Религиите во 21-виот век

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
За разлика од многу атеисти на форумов (кои немаат прочитано ни 10-15% од Библијата), јас ја имам прочитано целата Библија (и тоа повеќе пати), имам прочитано многу (читај: м-н-о-г-у) научни книги и сепак сум христијанин и се уште верувам во веродостојноста на Библијата.
Чорбаџија, ќути си, те знаат сите. И мене да ме плаќаат 1000+ евра месечно одма станувам протестант.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Чорбаџија, ќути си, те знаат сите. И мене да ме плаќаат 1000+ евра месечно одма станувам протестант.
Што е тогаш разликата меѓу тебе и него?
Иако си се мислам дека ти и за 100 евра би направил исто.
Бот си ти од постаро време, порано парата имаше поголема
вредност. Треба да те апдејтираат.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
Што е тогаш разликата меѓу тебе и него?
Иако си се мислам дека ти и за 100 евра би направил исто.
Бот си ти од постаро време, порано парата имаше поголема
вредност. Треба да те апдејтираат.
И уште се врти и се врти...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не е само последниов век, туку од протестантската реформација па наваму т.е. од 16ти век па наваму.
Гледано на човештвото како целина, слобода на одлука и изразување во вистинска смисла на зборот, има единствено од средината на 20-от век па наваму. И во овој период, религиите галопирачки го губат својот кредибилитет, и паѓаат пред тестот на науката и логиката. Што значи дека без догми и стеги, христијанството и останатите слични религии ниту во сон неможат да опстојат 2000 години.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Тоа време „поминува“ веќе 2000 години и никако да помине :) Напротив, Библијата се уште e светски бестселер (и тоа во пораст од година на година).
.... Во категорија бајки и тоа илустрирано детско издание...
....уште малку и Пепелашка ќе ја пројде...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ама имаш нобелови награди за литература, мир, мислам дека и за економија се доделуваат. Тие се и најчести. Ако зборуваме за физиката, науката која се занимава со самиот универзум, тука огромното мнозинство се атеисти.
Не.
60% од Нобеловите награди по физика се доделени на христијани.
24% на евреи.
16% на нерелигиозни или припадници на останатите религии.

Значи атеистите ќе ги бараш меѓу тие 16% (значи дел од нив) и тук таму по некој меѓу декларативните христијани и евреи (затоа што има и атеисти и меѓу оние што се нарекуваат христијани, па и меѓу евреите)

Извор: Nobel prize winners in Physics from 1901 to 1990

D

dystopian

Гостин
Изгледа дека податоците се извадени од контекст.

Не пишува христијани или евреи, туку луѓе од христијанско или еврејско потекло. "Jewish or Christian background". Јас ако добијам нобелова на свети никад, ќе ме пишува како муслиман?

На пример, Ричард Фејнман бил атеист од eврејско потекло...

G

galaxy

Гостин
Не.
24% на евреи.

Значи атеистите ќе ги бараш меѓу тие 16% (значи дел од нив) и тук таму по некој меѓу декларативните христијани и евреи (затоа што има и атеисти и меѓу оние што се нарекуваат христијани, па и меѓу евреите)

Се разбира дека мнозинството се христијани и евреи. Кој Американец ќе им даде поддршка на комунистите и ќе се етикетира како еден од нив со тоа што ќе се определи како атеист.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Се разбира дека мнозинството се христијани и евреи. Кој Американец ќе им даде поддршка на комунистите и ќе се етикетира како еден од нив со тоа што ќе се определи како атеист.
Да де, и јас имам еден куп колеги кој ако ги прашаш ќе ти кажат дека се христијани, а мислат дека десетте божји заповеди се од Исус, дека јајца се вапцаат затоа што така во библијата пишува и слично.
Научник кој добива признанија и награди од областа на природните науки да верува во тревопасни крокодили, змии што зборуваат, winzip дрвени бродови накрцани со 5-6 милиони животински видови...итн, може да постои само во бујната имагинација на чорбаџија и компанија.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Не.
24% на евреи.

Пак манипулација...
..а бе.. тој твој извор го пренебегнува фактот дека до непосредно по завршетокот на ВВ2 ретко кој имал смелост јавно да се искаже како атеист... освен во болшевичка Русија... па и после тоа во блоковската поделеност на светот во западната научничка фела ретко кој имал смелост да се изјасни како атеист, со тоа само би си навлекол бељи на вратот, да не се лажеме ... во тие тогашни (па и денес) „демократии’’ атеист беше рамно на болшевик.....а со тоа цел на присмотра...

... за добитниците на нобелови награди од муслиманските земји ... не би коментирал..таму ситуацијата е уште порадикална

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Сосема ја разбирам вашата фрустрација. Жал ми е што фактите не се на ваша страна.
--- надополнето: Dec 4, 2011 10:55 PM ---
..а бе.. тој твој извор го пренебегнува фактот дека до непосредно по завршетокот на ВВ2 ретко кој имал смелост јавно да се искаже како атеист...
Не е точно. Од реформацијата па натаму секој можел да си верува во што сака, па дури и во атеизам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сосема ја разбирам вашата фрустрација. Жал ми е што фактите не се на ваша страна.
Повели тогаш покажи ги своите факти. Посочи ми е ден единствен научник по биологија на пример, кој верува во змија што зборува, и крокодил што пасе трева. Или научник по физика, кој верува дека во волумен со димензии од 137 метри должина, 25 ширина и 15 висина, може да се соберат по две единки од 5 милиони животински видови. Или научник по геологија, кој верува дека земјата е максимум 10 000 години стара.

D

dystopian

Гостин
Јас не знам за какви факти зборуваш кога во линкот пишува луѓе од христијанско или еврејско потекло. Бекграунд...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не.
24% на евреи.

Мислиш дека имало некој добитник на нобелова награда кој живеел према Писмото и покрај тоа (или благодарение на тоа!?) стигнал до нобелова....хммм....could be...:icon_lol:

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Не сум запознаен со сите религии, ептен многу ги има, затоа би сакал дискусијава да се врти околу оние Аврамовите. Вака, денешната наука побива еден куп религиски приказни. Сметам дека не може да се прифатат постулатите на модерната физика, астрономија или биологија и да се остане вистински верник. Јахве/Алах е семоќен и сезнаен, тој не смее да греши, прифаќање на денешната наука значи признавање дека твојот бог погрешил.
Не се сложувам. Науката и религијата се спротивни една на друга.

Религијата тврди една апсолутна и неменлива вистина. Науката не.
Религијата тврди дека вон нашите сетила постои комплексен персонален креатор универзумот и на видовите на Земјата во формата во која што се сега. Науката тврди дека универзумот и сегашните форми се резултат на милијарди години усложнување.
Религијата тврди дека ги има сите одговори. Науката постојано наоѓа одговори.
Религијата - било која - може да се смести на една полица. Науката не можеш.

Понатаму, не е точно ниту дека науката не проучува невидливи и неопипливи нешта. Нуклеарна физика е еден пример. Применета психологија е друг. Економија, Математика, Супрамолекуларна хемија и слични. Голем дел од научните револуции денес се случуваат на ментално ниво. Токму затоа и голем дел од неупатените имаат проблем со прифаќањето на нивната веродостојност. Треба да ги прифатат со верба. Штета што науката ништо не ветува - ќе имаше многу повеќе номинални неверници.
Сите науки што ги наброја не уклучуваат ништо од она што религијата би го објаснила. Едина наука што доаѓа близу до она до кое мистиците и религиите го опишуваат е Квантната Физика.

Инаку, јас кога го кажав она што го кажав - не мислев на фундаментални христијани/муслимани и оние што ги прифаќаат толкувањата од црквите. Затоа што искрено, никаде во ниедно свето писмо не пишува кога точно овој свет настанал. Затоа реков - религијата во задње време is taken way out of context. Индоктринации постојат и во овие две религии, а богами и во научниот круг.

Kajgana Shop

На врв Bottom