Вегетеријанство

Mila Mina

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Член од
12 ноември 2011
Мислења
649
Поени од реакции
712
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YnONLDo6PWI

Во оваа видео покрај другото има и детални објаснување
за состојките во храната, ама малце е долго
Го изглеав скоро цело освен со оние ГАДНИ моменти со животните ги рипав:sick::mad:ОООдвратно!:sick:
Знам за доста од тоа за што збореше дека нашето тело е конструирано така да јаде билки растенија а не е месојад...Али за ова што ме интересираше немаше ...Треба да пребарам на нет коа имам време....Пошто јас на некој начин избегнувам меса и млечни производи а јајца скоро и да не јадам знам дека се штетни...Повеќе овошје зеленчук салати сакам и риба и морски плодови.......Поубаво и полесно се осеќам...Али страв ми е да изфрлам од животинско потекло производи поради здравје...И јадам не често али помалку......Затоа и прашав..........Ми требаат одговори

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Го изглеав скоро цело освен со оние ГАДНИ моменти со животните ги рипав:sick::mad:ОООдвратно!:sick:
Знам за доста од тоа за што збореше дека нашето тело е конструирано така да јаде билки растенија а не е месојад...Али за ова што ме интересираше немаше ...Треба да пребарам на нет коа имам време....Пошто јас на некој начин избегнувам меса и млечни производи а јајца скоро и да не јадам знам дека се штетни...Повеќе овошје зеленчук салати сакам и риба и морски плодови.......Поубаво и полесно се осеќам...Али страв ми е да изфрлам од животинско потекло производи поради здравје...И јадам не често али помалку......Затоа и прашав..........Ми требаат одговори

Не треба да се откажеш од производите од животинско
потекло, доволно е да бидеш вегетаријанец, немора
да ги откажеш производите од животинско потекло
освен месото се разбира.
Исто важно е да се каже дека пресното млеко е
навистина штетно, доведува до размонжување на
клетките на секој вид рак.
А кисело млеко може да се конзумира во неодредено
големи количини здраво е, исто и јајца може
да се јадат не се штетни, освен ако некој има масти и
холестерол.
Исто ако веќе јадете месо јадете само риба не е
штетна а рибата има меморија од 3 секунди, значи
кога се лови таа не страда како прасето кравата или
јагнето што го убиваат, затоа што тој страв
што го има животното кога го убиваат се акумолира
во месото и потоа придонесува луѓето што
јадат месо да бидат повеќе склони кон карање, побрзо
се вадат од такт и сл, месото ја снижува вибрацијата,
затоа сигурно доколку некој постел барем 2 3 недели
забележал дека има повеќе енергија порасположен е и сл.

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
освен месото се разбира.
Исто важно е да се каже дека пресното млеко е
навистина штетно, доведува до размонжување на
клетките на секој вид рак.
А кисело млеко може да се конзумира во неодредено
големи количини здраво е, исто и јајца може
да се јадат не се штетни, освен ако некој има масти и
холестерол.
Исто ако веќе јадете месо јадете само риба не е
штетна а рибата има меморија од 3 секунди, значи
кога се лови таа не страда како прасето кравата или
јагнето што го убиваат, затоа што тој страв
што го има животното кога го убиваат се акумолира
во месото и потоа придонесува луѓето што
јадат месо да бидат повеќе склони кон карање, побрзо
се вадат од такт и сл, месото ја снижува вибрацијата,
затоа сигурно доколку некој постел барем 2 3 недели
забележал дека има повеќе енергија порасположен е и сл.
Освен ако не е морска затоа што многу веројатно е да доаѓа од загадена вода со жива и сл. тешки метали, и/или пак од вода контаминирана со радиоактивни материјали.

Есенцијалните масни киселини ги имаш и во ладно цеденото масло од органски лен и коноп и се во скоро перфектно избалансирани пропорции (О3:О6). Маслото од кокос е исто така суперздраво за нашиот организам.

http://www.naturalnews.com/034343_Fukushima_radioactive_water_leak.html
http://www.naturalnews.com/025933.html
http://www.naturalnews.com/028284_fish_mercury.html

S

Sagan

Гостин
Многу би сакал човекот да може да опстои како вегетаријанец, но тоа не е можно.
Млекото, житариците, јајцата, шеќерите... секој кој својата исхрана ја базира на нив, трпи последици.
Човекот почнал да консумира млеко (како возрасен) дури по појавата на сточарството и тие кои можеле да го приспособат организмот на него, преживувале во далеку поголем процент и биле поздрави кога немало овошје, зеленчук и месо. Но тоа било само средство за преживување, а не за главна исхрана (огромен процент од популацијата има проблеми со лактозата, што говори дека организмот на човекот не е создаден за тоа.) Простите шеќери се опасни по панкреасот, метаболизмот во мозокот и води до пад на нивото на шеќери во крвта (заради бурното активирање на инсулинот), што предизвикува нервоза и агресивност, неприродно дебелеење и куп болести како последица.
Посебно опасна комбинација е месо-млеко, при што во метаболизмот се создаваат радикали кои предизвикуваат рак.

Колку и да сакаме, не смееме да го исфрлиме месото (квалитетното, создадено од исхрана преку растенија и житарици, не концентрати, стероиди и што не). Како што човечкиот организам има способност да создава некои витамини од други хемикалии, така и животните создаваат соединенија кои се незаменливи за човекот.

Квалитетно месо, овошје, зеленчук и виши шеќери кои се ослободуваат постепено во крвта (варени житарици со лушпа) - од тоа што сум читал, ова е тоа што треба да го конзумираме за да бидеме здрави и подолговечни. Инсистирањето да станеме вегетаријанци, ќе има исти последици по човекот како да ги пуштиш волците да се хранат со трева и лисја.

Ние сме доминантно месојадни животни, сакале да признаеме или не. Нашите предци биле ловци и во долг период се хранеле со живо месо, собирале плодови и зеленчуци. Синџирот на исхрана е таков и не треба многу многу да кршиме емоции околу тоа. Нашите чуства и емоции кои сме ги стекнале со времето, не треба да не одвлекуваат од нашата вистинска природа, доколку сакаме да го зачуваме видот таков каков што е и да спречиме развој на нови видови болести заради хемиската нерамнотежа во организмот создадена со неправилна исхрана.

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Многу би сакал човекот да може да опстои како вегетаријанец, но тоа не е можно.
Млекото, житариците, јајцата, шеќерите... секој кој својата исхрана ја базира на нив, трпи последици.
Човекот почнал да консумира млеко (како возрасен) дури по појавата на сточарството и тие кои можеле да го приспособат организмот на него, преживувале во далеку поголем процент и биле поздрави кога немало овошје, зеленчук и месо. Но тоа било само средство за преживување, а не за главна исхрана (огромен процент од популацијата има проблеми со лактозата, што говори дека организмот на човекот не е создаден за тоа.) Простите шеќери се опасни по панкреасот, метаболизмот во мозокот и води до пад на нивото на шеќери во крвта (заради бурното активирање на инсулинот), што предизвикува нервоза и агресивност, неприродно дебелеење и куп болести како последица.
Посебно опасна комбинација е месо-млеко, при што во метаболизмот се создаваат радикали кои предизвикуваат рак.

Колку и да сакаме, не смееме да го исфрлиме месото (квалитетното, создадено од исхрана преку растенија и житарици, не концентрати, стероиди и што не). Како што човечкиот организам има способност да создава некои витамини од други хемикалии, така и животните создаваат соединенија кои се незаменливи за човекот.

Квалитетно месо, овошје, зеленчук и виши шеќери кои се ослободуваат постепено во крвта (варени житарици со лушпа) - од тоа што сум читал, ова е тоа што треба да го конзумираме за да бидеме здрави и подолговечни. Инсистирањето да станеме вегетаријанци, ќе има исти последици по човекот како да ги пуштиш волците да се хранат со трева и лисја.

Ние сме доминантно месојадни животни, сакале да признаеме или не. Нашите предци биле ловци и во долг период се хранеле со живо месо, собирале плодови и зеленчуци. Синџирот на исхрана е таков и не треба многу многу да кршиме емоции околу тоа. Нашите чуства и емоции кои сме ги стекнале со времето, не треба да не одвлекуваат од нашата вистинска природа, доколку сакаме да го зачуваме видот таков каков што е и да спречиме развој на нови видови болести заради хемиската нерамнотежа во организмот создадена со неправилна исхрана.

Оваа е вистина онолку колку што кога нато ја напаѓаше либија
говореше има револуција народот се буни мора да бомбардираме.
Толку и ова е вистина,
НО ЛУЃЕТО СЕ ОСВЕСТУВААТ ВАКВИ ЛАГИ НЕ ПОМИНУВААТ ВЕЌЕ

ОД КАДЕ ДОАЃААТ БОЛЕСТИТЕ? ОД БРОКУЛАТА МОРКОВОТ И ПЧЕНИЦАТА
ИЛИ ОД МЕСОТО?
--- надополнето: Dec 7, 2011 3:38 PM ---
Инсистирањето да станеме вегетаријанци, ќе има исти последици по човекот како да ги пуштиш волците да се хранат со трева и лисја.

Ние не сме волци, погледни во огледало ќе видиш

S

Sagan

Гостин
Извини Пријателе, кои болести доаѓаат од месото? Од сурово месо да, но од термички обработено?
И да, волци сме. Јадеме месо и по малку тревки.

G

galaxy

Гостин
Можеби нашите предци не можеле да преживеат без месо.
Ама ние, денес можеме. Проблем е посветувањето и психолошкиот фактор, едноставно сме крвожедни суштества.
Науката открила кои материи ни се потребни, а можат да се најдат само во месото и тие може да ги примаме преку додатоци во исхраната.
Едноставно кога ќе го добиете тој ментален склоп дека тие животни кои ги јадете се толку слични на нас, или дека ние сме толку слични на нив, пробувате да избегнувате да јадете месо, ама пуст мозок, тешко е да го контролираш кога знае дека во околината има некоја сендвичара и знае дека тој мирис се асоцира со ситост.

S

Sagan

Гостин
Воопшто не зборам за “месото“ кое денес е во комерцијална употреба, пошто тоа не е месо.
Зборам за месо добиено од животно (не од генетски мутант) кое се хранело со трева, овошки, житарици.

Нашето тело знае што му е потребно, а игнорирањето на месото зготвено на правилен начин е правење будали од себе си.

Науката открила кои материи во кој сооднос му се потребни на организмот, но ја кријат вистината дека една витаминска капсула во никој случај не може да замени едно јаболко, оти самиот начин на однесување на телото кон витамините од капсулата е сосема различно од тоа во јаболкото.

G

galaxy

Гостин
Нашето тело знае што му е потребно, а игнорирањето на месото зготвено на правилен начин е правење будали од себе си.
Тоа е веќе филозофија, само имај на памет дека високата свест се појавила далеку после инстинктите.

Науката открила кои материи во кој сооднос му се потребни на организмот, но ја кријат вистината дека една витаминска капсула во никој случај не може да замени едно јаболко, оти самиот начин на однесување на телото кон витамините од капсулата е сосема различно од тоа во јаболкото.
Нема потреба да се внесува ништо преку капсули, освен Б12. Горе долу, се` има во растителната храна.

S

Sattva

Гостин
Да. Примитивниот човек бил месојад, но неговиот еволутивен развиток е заслужен за, без сомнение, неговото поместување во категоријата хербивори, т.е. тревопасни животни. Човечката вилица е сосема доволен доказ за тоа.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ќе може да добијам искрен одговор, зашто сте вегетаријанци?
Не се заебавам и не сум ироничен или нешто слично, само до сега никој точно и со аргументи/факти не ми објаснил повеќе.

Која е причината да бидеш вегетаријанец ОСВЕН заради некоја здравствена состојба?

S

Sattva

Гостин
Ќе може да добијам искрен одговор, зашто сте вегетаријанци?
Не се заебавам и не сум ироничен или нешто слично, само до сега никој точно и со аргументи/факти не ми објаснил повеќе.

Која е причината да бидеш вегетаријанец ОСВЕН заради некоја здравствена состојба?
1. Ги сакам животните повеќе и од луѓето.
2. Не ми се допаѓа вкусот на месото :confused:

Mila Mina

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Член од
12 ноември 2011
Мислења
649
Поени од реакции
712
освен месото се разбира.
Овака јас пребарував на нет и онолку колку успеав да најдам е овој податок овде за црвеното месо.Меѓутоа тука сватив дека само Conjugated Linoleic Acid (CLA) е онаа амино киселина за која сум јас слушнала од нутрицист прочуен(еден постар со ИЧ на презимето не го запамтив) кој истото го зборуваше....Значи незаменливи извори на CLA се во црвеното месо ...Како моќен антиоксиданс и анти-канцерогена тие амино киселини се многу битни за човековото здравје.......
Е мене од ова ми беше нелагодно да почнам со веган искраната ! Токму од овие факти дека поради идеолошки причини да не јадам животинско месо НЕМА ДА БИДАМ потполно ЗДРАВА !

Член од
8 октомври 2011
Мислења
249
Поени од реакции
65
deca jadete se sto vi se jade ne mu ja mislete ne sledete trendovi......ako ste na dieta togas ne jadete przeno meso i jajca,przeni kompiri nikako isl

Kajgana Shop

На врв Bottom