Вистината за ЕУ која се премолчува

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Очигледно не си го прочитал убаво мојот пост #207.

Убаво спомнав дека никој нема право да си го пика носот во моите потрошувачки навики, односно во начинот на кој ги трошам моите пари, а не парите кои ми доаѓаат од европските фондови, од други држави, позајмените пари или не знам кои други пари.

За парите кои сум ги позајмил, кои доаѓаат од европските фондови, од други држави или не знам кои други пари, слободно нека ми кажуваат на што треба да ги трошам и како треба да ги трошам, но за моите пари, односно, за парите кои јас сум ги заработил чесно и заслужено, никој нема право да ми кажува на што треба да ги трошам и како треба да ги трошам.

Превентивна контрола ?

Па и задушувањето на Прашката пролет во Чехословачка во 1968 година од страна на силите на Варшавскиот Пакт беше превентивна контрола, бидејќи СССР се плашеше дека ја губи контролата врз властодршците во Чехословачка.

Да, неправедно е Германецот да работи за 1000 евра месечно, а гејецот да ги прима истите тие 1000 евра како социјална помош, а не како чесно заработена и заслужена плата, но тоа е веќе прашање на домашната економска политика во конкретната држава, иако и во такви случаи, треба да се регулира трошењето на парите кои доаѓаат од европските фондови, од задолжувањата, од други земји или не знам кои други пари, но и во такви случаи, државата има целосно право да одлучува на што ќе ги троши своите пари кои ги собрала од даноци, такси, наплаќања на административни услуги и слично, бидејќи тоа се нејзини пари, а не позајмени пари.

Тоа е твое лично мислење, што не значи дека е мислење и на мнозинството.
Jaвно ти не читаш,дека парите не са само твои, а државите членки во своите буджети имат пари на сите европските грагани.
Ти правиш разлика мегу влегуване на армии и поставуване на контрола и чиско административна контрола?! Приемането на ваков договор е суверено право на сека држава - ако не сака-има друг излез.
Во ЕУ имаш слободно движене на луге, производи и капитали.
Државите имат право да си трошат парите както сакат, но не можат да трошат премногу отколкото произведуват. Ако сакат да си ги трошат само во едно направление ,но не и да задолжуват другите за сметка на себе.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.047
Поени од реакции
12.588
Jaвно ти не читаш,дека парите не са само твои, а државите членки во своите буджети имат пари на сите европските грагани.
Ти правиш разлика мегу влегуване на армии и поставуване на контрола и чиско административна контрола?! Приемането на ваков договор е суверено право на сека држава - ако не сака-има друг излез.
Во ЕУ имаш слободно движене на луге, производи и капитали.
Државите имат право да си трошат парите както сакат, но не можат да трошат премногу отколкото произведуват. Ако сакат да си ги трошат само во едно направление ,но не и да задолжуват другите за сметка на себе.
Треба ли да се повторувам како расипана плоча ?

Убаво спомнав дека под мои пари подразбирам пари кои јас сум ги заработил чесно и заслужено, а во тие пари не спаѓаат и позајмените пари, како и парите од европските фондови, од други земји или не знам кои други пари.

Парите кои се мои пари, односно кои јас сум ги заработил чесно и заслужено, никој нема право да ми кажува како да ги трошам и на што треба да ги трошам, а под наднационална контрола на буџетите на државите членки на евро-зоната се подразбира контрола врз сите пари во буџетот, и тие кои се мои пари, и тие кои се позајмени пари, како и парите од европските фондови, од други земји или не знам кои други земји.

Слободно нека си тера Брисел промени на Лисабонскиот Договор и слободно нека ги тера во провинции и протекторати, а независните и самостојните држави како мојата нека не ги чепка.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Треба ли да се повторувам како расипана плоча ?

Убаво спомнав дека под мои пари подразбирам пари кои јас сум ги заработил чесно и заслужено, а во тие пари не спаѓаат и позајмените пари, како и парите од европските фондови, од други земји или не знам кои други пари.

Парите кои се мои пари, односно кои јас сум ги заработил чесно и заслужено, никој нема право да ми кажува како да ги трошам и на што треба да ги трошам, а под наднационална контрола на буџетите на државите членки на евро-зоната се подразбира контрола врз сите пари во буџетот, и тие кои се мои пари, и тие кои се позајмени пари, како и парите од европските фондови, од други земји или не знам кои други земји.

Слободно нека си тера Брисел промени на Лисабонскиот Договор и слободно нека ги тера во провинции и протекторати, а независните и самостојните држави како мојата нека не ги чепка.
Определено не правиш разлика мегу не морат да ми кажат каде да трошам моите пари и не можат да ми кажат колко да се задолжам. :)
Никоj не сака да ти кажи каде да трошиш твоите пари, но не сакат да задолжуваш заедничката валута и заедничката униja, заштото твоето задолжуване влиjaе на обштата валута и на сите.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.047
Поени од реакции
12.588
Определено не правиш разлика мегу не морат да ми кажат каде да трошам моите пари и не можат да ми кажат колко да се задолжам. :)
Никоj не сака да ти кажи каде да трошиш твоите пари, но не сакат да задолжуваш заедничката валута и заедничката униja, заштото твоето задолжуване влиjaе на обштата валута и на сите.
Ако е така, тоа е уште една причина повеќе зошто да не бидеме дел од таа заедничка валута и таа заедничка унија.

Јас не сакам да си имам нерасчистени сметки, но не сакам некој друг да ми ги расчистува, како што ЕУ прави сега со Грција, Ирска, Португалија, Шпанија и Италија, тоа е исто што и лихварство, а јас со такви не сакам да си имам работа.

Иако актуелната влада на Република Македонија неодамна најави дека ќе го легализира лихварството во Македонија, се разбира, во главно за да собере пари од даноци и такси од лихварите, сепак, не сакам да си имам работа со такви луѓе.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ако е така, тоа е уште една причина повеќе зошто да не бидеме дел од таа заедничка валута и таа заедничка унија.

Јас не сакам да си имам нерасчистени сметки, но не сакам некој друг да ми ги расчистува, како што ЕУ прави сега со Грција, Ирска, Португалија, Шпанија и Италија, тоа е исто што и лихварство, а јас со такви не сакам да си имам работа.

Иако актуелната влада на Република Македонија неодамна најави дека ќе го легализира лихварството во Македонија, се разбира, во главно за да собере пари од даноци и такси од лихварите, сепак, не сакам да си имам работа со такви луѓе.
ЕУ прави наполно спротивното от лихварството за което ти ни зборуваш - говори со банките да опростуват долгови. Това е лихварство?
Не е нормално заради лакомоста на Грциja или некоja друга трошешта многу држава да страдат сите во униjaта, баш затова им кажуват - произведуваjте и трошете, но нема да ви дозволим да се задолжувате повеке от 3% повеке от буджета си на година.
--- надополнето: Dec 5, 2011 6:24 PM ---
Jaс не разбирам дали се плашиш,заштото нема да можат да те задолжат рjaзко ?! или се плашиш дека нема да можеш да трошиш повеке отколкото произведуваш?! или те е страв некоj да не види далаверите ?!
От кое те е страв?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.047
Поени од реакции
12.588
ЕУ прави наполно спротивното от лихварството за което ти ни зборуваш - говори со банките да опростуват долгови. Това е лихварство?
Не е нормално заради лакомоста на Грциja или некоja друга трошешта многу држава да страдат сите во униjaта, баш затова им кажуват - произведуваjте и трошете, но нема да ви дозволим да се задолжувате повеке от 3% повеке от буджета си на година.

Jaс не разбирам дали се плашиш,заштото нема да можат да те задолжат рjaзко ?! или се плашиш дека нема да можеш да трошиш повеке отколкото произведуваш?! или те е страв некоj да не види далаверите ?!
От кое те е страв?
Банките ќе ни простуваат долгови, супер.

Но по која цена ?

Капиталот не исчезнува, туку само менува раце, од едни раце преминува во други раце.

Убаво спомна ти, не е фер Германецот чесно и заслужено да си ги заработува своите 1000 евра како плата, а од друга страна гејецот незаслужено да се кити со 1000 евра социјална помош.

Исто така не е фер јас да ги откупувам твоите долгови, исто како што не е фер ти да ги откупуваш моите долгови, бидејќи ако банките простуваат долгови, тоа ќе ги направи неликвидни, мораат да си ги наплатат долговите на ваков или на онаков начин.

Од каде парите ?

Од државите членки на евро-зоната.

Ќе ме извиниш, но тоа ниту е фер, ниту ќе функционира како што е планирано.

Меркел и Саркози ги спасуваа европските банки од банкрот, а сега ја спасуваат евро-зоната од распаѓање, и сето тоа на сметка на економиите на државите членки на ЕУ и на евро-зоната.

Нешто слично направи и Обама во САД кога ги купи Џенерал Моторс и Крајслер со народни пари за да ги спаси од банкрот, наместо да ги остави да банкротираат, како што неодамна банкротираше компанијата која е сопственик на Американ Ерлајнс, бидејќи Американ Ерлајнс нема да пропадне, туку ќе се реструктуира и повторно ќе проработи.

Кристално истото се случи и со Исланд, Исланд банкротираше, си ја реструктуира сопствената економија и си продолжи понатаму.

А на Грција 50% од долговите и се простени, што во превод значи дека Грција веќе е 50% банкротирана држава, а реструктуирањето на сопствената економија нема да го прави така како што самата Грција сака, туку така како што ќе и издиктира Брисел.

Па сега уште и наднационална контрола врз буџетите на државите членки на евро-зоната, утре врз што друго ќе бараат наднационална контрола ?

Не не, тоа не им треба на независните и самостојните држави, слободно нека го практикуваат во провинции и во протекторати, но независните и самостојните држави како Република Македонија нека не ги чепкаат.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Банките ќе ни простуваат долгови, супер.

Но по која цена ?

Капиталот не исчезнува, туку само менува раце, од едни раце преминува во други раце.

Убаво спомна ти, не е фер Германецот чесно и заслужено да си ги заработува своите 1000 евра како плата, а од друга страна гејецот незаслужено да се кити со 1000 евра социјална помош.

Исто така не е фер јас да ги откупувам твоите долгови, исто како што не е фер ти да ги откупуваш моите долгови, бидејќи ако банките простуваат долгови, тоа ќе ги направи неликвидни, мораат да си ги наплатат долговите на ваков или на онаков начин.

Од каде парите ?

Од државите членки на евро-зоната.

Ќе ме извиниш, но тоа ниту е фер, ниту ќе функционира како што е планирано.

Меркел и Саркози ги спасуваа европските банки од банкрот, а сега ја спасуваат евро-зоната од распаѓање, и сето тоа на сметка на економиите на државите членки на ЕУ и на евро-зоната.

Нешто слично направи и Обама во САД кога ги купи Џенерал Моторс и Крајслер со народни пари за да ги спаси од банкрот, наместо да ги остави да банкротираат, како што неодамна банкротираше компанијата која е сопственик на Американ Ерлајнс, бидејќи Американ Ерлајнс нема да пропадне, туку ќе се реструктуира и повторно ќе проработи.

Кристално истото се случи и со Исланд, Исланд банкротираше, си ја реструктуира сопствената економија и си продолжи понатаму.

А на Грција 50% од долговите и се простени, што во превод значи дека Грција веќе е 50% банкротирана држава, а реструктуирањето на сопствената економија нема да го прави така како што самата Грција сака, туку така како што ќе и издиктира Брисел.

Па сега уште и наднационална контрола врз буџетите на државите членки на евро-зоната, утре врз што друго ќе бараат наднационална контрола ?

Не не, тоа не им треба на независните и самостојните држави, слободно нека го практикуваат во провинции и во протекторати, но независните и самостојните држави како Република Македонија нека не ги чепкаат.
Кое не е фер? Да не може Грциja или друга држава да застраши униjaта или да не може да задолжи еврозоната? Кое не е фер на това?
Не сум видел држава,коjaто да се задолжува многу, па да е добре во долгоречен план.Рано или касно ке грмнат како Грциja. Ако един пат си допуснал грешка, треба за изградиш механизам за да не можеш да ja повториш пак. Това и прават.
Контролата не е врз детаjлите на буджета, а врз задолжуването и поточно само врз буджетскиот дефицит.
Jaс не се плашам,Шведска не се плаши, Германиja не се плаши,Естониja не се плаши... зашто да нешто што е добро за Естониja или Шведска да не е добро за мене? Зер те нема да имат истите контроли? Jaс не сакам некоj да доjди, да ме задолжи преку нок со милиарди евра,кои после не можам да ги платам со децении, па и моите деца да плакjaт за лудоста на некого. Ако за тебе това е добро - за мен не е.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.047
Поени од реакции
12.588
Кое не е фер? Да не може Грциja или друга држава да застраши униjaта или да не може да задолжи еврозоната? Кое не е фер на това?
Не сум видел држава,коjaто да се задолжува многу, па да е добре во долгоречен план.Рано или касно ке грмнат како Грциja. Ако един пат си допуснал грешка, треба за изградиш механизам за да не можеш да ja повториш пак. Това и прават.
Контролата не е врз детаjлите на буджета, а врз задолжуването и поточно само врз буджетскиот дефицит.
Jaс не се плашам,Шведска не се плаши, Германиja не се плаши,Естониja не се плаши... зашто да нешто што е добро за Естониja или Шведска да не е добро за мене? Зер те нема да имат истите контроли? Jaс не сакам некоj да доjди, да ме задолжи преку нок со милиарди евра,кои после не можам да ги платам со децении, па и моите деца да плакjaт за лудоста на некого. Ако за тебе това е добро - за мен не е.
Тоа е твојот став, што не значи дека е став и на мнозинството.

Јас не го оспорувам твојот став, но не го ни прифаќам.

S

Sagan

Гостин
Италијанската министерка за социјални работи се расплака пред да го изговори зборот “жртвување“...
Мислам дека политичарите слуги на т.н. илуминати, знаат за какви жртви се работи, а оваа политичарка во која останала малку душа, не може да поднесе некои работи кои знае дека во иднина ќе се дешаваат.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Тоа е твојот став, што не значи дека е став и на мнозинството.

Јас не го оспорувам твојот став, но не го ни прифаќам.
Jaс и не барам да го прифакаш, просто те прашам зашто това кое е добро за Естониja, за Шведска и за Германиja и да не е добро и за нас? Прашам те дали си против владата ти да може да те задолжи со милиарди преку нок и после да плакjaш? Това са моите прашаниja, кои ти поставувам...

Член од
24 април 2008
Мислења
11.047
Поени од реакции
12.588
Jaс и не барам да го прифакаш, просто те прашам зашто това кое е добро за Естониja, за Шведска и за Германиja и да не е добро и за нас? Прашам те дали си против владата ти да може да те задолжи со милиарди преку нок и после да плакjaш? Това са моите прашаниja, кои ти поставувам...
Секако дека сум против владата да може да ме задолжи со милијарди преку ноќ, но сакам и таа врата да ми биде отворена.

За наша среќа, македонските банки од секогаш биле ригорозни и издаваат кредити под многу строги услови и со високи камати, па така, само тие кои навистина се ликвидни и кредитоспособни можат да си дозволат задолжување.

Не велам дека задолжувањето е решение за економските проблеми со кои се соочува една држава, секако дека задолжувањето не ни може да биде решение за економските проблеми со кои се соочува една држава, но ако таа врата е отворена, тогаш сакам сите опции да ми бидат на маса, а не некој друг да ми диктира колку смеам и колку не смеам да се задолжувам.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Европа е експеримент во кој треба да се убие човекот, и да се создаде робот кој ќе му служи беспрекорно на системот.
Нема фамилија, може да се секса и со штекер, нема идеали, нема здрав разум и ум, должи и должен е да слуша.

S

Sagan

Гостин
Ако се направи кратка анализа на тежнеењето на земјите членки на ЕУ кон левичарска или десничарска идеологија, се забележува нешто интересно кое никако не е случајно. По распадот на источниот воен блок, левицата и десницата имаше баланс во Европа, но по 1995 левицата целосно доминираше (крај на студената војна, либерализација на пазарот, приватизација). Сѐ до 2001 година, кога се случи 9/11. Само 6 години подоцна, национализмот надвладеа во Европа, а по светската економска криза, ѝм стана единствен излез скоро на сите ЕУ-држави. Вчера во Словенија и Хрватска се врати левицата (само Данска, Австрија и Кипар имаа левица до вчера). Ова е доказ дека во услови на страв, закана, одземање на слободите и зголемена сиромаштија, луѓето побегнуваат кон национализам и сигурен сум дека наредниот претседател на САД ќе биде републиканец.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Европа е експеримент во кој треба да се убие човекот, и да се создаде робот кој ќе му служи беспрекорно на системот.
Нема фамилија, може да се секса и со штекер, нема идеали, нема здрав разум и ум, должи и должен е да слуша.
Се зависи дали ке си го направиш сам. Никоj не те тера со сила.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.047
Поени од реакции
12.588
Ова е доказ дека во услови на страв, закана, одземање на слободите и зголемена сиромаштија, луѓето побегнуваат кон национализам и сигурен сум дека наредниот претседател на САД ќе биде републиканец.
Настрана фактот дека ова е надвор од конкретнава тема на форумов, биди 100% сигурен дека Обама ќе освои втор мандат во САД, бидејќи токму Обама е претставник на левицата и се служи со левичарски методи за да ја врати довербата на американците.

Пример за таквите методи е фактот дека планира да амнестира и да даде американски државјанства на 20 до 30 милиони нелегални имигранти во САД, претежно латиноамериканци, понатаму, фактот дека повикува на повисоки даноци за богатите, наместо на ригорозни казни за неплаќачите на данок, им помага на радикалните исламисти да дојдат на власт во северноафричките држави и во државите на блискиот Исток, а исто така му го сврте грбот на Израел во мај 2011 кога го повика Израел да се врати во своите стари граници од пред 1967 година, а сето тоа го прави за да ги освои гласовите на американските муслимани.

Како да не е тоа доволно, републиканците сеуште не излегле со асален кандидат за претседател, Мит Ромни е премногу либерален, Рон Пол е стар, Њут Гингрич е близок со демократите иако е републиканец, а Мишел Бахман ја води својата кампања премногу пасивно, поради што републиканците сеуште не се добро подготвени за претседателските избори 2012.

Ако ги земеме во предвид сите овие факти, реизборот на Обама во 2012 барем засега е повеќе од сигурен, речиси е загарантиран, но ќе повторам, барем засега, бидејќи не знаеме што ќе донесе иднината, а до претседателските избори 2012 во САД има уште 11 месеци.

Kajgana Shop

На врв Bottom