Борење

• Креатор на темата Креатор на темата DuFFy
  • Време на започнување Време на започнување
тренираме во салата на ОУ Гоце Делчев. е сега официјално тренираме слободен стил(како и сите во Македонија) НО сите зафати кои ги има во грчко-римскиот ги има и во слободниот стил само што плус во слободниот стил има и влезови во нозе и се друго ( испод половина) така да нема да се сложам дека грчко - римскиот е потежок(како шо пишува погоре). инаку мене ушите уште ми се здрави иако тренирам толку време и нејчам со сила да ги удрам така да не сум оптеретен со то. иначе то не е ништо страшно.
а ти борач си ? кај тренираш?
нереков дека грчко римски е потежок од фристајл.
не тренирам јас борење ама ме интересира онака спортот како и останатите боречки вештини, иначе овој грчко-римски стил мене ме потсеќа на џудо само без кимоно, и наместо да имашт добар фат ти треба добра клинч игра :)

нереков дека грчко римски е потежок од фристајл.
не тренирам јас борење ама ме интересира онака спортот како и останатите боречки вештини, иначе овој грчко-римски стил мене ме потсеќа на џудо само без кимоно, и наместо да имашт добар фат ти треба добра клинч игра :)
не велев за тебе, погоре имаше напишано така.иначе до негде во право си за то :)

Оооо имало и борачи на форумов :)
Во спортов сум 6 години, тренирам во БК 7ми Мај - Леов од Прилеп. Три пати државен првак(еднаш во пионери и два пати во кадети).Надвор од државава неколку медалчина(ниеден златен).
Клубови во Македонија има во овие градови:Прилеп, Скопје(3-4 клубови), Кочани, Штип, Радовиш, Тетово, Кичево,Неготино.
Мислам дека во сите клубови тренирањето е бесплатно(сигурно знам за нас прилепчани, штипјани, радовишани, 7ми мај - тигар од скопје)
Најдобри клубови моментално се Балканец од Штип и Бучим од Радовиш но нели тоа се клубови со 30-40 годишна традиција.
Ако нешто ве интересира со спортов пишете на темава, че се потрудам да ви појаснам и одговорам. Голема вистина е дека борењето е најтежок спорт во светски рамки, ова е потврдено од многу стручњаци.

Си нашол примена на улица од борењето?
И нешто друго не ми е јасно.. Како се бесплатни.. кој ги финансира?

Ги финансираат спонзорите (ако воопшто има такви), како кој ги финансира... Али да, претежно сите го работат тоа за ич пари, од љубов кон борењето :)
Поради специфичноста и тежината на спортот, исклучиво тешко е да натераш деца да тренираат, особено кога сите сакаат да станат фудбалери и кошаркари. Па уште да им бараш на децата пари за тренинг, тоа би му дошло како да ги бркаш подалеку од сала. Да, секаде е бесплатно тренирањето борење. Ама оди најди некој да тренира...

Ситуацијата од 90-тите години наваму со борењето во Македонија е очајна. Навистина е жално што никако не успеа да живне единствениот спорт од кој имаме заработено медал на ОИ. Инаку, иас имам тренирано краток период борење во Работнички (кога имав некои 13-14 години), а татко ми е поранешен борач и државен шампион во Македонија и Југославија и горд сопственик на еден куп медали :)

абе друже се зависи од тебе, некој има потенцијал да се бори во К-1, а на улица може ќотек да јаде :)
мислиш дека неможе борач лесно да собори обичен противник ????

Ги финансираат спонзорите (ако воопшто има такви), како кој ги финансира... Али да, претежно сите го работат тоа за ич пари, од љубов кон борењето :)
Поради специфичноста и тежината на спортот, исклучиво тешко е да натераш деца да тренираат, особено кога сите сакаат да станат фудбалери и кошаркари. Па уште да им бараш на децата пари за тренинг, тоа би му дошло како да ги бркаш подалеку од сала. Да, секаде е бесплатно тренирањето борење. Ама оди најди некој да тренира...

Ситуацијата од 90-тите години наваму со борењето во Македонија е очајна. Навистина е жално што никако не успеа да живне единствениот спорт од кој имаме заработено медал на ОИ. Инаку, иас имам тренирано краток период борење во Работнички (кога имав некои 13-14 години), а татко ми е поранешен борач и државен шампион во Македонија и Југославија и горд сопственик на еден куп медали :)

Интересно.. сакав јас како мал ама незнаев каде да се обратам за клубови.. Ми беше чудно зошто е безпари кога некои клубови за кик бокс на пример се по 5-6 илјади..

Иначе алал нека му е на таткоти.. Ти си требал да продолжиш со таква мотивација дома : )
--- надополнето: Dec 4, 2011 12:04 AM ---
абе друже се зависи од тебе, некој има потенцијал да се бори во К-1, а на улица може ќотек да јаде :)
мислиш дека неможе борач лесно да собори обичен противник ????

Не ги знам техниките затоа прашав.. вака од око е супер ама никогаш не се знае.. Како на пример види Аикидо.. Гледај техники.. Пробај да примениш не иде некако : )

комотно можам да ти кажам дека просечен борач на просечен боксер во улична тепачка можи тимбата да му ја скрши :)

ни збор појче ни збор помалку. одговорно тврдам дека ако во борењето се внесат 1/10 од парите кои влегуваат во фудбалот кај нас, че се вратиме на старите патеки, че имаме европски, светски, олимписки шампиони!
ако не е тајна името на татко ти ејсид.

комотно можам да ти кажам дека просечен борач на просечен боксер во улична тепачка можи тимбата да му ја скрши :)
ни збор појче ни збор помалку. одговорно тврдам дека ако во борењето се внесат 1/10 од парите кои влегуваат во фудбалот кај нас, че се вратиме на старите патеки, че имаме европски, светски, олимписки шампиони!
ако не е тајна името на татко ти ејсид.

Љупчо Лазаревски, во моментов генерален секретар на ФБСМ :)

- Поранешен член на БК Вардар.
- Државен првак на поранешна Југославија во категорија до 62 кг.
- Шесто место на ЕП за јуниори во Хвар до 20 години / 72. година.
- Прв учесник заедно со Добре Маринков од БК Балканец на Универзијада во Москва во 73. година.
- Поранешен тренер на БК Куманово и Работнички од Скопје.

Еве го златниот медал:
1.jpg

3.jpg

2.jpg

Еве и една слика од борба :)
IMG_0837.JPG

• Ми се допаѓа
Reactions: Mj
Кажете клубови низ Скопје да видам што тренинзи имаат може да почнам..

Љупчо Лазаревски, во моментов генерален секретар на ФБСМ :)

- Поранешен член на БК Вардар.
- Државен првак на поранешна Југославија во категорија до 62 кг.
- Шесто место на ЕП за јуниори во Хвар до 20 години / 72. година.
- Прв учесник заедно со Добре Маринков од БК Балканец на Универзијада во Москва во 73. година.
- Поранешен тренер на БК Куманово и Работнички од Скопје.

Еве го златниот медал:
Прегледај го приврзокот 37374

Прегледај го приврзокот 37375

Прегледај го приврзокот 37376

Еве и една слика од борба :)
Прегледај го приврзокот 37378
ОДЛИЧНО! се разбира дека имав прилика да го запознаам татко ти пред околу една година во Радовиш. Тоа било борење. А не сега, јас на пример се борам до 100кг, во моја категорија сме 7-8 души, 3 борби и „државен првак“. а да излегувам надвор, да напредувам треба финансии многу. иначе овој зафатов на сликава се вика черек, специјалка ми е мене :D
Кажете клубови низ Скопје да видам што тренинзи имаат може да почнам..
7ми Мај - Тигар, не сум сигурен ама мислам дека тренираат во едно училиште во Ѓорче. Хедис мислам дека уште работат, во малата сала на Борис.чаир и лирија не те интересираат претпоставувам.

ОДЛИЧНО! се разбира дека имав прилика да го запознаам татко ти пред околу една година во Радовиш. Тоа било борење. А не сега, јас на пример се борам до 100кг, во моја категорија сме 7-8 души, 3 борби и „државен првак“. а да излегувам надвор, да напредувам треба финансии многу. иначе овој зафатов на сликава се вика черек, специјалка ми е мене :D

7ми Мај - Тигар, не сум сигурен ама мислам дека тренираат во едно училиште во Ѓорче. Хедис мислам дека уште работат, во малата сала на Борис.чаир и лирија не те интересираат претпоставувам.

Некаде Центар,Кисела вода нема? :/ .. Далеку ми е мн Ѓорче..

Интересно.. сакав јас како мал ама незнаев каде да се обратам за клубови.. Ми беше чудно зошто е безпари кога некои клубови за кик бокс на пример се по 5-6 илјади..

Иначе алал нека му е на таткоти.. Ти си требал да продолжиш со таква мотивација дома : )
--- надополнето: Dec 4, 2011 12:04 AM ---

Не ги знам техниките затоа прашав.. вака од око е супер ама никогаш не се знае.. Како на пример види Аикидо.. Гледај техники.. Пробај да примениш не иде некако : )
Вака, јас не сум борач но затоа мојот најдобар другар е шампион на Македонија во борење и ова што ќе го кажам е знаејќи го него и дечките од неговиот клуб. Борачите се најсилните, најцврстите, најеластичните и најкондициски спремни борци.Борењето е најмачната боречка вештина и вештина која највеќе помага на улица , верувај ми !

Вака, јас не сум борач но затоа мојот најдобар другар е шампион на Македонија во борење и ова што ќе го кажам е знаејќи го него и дечките од неговиот клуб. Борачите се најсилните, најцврстите, најеластичните и најкондициски спремни борци.Борењето е најмачната боречка вештина и вештина која највеќе помага на улица , верувај ми !
кој ти е другар и од кај си ?

Дечки супер ви е темава и факт е дека борачите крвнички тренираат и се одлично кондиционо спремни ама многу го потценивте боксот небаре во улична борба сите боксери ќе загубат што не е точно.

Во ММА доаѓаат многу бивши борачи па не стануваат сите шампиони, ако не знаеш одлично да боксираш и те држи другиот на дистанца како ќе го победиш ако не ти дозволува ниту да го дофатиш ниту да го фрлиш на партер?

Инаку тврдењето дека борачите со 1/10 средства од фудбалот (па и кошарката) би станале пак европска или светска сила е точно, само медиумски не прави таква еуфорија како колективните спортови и затоа нема пари што е жива штета и тешка неправда зашто во борбени спортови сме многу талентирани и најлесно со борењето би се вратиле на старите резултати.

Штета што не се наоѓа поголем спонзор да финансира или стипендира барем еден клуб во државата кои би створил неколку шамиони.

кој ти е другар и од кај си ?
Другар ми е Александар Георгиев !
--- надополнето: 21 декември 2011 во 13:07 ---
Дечки супер ви е темава и факт е дека борачите крвнички тренираат и се одлично кондиционо спремни ама многу го потценивте боксот небаре во улична борба сите боксери ќе загубат што не е точно.

Во ММА доаѓаат многу бивши борачи па не стануваат сите шампиони, ако не знаеш одлично да боксираш и те држи другиот на дистанца како ќе го победиш ако не ти дозволува ниту да го дофатиш ниту да го фрлиш на партер?

Инаку тврдењето дека борачите со 1/10 средства од фудбалот (па и кошарката) би станале пак европска или светска сила е точно, само медиумски не прави таква еуфорија како колективните спортови и затоа нема пари што е жива штета и тешка неправда зашто во борбени спортови сме многу талентирани и најлесно со борењето би се вратиле на старите резултати.

Штета што не се наоѓа поголем спонзор да финансира или стипендира барем еден клуб во државата кои би створил неколку шамиони.
Јас не сметам дека секој боксер би загубил од просечен борач, тоа не е мој став! Според мене не е битна боречката вештина туку битна е индивидуалната спремност, талент и мотивираност кај борците! Секоја боречка вештина е добра, не постои лоша боречка вештина, бидејќи сите тие се направени врз искуства од бојните полиња во реоните од каде потекнуваат, но ова се однесува на традиционалните вештини а не овие новите кои се измислени во 20 век! Реално такви се Каратето (сите стилови застапени на запад се срање освен неколку), Аикидото (ограничена варијанта на Аикиџуџутсу со вметната огромна философија преку тоа ДО на крајот), Кендото,...
Огромна е разликата од овие вештини до Боксот, Борењето, Кик-боксот (читај Мај Таи), Нинџутсу, Кенџутсу, Даито, Кунг фу(но пазете и овде има смешни вештини), Аикиџуџутсу, бидејќи вториве се запишувани од страна на воините врз основа на нивните војнички искуства.
И за крај почит кон хибридните нови вештини кои се спој на вештини, а самите не се боречки вештини, но се поефикасни од секоја изолирана вештина, бидејќи не те ограничуваат! Секоја чест за ММА, Крав Мага и ЏКД !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom