- Член од
- 1 февруари 2007
- Мислења
- 13.039
- Поени од реакции
- 2.270
Jaвно ти не читаш,дека парите не са само твои, а државите членки во своите буджети имат пари на сите европските грагани.Очигледно не си го прочитал убаво мојот пост #207.
Убаво спомнав дека никој нема право да си го пика носот во моите потрошувачки навики, односно во начинот на кој ги трошам моите пари, а не парите кои ми доаѓаат од европските фондови, од други држави, позајмените пари или не знам кои други пари.
За парите кои сум ги позајмил, кои доаѓаат од европските фондови, од други држави или не знам кои други пари, слободно нека ми кажуваат на што треба да ги трошам и како треба да ги трошам, но за моите пари, односно, за парите кои јас сум ги заработил чесно и заслужено, никој нема право да ми кажува на што треба да ги трошам и како треба да ги трошам.
Превентивна контрола ?
Па и задушувањето на Прашката пролет во Чехословачка во 1968 година од страна на силите на Варшавскиот Пакт беше превентивна контрола, бидејќи СССР се плашеше дека ја губи контролата врз властодршците во Чехословачка.
Да, неправедно е Германецот да работи за 1000 евра месечно, а гејецот да ги прима истите тие 1000 евра како социјална помош, а не како чесно заработена и заслужена плата, но тоа е веќе прашање на домашната економска политика во конкретната држава, иако и во такви случаи, треба да се регулира трошењето на парите кои доаѓаат од европските фондови, од задолжувањата, од други земји или не знам кои други пари, но и во такви случаи, државата има целосно право да одлучува на што ќе ги троши своите пари кои ги собрала од даноци, такси, наплаќања на административни услуги и слично, бидејќи тоа се нејзини пари, а не позајмени пари.
Тоа е твое лично мислење, што не значи дека е мислење и на мнозинството.
Ти правиш разлика мегу влегуване на армии и поставуване на контрола и чиско административна контрола?! Приемането на ваков договор е суверено право на сека држава - ако не сака-има друг излез.
Во ЕУ имаш слободно движене на луге, производи и капитали.
Државите имат право да си трошат парите както сакат, но не можат да трошат премногу отколкото произведуват. Ако сакат да си ги трошат само во едно направление ,но не и да задолжуват другите за сметка на себе.