој има служено во Авганистан или Ирак да ти каже, зашто за тоа малце информации има. Знам дека кажуваа Волците имаат по брутална обука од Зелените Беретки и САС.

Kajgana Shop

На врв Bottom