Македонска берза

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Пред неколку часа најголемите централни Банки најавија инекција со ликвидни средства. Сите берзи се во плус 3-5% МК берзата беше затворена тогаш. Баш ме интересија дали утре и нашата ќе оди горе. Ова не ја менува сликата на долг рок ама може да има краткорочен ефект. Да видиме дали ќе се пренесе и кај нас.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Може да има, јас мислам утре МБИ 10 ќе расте ама макс до 2-3% најверојатно нешто над 1%. инаку кај нас берзата малку задоцнува затоа што странците (словенците) книжат профити по европските берзи по тоа се повлекуваат од таму и инвестираат на балканот (дома) Интересно е Сефус тоа што се случува и со доларот неколку пати полемизиравме за тоа, еве денес ако следиш доларот е во минус 1% а берзите во плус 4% тоа е логиката на моето мислење дека среднорочно и долгорочно и берзите и доларот ќе расте. На пример по овој мини циклус кога повторно ќе паѓаат берзите за 4% доларот ќе порасне за повеќе од 1%

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Може да има, јас мислам утре МБИ 10 ќе расте ама макс до 2-3% најверојатно нешто над 1%. инаку кај нас берзата малку задоцнува затоа што странците (словенците) книжат профити по европските берзи по тоа се повлекуваат од таму и инвестираат на балканот (дома) Интересно е Сефус тоа што се случува и со доларот неколку пати полемизиравме за тоа, еве денес ако следиш доларот е во минус 1% а берзите во плус 4% тоа е логиката на моето мислење дека среднорочно и долгорочно и берзите и доларот ќе расте. На пример по овој мини циклус кога повторно ќе паѓаат берзите за 4% доларот ќе порасне за повеќе од 1%
Доларот и берзите ќе одат во спротивни правци барем на тоа се кладам ама спротивно од денес, доларот горе, берзите доле во следните година дена за време на кризава.Тоа е беармаркет. После ќе има бул маркет и ќе биде обратно доларот ќе паѓа а, берзите растат и така неколку години. Во долгиот циклус на раст на берзите обично суровините (нафта, метали) одат побрзо од берзите барем во овие 10 години. Имаш два вида бул маркети едни со раст на акциите подобро од суровините а, друг со подобрар раст на акциите. Од 1965-1980 растеа суровините после од 1980-2000 година акцитее па сега пак растат од 2000-20?? идат суровините. Но ова незначи дека неможеш да направи пари на акции во бул маркет на суровини зошто после беар маркет се опаднати и се враќаат на пре-беар маркет ниво.
Сега јас сум шорт на S&P 500 и DAX и нафта. Лонг на долари и злато и сребро. Имам нешто и денари. Најверојатно краткорочно во следнава година ќе бидам во минус на метали поради можната рецесија ама на долг рок 5-10 години ќе ги извадам парите пута 5. Само чекам да падне пак златото и среброто да купам уште. Злато не продавам ни под разно во следните неколку години. Ова е шанса една во 20 години да начекаш бул маркет на суровини и злато.
Инаку многу се думав и неможе да се одлучам дали да очекувам беар маркет сега. Но, после овие месец два се повеќе ми изгледа на рецесија и беар маркет. Рецесионо (дефлација) покриен сум од шортови и долари а ексапнзионо (инфлација) од злато и сребро. Одам на сигурно. Само на акциии не би се кладел иако рипнаа денес доста.:)

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Да се плашиш од девлавација е малку премногу параноично ако гледаш може и банките да банкротираат а државата ќе ти даде обврзници на основицата па види му што останува пари под душек?Јас дури сум да си закопаш злато во земја како во турско подобро ти е од пари под душек. Имаш опција евра ама таму каматите се 4-5% ако ти е страв од девлавација. А дека каматите варираат тоа е точно. Но, секогаш можеш да најдеш камати за денари од 8-9% како што и самата си видела. Толку се камата со ова политика на НБРМ. Ако се смени, а нема да се смени во догледно време може да се поместат.
9% го гледаш тоа на 24 месеци што е? или? ај прати линк пошто јас сум заинтересиран на 6 до 9 месеци да ги орочам, и тоа во комерцијална е најатрактивно пошто имаш отворен штеден влог, ја губиш каматата само на оние пари кој што ќе ги повлечеш а не на сите да ти се прекине!

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
немаш 9% во комерцијална, беше тоа пред 3/4 години, помина
5% е сега за 6 месеци еве ти линк http://www.kb.com.mk/Default.aspx?sel=2212&lang=1&uc=1&par=0

а ете стефус рефус кажува дека 9% е во Еуростандарт банка, па провери си таму е сигурно најголем % кај другите банки сигурно е помал

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
9% го гледаш тоа на 24 месеци што е? или? ај прати линк пошто јас сум заинтересиран на 6 до 9 месеци да ги орочам, и тоа во комерцијална е најатрактивно пошто имаш отворен штеден влог, ја губиш каматата само на оние пари кој што ќе ги повлечеш а не на сите да ти се прекине!
http://www.eurostandard.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=108&lang=mk
Oна денар плус мислам дека е исто со тоа што ти го опишуваш кај Комерцијална банка. Каматите зависат од големина на депозитот и рочноста.

Rage!

Анархист
Член од
23 ноември 2011
Мислења
78
Поени од реакции
33
Ме интересира темава, и би сакал некој постручен да ми ја објасни науката на берзата што ја гледам по филмовите, значи на кој начин влегуваш во овој бизнис, како проценуваш дали акцијата на некоја фирма ќе се крене или не (знам дека е индивидуално но сигурно има некои услови што мораат да бидат исполнети), итн.. Во принцип, накратко да ми ја опиши науката на берзата :)

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
Тоа fearless, Stefus-Refus како поупатени (и поактивни тука) може ке сакаат да ти објаснат.
Сигурно има и други!

Јас лично на берза се најдов "случајно", откако парите спечалени надвор ги донесов тука во МК па прво ги вртев де со орочувања де со мењање валути ......и прилично останав на таа бројка па решив во нешто да ги инвестирам, во меѓувреме најдов одлична работа со одлична плата па решив да ги "прокоцкам" малку, се нафатив на ризик а поима немав, дури откако ги ставив во банка почнав да се интересирам за се околу берзата.

моите акции денес 2740, fearless уште има до 3300-)))

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Ме интересира темава, и би сакал некој постручен да ми ја објасни науката на берзата што ја гледам по филмовите, значи на кој начин влегуваш во овој бизнис, како проценуваш дали акцијата на некоја фирма ќе се крене или не (знам дека е индивидуално но сигурно има некои услови што мораат да бидат исполнети), итн.. Во принцип, накратко да ми ја опиши науката на берзата :)
пријателче што да ти кажам... наука има али кај нас како и се останато не функционира... у принцип нашата берза се придвижува од странски инвеститори кои купуваат удели/акции, што повеќе купуваат цената расте на акциите, продаваат тогаш паѓа, има доста и економски фактори кои влијаат врз берзите, но на жалост нашава е дива лига... е сеа добро е да инвестираш со пари што не ти требаат и да се надеваш на подобри времиња, пример си купиш акција на МАК СТИЛ за 140 денари и си кулираш неколку години... здравје коа ќе помине кризава, ќе се вратат странците и ќе купаат све живо и диво... па може и да рипне и до 1400, се е во времето, иначе никој неможе да ти потврди која акција ке расте :D
Тоа fearless, Stefus-Refus како поупатени (и поактивни тука) може ке сакаат да ти објаснат.
Сигурно има и други!

Јас лично на берза се најдов "случајно", откако парите спечалени надвор ги донесов тука во МК па прво ги вртев де со орочувања де со мењање валути ......и прилично останав на таа бројка па решив во нешто да ги инвестирам, во меѓувреме најдов одлична работа со одлична плата па решив да ги "прокоцкам" малку, се нафатив на ризик а поима немав, дури откако ги ставив во банка почнав да се интересирам за се околу берзата.

моите акции денес 2740, fearless уште има до 3300-)))

ахахахаха абе дај боже, јас ти реков, јануар си е јануар... :D иначе и јас некако сум бил ко тебе, парите спечалени од странство си ги инвестирав тука, лани одлично поминав со телеком и уште се каам зашто после девиденда не ги реинвестирав али јебига... дефинитвно најстабилна акција со најдобар принос... инаку и банките не се лоши, 9% без никаков ризик е одлично...али сепак за 2 години орочени мислам дека подобро е да ми седат на 3 месеци со 5% :D, јас со СТИЛ се мачам, нзм кај се заебав од нив да зеам... али не ги продавам дур не влезам у добивка, а тоа е 200 по акција што не ми се верува...

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Берзата е цела наука. Во основа се дела на два дела . Техничка анализа и Фундаментална анализа. Во Техничка анализа имаш пресметување врз база на минати резултати какви ќе бидат идните тенденции на акциите. Подвижни просеци 50, 100 200 дена, Болингер криви итн. Во фундаметална анализа влегуваат резултати кој не се добиени од берза како например соднос профит/цена или дивеидента/цена исто така тука влегуваат и општи макроекономски показатели, раст на БДП, Индустирско производство инфлација, каматни стапки итн. Има посебна стука Берзантски Аналитичар. Мислам дека нема во МК таков правец но во развиените земји има тоа.

Rage!

Анархист
Член од
23 ноември 2011
Мислења
78
Поени од реакции
33
Берзата е цела наука. Во основа се дела на два дела . Техничка анализа и Фундаментална анализа. Во Техничка анализа имаш пресметување врз база на минати резултати какви ќе бидат идните тенденции на акциите. Подвижни просеци 50, 100 200 дена, Болингер криви итн. Во фундаметална анализа влегуваат резултати кој не се добиени од берза како например соднос профит/цена или дивеидента/цена исто така тука влегуваат и општи макроекономски показатели, раст на БДП, Индустирско производство инфлација, каматни стапки итн. Има посебна стука Берзантски Аналитичар. Мислам дека нема во МК таков правец но во развиените земји има тоа.
И да речиме, ако сакам да инвестирам во некоја фирма, кај можам да ги најдам сите овие информации, историја на фирмата итн. ?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
И да речиме, ако сакам да инвестирам во некоја фирма, кај можам да ги најдам сите овие информации, историја на фирмата итн. ?
Ima nesto na mse.com.mk
No podobro e bloomberg.com odi vo search i pisi ime na firma gi ima site podatoci i 5 godisen grafik na cena. Za analizi jas citam na seekingalpha.com ima odlicni analizi vo macroview. A ako ne ti e jasen nekoj termin ima wikipedia.com i google. Ako imas zelba i malku vreme kje naucis. Ako treba nesto pisi. Poz
P.S.
http://www.trading-school.com/pages/mk/analizi-forex.php
Na sajtot na Trejderfx ima ubavi dnevni analizi vesti i soveti za investiranje.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
а данок, дивиденда како иде тоа?!
Данок на капитална добивка се плаќа окулу 10-15% на разликата на повиска продажна а пониска куповна цена. Дивиденда ако има се уплатува на твоја банкарска сметка. Компанијата одредува како ќе исплаќа.

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
Данок на капитална добивка се плаќа окулу 10-15% на разликата на повиска продажна а пониска куповна цена. Дивиденда ако има се уплатува на твоја банкарска сметка. Компанијата одредува како ќе исплаќа.
10% se placa, neli.. ramen danok ne ? :D

Kajgana Shop

На врв Bottom