Domashni zvezdicki(pavlakicki)
Sostojki:
180gr puter
3 zholchki
1 celo jajce
300gr shekjer vo prav
750gr brashno
1 lazhichka soda-bikarbona
9 lazhici kisela pavlaka
150gr marmelad od slivi
Podgotovka:
Vo porcelanski ili emajliran sad se mesha puterot, se doadavaat zholchkite edna po druga, a potoa i jajceto i shekjerot vo prav.
Koga masta kje bide dobro izmeshana, se dodava brashnoto, sodata bibarbona i pavlakata.
Testoto dobro se izmesuva na daska i se ostava vo fridzider da se oladi.
Potoa se razviva kora i so modal se vadat formi.Na polovina od niv se pravi i mal otvor so grloto od shishe ili mala chaska .Se redat vo namachkan so zejtin, pleh i se pechat vo dobro zagreana rerna.
Vo testoto mozhe da se dodade i 50gr chokolada, lazhichka cimet ili 100gr meleni orevi.
Pechenite kolachinja se premachkuvaat so marmelada i se lepat dve po dve.Se posipuvaat so shekjer vo prav.
Sostojki:
180gr puter
3 zholchki
1 celo jajce
300gr shekjer vo prav
750gr brashno
1 lazhichka soda-bikarbona
9 lazhici kisela pavlaka
150gr marmelad od slivi
Podgotovka:
Vo porcelanski ili emajliran sad se mesha puterot, se doadavaat zholchkite edna po druga, a potoa i jajceto i shekjerot vo prav.
Koga masta kje bide dobro izmeshana, se dodava brashnoto, sodata bibarbona i pavlakata.
Testoto dobro se izmesuva na daska i se ostava vo fridzider da se oladi.
Potoa se razviva kora i so modal se vadat formi.Na polovina od niv se pravi i mal otvor so grloto od shishe ili mala chaska .Se redat vo namachkan so zejtin, pleh i se pechat vo dobro zagreana rerna.
Vo testoto mozhe da se dodade i 50gr chokolada, lazhichka cimet ili 100gr meleni orevi.
Pechenite kolachinja se premachkuvaat so marmelada i se lepat dve po dve.Se posipuvaat so shekjer vo prav.