САД не е пријател на Македонија, тоа е факт и реалност

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
ај добро САД ни се најголеми пријатели ние не бевме посилни од 2000 идијоти кој самите себеси се рокаа на мини и албанија ќе не нападнеше (држава на држава у сред европа на 21 век јеа рајт ;) ) абадон овој ли е експерт за меѓународни односи 0.о ?
Ако бевме посилни од 2000 идиоти, тогаш немаше ниту да капитулираме, нели...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.352
Поени од реакции
26.356
ај добро САД ни се најголеми пријатели ние не бевме посилни од 2000 идијоти кој самите себеси се рокаа на мини и албанија ќе не нападнеше (држава на држава у сред европа на 21 век јеа рајт ;) ) абадон овој ли е експерт за меѓународни односи 0.о ?
Добро ќе ги разбиевме тие 2000 идиоти. А поствоениот период? Како ќе ја организиравме државата тогаш? Или битно е само да ги разбиеш идиотите, а после Македонците во западна Македонија нека живеат како Христијаните во Египет и отпорот на мнозинското население кон полицијата во тој дел од државата нека биде како отпорот на Авганистанците кон НАТО. Го пишува тоа во книгата на генералот?

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Леле тапанари, не е ни чудо што сме во оваква состојба, како овчички пред колење.

Работев во новинска агенција за време кризата 2001.
Кога ги нападнаа терористите во Арачиново, АРМ и МВР, ваљда се наши овие, на третиот ден од офанзивата му се јавија од НАТО на Трајковски, бог да го прости,престанете со воени дејствија, повлечете се.
Трајковски во првиот момент одбил, затоа што АРМ и МВР, ваљда се наши, влегле во селото, заземале позиции, но во селото инструктори американци.
Истиот ден одкако Трајковски одбил, за 2 часа, повторно од НАТО на линија, авиони од Италија се полетани ќе напаѓаат легитимни цели во Р.Македонија.
Ако ви текнува тогаш имаше и чудни прелети на НАТО хелихоптерите над резиденцијата на Водно.Беше јавено и дека се најдени радиолокатори низ многу места во Скопје, донесоа еден таков и во редакција.

И да кажеш дека САД и НАТО ти се стратешки партнер кои меѓудругото сакаат и име и личен опис да ти сменат, поред силуење, не знам.

А тоа дека им се може, им се може бе брате, за тоа нема дискусија, сила се.

Зошто Македонија опстана ?

Зошто и Милошевич ја остави Македонија ?

НАТО и ЕУ, прво Косово ќе го стабилизираат, а Македонија со Косово и Албанија поред себе, во комбинација со новата територијална поделба и рамковниот договор, дефакто станува нивна покраина.

Кога ќе дојде моментот, а ќе дојде многу брзо да прогласат федерална единициа, знам дека едни исти, па ќе си свршуваат на америка и нато.

Наш единствен спас од оваа голема каша во која сме увалени, каде секоја секунда, СЕКУНДА, губиме по метар територија, преку организирано населување и увоз на население од Косово, инсталирање на исламот на секој ќош, нормално е бре брате да ти е спасот од земји кои се налик на тебе.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Ако бевме посилни од 2000 идиоти, тогаш немаше ниту да капитулираме, нели...
епа тоа и ја го зборам бе друже РЕЖИРАНО беше ... немаше еден "фронт" ако може така да се нарече каде што они дадоа отпор прочитај ја книгата од генералот жити све вака мислиш дека си мн паметен а не си реално (нити пак сум јас)
--- надополнето: Dec 11, 2011 9:00 PM ---
Добро ќе ги разбиевме тие 2000 идиоти. А поствоениот период? Како ќе ја организиравме државата тогаш? Или битно е само да ги разбиеш идиотите, а после Македонците во западна Македонија нека живеат како Христијаните во Египет и отпорот на мнозинското население кон полицијата во тој дел од државата нека биде како отпорот на Авганистанците кон НАТО. Го пишува тоа во книгата на генералот?
како до тогаш така и понатака реално не беа дискриминирани никој ама они сакаат федерација а тоа е прв чекор кон федерација , а федерација е прв чекој кон сецесија и така фино лепо некој си го изрежирал тоа и не спакувал нас и вакви момци ко тенеке веруваат дека САД ни помагале 0.о

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
А што требаше, да земат да ја водат војната наместо нас?!?

Мислам да бидиме реални ние сме само марионета држава за нив.

И во крајна линија правиме муабет кој ни е каков таков пријател, затоа што јас од руско пријателство немам видено ниту п.

До Славјански
А за тоа каков пријател е Русија, видовме како си помина Србија.
Бате, бате, доста не ме брани повеќе...

Член од
6 декември 2010
Мислења
238
Поени од реакции
158
Македонија 2001 беше нападната од протекторатот Косово, тоа е факт, во тој период се знае која држава имаше најголема воена база и целосна контрола во Косово. Македонија има повеќе штета отколку корист видено од политиката на УСА кон нас, а сите вие кои ги застапувате америчките интереси овде на форумов, замислете се малку пред да напишете барем уште една реченица, со цел величење на мајти гуд оле Америка, не за друго, грев е према сите војници и полицајци што непотребно изгинаат во тој, и до ден денес, нејасен конфликт што ни се случи.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
А што требаше, да земат да ја водат војната наместо нас?!?

Мислам да бидиме реални ние сме само марионета држава за нив.

И во крајна линија правиме муабет кој ни е каков таков пријател, затоа што јас од руско пријателство немам видено ниту п.

До Славјански
А за тоа каков пријател е Русија, видовме како си помина Србија.
Бате, бате, доста не ме брани повеќе...
Јас тогаш се прашував зошто глумат неутралност кога сите знаевме на чија страна се.
Сега ми е јасно,ако не глумеа тогаш денес немаше да има луѓе што мислат како тебе.
ЈБГ,секогаш гледаат 2-3 потега нанапред,затоа и се таква сила.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Јас тогаш се прашував зошто глумат неутралност кога сите знаевме на чија страна се.
Сега ми е јасно,ако не глумеа тогаш денес немаше да има луѓе што мислат како тебе.
ЈБГ,секогаш гледаат 2-3 потега нанапред,затоа и се таква сила.
Доколку американците не делуваа во наша корист, тогаш сите непотребни жртви кои ги спомна Вивиан ќе беа десет пати поголеми, а Македонија ќе се распаднеше.

Само на две држави му одговараше 2001 и да се распадниме како држава со многу жртви, една на север и една на југ од нас.

Така јас гледам на работите.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Доколку американците не делуваа во наша корист, тогаш сите непотребни жртви кои ги спомна Вивиан ќе беа десет пати поголеми, а Македонија ќе се распаднеше.

Само на две држави му одговараше 2001 и да се распадниме како држава со многу жртви, една на север и една на југ од нас.

Така јас гледам на работите.
ти веројатно имаш 18 или помалку тоа е прва работа а втора работа првиот болд жити се кој ќе ги напраеше бе ?!
трета работа вториот болд да не ќе не нападнеа директно држава на држава :) ?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
ти веројатно имаш 18 или помалку тоа е прва работа а втора работа првиот болд жити се кој ќе ги напраеше бе ?!
трета работа вториот болд да не ќе не нападнеа директно држава на држава :) ?
Што ти значи ова држава на држава, као демек Грција ќе ни речи ''Ај бе да си излезиме" :)

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Што ти значи ова држава на држава, као демек Грција ќе ни речи ''Ај бе да си излезиме" :)
па тоа и јас те прашувам :) дали сериозно викаш дека можела некоја држава од соседството да не нападне :) ? дали си до толку патем ств одговори ми дали имаш 18 или помалце години ?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
па тоа и јас те прашувам :) дали сериозно викаш дека можела некоја држава од соседството да не нападне :) ? дали си до толку патем ств одговори ми дали имаш 18 или помалце години ?
А кај реков јас дека држава од север или од југ директно ќе не нападне?

Тоа го мислев само на Албанија и Бугарија, кои директно можеа да се вмешаат, тогаш во тој момент. Иако и тие најверојатно ќе испратеа "доброволци" со македонско државјанство.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Од сега па натаму, ќе си го мерам времето поминато на форумот, и ќе барам од тебе одобрување. И да, што се однесува до темите од надворешната политика, тенеке е за тебе Хенри Кисинџер...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Вака...

Добро нема врска ова со КФОР не го известувал штабот на АРМ и ние сме имале одлични стратези. Ајде сега да ги повториме фактите.

Значи војната во 2001 ја завршивме во ситуација кога не сите Албанци беа солидарни со ОНА, ниту во Косово сите политички фактори беа солидарно со ОНА, ниту Албанија беше вмешана.

Војната заврши со два-три фронта во Тетово, во Липково и во Арачиново.

Ние можевме некако да се носиме со проблемот додека беше само Татово, кога се создаде и вториот фронт во Липоковско нашите снаги се растегнаа и не можеа да стасаат секаде.

Доколку нашите сили го заземеа Арачиново во 2001, без разлика како и со колкави загуби на нивна и на наша страна, тогаш Албанците ќе се солидализираа со ОНА, по што ќе следеше фронт во Скопје, Струга, Кичево и Гостивар.

После тоа ќе се вмешаше и Албанија, а после тоа и други држави најверојатно Бугарија.

Македонија после тоа немаше да постои.

Американците не ја спасуваа ОНА, американците ја спасуваа Македонија.

Распад на Македонија во тој момент му одговараше само на држави на север и на југ од нас.
Tell me you kidding...
Воена интервенција на Албанија во 2001? :cuc:
Албанските воени сили како вршат инвазија или барем одредени тактички задачи на територија на РМ !?
Со сите два МиГ-19 во оперативна состојба или со кинеските олупини Тип-59, ретардираниот брат на Т-55...како економски ќе се напрегнеле да го направат тоа е уште една мистерија,банкротирани после граѓанската војна во 1997 кај нив. И воопшто кој и каде изјавил од официјална Тирана таква можност?!
Поголема била шансата зета-ретикуланците да нападнат, секако правејќи пауза за цигарче на Уран пред да стигнат...

Нешто слично може да се каже и за Бугарија, иако со повеќе и релативно посовемен хардвер, можноста да интервенираат воено била во доменот на wishful thinking на некој локален националист од Габрово пред кооперација...

На што го базираш фактот дека ќе се солидализирале ако беа сведоци на успешно завршена операција и парада на герилците со лисици пред камери? Чудно како во Хрватска некој не дојде до таква идеја при операција Олуја па да го запрат нападот “ради виши цели“...:pos:

А како 4-6.000 герилци, со сета опрема, тешки митралези, минофрлачи, РПГ, логистика и сите видови позадински потреби и сето кое е потребно за воени дејства со месеци и месеци, некако неприметени од КФОР/НАТО инаку задолжен за обезбедување на границата при непостоење соодветни косовски органи и последна инстанца во самото Косово....ДА НЕ ЗАБЕЛЕЖАТ НИШТО...ама не се вклопува во чаршиски експертски муабет од типот “се телепортираа некако“...или “ не знаете вие шо е љубав америчка“....:icon_lol:
Настрана што и за време на конфликтот, герилците си имаа сообраќај во два правци, пустиот КФОР...see no evil, hear no evil...

Kajgana Shop

На врв Bottom