Убавината и паметот

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.423
MM kombinacija od nadvoreshna i vnatreshna ubavina., veruvam vo toa., a sekoj razlichno gleda ., i rasuduva i donesuva zakluchoci spored toa kako nemu vo momentot mu e od korist;) kiss4e

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Ја сум екстремно паметен и болно убав, затоа луѓе ме избегаваат... клтетва е луѓе...клетва

PSY M.D.

the Bloodroyal
Член од
14 март 2009
Мислења
20
Поени од реакции
14
Убавите луѓе кога ќе станат свесни дека нивниот изглед им помага во секојдневниот зивот , помалку време ќе и посветат на збогатување на својата личност бидејќи светот околу нив ги цени според УБАВИНАТА и се разбира нема да влозат труд во градење на позитивните карактеристики на личноста. Односно , разбирањето за хипотетичката предност што ја имаат во споредба со другите , тие знаат дека мозат да добијат што сакаат ако само побараат. И најлошиот дел од тоа ќе има последици кога убавината ќе исчезне и ќе остане само она што личноста го прифатила како дел од својата психолошка конституција , а тоа нема да биде ниту една мала книга или приказна , бидејќи во текот на нивниот зивот убавите луѓе не читале книги , не се интересирале за себеанализа или за себеподобрување и за влозување на свој труд да постигнат или остварат некоја работа, така што тие практично ќе бидат хендикепирани за комуникација со светот откако ќе ја загубат убавината и ќе остане само една празна школка со тоа што сега никој нема да сака да ги погледне а во никој случај (освен во созалување) да им помогне во нивната егзистенција . На крај ќе останат сами пропаднати и неисполнети суштества кои многу задоцнето ќе сфатат дека треба да се влозување во себе-подобрувањето. Образованието , цитањето книги , работењето и стекнувањето искуство и многу други работи кои убавите не ги сметаат за релевантни се интегрираат во една кохезија на човекот што дава слика за тоа каква е лицноста на секкој поединец.

Mila Mina

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Член од
12 ноември 2011
Мислења
649
Поени од реакции
712
. На крај ќе останат сами пропаднати и неисполнети суштества кои многу задоцнето ќе сфатат дека треба да се влозување во себе-подобрувањето. Образованието , цитањето книги , работењето и стекнувањето искуство и многу други работи кои убавите не ги сметаат за релевантни се интегрираат во една кохезија на човекот што дава слика за тоа каква е лицноста на секкој поединец.
Овде се гледа фрустрација лична и комплекси на убавината околу тебе;) Ги направи сите убави луѓе-глупи! Страшно!..Но така најчесто гледаат скоро сите луѓе(не си ти крив) али тоа е една голема предрасуда..Ке ја спомнам како пример Оливера Трајковска(водителка),Џони Деп,Бред Пит, Анџелина, Шерон Стоун,Леонардо Дикаприо и мн.др.кои не би рекла дека се прости и немаат памет! Но тоа е тешко да се признае дека убавината и паметот можат да се спојат пошто ќе се сруши твоето себеоправдување зашто си ружен а "паметен" ..Како ќе се оправдаш пред себеси зашто неможеш убава девојка да фатиш? Најлесно е да кажеш ГЛУПА е, и мирно ќе спиеш;) Или ако видиш убав дечко (по кој девојки лудуваат)од завидливост ке кажеш дека е глуп а не си ни прозборел 2 збора!Тоа е....
Не сакам генерализирања и јас ПОЗНАВАМ МНОГУ УБАВИ ЛУЃЕ А ПАМЕТНИ! И ти познаваш али не сакаш да признаеш;) Така помирно можда спиеш ;) Али не е вистината тоа........Има секакви али не е убаво да генерализираш УБАВ/А- ГЛУП/А!

PSY M.D.

the Bloodroyal
Член од
14 март 2009
Мислења
20
Поени од реакции
14
Крај на поентата ми е дека без разлика дали си грд или убав (а тоа е многу релативно и субјективно) поединецот не треба да ги потценува или стереотипизира другите луѓе врз основа на тоа како изгледаат или колкав им е коифициентот на интелигенција. Секој има право да постои така како што сака.
Значи не сакав да навредам никого, само го изнесувам своето мислење.

Mila Mina

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Член од
12 ноември 2011
Мислења
649
Поени од реакции
712
Се разбира дека има многу примери на убави луѓе кои се паметни , ама не сум сигурен дека го знаеш коефициентот на интелигенција на познати актери , што не значи дека се глупи , напротив мозно е да се паметни. За комбинацијата на памет и убавина моземе да бидеме сигурни кај луѓе што добро ги познаваме.
P.S. како знаеш дека сум убав или грд ??? и дали сум паметен или глуп ???
Па да,неможе да се генерализира тоа и ми беше поентата...Но сепак ти ги опиша убавите како луѓе кои не се трудат да се надоградуваат и идат на карта на убавина..Сепак им стави етикета ГЛУПИ СЕ али малку замотано кажано;)Сепак поентата ти ја сватив ;)
А за оние кои ги дадов како пример делата нивни зборуваат и ако си ги слушал некогаш....нема потреба од IQ тестови:)
Онда ај кажи (по твоја логика ако идеме) од кај заклучи дека се глупи убавите ако не им го знаеш коефицинетот на интелегнеција?А?;) Ти им викаш ај кажи ми го коефициентот и заклучуваш дека убавите луѓе се глупи??:icon_mrgr:
Во секој случај секој кој ги означува убавите луѓе како глупи има проблем со себе...Пошто тоа ти е исто и јас да велам секој ружен е паметен! Едно прашање до тебе ДАЛИ СЕКОЈ РУЖЕН Е ПАМЕТЕН? И надограден читал се усовршувал ?
ГЛУПО Е ДА СЕ ГЕНЕРАЛИЗИРА! и крај на муабетот! Има секаков спој на убавина и памет..Има секакви луѓе..Не сакам генрализирања околу тоа поле....Зборуваат фрустрациите кога се генерализира;)
п.с.А за тебе незнам ни што си ни каков си ..само знам дека имаш фрустрација и предрасуди околу ова лично поврзани(како и грото на луѓе;) ).....
--- надополнето: 12 декември 2011 во 15:43 ---
Крај на поентата ми е дека без разлика дали си грд или убав (а тоа е многу релативно и субјективно) поединецот не треба да ги потценува или стереотипизира другите луѓе врз основа на тоа како изгледаат или колкав им е коифициентот на интелигенција. Секој има право да постои така како што сака.
Значи не сакав да навредам никого, само го изнесувам своето мислење.
Е со ова веќе ублажи;) Да овака напишеше на почеток немаше да те реплицирам воопшто напротив ке ми се допаднеше мислењето:)

И го избриша постот долг кој јас само на дел го реплицирав ..сепак одговорив на веќе избришаниот твој пост;)

PSY M.D.

the Bloodroyal
Член од
14 март 2009
Мислења
20
Поени од реакции
14
Друга поента за убавите спроти глупите ми е дека е поголема веројатноста убавиот да не се замара со тоа колку е паметен бидејќи е убав. За разлика од него наводно помалку симпатичниот (ако смета дека е таков, бидејќи ниеден човек за себе не би казал дека е грд, ФАКТ) ќе се труди повеќе да ја збогатува својата психолошка убавина затоа што смета дека само убавината не е доволна за да се успее во светот. Значи постојат луѓе што се убави и паметни , но концептот за убавина е повеќе субјективен од концептот интелигенција , бидејќи постојат тестови за интелигенција додека (не знам точно) но мислам дека не постојат ТОЧНИ тестови за убавина. Ретко кој човек би казал дека е грд или дека е глуп. Самиот факт дека тоа е понизувачко за него и мозе да влијае на неговата самодоверба ги прави луѓето понекогаш субјективни за нивниот изглед или интелигенција. А дека постојат паметни и убави и грди и глупи мозеби е точно . Крајната линија е дека не моземе а и не смееме да им судиме на помалку убавите или помалку интелигентните. А стереотипот за убавина без памет е само фикција , не е точно. Убавината мозе само да влијае на тоа како поединецот е прифатен во социјалната средина, односно многу повеќе комуницираме со убавите и повеќе се друзиме со убавите се додека не ги запознаеме подобро, а кога ќе се случи тоа тогаш моземе да одредиме дали сакаме или не сакаме да сме во негова средина... Сепак мораме да признаеме дека убавите ПОВЕЌЕ се друзат со други исто така убави луѓе, но не генерализирам . Се зависи од тоа што за субјектот е убаво и што за субјектот е паметно. Секоја различна индивидуа има свое СУБЈЕКТИВНА перцепција за овие два концепта.

Mila Mina

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Член од
12 ноември 2011
Мислења
649
Поени од реакции
712
Две работи кои некако тешко одат во пакет
Епа има и овакви:icon_mrgr: Глупи и Ружни:icon_mrgr:
--- надополнето: 12 декември 2011 во 20:15 ---
Да де, убаво си рекол прво дружење запознавање па суд!:icon_mrgr:
Затоа и ти реплицирав дека неможеш однапред да знаеш кој е паметен а кој глуп!!! Не му пишува на чело!!!;)Додека не се упознаете или не прозбори.....Изгледот вара тоа сите го знаеме;)
Со останатото се сложувам убавите се дружат со убавите...тоа е точно и уште едно само да те исправам нема тестови за убавина али има ОПШТО ПРИФАТЕНА УБАВИНА...Имаше истражување дека тоа е симетријата на лицето кај човекот(BBC-документарен филм) И еве да речеме на сите скоро Адриана Лима им е убава или Анџелина Џоли или Бред Питт или Џорџ Клуни..........Они се општо прифатливо убави за сите скоро..И тоа е некое скалило кој е убав а кој не;)

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
Незнам зошто нонстоп луѓето ги споредуваат овие две особини. Нема врска убавината со паметот, ни ти го дава, ни ти го одзема. Знам многу убави што кога ќе отворат уста од нив не искача ни еден паметен збор, знам убави и паметни, знам глупави и грди и знам грди и паметни. Немаат врска едно со друго.

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.402
Поени од реакции
4.775
Убаво би било кога селективно би ги перципирале работите.

ЦЕЛО Е КОГА ИМА СЕ!

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Ајде, нова тема за филозофирање. :)

Некој мисли така, некој обратно, некој дека нема врска едното со другото итн. Што мислите вие?
Дали од старт убавиот човек го осудувате дека е глупав или без разговор не донесувате заклучок?
Дали па за понеубавите луѓе мислите дека се попаметни?
Мислите ли дека овие две работи кај човекот се во постојана борба и секогаш се трудат едната со другата да се надополнат? Кога некој е убав да се пробива низ животот со помош на својата убавина, а кога некој не е, се труди да го прави тоа со помош на својот памет?
Дали има врска едното со другото ? -Да
Зошто?
Па најголемата илузија во животот е да ве натера некој да помислите дека некоја работа е поделена кога се се што постои е само мало делче од целото,се е поврзано на овој или оној начин.
Да судам не никогаш не ги судам луѓето ниту пред да ги запознаам ниту потоа.
Мислам дека сите се согласуваме дека убавината е релативна работа или може да се рече прашање на вкус.
Е сега од тука ако некој/а физички не е толку надарена мора да се истакне со нешто друго пр. интелегенција.
Значи убавината и интелегенцијата повеќе се индиректно поврзани па од тука не се ниту право ниту обратно пропорционални.
Па од тука всушност и произлегува таа врска помеѓу убавина v.s интелегенција.
Како се пробиваат луѓето е некако многу инвидуална работа.
Јас на пример го користам и едното и другото ,а мислам тоа и сите останати го прават така.
Само што кај некои е поизразено едното од другото како на пример фотомодели и некои слични професии кај кои поизразен е факторот убавина,но мислам дека погрешно е да се мисли дека некоја натпросечно убав/а девојка ,дечко може да да успее во тој бизнис без доволно мозок:pos:

Член од
5 август 2008
Мислења
558
Поени од реакции
180
Насловов ми дава асоцијација на филмот Beautiful mind.

Kajgana Shop

На врв Bottom